Betegségek A-tól Z-ig

Láz, a jelzőtűz


 

A láz indikátor, mely jelzi, hogy a szervezetben új heveny folyamat kezdődött, vagy idült folyamat lobbant fel. De egyben gyógyfolyamat is. Az immunrendszer támadását jelenti testidegen anyagok, baktériumok, vírusok ellen. Aktivizálódnak a fagocita fehérvérsejtek, nő a keringésben a limfociták, neutrofil granulociták száma. Nő a nyirokcsomók és a lép aktivitása, ezáltal biztosított az immunrendszer fölénye a testidegen anyagok ellen a keringésben éppen úgy, mint a testtájéki nyirokcsomókban.  A keringésben növekedik az immunglobulinok mennyisége. Az immunrendszer globulinjainak és fagocitáinak aktivitása fokozódik a testhőmérséklet emelkedésével.

 

 

Milyen ágensek izgatják az agyi hőközpontot?

• Valamennyi vírus.

 

• Speciális fertőző betegséget okozó baktériumok, véglények, egyes paraziták, férgek és az általuk termelt méreganyagok. (Szalmonellák, tbc, tífusz, paratífusz, tularémia, brucellózis, leptospírozis, ornithózis, malária stb.)

 

• Nem fertőző betegségek. Krónikus sokízületi gyulladás, rosszindulatú daganatok a bőrben, májban, hasnyálmirigyben, gyomorban: karcinóma, limfoszarkóma, leukémia, Hodgkin-kór. Erek gyulladása, érrögök keletkezése (trombózis, tromboflebitisz), májcirrózis.

 

Milyen magas a testhőmérséklet?

• A 37 C-fok körüli testhőmérséklet jelzésértékű, csillapítása - ha egyéb tünet nem áll fenn - szükségtelen.

 

• A 38 C-fok körüli testhőmérsékletre már jobban kell figyelnünk, különösen, ha egyéb tünetekkel is együtt jár. A legfontosabb az azonnali ágynyugalom. A magas és tartós testhőmérséklet fokozott terhelést jelent elsősorban a szívre és keringésre, de a méregtelenítést végző májra, a salaktalanító vesékre, az immunrendszer sejtes elemeit termelő lépre és nyirokcsomókra. A fizikai tevékenység rontja ezeknek a szerveknek, szervrendszereknek az aktivitását, és súlyos esetben szívkárosodáshoz is vezethet. Ha tisztázott a kórok és ez nem indokolja a gyógyszeres kezelést, ugyanakkor az emelkedett testhőmérséklet fennáll már hosszabb ideje és a szervezet energiatartalékai kiürülhetnek, természetes lázcsillapítással kísérelhetjük meg kissé lassítani a szervezet gyógyfolyamatait. (Egész testes hideg borogatás, vagy részleges, a tünetek függvényében.) Szövődmények jelentkezésekor vagy 39-40 C-fok hőmérséklet esetén, különösen, ha egyéb tünet is társul a lázhoz - légúti panaszok, köhögés, étvágytalanság, mellkasi fájdalmak, hányinger, hányás, hasmenés, sárgaság stb. -, orvoshoz kell fordulni a gyógyszeres kezelés megkezdése miatt.

 

 

Amikor már nem lobban fel a lázláng

Amikor a szervezet energiadeficitbe kerül, fertőző ágensek hatására sem lesz lázas hőemelkedése. Ez leginkább időskorban fordul elő. Gyakori ebben az életkorban a jelentéktelen hőemelkedés. Ezért a kóros folyamatok bizonyos keretek között korlátlanul és alattomosan, szinte észrevétlenül súlyosbodnak, és gyakran váratlan tragédiák formájában, már kezelhetetlen elváltozások képében jelentkeznek.

Dr. Pőcze Tibor
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: láz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.