Betegségek A-tól Z-ig

Krónikus vastagbélgyulladás

„Az első időszakban a szigorú diéta megszegése a tünetek azonnali visszatértét jelenti.”


Az emésztés összetett folyamat, amiben szerepe van az étel illatának, látványának is

 

Az emberi szervezet számtalan módon kapcsolódik a külső környezethez. Ideális esetben harmóniában kellene együtt élni a környezetünkkel, hiszen együtt alkotunk egységes rendszert. Ha a rendszert önkényesen megbolygatjuk, a legkülönfélébb pontokon beavatkozunk, akkor az élő szervezetek kölcsönös egymásrautaltsága, szabályozó mechanizmusa megsérül.

 

Ilyen sérülési tünet az emésztőrendszer, a belek betegsége, diszfunkciója. Korunk zaklatott életritmusának, az állandó stressznek és a helytelen táplálkozási szokásoknak egyik következménye a szinte népbetegségnek számító krónikus vastagbélgyulladás. A kellemetlen tüneteket sokan ismerik. Puffadás, teltségérzés, szorulás és hasmenés, gáz és nyákürítés, a vastagbél lépkanyarjának belső, köldök felöli részén nyomásra fájdalmasan reagáló terület tapintható. Mivel, mint hangsúlyoztuk, az emberi szervezet egységes rendszer, további tünetként jelentkezhet a térdek fájdalma, az ínyvérzés, a depressziós gondolatok eluralkodása, állandó levertség, fejfájás.

 

A komplex diszharmónia gyógyítása is összetett folyamatot kíván. Első teendő a két-három napos böjt – ekkor egyébként érdemes napi másfél-két liter lósóskamagteát fogyasztani, ami adott esetben tölgyfakéreggel és pásztortáskával is kiegészíthető. A böjt utáni étrendben kiemelt szerepe van a barna rizsnek, a hajdinának és a zabpehelykásának. De az egyik legfontosabb szabály, hogy mindent alaposan meg kell rágni. Ennek megvan a maga oka.

 

A szájtól a belekig hosszú az út. Az emésztés összetett folyamat, amiben szerepe van az étel illatának, látványának is, de a legfontosabb információkat először mégis a nyelvtől kapja az emésztőrendszer, hogy mire készüljön fel. Ha rövid ideig van az étel a szájban, akkor értelemszerűen ez az első információ hamis.

 

Az antibiotikumok hatására felborul a bélflóra kényes egyensúlyi állapota

 

Az első időszakban a szigorú diéta megszegése a tünetek azonnali visszatértét jelenti. Hetekkel később, amikor a széklet normalizálódik, következhet a meleg zöldségleves, majd még később az első nyers koszt. Természetesen ebben az időszakban már figyelni kell a szervezet napi vitamin-, makro- és mikroelem-ellátásáról is. Lehet fogyasztani kefirt vagy joghurtot is, de általános tanács, hogy az étrend minden újabb eleménél előbb csak kis mennyiséget próbáljunk ki, és várjuk meg, hogyan reagál rá szervezetünk.

 

A szigorú étrendi szabályok mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a tüneteket számos ok kiválthatta. Abban az esetben, ha bakteriális fertőző betegség idején antibiotikumot alkalmazunk, nem az immunrendszer működését segítjük elő. Éppen ellenkezőleg, ellustítjuk, hiszen mesterségesen idézünk elő folyamatosan tünetmentes állapotot. Az antibiotikumok hatására felborul a bélflóra kényes egyensúlyi állapota, számos hasznos mikroorganizmus elpusztul, és ezzel egyidejűleg megszaporodnak a normál körülmények között is jelen lévő gombafélék. Vagyis a krónikus vastagbélgyulladás kezelésénél is figyelembe kell vennünk a candidiázist, amiről meglehetősen sokat hallani manapság. Persze ennek terápiájában is alapszabály, amit az étkezésről korábban elmondtunk, a kezelés nem tűri meg a szénsavas, alkoholos italokat, a finomított cukrot stb.

 

Az immunrendszer erősítésében és a homeosztázis kialakításában a Béres-készítmények, a csírázó magvak, a homoktövis, E- és C-vitamin, szelén és cink nélkülözhetetlenek.

Béky László
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: diéta, vastagbélgyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.