Betegségek A-tól Z-ig

Kruppos köhögés

Roham esetén őrizzük meg a nyugalmunkat!

Aki csak egyszer is a saját fülével hallotta, milyen ijesztő hangokat ad ki egy kisgyerek, ha rájön a kruppos köhögés, jól tudja, milyen könnyű pánikba esni, ha úgy érezzük, nem tudjuk enyhíteni a saját gyerekünk fájdalmát. Rekedt sípolás, száraz, ugató köhögés és levegő után kapkodás: ezek az akut kruppos roham tünetei. A nyugodt és megnyugtató bánásmód és a megfelelő homeopatikus szer adagolása azonban sok esetben gyors javulást hoz.


A kruppos roham nagyon ijesztőnek tűnik. Különösen fontos ilyenkor megnyugtatni a gyereket, ebben segíthet például a kedvenc plüssállata

 

Néhány évvel ezelőtt a betegséget még pszeudokrupp néven emlegették. Ezzel a fogalommal különböztették meg az éjszakai köhögőrohamokat a bakteriális eredetű diftériás krupptól. Mivel az általános átoltottságnak köszönhetően a diftéria a világnak ezen a részén gyakorlatilag ismeretlenné vált, a betegség ma már csak simán krupp néven ismert. A betegség orvosi neve (acut subglotticus laryngitis) magyarul azt jelenti, hogy a gégefő szűkülést okozó gyulladása. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek hat hónapos és hétéves koruk között. Ebben az életkorban a gyerekek gégéje fejlődési okok miatt még amúgy is kicsi, ezért a légutak könnyebben beszűkülnek, ha az adott területen gyulladás lép fel. 

 

A kruppot az esetek többségében vírus, ritkábban baktérium idézi elő, de felléphet allergiás reakció következtében is. A roham kifejlődését elősegítik a levegőben található szennyező anyagok. Egyéb légúti megbetegedésekhez hasonlóan a krupp gyakrabban lép fel olyan kicsiknél, ahol a családban dohányoznak. A fiúk gyakrabban betegszenek meg, mint a lányok, de az időjárás és az évszak is szerepet játszik: a rohamok megszaporodnak ősszel és télen. A tengerparton élőknél ritkább a betegség, mint azoknál, akik a szárazföld belsejében élnek. 

 

Mivel a rohamok szinte kizárólag éjszaka lépnek fel, a baj összefüggésben állhat a szervezet kortizolszintjének változásaival: ez a szint ugyanis éjfél felé éri el a mélypontját, és reggel 6 tájban emelkedik meg újra. A kortizolt a szervezet maga termeli, és az anyagnak többek között gyulladásgátló hatása van. Egyébként nem más, mint a kortizon nevű hormon aktivizált formája.

 

A terápiás lehetőségek a súlyossági fokozattól függnek

A kruppos köhögés különböző súlyossági fokozatokban léphet fel, és ennek megfelelően kell kialakítani a terápiát is.

 

1. fokozat: ugató köhögés, rekedtség, enyhén vagy egyáltalán nem sípoló zaj belégzés közben (ez utóbbit inspirációs stridornak nevezik).

 

2. fokozat: ugató köhögés, hallhatóan sípoló belégzés enyhe légszomjjal.

 

3. fokozat: kifejezett sípoló légvétel, kifejezett légszomj, belégzés közben behúzódik a nyak a két kulcscsont között és a bordáknál is hasonló figyelhető meg, nyugtalanság.

 

4. fokozat: nagyon súlyos légszomj, erőteljes sípoló hang ki- és belégzésnél, az ajkak kékre színeződnek, erős nyugtalanság és félelem.

 

A tengerparton élőknél ritkább a betegség

 

Az első és második fokozatnál a legfontosabb teendő a kisgyerek megnyugtatása. Nagyon fontos, hogy felnőttként őrizzük meg a nyugalmunkat, és ez sugározzon is belőlünk. Még akkor is, ha ez nem könnyű feladat, főleg akkor, ha a kruppos roham korábban még soha nem fordult elő. 

 

A gyógyulás fő előfeltétele a gyerekkel való testi kontaktus. Megnyugtató lehet, ha ott van a kicsi kedvenc plüssállata. A kis páciens figyelmét úgy terelhetjük el a kezelés soron következő lépéseiről, ha énekelünk vagy mesélünk neki, esetleg megnyugtató zenét teszünk fel. 

 

A nedves, hideg levegő csökkenti az akut panaszokat: tekerjük be a gyereket egy jó meleg plédbe és vigyük oda a nyitott ablakhoz, hogy beszívhassa a hideg és nedves éjszakai levegőt. Alternatív megoldás nyáron: üljünk a nyitott hűtőajtó elé, vagy a fürdőszobában nyissuk ki a hideg vizes tust, hogy a levegő megteljen hűvös párával. Ezenkívül kínáljunk a gyereknek kortyonként hideg innivalót, ha tud inni. Többnyire már ezek az intézkedések is enyhülést adnak a hangszalagoknak, így a köhögés megszűnik. 

 

Meghatározott akupunktúrás pontok ütögetése is enyhülést adhat. Ez az úgynevezett EFT (Emotional Freedom Technique, érzelmi szabadság technika vagy ütögetős akupresszúra). Ezzel a módszerrel magunk is aktívan hozzájárulhatunk a gyerek állapotának javításához, ahelyett, hogy tehetetlenül néznünk kellene, amint a kicsi szenved. 

 

A homeopátiás szert azonnal, már az első alkalommal vessük be

A homeopátiás szerek főként a krupp első két súlyossági szintjén válnak be. Amint felismerjük a betegség első jeleit, azonnal adjuk be a szert, mert ezzel többnyire megelőzhetjük a súlyosbodást! A két leginkább hasznos szer, amelyeket roham esetén közvetlenül egymás után lehet beadni, az Aconitum és a Spongia. A potencia közepes legyen (például D12), csecsemőknél 3, kisgyerekeknél és iskolásoknál 5 golyócska alkalmanként, naponta háromszor. Az adagolás akut panaszok esetén a tünetek javulásáig akár óránként is történhet. 

 

Aconitum

A kruppos esetek 90 százalékában az Aconitum az elsőként választandó szer. A tünetek jellemzően váratlanul és erőteljesen lépnek fel. A következményeket, a pánikot és a félelmet jól meg lehet fogni Aconitummal. Ha a gyerek úgy érzi, mindjárt megfullad, nagyon fél és felindultan reagál, akkor elsőként is erre a szerre van szüksége. A köhögés száraz, nem nedves, még a lázas bőr is inkább száraz. Ha ugyanis a beteg elkezd izzadni, az Aconitum már nem megfelelő választás, mivel ez az izzadás nélküli, első gyulladásos stádiumra való. 

 

Spongia

A Spongiát akkor érdemes adni, ha a krupp lefolyásából hiányzik a hirtelenség és az intenzitás. Jól hat, ha például a gyerek már két nappal korábban megfázott, és a gégegyulladás emiatt fokozatosan alakul ki. A száraz köhögés úgy hangzik, mint a fókaugatás. A Spongia az Aconitumot követő szer, amennyiben az előző ugyan segített először, ám a tünetek továbbra is fennállnak, vagy az Aconitum már nem hat.

 

Ha a krupproham az Aconitum adását követő éjszakán visszatér, akkor az is egyértelmű indikáció a Spongia alkalmazására. A köhögés általában éjfélkor lép fel. Ha a gyereket egyenes háttal vagy előrehajolva ültetjük, a fejét pedig előrehajtja, a köhögés javul.

 

Hepar sulfuris

A köhögés ilyenkor éjszakánként 2 és 4 óra között lép fel, hideg, hűvös levegő vagy ital hatására rosszabbodik. A fej hátrahajtása segít, ilyenkor sűrű nyák képződik. Ha a köhögés nedvessé és oldottá válik, az is Hepar sulfuris alkalmazására mutat. Elsősorban a hidegre érzékeny pácienseknek felel meg. 

 

Belladonna

A kruppos köhögés hirtelen kezdődik a gyereknél, aki reggel még teljesen egészségesnek tűnt. Jellemzőek az erőteljes köhögési rohamok és a fej kivörösödése. Ha megérintjük a gégét, a beteg állapota rosszabbodik. 

 

Megnyugtat és enyhíti a kruppos tüneteket, ha a pirossal megjelölt akupunktúrás pontokat egy meghatározott séma szerint végigütögetjük. Az EFT-módszert bárki könnyen elsajátíthatja

 

Bromum

A kruppos köhögés nyáron lép fel, reggel felkelésnél és este lefekvésnél. Hőség és meleg hatására rosszabbodik, friss levegőtől javul. Mindezeken túl a gyereknél erős rekedtség is fennáll.

 

Cocuus cacti

Az ugató köhögéssel jellemezhető rohamok éjszaka, alvás közben lépnek fel. A gyerek állapota hideg, friss levegő hatására javul, de ha lefekszik, romlik.

 

 

Súlyos eseteknél feltétlenül hívjunk orvost!

Ha a gyerek tünetei arról árulkodnak, hogy az állapota elérte a 3. vagy 4. fokozatot, ugyancsak nyugodt, de határozott cselekvésre van szükség. A hivatalos orvoslás ilyenkor kortizonkúpot ajánl, amelynek hatására a gyulladásba jött nyálkahártya újra megnyugszik. A gyerekklinikákon adrenalinnal végzett inhalálást is alkalmaznak, amely ugyancsak a duzzanat lelohasztását szolgálja. Néha nyákoldókat is rendelnek, amennyiben nedves, nyákos köhögés áll fenn.

 

Néha előfordul, hogy a betegség olyan előrehaladott állapotba kerül, amikor az alternatív módszerek nem hatnak elég gyorsan és nem is megfelelőek. Súlyos légszomj esetén például azonnal orvost kell hívni!

 

Fennáll az összetévesztés veszélye a krupp és a gégefedő-gyulladás (epiglottitis) között, amelyet a Haemophilus influenzae b (Hib) nevű baktérium okoz. Ez a veszélyes betegség főként az öt év alatti gyerekeknél játszik szerepet. Jellemzői a magas, 39 fok fölötti láz, a nyelési nehézségek, a nehezített beszéd, nyálfolyás, nehéz légzés, légszomj és az egész nap folyamatosan fennálló köhögési rohamok. Amíg nem volt ellene védőoltás, ez a betegség a rettegett kórok közé tartozott. 

 

A dohányfüsttel telt lakásban élő gyerekek passzív dohányosok, és lényegesen gyakrabban szenvednek kruppos rohamokban. Éppen ezért a felelősségteljes szülőknek gyakorlatilag tilossá kellene tenniük a lakásban a dohányzást. 

 

 

A jó immunrendszer véd a kruppos rohamoktól is

Ha a kisgyerek különösen hajlamos a rohamokra, és gyakran alakul ki nála krupp, a szüleinek feltétlenül gondoskodniuk kell arról, hogy a levegő nedvességtartalma a lakásban ne legyen alacsony. Optimális a 40 és 50 százalék közötti érték. Az is fontos, hogy a gyerek hálószobájában ne legyen túl meleg, lefekvés előtt pedig jól szellőztessünk ki.

 

A változatos és vitaminban gazdag koszt, illetve a rendszeres levegőzés javítja az immunrendszer teljesítményét. A természetes bélflóra stabilizálása is jó hatást gyakorol az immunrendszerre és a légutak nyálkahártyájára. Rendszeresen visszatérő kruppos rohamok esetén lézerakupunktúrás kezeléssel is próbálkozhatunk. Ennek során nem használnak tűket, így a beavatkozás fájdalommentes és a gyerekek számára jól elviselhető. 

- dr. ki -
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: gyermekgyógyászat, homeopátia, krupp, kruppos köhögés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.