Betegségek A-tól Z-ig

Küldje el bevizsgáltatni az eltávolított kullancsot!

Ha biztosra akar menni


 

A kullancsok ma már nemcsak az erdőkben és a mezőkön támadhatnak, a városi parkokban és a kertekben sétálva szinte ugyanannyira ki vagyunk téve a kullancscsípés veszélyének, mint ha kirándulni mennénk. A kullancs által terjesztett két, emberre veszélyes betegség közül vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór azonban rájuk nézve is fenyegetést jelent. Mivel a Lyme-kór esetében sokszor hiányzik minden jellegzetes tünet, érdemes az adott kullancsot bevizsgáltatni.

 

Napjainkban egyre többet hallhatunk a Lymekórról, mégis számos tévhit él a köztudatban a betegséggel kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csak akkor fertőződtünk meg, ha tartósan piros a csípés helye. A betegségre jellemző legismertebb tünet, a Lyme-folt azonban csupán a fertőzöttek kevesebb mint felénél jelentkezik. Előfordul, hogy a fertőzés hosszú időn át (akár éveken keresztül is) nem okoz elváltozást, és csak később váltja ki a lehetséges tünetek egyikét. Ezek: indokolatlan fáradékonyság, úgynevezett „nyári influenza”, ízületi gyulladás, fájdalmak, izom- és íngyulladás, szívritmuszavarok, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, arcidegbénulás és egyéb idegyulladás. A közhiedelemmel ellentétben a Lyme-kór bár hosszú lefolyású betegség, ám egyénre szabott, esetleg ismételt kezeléssel gyógyítható! Viszont arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a betegség többször is megkapható, nem kíméli azokat sem, akik egyszer már meggyógyultak.

 

Lyme-folt

 

A hazánkban honos kullancsfajok közül főleg a közönséges kullancs felelős a Lymekórért. Nem mindegyik egyed fertőző, de az egyértelmű és megnyugtató válaszért érdemes laborvizsgálatra küldeni a kullancsot.

 

Miért érdemes bevizsgáltatni az eltávolított kullancsot?

Az eltávolított kullancsot abban az esetben is érdemes bevizsgáltatni, ha a csípést követően semmilyen tünetet nem észlelünk. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum laboratóriumi vizsgálatával már két hét alatt kiderül, hogy az adott kullancs hordozta-e a Lyme-kórt okozó baktériumot. A betegség kimutatására alkalmas vérvizsgálat csak az ellenanyag-termelés megjelenése után – azaz legkorábban a csípés után hat héttel – adhat eredményt. A kór felismerésének gyorsasága azért különösen fontos, mert az időben felállított diagnózissal elkerülhető a félrekezelés és a később felbukkanó komoly szövődmény kialakulása is. A kullancsvizsgálat pozitív eredménye esetében is javasolt egy 4-6 hét múlva, vérből végzett ellenanyag-vizsgálat.

 

 

Mit kell tenni a vizsgálathoz?

A kullancs bevizsgálásához postai úton vagy személyesen is eljuttatható a kiszedett állat az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumba. A szakszerű kullancseltávolításhoz ma már a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető kullancseltávolító csipesz vagy kanál. (X)


XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: kullancs

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.