Betegségek A-tól Z-ig

Krónikus ízületi gyulladás

A hivatalos orvoslás szerint a reumatoid arthritis ún. autoimmun betegség

  A reumatoid arthritis az ízületek gyulladásos megbetegedése, amelyet korábban krónikus polyarthritisnek (PCP), azaz sokízületi gyulladásnak neveztek, mivel a gyulladás egyszerre háromnál több ízületre kiterjed. Roncsolja a porcot és a csontot, és kezelés híján korlátozza az érintett ízületek mozgathatóságát. A szokványos orvosi alapkezelés mellett minden kiegészítő eljárás segíthet, ami fékezi a gyulladást.


   

  A görög rheuma szó jelentése áramlás, folyás, ami a betegség okozta fájdalom jellegzetes, áramló, húzó, folyó jellegére utal. A reumás megbetegedések a támasztó és mozgásszervrendszert támadják. Lehetnek gyulladásos, ill. nem gyulladásos jellegűek.

   

  Míg a kopásos jellegű artrózis jellegzetes tünete az ízületek reggeli merevsége, amely kb. 20 perc mozgatás után megszűnik, a „valódi reuma” esetében ennél jóval hosszabb idő szükséges (akár több óra). Definíció szerint akkor beszélünk reumatoid ízületi gyulladásról, ha több mint két ízület fájdalmas, duzzanattal járó gyulladása áll fenn, amit levertséggel, fáradtsággal, esetleg testsúlycsökkenéssel járó általános betegségérzet kísér. A klinikai tünetek mellett a vérben megemelkedik a CRP-érték, valamint a citrullin peptidek elleni antitestek (anti-CCP) szintje.

   

  A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű feladat, ugyanis a betegség kezdetén a tünetek és panaszok nagyon enyhe formában jelentkeznek. A kezdődő reumára ilyenkor sokszor az állandó levertség és gyengeség utal. Az ultrahangos és röntgenfelvételeken láthatók a betegségre jellemző ízületi elváltozások, amelyeket tapintással és külső megtekintéssel korai stádiumban még nem lehet megállapítani. A hivatalos orvoslás szerint a reumatoid arthritis ún. autoimmun betegség, amely során az immunrendszer valamely oknál fogva megtámadja az ízületeket.

   

  Az immunrendszer eme „kisiklásának” okait intenzív kutatások ellenére a mai napig sem sikerült megállapítani. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a betegség létrejöttében genetikai hajlam is közrejátszik, ugyanis a reumatoid arthritisra jellemző a családi halmozódás. A dohányzás valószínűleg kedvez a betegség kialakulásának, de annyi bizonyos, hogy rontja annak lefolyását. Ha az érintett pácienseket reumájuk kezdetéről kérdezik, feltűnő, hogy azt általában valamilyen stresszhelyzet vagy egyéb negatív pszichés élmény váltotta ki vagy kísérte. Ezt a tényt azonban a szakirodalom figyelmen kívül hagyja.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.