Betegségek A-tól Z-ig

Lisztérzékenység - Mi lappang az allergiák hátterében?

Glücky Program - Optimális testsúly és optimális egészség


 

Ismereteink szerint a világon több tízmillió, Magyarországon egymillió körül van a diagnosztizált lisztérzékenyek száma. Az észak- és kelet-európai emberek 97%-a lappangó lisztérzékeny. A lappangó lisztérzékenység genetikailag hiányos enzimműködésből ered. A tünetek emberenként más-más képet mutatnak. Egyeseknél már gyermekkorban, másoknál 30–60 éves korban alakulnak ki a tünetek, melyek jelentkezhetnek fogyasztás után azonnal, vagy később az emésztő- és bélrendszerben és azon kívül is. A lisztérzékenység bizonyos embereknél okozhat hasmenést, felfúvódást, hasi fájdalmat, másoknál depressziót, izgatottságot, nyugtalanságot és túlmozgást. Gyerekeknél kísérő tünet lehet az izgatottság mellett az allergiák széles skálájának megjelenése (por, virágpor, penész, állati szőr, parlagfű stb.). A lisztérzékenység másrészről autoimmun-betegségek okozója is, ami gyermekkorban autizmusban is jelentkezhet.

 

Az azonnali tünetekben (hasmenés, hasi fájdalom) jelentkező lisztallergia igen komoly betegség, mivel a bélfal olyan mértékben károsodik, hogy következményeként az élethez szükséges tápanyagokat kismértékben képes felszívni és a szervezetbe juttatni. Ezen emberek tápanyag- és vitaminhiányban is szenvednek.

 

A tények azt igazolják, hogy a legtöbb emberben lappangó marad az érzékenység. Ilyen esetekben a bélrendszer csak foltokban károsodik, és a bélfal egészségesen maradó részein elegendő tápanyagot tud a szervezetbe juttatni, így a tünetek nem jelentkeznek közvetlenül. Érzelmi stressz, családi, személyes és munkahelyi problémák, szeretteink elvesztése, negatív érzelmekkel való együttélés, mint a düh, bűntudat, agresszió, önbizalom hiánya, aggódás, idegesség letöri a szervezet ellenálló képességét és a lappangó lisztérzékenység tünetei felnőttkorban jelentkeznek. A felnőttek leggyakoribb tünetei, amit a lappangó lisztérzékenység okoz, a puffadás, emésztési panaszok (hüvelyesek és káposztafélék bélgázt okoznak), laktózintolerancia, reumás ízületi gyulladás, aranyér, bélpolip, és idetartozik a rákos megbetegedés is.

 

 

Milyen allergének vannak a gabonákban, és hogyan károsítják a bélfalat?

Glutén/gliadin

A lisztérzékeny emberekben a vékonybél fala károsodik, így az nem képes a szervezet számára fontos tápanyagokat felszívni, megbetegszik az emésztőrendszer. Lisztérzékeny emberek nem képesek a gabonákban található, gluténnek nevezett fehérjéket lebontani. A gabonák összetételét az alábbi ábra mutatja.

 

A gabonák összetétele

Gabona:

70-75% keményítő

1-2% zsírok

10-12% folyadék

6% fehérjék: Albuminok, globulinok, GLUTÉN 90% (GLIADIN 50%, Glutenin 50%)

 

Az ábrából kitűnik, hogy a gabonák 70-75%- a keményítő (szénhidrát), 1-2%-a zsírok, 10-15%-a folyadék és 6%-a fehérje. A fehérjék három nagy csoportra oszthatók: albuminok, globulinok és glutén. A három közül a glutén alkotja a fehérjék 90%-át. A glutén 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin. Az azonnali tünetekben jelentkező lisztallergiás betegek a glutén mindkét formájára érzékenyek, ezért nekik a teljes gabonamentes étrend ajánlott. A lappangó lisztérzékenyek többsége csak a gliadinra érzékeny. A glutenint és gliadint tartalmazó gabonák listáját a keretes rész tartalmazza. A gliadinmentes gabonák - rizs, kukorica, köles, hajdina - csak glutenint tartalmaznak, így ezeket a gliadinérzékenyek fogyaszthatják.

 

Igazából a glutént lebontó enzim (transglutaminase) hiányos működése okozza a betegséget. A lebontatlan glutén az őt lebontani képtelen enzimmel összekapcsolódva marad, ami a szervezet számára ismeretlen anyagot jelent és gyulladást okoz a bélfalon. A gabonatermékek hosszú éveken keresztüli fogyasztása (kenyér, tészták, sütemények) a bélfal krónikus gyulladását okozza, ami a bélbolyhok ellaposodásához és a bélfal hegesedéséhez vezet.

 

A károsodott bélfal következményei

Tápcsatorna

A külvilág a szervezetünkkel először a tápcsatornán keresztül (száj, gyomor és belek) lép kapcsolatba. A tápcsatorna egyik fő feladata, hogy tápanyaggal lássa el a szervezetet. A gyomor, hasnyálmirigy és epe által termelt emésztőenzimek a bélbolyhokon található enzimekkel együtt bontják le a tápanyagokat alkotóelemeikre, amelyek aztán fel tudnak szívódni a véráramba. A véráramba jutott tápanyagok a szervezet részeivé válnak. A vér szállítja a tápanyagokat a célsejtekhez és szervekhez. Másik fontos feladata, hogy megvédje a szervezetet a káros anyagoktól, azokat a tápcsatornában tartja és a végbélen keresztül kiüríti. Ezért nevezzük a bélfalakat a szervezetünk elsődleges védekező rendszerének. A bélbolyhok közötti részen, a bélbolyhok tövében immunsejtek és védőfunkcióval rendelkező úgynevezett "jó" baktériumok találhatók. A bélbolyhok immunsejtjei támadják meg a szervezet számára felismerhetetlen, idegen anyagokat, betegséget okozó baktériumokat, vírusokat.

 

 

Károsodott bélfalak

A bélfal glutén általi károsodása közvetlen hatással van az emésztő- és immunrendszerünkre, ezáltal csökken a betegségekkel szembeni ellenállásunk. A károsodott, ellaposodott bélbolyhok elsődleges következménye a bélbolyhok csúcsán termelődő és az ott működő emésztőenzimek lecsökkenése. Leggyakoribb tünete a laktózintolerancia, puffadás, gázosodás, váltakozó hasmenés és székrekedés Az emésztőenzimek részleges vagy teljes hiányában a tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) részlegesen vagy teljesen emésztetlenül maradnak, melyek székletürítési problémák esetében a bélfalra tapadhatnak, ott további erjedésnek indulnak,majd folyamatos puffadást és gázosodást okoznak. A lisztérzékenység kezelésének első 4-5 hónapjában ajánlott emésztőenzimeket táplálékkiegészítőként a szervezetbe juttatni.

 

 

Betegséget okozó Candida, baktériumok és paraziták elszaporodása

Felnőttekben a gabonatermékek hosszú éveken keresztüli, vagy anyatej nélkül táplált gyerekek esetében túl korai fogyasztása - lisztérzékenység esetén - az emésztési elégtelenség kialakulása után az immunrendszer legyengüléséhez vezet. A bélbolyhok károsodásával a köztük lévő immunsejtek száma lecsökken. Azokon a területeken, ahol a bélfal ellaposodott és hegesedett, az immunsejtek és a „jó” baktériumok eltűnnek, teret engednek az idegen anyagok (emésztetlen tápanyagok, vízből, levegőből és ételből származó betegséget okozó baktériumok, Candida, paraziták/ férgek) lerakódására. Az immunsejtek hiányában ezek a baktériumok és élősködő paraziták a belekben található tápanyagokkal táplálkoznak és tovább szaporodnak. Ezek az élősködők átlag 4-5 hetes ciklusban (általában a hold magnetikus erejére, teliholdkor) szaporodnak, amikor a szervezet számára mérgező anyagokat is termelnek, ami határozott tüneteket okoz. A tünetek a következők lehetnek: hasmenés vagy székrekedés, cisztaszerű pattanások a bőrön vagy arcüreg-, húgyhólyag- és vaginális gyulladás.

 

Az idegrendszerre ható mérgek esetén idegesség, nyugtalanság, fejfájás, migrén, kimerültség és depresszió jelentkezhet. A tünetek sokszor egybeesnek a telihold időszakával és egyeznek az ahhoz kapcsolódó menstruációs ciklus előtti panaszokkal. A tünetek időről időre változhatnak és vissza is térhetnek, viszont a problémák hátterében ugyanaz az ok marad. 

 

A tüneti kezelés ilyenkor megszünteti vagy csökkenti a panaszokat, de nem feltétlenül szünteti meg a probléma okát. Abban az esetben, ha a paraziták és baktériumok hosszú időn keresztüli jelen vannak, folyamatos szaporodásukkal beágyazódnak az immunvédelem nélküli károsodott bélfalba, abba lyukakat vájva elindulnak a vér felé. Ezeken a helyeken a bélfal "szitaszerűen" átjárhatóvá válik, teret enged az emésztetlen tápanyagok (glutén/gliadin stb.) és betegségeket okozó baktériumok és paraziták szervezetbe jutásának.

 

A vérben a fehérvérsejtek, mint immunrendszerünk másodlagos pajzsa harcba lépnek és közömbösítik a betolakodókat. A közömbösített betolakodókat a máj méregtelenítésen keresztül bontja le, majd vizeletben, székletben vagy éppen pattanások formájában ürülnek ki a szervezetből. Abban az esetben, ha a vér immunrendszere már nem képes ezt a feladatot ellátni, betegek leszünk. Az ilyenkor szokásos antibiotikum-kúra megöli a káros baktériumokkal együtt az immunrendszer részeként működő "jó" baktériumokat is.

 

Az immunrendszer természetes védelmének pótlására ezért ajánlott egy hatékony probiotikus, azaz "jó" baktériumokat (acidophilus és bifido baktériumok) tartalmazó táplálékkiegészítőt szedni. A kúra hatékony, ha a probiotikus terméket 1-3 hónapon keresztül éhgyomorra szedjük. Ennek hiányában az immunrendszer tovább gyengül.

 

 

Immunkomplexek kialakulása, autoimmun- és szervi betegségek

A belek legyengült immunrendszere, a gabonatermékek további fogyasztása hatására átjárhatóvá vált bélfal folyamatos lehetőséget biztosít a glutén/gliadin és más betegséget okozó anyagok vérbe jutásának. A vérben dolgozó fehérvérsejtek elfogják és közömbösítik a betolakodókat, és amíg a máj képes a méregtelenítésre, az idegen anyagokat a szervezetből eltávolítja. Minél több betolakodó képes átjutni a bélfalon, annál nagyobb mértékben terheli a fehérvérsejteket és a májméregtelenítést. Abban az esetben, ha több a méregtelenítésre váró anyag, mint amit a máj elbír, a betolakodó és a hozzákapcsolt közömbösítő immunsejt a vérben marad. A felhalmozódott, méregtelenítésre váró úgynevezett immunkomplexek egymáshoz tapadnak és a szervezet számára felismerhetetlen anyagot képeznek. Ezek az összetett immunkomplexek a vérben vándorolnak és különböző szervekben (pl. máj, vese és az agy is) lerakódnak, ahol gyulladást és a szövetek roncsolódását, azaz betegséget okoznak.

 

Az immunkomplexek típus szerint más és más szervekben raktározódhatnak el. A glutén/ gliadin az erek falát roncsolja és magas vérnyomást okoz. (Több gyógyszeres kezelés alatt álló beteg vérnyomása normalizálódott gluténmentes étrend hatására.) A glutén/gliadin immunkomplexek az ízületekbe rakódnak le és ott reumás ízületi gyulladást okoznak. A károsodott bélfalon keresztül a vérbe jutott Candida a szervezet üregeit célozza meg, azokban rakódik le, mint az arc- és homloküreg, középfül, körömágy, húgyhólyag és méh. A vérbe jutott Candida ezért visszatérő arc-, homloküreg-, középfülgyulladást, valamint körömgombát okoz. Nőknél a keresztirányban haladó bél a méhhez közel helyezkedik el, ahonnan a Candida a károsodott bélfalon keresztül könnyen a méhbe jut, ahol gyulladást és vaginális folyást okoz. A Candida immunkomplexek az agyba jutva gyerekeknél autizmust okozhatnak. Az Ascaris nevű parazita a tüdőbe jutva állandó krákogást, köhögést és asztmát is okozhat.

 

Az összetett alakzatú immunkomplexek idegen anyagnak számítanak a szervezetben, így az immunrendszer újabb hadsereget, azaz immunsejteket küld közömbösítésükre. Ekkor az immunrendszerünk megtámadja a saját immunsejtjeinket, amit autoimmun-betegségnek nevezünk. Autoimmun-betegség támadhatja meg a szemet, ami a száraz szem okozója (nem képes könnytermelésre); a szemlencsét megtámadva szürke hályog okozója. Az autoimmun vesebetegségeket a vesében lerakódott immunkomplexek is okozhatják.

 

Milyen kezelést alkalmazhatunk?

A betegségek okozói, az elszaporodott baktériumok, gombák és paraziták helyétől és mértékétől függ, hogyan irthatók ki. Az elsődleges teendő a belek gyulladásának csökkentése, a bélfal átjárhatóságának csökkentése és megszüntetése, amit gluténmentes és glikémiásan kiegyenlített étrenddel érhetünk el. A megfelelő folyadékbevitel, napi 1,5-2 liter víz/ásványvíz segít átmosni a szervezetet, ezzel segíti a máj által végzett méregtelenítést és a káros anyagok ürítését. Ennyit mindenki önmagától megtehet.

 

Emésztési problémák esetén ajánlott emésztő enzimkomplexet szedni - napi 3-szor, 15 perccel a főétkezések előtt. A bélflóra helyreállítására 1-3 hónapos probiotikus kúra ajánlott (napi 1-2 alkalommal éhgyomorra).

 

Amíg a betolakodók a belekben vannak, parazitaölő gyógynövénykomplexummal is hatékonyan irthatjuk őket. Amint a vérbe jutottak, vagy már immunkomplexeket is formálva elszaporodtak, csak gyógyszeres kezeléssel lehet kiirtani őket, amit probiotikum, emésztő- és májméregtelenítést segítő enzimkomplexum szedésével ajánlott kiegészíteni.

 

A Candida elszaporodásának kezelése a velük együtt jelen lévő paraziták (Giardia és Blastocistis hominis) kiirtásával kezdődik, amit speciális Candida-ellenes étrend- és táplálékkiegészítők követnek. A hatékony Candida-kezelés részletes leírását és étrendjét lásd későbbi számunkban.

 

Az aloe vera bőrgyulladás-csökkentő és hámosító hatását már ismerjük, égési sérülések kezelésére használjuk. A gluténmentes étrend részeként a betolakodók elpusztítása után az aloe vera italként való fogyasztása igen hatásos a belek hámsejtjeinek regenerálására. A regenerált bélfalakon visszaépülnek a bélbolyhok és megkezdik az immunsejt termelését. Az aloe vera így növeli az immunitásunkat.

 

 

Eliminációs diéta a gluténallergia kezelésében

1. Egyáltalán ne fogyasszon

- búza minden formában, finom és teljes kiőrlésű liszt, pelyhek és dara; árpa/árpagyöngye; rozs; gabona alkohol: sör, whisky, vodka; zab és zabpehely/müzlik

 

Mediterrán és afrikai gabonák: - couscous, tricticale, amarath, kamut, teff, spelt, quinona

 

2. Ne fogyassza 9-12 hónapig

- tehéntejtermékek és tej: sajt, joghurt, vaj, túró, kefir, tejföl stb.

- alkohol, ecet, mustár, ecetes savanyúság

 

3. Ne fogyassza 6 hétig

- szója minden formában: szójatej, tofu, tempeh, és felvágottakba, salátadresszingbe bújtatva

- rizs minden formában: fehér, barna és bújtatott forma (lásd ételcímke)

- kukorica minden formában: kukoricaliszt, -dara stb.

 

4. Első 6 hét után fogyasztható

- szójatej és szójaszósz és más bújtatott forma 4 napos rotációban

 

3-4 hónapig még ne fogyassza:

– szójafehérje-koncentrátum, tofu és tempeh -

- rizs (liszt, tészta) 4 napos rotációban

- kukorica és lisztjéből készült ételek 4 napos rotációban 

 

 

A gluténmentes étrend hatása

Gluténmentes étrenddel, a betolakodók irtása után a bélbolyhok 9-12 hónap alatt visszaépülnek, a tünetek megszűnnek és az egészség helyreáll. A gluténmentes étrend első hatása 5-10 nap alatt érezhető, és a közérzet határozott javulásával jár. A reumás ízületi fájdalmak már 2-3 hét alatt csökkennek, majd megszűnnek. A vérnyomás 10-20 nap alatt normalizálódhat. 

 

Glutént és gliadint tartalmazó gabonákat lisztérzékenyeknek nem ajánlott fogyasztani

– búza minden formában, finom és teljes kiőrlésű liszt, pelyhek és dara
– árpa, árpagyöngye v. gersli
– rozs
– gabona, alkohol: sör, whisky, vodka
– zab és zabpehely, müzlik


Mediterrán és afrikai gabonák:
– couscous
– tricticale
– amarath
– kamut
– teff
– spelt
– quinona

 

 

A glutén általi bélfalkárosodás elsődleges tünetei az emésztési problémák, mint:

– laktózintolerancia
– megváltozott bélflóra
– puffadás, gázosodás
– váltakozó hasmenés és székrekedés,
– aranyér
– hólyagok a szájüregben

 

 

Lisztérzékenyeknek ajánlott étrend

Liszt- és gabonamentes étkezéssel azonnali javulás figyelhető meg a lisztérzékeny betegekben. A megfelelő étrend betartásával tünetmentesség érhető el. A gabonamentes étkezés első 9-12 hónapjában ajánlott a tehéntejtermékeket is elhagyni, a bélfal gyógyulásának elősegítésére. A tejben lévő kaszein fehérje és laktóz tejcukor ilyenkor tovább irritálja a bélfalat, ezáltal nehezebben gyógyul. Lisztérzékenyeknek az alábbi ételekből ajánlott az étrendet összeállítani.


Ajánlott ételek


– minden gyümölcs és zöldség glikémiásan kiegyenlített formában
– juh- és kecsketej, - joghurt vagy sajt 4 napos rotációban (4 nap szünet a fogyasztás között)
– tojás
– tejsavó fehérje
– hal
– szárnyasok
– sovány húsok: sertés, marha, borjú, vadak
– olajos magvak: diók, mogyorók
– hajdina
– köles
– rizs minden formában: fehér, barna, vörös és azok lisztje, és az abból készült tészta,  puffasztott és extrudált reggelizőpelyhek
– vadrizs
– kukorica minden formában: szemes, dara, liszt és keményítő, és abból készült tészta és pelyhek
– burgonya, keményítőként is
– hüvelyesek és annak lisztjei, pl. sárgaborsó
– kínai üvegtészta
– indiai csicseriborsó-lepény

 

 

A glutén általi bélfalkárosodások másodfokon az immunrendszert károsítják:

– Emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása
– Vitaminhiány
– Gátolt CA-felszívódás és később oszteoporózis
– Candida és betegséget okozó, paraziták, baktériumok túlszaporodása
– Szitaszerű átjárható bélfal
– Visszatérő arcüreg-, középfül-, húgyhólyaggyulladás, vaginális folyás, ciszták belsőleg és a bőrön, körömgomba
– Idegesség, nyugtalanság, kimerültség, depresszió
– Allergiák (étel, por, növények, állatok stb.)
– Autoimmun-betegségek (szem, vese, máj stb), reumás ízületi gyulladás és autizmus
– Végbélpolip és rosszindulatú daganatok

 

 

Glutén/gliadin érzékenység kérdőív

Kérjük, jelölje meg a megfelelő választ vagy tegyen (X) jelet, ha ezek a tünetek már előfordultak az Ön életében (múlt) vagy jelenleg (jelen) is fennállnak.

 

  Igen Nem
Észak- és kelet-európai származás    
Tápszer kiskorban    
Tehéntej 3 év kor előtt    
     

 

  Múlt Jelen
Laktóz-inolerancia    
Csökkent íz/szag érzés    
Magas vérnyomás    
Cisztaszerű hólyagok a szájban    
     
Emésztési zavarok    
Telítettségérzés evés után    
Felfújódás    
Bélgáz    
Hasmenés    
Székrekedés    
Hasmenés/székrekedés váltakozása    
Robbanásszerű székletürítés    
Allergiák    
Gyakori orrfolyás, orrfújás    
Túlzott izzadás    
Kellemetlen szagú izzadtság    
Nehezen izzad    
Száraz szemek    
Karikás/puffadt szemek    
Psoriazis    
Ekcéma    
Fehér pontok a körömben    
Figyelemhiány    
Depresszió    
Aranyér    
Végbélpanaszok    
Végbélvérzés    
Puffadás    
Gyakori megfázás    
Gyakori arcüreggyulladás    
Reumás ízületi gyulladás    
Reumás ízületi gyulladás szülő/nagyszülő    
Bél vastag/vég rosszaindulatú daganatok    
Autoimmun-betegség    
Autizmus    
Skizofrénia    
     

3 vagy annál több tünet esetén ajánlott a gluténmentes étrend

Dr. Fajcsák Zsuzsanna
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: ételallergia, glutén, lisztérzékenység

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.