Betegségek A-tól Z-ig

Lágyéki fájdalom

A fájdalmak birodalmában

A lágyéktáji fájdalom - akár akut, akár fokozatosan kialakuló fájdalom - hátterében többféle ok állhat. Sportolóknál gyakran a comb izmainak sérülése az ok, azonban porckorongsérv vagy a húgyvezetékben elakadt vesekő is előidézheti. Férfiaknál gyakran lágyéksérv az ok. A megfelelő diagnózis a terápiához elengedhetetlen.


A kórokok meghatározásában fontos szerepet játszik a fájdalom helyének, jellegének meghatározása: ha a fájdalom a szeméremcsontnál jelentkezik, és a combközelítő izmokra gyakorolt nyomásra erősödik, az ok az izmok túlterhelése. Ha azonban inkább alhasban érezhető, és köhögésre, tüsszögésre fokozódik, a legvalószínűbb, hogy lágyéksérvvel állunk szemben.

 

Ha a fájdalom hirtelen, egy csapásra alakul ki, általában a láb izmainak terhelése mellett, izom- vagy ínszakadásra kell gyanakodnunk. Ha lassanként, hetek vagy hónapok alatt erősödik fel a fájdalom, többnyire a csípőízület kopása az ok.

 

A fájdalom típusának, helyének meghatározása és a kórtörténet pontos felvétele mellett feltétlenül fontos az alapos fizikális vizsgálat. Ennek során vizsgáljuk az ízület mozgathatóságát, az izmokat, a csípő- és térdízületet, a derékcsigolyákat, valamint a hasfal erősségét, különös tekintettel a lágyékcsatornára, a lágyéki pulzust és a láb reflexeit. 

 

Az ultrahang és az MRI gyakran segít megtalálni az okot

Ha a fizikális vizsgálat eredménye bizonytalan, általában kevés diagnosztikai eszköz áll rendelkezésünkre a további vizsgálódáshoz: ultrahanggal felismerhető az izomszakadás és a csípőízület gyulladása, a röntgenfelvételeken látható az ízületi kopás, az MRI felfedi a porckorongsérvet.

 

A porckorongsérv kezelésében bevált az izomerősítő gyógytorna

 

A természetgyógyászati módszerek közül izomszakadásnál a belső vérömlenyt és az izomsérülést enzimkészítményekkel vagy homeopátiás Arnica C30-cal (félóránként 3 golyócska) kezelhetjük.

 

Az Arnica után, néhány nap múlva, amikor a vérömleny kezd elszíneződni, Ledum D12 következik (3x5 golyócska, a duzzanat megszűnéséig).

 

Nem minden esetben szakadnak el azonnal a combközelítő izmok: gyakori, hogy az amúgy idővel zsugorodásra, rövidülésre hajlamos izmokat csak túlterheli a páciens, ezért fokozatosan ínfájdalom alakul ki a szeméremcsontnál. Itt legtöbbször a nyújtás segít. A lábak statikájának vizsgálatával felfedhetők a gerinc vagy a láb anomáliái, amelyeken cipőbetéttel lehet segíteni, elkerülendő a láb izmainak egyoldalú terhelését. Gyógytornával erősíthetők az antagonista izmok. Fájdalomcsillapító injekciókat lehet beadni az ín tapadási pontjaihoz (neurálterápia).

 

 

Csípőízületi kopás esetén a műtétet érdemes minél tovább elhalasztani

A lassan fokozódó lágyéktáji fájdalom hátterében gyakran csípőízületi kopás áll. A kórfolyamat során az ízület felületéről elkopik a védelmező porcréteg. Mivel magát a csontot gazdagon behálózzák idegek és véredények, a porc eltűnése után minden mozdulat fájdalmassá válik. A későbbiekben az ízület nem csak terhelésre, hanem nyugalomban is fájdalmas. A mozgások vizsgálatánál ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a csípőízület befelé irányuló forgathatósága korlátozott. Később a nyújtás és a terpesztés is korlátozottá válik. A diagnózist röntgenfelvétellel kell megerősíteni. Megjegyzendő azonban, hogy a csípőízület kopása nemritkán csak térdfájdalomban nyilvánul meg, ami megtévesztő lehet.

A hússzegény, omega-3 zsírsavban gazdag diétával nem csak a gyulladást lehet csökkenteni, hanem a megtámadott ízületet terhelő túlsúlyt is

 

Az artrózis (ízületi kopás) kezelésére sokféle lehetőség kínálkozik, amelyekkel a csípőízületi protézis beültetését évekig el lehet odázni, és csillapítani lehet a fájdalmakat:

 

• Gyógytorna, manuális medicina, víz alatti tornáztatás, helyi elektromos kezelések (pl. iontoforézis, fájdalomcsillapító hatóanyagokkal) és meleg pakolás az ízület környéki, feszes izmokra.

 

• Belső kezelésként szóba jöhetnek az izomszakadásnál említett enzimkészítmények, különösen az artrózis gyulladásos fázisaiban, valamint az antioxidánsok (800 NE E-vitamin, 1 teáskanál C-vitamin és 100 μg szelén naponta).

 

• A homeopátiás gyógyszerkincsből a következő szerek jöhetnek szóba: Calcium fluoratum D6 és Silicea D12, naponta felváltva, 3x5 golyócska, legalább három hónapon keresztül, vagy a páciens alkatának legmegfelelőbb készítmény.

 

• A hússzegény, omega-3 zsírsavban gazdag diétával nem csak a gyulladást lehet csökkenteni, hanem a megtámadott ízületet terhelő túlsúlyt is.

 

A porckorongsérv, különösen a II. és III. ágyéki csigolya közötti porckorong érintettsége esetén erős nyomást gyakorolhat a lágyéktáj felé vezető idegekre. Tíz esetből kilencben nem szükséges az operáció. Akut stádiumban elegendő a fájdalom csillapítók vagy növényi alternatívaként aranyruta, rezgőnyár és nyírfakéreg keverékének alkalmazása. Fájdalomcsillapító hatású a pihentetés olyan testhelyzetben, ami tehermentesíti a hátat, felhúzott lábakkal.

 

A fájdalmak származhatnak a keresztcsont és a csípőlapát közötti ízületből is

 

Később izomerősítő gyógytorna, óvatos masszírozás, meleg pakolások, valamint keringésjavító és izomlazító elektromos kezelések következhetnek. A hétköznapokra és a munkában hátkímélő mozgásokat kell begyakorolni.

 

Hasonló fájdalmak azonban származhatnak a keresztcsont és a csípőlapát közötti ízületből is (iliosacralis ízület). Ez a terület rendkívüli mértékben hajlamos az izomhúzódásokra, amelyek az egész ízület blokkolódását okozhatják. A következmény isiászra emlékeztető fájdalmak, amelyek kisugározhatnak a farizomba, a comb hátsó oldalára és a lágyékba.

 

A kezelés gyakran gyógytornából, nyújtásokból és az izomkoordinációt helyreállító gyakorlatokból áll. Ezek kiegészíthetők melegítő kezelésekkel, pakolásokkal. Makacs esetekben izomlazító injekciót kell beadni erre a területre. Operáció ezekben az esetekben soha nem szükséges.

 

Lágyéksérv esetén a belek is veszélyben vannak

A lágyéki fájdalmak további lehetséges oka a lágyéksérv. A fiataloknál, de a felnőtteknél is a hasfal apró folytonossági hiányába - főként férfiaknál - kitüremkedik a hashártya egy része. Ha a sérv nagyobb méretű, akár a bél is kizáródhat. Gyerekeknél a sérv a lágyék vagy a herezacskó duzzanatával hívja fel magára a figyelmet. Felnőtteknél is a lágyék duzzanata jelzi a sérvet. Általában húzó jellegű, de gyakran enyhébb fájdalom érezhető, ami tapintásra erősödik és kisugárzik a nemi szervek irányába.

 

A húgyvezetékben elakadt vesekő eltávolítása érdekében naponta legalább három liter folyadék elfogyasztása szükséges

 

A lágyéksérvnek sokféle oka lehet. A fájdalom jellegéből és egyéb tünetekből, valamint a részletes vizsgálat segítségével - szükség esetén képalkotó eljárások bevonásával - felállítható a diagnózis. A lehetséges kórokok a következők:

 

• A szeméremcsonttól eredő combközelítő izmok túlterhelése túlerőltetés, helytelen edzés vagy a bemelegítés hiánya miatt, esetleg a combközelítő izom zsugorodása következtében.

• Izomszakadás a combközelítő izmokban.

• Csípőízületi kopás (artrózis) vagy gyulladás (artritisz), utóbbi túlterhelés következménye is lehet.

• Lágyéksérv, ún. sérvtömlő kialakulásával. Vigyázat, ha a sérvbe nem csak a hashártya, hanem a vastagbél egy szakasza is betüremkedik, életveszélyes állapot alakulhat ki, amelyet csak műtéttel lehet elhárítani. Ennek hiányában a becsípődött bélszakasz elhalhat!

• Urológiai problémák, pl. távozó vesekövek, vesehomok.

• Ritkább a lágyéki nyirokcsomók gyulladása, a helyi erek betegsége vagy a daganatok.

 

A comb belső oldalán elhelyezkedő adduktor izom (1) túlterhelése gyakran lágyéki fájdalmat okoz. A keresztcsont és csípőlapát közötti ízület (2) is kiválthat lágyéki fájdalmat, de az ágyéki gerincoszlopban elhelyezkedő porckorong sérve is

 

Meg kell említenünk még a húgyvezetékben elakadt veseköveket is, amelyek szintén lágyéktájba sugárzó fájdalmakat okozhatnak. A vesekövek akkor keletkeznek, ha a vizelet bizonyos alkotóelemei, pl. kalciumsók kicsapódnak a vizeletből. A kövek a húgyvezetékbe jutnak, ahol elakadhatnak, heves, görcsös, ún. kólikaszerű fájdalmakat okozva, amelyek kisugároznak a hátba, az alhas oldalába, a genitáliákba és a lágyékba. A panaszokat hányinger, hányás kísérheti. Gyakori a véres vizelet, ha a kő felsértette a húgyvezeték nyálkahártyáját.

 

A kezelés lényeges része a sok folyadék (legalább napi 3 liter) ivása, a kő kimosása érdekében. Természetesen alkalmazható nyírfalevélből, aranyrutából és indiai veseteából (orthosiphon levél) készített tea, ami fokozza a vizeletkiválasztást. Ezenkívül az orvos görcsoldó és fájdalomcsillapító gyógyszereket szokott felírni a betegnek. Sokat segíthet a mozgás, különösen a lépcsőzés és az ugrándozás, ami megkönnyíti a kő távozását. Ha szükséges, kórházi körülmények között lökéshullámot kibocsátó, speciális készülékkel szét lehet zúzni a köveket, vagy endoszkóp segítségével lehet megkísérelni a kő eltávolítását.

- vörös -
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: fájdalom, lágyék, lágyéki fájdalom, lágyéksérv

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.