Betegségek A-tól Z-ig

Krónikus májgyulladás

Természetgyógyászati módszerekkel erősíthető a máj


A hepatitis terápiájában egy további fontos gyógynövény az articsóka

 

A hepatitis-B és -C vírus okozta fertőzések gyakori okai a krónikus májmegbetegedéseknek. Az orvostudomány ma már kifinomult diagnosztikai eljárásokkal rendelkezik, amelyek pontos felvilágosítást adnaka betegség súlyossági fokáról és lefolyásáról. A hivatalos orvoslás standard terápiái azonban krónikus betegséglefolyásnál gyakran nem hozzák meg a remélt eredményt. A terápia sikere természetgyógyászati módszerekkel fokozható.

 

A vírus okozta májgyulladások világszerte a leggyakoribb vírusfertőzések közé tartoznak. A hepatitis-B vírussal körülbelül 350 millió, a C típussal 170 millió ember fertőződött meg. Míg az A vagy B típusú akut májgyulladás az esetek többségében spontán gyógyul, a hepatitis- C gyulladás az esetek több mint felében krónikus lefutású. Manapság erre egy korán elkezdett, hat hónapos interferonterápia a standard megoldás. Az interferonok olyan gyógyszerek, amelyek meggátolhatják a sejtekben a vírusok szaporodását.

 

A krónikus hepatitis-B és -C esetén az érvényben lévő terápiás javaslat a kombinációs terápia alfa-interferonnal és rivavirinnel, amely szintén vírusszaporodást gátló szer. A terápia jellemzően 24 72 héten keresztül történik.

 

Ez a kezelés inkább tünetinek tekinthető, és emellett még meglehetősen jelentős mellékhatásokkal terheli meg a szervezetet.

 

A hepatitis kiegészítő természetgyógyászati kezelése jól bevált módszereket tartalmaz. Bár nem helyettesítheti a hivatalos orvoslás terápiáit, a legtöbb - főként krónikus - esetben értékes hozzájárulást jelent a gyógyuláshoz vagy legalább a beteg állapotának stabilizálásához, illetve lényegesen lerövidítheti a kezelés időtartamát. Ezen kívül jóval csekélyebb mellékhatásai vannak, és csökkentheti a kémiai gyógyszerek mellékhatásainak súlyosságát is.

 

Mindeddig nem született még meg a hepatitis kezelésére szolgáló holisztikus, általánosan elfogadott „bizonyítékon alapuló” terápiás koncepció. Bizonyos építőelemeit azonban már megalapozták különféle vizsgálatok. Idetartozik többek között a fitoterápia, a homeopátia, az ózonterápia és a mikrotápanyagokkal végzett kezelés. A sikeres terápia abszolút előfeltétele, hogy a beteg következetesen kikapcsoljon az életéből mindenfajta táplálkozási és környezeti mérget és élvezeti szert, legfőképpen az alkoholt.

 

A máriatövis lényegesen gátolja a vírus szaporodását

A hepatitis kezelésének legfontosabb gyógynövénye a máriatövis (Silybum marianum). A terápiában a növény gyümölcseit használják, ezek tartalmazzák a szilimarin nevű hatóanyagot.

 

A hivatalos és jóváhagyott indikáció a „toxikus májkárosodások, krónikus-gyulladásos májbetegségek és májzsugor kiegészítő kezelése”. Az újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a szilimarin a krónikus hepatitis-C-ben szenvedő pácienseknél is egyértelműen antivirális hatású.

 

A máriatövis lila virágából később kemény héjú gyümölcs fejlődik, amely gyógyászati célokra alkalmazható

 

A máriatövis-kivonat főként azoknál a betegeknél fékezheti lényegesen a vírus szaporodását, akiknél az interferonos-vírusellenes kezelés nem hoz kielégítő eredményt. Hasonlóképpen megnövelte a májzsugorban szenvedő betegek átlagos túlélési rátáját. A vizsgálatok azt is mutatták, hogy a máriatövis- kivonattal végzett intravénás infúziós terápia hatékonyabb a szájon át szedett változatnál.

 

A szilimarin stabilizálja a májsejtek hártyáját és meggyorsítja a megzavart anyagcsere normalizálódását, illetve számos szabad gyökkel reakcióba lép. A szabad gyökök különösen agresszív molekulák, amelyek oxidációs folyamatokon át károsítják az egyébként ép sejteket és szerveket. A szilimarin megakadályozza ezeket az oxidációs folyamatokat a májsejtek hártyáján, és védi azokat a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a környezeti mérgek révén a szervezetünkbe kerülő szabad gyökök behatolásától. A máriatövist többféle készítmény formájában alkalmazzák.

 

 

Az articsóka és a cukorrépa védi és erősíti a májat

A hepatitis terápiájában egy további fontos gyógynövény az articsóka, amely egyébként a máriatövis rokona. A fő hatóanyagai a cinarin és a cinaropikrin. A gyógyászatban a növény leveleit alkalmazzák. Ezek májsejtvédő és regenerálódást elősegítő hatásúak, ezen kívül serkentik az epe elfolyását és csökkentik a koleszterinszintet. Articsókát is többféle kész gyógytermék tartalmaz.

 

Szintén májerősítő hatású a betain és a kolin, két olyan anyag, amely a cukorrépában, de a céklában és a mángoldban is megtalálható. Ezek a hatóanyagok az esszenciális májerősítő aminosavak közé tartoznak, és a májsejtek hártyájának képződéséhez is kiinduló anyagként szolgálnak. A károsult májsejtek felépülését a regenerálódás elősegítésével és stabilizálásával serkentik. Kaphatók késztermék formájában, de az is jó, ha gyakran fogyasztunk céklát.

 

A szójalecitin fokozza a májsejtek teljesítményét

A szója szintén fontos gyógynövény a májgyulladás terápiájában. A kezelésben a magokat (szójabab) használják. Ezek igen gazdagok értékes fehérjékben és zsírsavakban, főleg linol- és linolénsavban, illetve szójalecitinben. A kolinnal rokonságban álló lecitinből a májsejtek hártyája számára fontos foszfolipidek képződnek. Ezek javítják a májsejtek teljesítőképességét és normalizálják a kóros elváltozásokat. Mint kiderült, a foszfolipideket a sejtek arra használják, hogy „befoltozzák” azokat a lyukakat, amelyeket a szabad gyökök „ütöttek” a sejthártyán.

 

Számos vizsgálat igazolta, hogy toxikus (alkohol, környezeti mérgek, helytelen táplálkozás) és vírus okozta májkárosodások esetén a szójakivonat májvédő hatású. Egyértelműen jó hatást gyakorol a zsírmájra, a fibrózisra (a kötőszövet elszaporodása a májban) és a májzsugorra.

 

Ezen kívül hatására javulnak az olyan bántalmak is, mint a nyomásérzés a has jobb felső részén, a fáradtság és az étvágytalanság. A napi ajánlott adag 1,8 gramm szójalecitin, de léteznek különféle készítmények (kapszulák) is. A szójalecitinhez természetesen szójatermékek (tofu, miszó) fogyasztásával is hozzájuthatunk.

 

 

Görcsoldó és erősítő: a cickafark

A közönséges cickafark (Achillea millefolium) szintén a máj gyógynövénye, ha hatását nem is igazolja annyi adat, mint a korábban említettekét. Mégis hagyományosan helyet kap a májbántalmak okozta felhasi fájdalmak kezelésében.

 

A globulik ugyan egyformának látszanak, de a különbségük lényeges

 

A cickafark erősítő, enyhén keserű gyógynövény, amely egyben gyulladásgátló, emésztésserkentő és görcsoldó hatású is. A leghatékonyabb alkalmazási formája a tea: egy kávéskanálnyi finomra vágott gyógynövényt öntsünk le egy csésze forró vízzel, hagyjuk állni 5 percig lefedve, majd szűrjük le. Naponta többször igyunk belőle.

 

A májműködés serkentésére és regenerálódására szolgálnak bizonyos jól bevált homeopátiás szerek. Ezeket a beteg be is veheti, de injekcióként beadható a máj környékére, az akupunktúrás pontokra vagy infúziók Hatóanyagaként is használhatók.

 

Az ózon biomolekula. Tudjuk róla, hogy a hidrogén-peroxid mellett igen kicsi koncentrációban képződik a fehérvérsejtekben, azzal a céllal, hogy elpusztítsa a kórokozókat. Az ózonmolekulák igen kis dózisban aktivizálják az immunsejteket és az immunstimuláló ingerületátvivő anyagokat, például a testazonos interferont. Ezen kívül az ózon hozzájárul ahhoz, hogy a májsejtekben kialakuljanak a vírusellenes immunstratégiák.

 

Az ózonterápia mobilizálja az immunrendszert

Vírusos megbetegedéseknél az ózonterápiát elsősorban ózon-oxigén-saját vér infúzió formájában alkalmazzák (ez az úgynevezett „nagy sajátvér-kezelés”). Egy steril infúziós palackban a páciens körülbelül 50-60 ml vérét fogják fel, majd nagyon alacsony, pontosan adagolt ózon-oxigén keverékkel töltik fel. Az ily módon gazdagított vért azonnal visszavezetik a szervezetbe.

 

A kezelést a betegség stádiumától és súlyosságától függően hetente 1-5 alkalommal végzik el. A kezelések száma 10 és 40 között mozog, amelyet több szériában időről időre megismételnek.
Az ózon-oxigén-saját vér infúzió alternatívájaként kínálkozik az úgynevezett ózon-oxigén- rektalin-szuffláció. Ennek során katéteren keresztül ózon-oxigén keveréket vezetnek a bélbe. A kezelés intervalluma és száma megegyezik az előzőével.

 

A mérgek kivezetésére és a májsejtek regenerálására különösen hatékony az ózon-oxigén-saját vér infúzió kombinálása mikrotápanyagos infúzióval és a már említett homeopátiás szerekkel. Elsősorban a C-, a B12- és az E-vitamin jön szóba, valamint a folsav, a cink és a szelén. Ezen kívül az egészséges bélbaktériumokkal végzett kezelés, valamint az autovakcináció is bevált módszer májgyulladás esetén. Hatásukat számos vizsgálat igazolja.

 

Összefoglalólag elmondható, hogy a krónikus hepatitisben szenvedő betegek esetében a növényi gyógyszerekkel, homeopátiával, ózonterápiával, mikrotápanyagokkal és mikrobiológiai terápiával végzett kezelések hatékony kiegészítést jelentenek a klasszikus standard terápiához. Ezek a stratégiák hatékonyak, kevés a mellékhatásuk és viszonylag olcsók.

 

Homeopátiás segítség a májnak

Krónikus hepatitis esetén a homeopátiás gyógyszereket soha ne alkalmazzuk egyedüli terápiaként, és főként ne szakszerű tanácsadás nélkül.

 

A következő szerek kiegészítő terápiára alkalmasak:

 

Chelidonium D2, D3, D4: ragacsos vagy keserű ízérzés, böfögés, hányinger, szúró érzés a máj tájékán, fájdalom a jobb lapocka alatt, savanyú utáni vágy.

 

China D4, D6: erős puffadás, felböfögés, ürességérzés a májban, hányinger, puffasztó ételekre, tejre, gyümölcsre való túlérzékenység, gyengeség, ideges túlérzékenység, érintésre való érzékenység, este rosszabbodik, melegre javul.

 

Lachzeis D6, D12: felpuffadt has, a szoros ruhát képtelen elviselni, melegre vagy alvás közben rosszabbodik.
Mercurius dulcis D4: tünetekben szegény sárgaság/hepatitis esetén, ahol nehéz szert választani (figyelem, higanyos vegyület, maximum egy hétig alkalmazható!).
Natrium sulfuricum D3, D4, D6: érintésre való érzékenység a máj tájékán, mély belégzésnél szúrás a májnál, kora reggeli hasmenés, gyakori puffadás, rosszkedv vagy melankólia, rossz idő esetén (köd) súlyosbodik.

 

Podophyllum D3, D4, D6: a felhas érzékenysége érintésre és szoros ruhára, a májtájék finom dörzsölésére javul, gyengeség és ürességérzés a gyomorban, görcsös hasi fájdalom, evés és ivás után folyékony hasmenés, melegre vagy összegörnyedésre javul.

 

 

Bevált májteák

A következő teakeverékek segítik a máj működését és kúraszerűen fogyaszthatók (először 3-6 hétig az 1. keverék, majd 3-6 hétig a 2. keverék).

1. teakeverék

Cynarea folium conc. (articsókalevél) 50,0 g
Fumariae herba conc. (füstikefű) 30,0 g
Curcumae xanthorrhizae rhizoma conc. (jávai sárgagyökér) 20,0 g

2. teakeverék

Cardui mariae fructus cont. (máriatövisgyümölcs) 50,0 g
Taraxaci radix cum herba conc. (pitypanggyökér növénnyel) 30,0 g Boldo folium cocn. (boldolevél) 20,0 g

Adagolás mindkét teához:

1 teáskanálnyi teakeveréket öntsünk le 150 ml forrásban lévő vízzel, 10-15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Minden étkezés után 1 csészével igyunk.

Sz. Z. L.
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: házipatika, Hepatitis, holisztikus gyógymódok, máj, májgyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.