Betegségek A-tól Z-ig

Magas vérnyomás

A cselekvés hiánya életveszélyes


A magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedők száma állandóan emelkedik. De a legtöbben nem is sejtik, hogy érintettek, és a diagnosztizált páciensek közül is sokan nem kapnak megfelelő kezelést. A magas vérnyomás a szívinfarktus, az agyvérzés (stroke), a szívelégtelenség, a veseelégtelenség és más érrendszeri megbetegedés fő kockázati tényezője. Ennek ellenére sok beteg elutasítja a kezelést, mert fél a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásaitól.

 

A magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt. Ezért fontos elmagyarázni a betegnek, mekkora veszélyt jelent. Ma könnyen kezelhető vérnyomásmérő műszereket lehet vásárolni, ezért minden felnőttnek rendszeresen kellene ellenőriznie vérnyomását. Általában a vérnyomást két értékkel jelezzük, pl. így: 120/80. A felső (szisztolés) értéket akkor mérjük, amikor a szívizmok összehúzódnak és vért pumpálnak az artériákba. Az alsó (diasztolés) értéket akkor mérjük, amikor a szív üregei telítődnek, tehát éppen nem pumpálnak vért az erekbe, ez tehát az alapérték, amely jelzi az erek tónusát. Lássuk, mely értékek számítanak normálisnak, és melyek tekinthetők veszélyesnek:

 

Normális vérnyomás:

Szisztolés: 120-129

Diasztolés: 80-84

 

Emelkedett vérnyomás:

Szisztolés: 130-139

Diasztolés: 85-89

 

Magas vérnyomás (hipertónia):

Szisztolés: >140

Diasztolés: >90

 

Minél magasabb a vérnyomás értéke, annál nagyobb a "kardiovaszkuláris események" (szívinfarktus, agyvérzés stb.) kialakulásának veszélye. Amennyiben más rizikófaktorok is jelen vannak (pl. cukorbetegség), már az enyhén emelkedett vérnyomás is veszélyes lehet. Éppen ezért az orvos nem csak a túlsúlyra figyel, hanem a vizsgálatba bevonja a vér koleszterin- és vércukorszintjét is.

 

A páciensek túlnyomó többsége esetében a hipertónia diagnózisa azt jelenti, hogy életük végéig, megszakítás nélkül vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kell szedniük. Ma a leggyakrabban adott gyógyszereket (béta-blokkolók, ACE-gátlók és vízhajtók) általában kombináltan alkalmazzák a hatás optimalizálása és a mellékhatások csökkentése érdekében.

 

Az orvos általában azt is javasolja betegének, hogy változtasson életmódján: fogyjon, ha túlsúlya van, mozogjon többet és lazítson. Ez nem új, de a betegtől folyamatos odafigyelést és fáradozást igényel. Sokan a diagnózist hallván megkérdezik: nincs természetes gyógymód bajuk gyógyítására? Erre világosan kell válaszolni: a természetes gyógymódok közül nem létezik egyetlen csodaszer sem, amely képes lenne rövid időn belül látványosan csökkenteni a vérnyomást. Amit a természetgyógyászat nyújtani tud, az a rögös út, amelyen végig kell mennie mindenkinek, aki kevesebb gyógyszert akar szedni.

 

A magas vérnyomás az életmód és genetikai hajlam következménye. A gének, amelyek kedveznek a hipertónia kialakulásának, gyakran társulnak olyan génekkel, amelyek a magas koleszterinszint kialakulását előidézik. Ha a derékbőség nőknél 88 cm-nél, férfiaknál 102 cm-nél több, ezek a gének aktiválódnak. Ezért fontos a hasi típusú hízás esetén a testsúly fokozott ellenőrzése, szükség esetén annak csökkentése.

 

A magas vérnyomás káros hatása szoros kapcsolatban áll az érelmeszesedéssel. A magas vérnyomás felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, aminek fő okozója a testben zajló számos oxidatív folyamat. Az ún. oxidatív stressz, azaz a sejtroncsoló hatású szabad oxigéngyökök termelődése többek között a zsírban gazdag, gyümölcsben és zöldségben szegény étrend, a dohányzás és a tartós lelki stressz következménye. A szabad gyökök semlegesítik az erek kitágulásáért felelős nitrogén-monoxidot (NO), ugyanakkor oxidálják a koleszterintartalmú vegyületeket, amelyek ezek után lerakódnak az érfalakra és azok izomsejtjeinek fokozott növekedését eredményezik. Ezáltal az erek nem tudnak ellazulni: a vérnyomás tartósan megemelkedik. Végül apró vérrögök tapadnak a megváltozott felületű érfalakra, miáltal egyes érszakaszok elzáródhatnak. Ez vezet agyvérzéshez, agyembóliához vagy szívinfarktushoz.

 

Hosszú, lassú folyamatokról van tehát szó, amelyeket mihamarabb egészséges életmóddal lehet és kell ellensúlyozni, fékezni: kerülni a túlsúlyt, sószegényen táplálkozni, tartózkodni a dohányzástól, minél kevesebb alkoholt fogyasztani, csökkenteni a stresszt, ill. tudatosan lazítani és rendszeresen mozogni. A legjobb eredményeket mindeme tényezők kombinált alkalmazásával lehet elérni.

 

Minden kg súlyfelesleg 1-2 mm Hg-értékkel növeli a szisztolés vérnyomás értékét. Természetesen minden kg leadása ugyanennyivel csökkenti a vérnyomást - persze nem azonnal, hiszen a fogyás első 1-1,5 hetében szervezetünk vizet veszít, hanem akkortól, amikor a test zsírból kezd fogyni. Akinek vérnyomása 150/95, és hosszabb távon 10 kg-ot fogy, annak sikerül eljutni az enyhén emelkedett, de még normálisnak tekinthető vérnyomásértékéhez. Ezzel egy időben más, szintén az elhízás okozta rizikófaktorok javulása is megfigyelhető (vérzsírok, vércukor).

 

Második helyen szerepel a sófogyasztás csökkentése. Egy felnőtt ember napi nátriumszükséglete mindössze néhány száz milligrammtól 2-3 grammig terjed. A civilizált ember tápláléka (készételek, gyorséttermek kínálata, mélyhűtött ételek) ennek sokszorosát tartalmazza. A következmény vizenyő, táskás szemek, püffedt arc, elnehezülés, puffadás. Közben veséink teljes erőbevetéssel dolgoznak azon, hogy ezt az ásványi anyagot kiürítsék szervezetünkből. Ezzel párhuzamosan sajnos sok magnéziumot és kalciumot is kiürítünk a vizelettel. El kell mondanunk, hogy a helytelen táplálkozási szokások miatt (kevés zöldséget eszünk) káliumhiányban is szenved a mai felnőttek többsége. A kálium fontos ellenlábasa a vérnyomást emelő nátriumnak. A káliumhiány és a nátriumtúlsúly káros hatást gyakorol a szívizomra és az egész érrendszerre.

 

A magas vérnyomásban szenvedőknek különösen veszélyes a stressz

 

A magas vérnyomásban szenvedő páciensek kb. 50%-a az ún. "sóérzékeny" személyek csoportjába tartozik: az elfogyasztott só mennyiségének jelentős csökkentése náluk közvetetten jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra is. (Nem ritka a szisztolés érték 10-15 mmHg-es csökkenése sem.) A sószegény táplálkozás azonban a másik 50%-nak is ajánlott, ugyanis ennek következtében sokkal jobban hatnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Tehát: a feltálalt ételt ne sózzuk meg, csökkentsük a sózott élelmiszerek - a kenyér, a sajtok és a kolbász- és szalámifélék - mennyiségét, ne vásároljunk magas sótartalmú élelmiszereket (többek között közönséges zöldségleveket sem, mert ezek literenként 10 gramm konyhasót tartalmaznak).

 

Harmadik helyen áll a stressz csökkentése. Munka után rendszeresen iktassunk be testmozgást, így a napközben termelődött stresszhormonokat kiválóan semlegesíthetjük. Természetesen a stressz csökkentésére nem csak a sport alkalmas: a lazító gyakorlatok, a jóga, a meditáció, autogén tréning stb. is nagyon hatásos.

 

A stressz csökkentésének látszólag egyszerű, a valóságban azonban nagyon káros módszere az alkoholfogyasztás. Az alkohol ugyan átmenetileg ellazít és megkönnyíti az elalvást, azonban károsan befolyásolja az átalvást és az alvás minőségét. Ráadásul az alkohol jelentős mértékben hizlal és emeli a vérnyomást is. Az alkoholfogyasztás csökkentése a vérnyomás csökkentésének legegyszerűbb és leggyorsabb hatású módszere. Ha sikerül a napi alkoholmennyiséget 1 pohár borra vagy 3 dl sörre csökkenteni, a vérnyomás azonnal csökkenni kezd. Ha ez a mennyiség a duplájára nő, a vérnyomás azonnal emelkedni kezd. Egyes becslések szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegek kb. 10%-ában a betegséget közvetlenül az alkoholfogyasztás idézte elő. Azonban a többieknek is üzenjük, ne engedjék, hogy félrevezesse őket az alkohol pozitív tulajdonságaival kapcsolatos vita: magas vérnyomás esetén drasztikusan csökkenteni kell az alkohol fogyasztását.

 

A fentiekben említett életmódbeli változtatásokat akkor is alkalmazni kell, ha valaki gyógyszert szed.

 

Persze előfordul, hogy semmi sem használ. Az örökletes hipertónia esetén két formát különböztetünk meg. Egyfelől létezik a multifaktoriális öröklés: ebben több gén együttesen hajlamosít a magas vérnyomásra – ha az érintett bizonyos körülményeket nem tud kiküszöbölni (pl. a túlsúlyt, a stresszt és a mozgásszegény életmódot). Ettől megkülönböztetjük az örökletes hipertóniát, amelyet egy bizonyos gén mutációja okoz. Ebben az esetben az egészséges életmód nem elegendő a vérnyomás csökkentésére, a betegnek mindenképpen gyógyszeres kezelésre van szüksége. Különös jelentősége van e tekintetben az ACE-gén és az ATreceptor- gén mutációjának.

 

A pontosabb megértés érdekében érdemes megvizsgálni a vérnyomásunkat szabályozó "renin-angiotenzin-rendszer" működését. Egyszerűen ábrázolva a szabályozás három lépcsőben valósul meg:

 

1. Az angiotenzinogénből a renin nevű enzim angiotenzin-1 nevű anyagot állít elő.

2. Az ACE nevű enzim az angiotenzin-1-et angiotenzin- 2-vé alakítja át.

3. Az angiotenzin-2 az erek simaizomsejtjeinek megfelelő receptoraihoz (AT-receptorok) kötődnek és összehúzódásra késztetik az ereket: emelkedik a vérnyomás.

 

Fontos a rendszeres, de nem megerőltető mozgás

 

A különféle vérnyomáscsökkentők a fenti mechanizmus valamely fázisába avatkoznak be: az ACE-gátlók (pl. lisinopril) a második lépcsőben blokkolják a folyamatot, míg az AT-receptor-antagonisták a harmadik lépést gátolják. Az öröklött génmutáció ezzel szemben túl sok angiotenzin termelésére készteti a beteg szervezetét, ill. azt eredményezi, hogy az angiotenzin intenzívebben hat az AT-receptorokra.

 

Segíthet még a D-vitamin szedése, amely feltételezhetően a renin antagonistája (ellenlábasa). A D-vitamin az egyik legrégebben ismert vitamin. Csontokra, fogakra gyakorolt hatása régóta közismert. Csak néhány éve tudjuk, hogy többre is képes. Többek között részt vesz az idegi impulzusoknak az izmok irányába történő továbbításában, és hozzájárul a mozgáskoordináció szabályozásához: megfelelő D-vitamin-ellátás esetén mozgásunk harmonikus, izmaink működése összehangolt, és pl. ritkábban esünk el. Immunrendszerünkben a D-vitamin "immunmodulátorként" működik: D-vitamin-hiányos állapotban immunrendszerünk legyengül vagy nem megfelelően kezd működni és az autoimmun-betegségek, mint pl. szklerózis multiplex vagy a reuma és az allergia (amelyek az immunrendszer túlműködése miatt alakulnak ki) előfordulása valószínűbb.

 

És végül, de nem utolsósorban, a D-vitamin jelentős mértékben részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Megfelelő mennyiségben gátolja a renin nevű enzim termelődését (lásd a vérnyomást szabályozó mechanizmus 1. fokozata). A több D-vitamin kevesebb renint jelent, tehát kevesebb angiotenzint, aminek alacsonyabb vérnyomás a következménye.

 

Számos közvetett bizonyítékunk utal erre az összefüggésre: egészségeseknél és betegeknél egyaránt megfigyelhető, hogy annyival magasabb a vérnyomásuk, minél alacsonyabb a vérben a D-vitamin szintje. Minél több ultraibolya-sugárzás éri a bőrt (aminek hatására B-vitamin termelődik a bőrben), annál kedvezőbben alakul vérnyomásunk. Állatkísérletekkel igazolták, hogy D-vitamin-hiányos állapotokban fokozódik a renintermelődés. Fordítva, D-vitamin adására a vérben csökkent a reninszint. A calcidiolt (egy D-vitamin-származék) szedő hipertóniás páciensek szisztolés vérnyomása szignifikáns mértékben csökkent.

 

 

Q10 – az energiatermelést serkentő tápanyagjavíthat a szívelégtelenségen

A Q10 koenzim vitaminszerű anyag, mely serkenti a sejtek energiatermelését. Hasznos lehet a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek jövőbeli kezelésében – állította egy dán tudós május elején, Budapesten megrendezett nemzetközi konferencián. A diagnosztizált szívelégtelenségben szenvedők mintegy 50%-a 2-5 éven belül meghal, de a vizsgálatok azt igazolták, hogy ha a kórházak bevonták a Q10 koenzimet e betegek gyógykezelésébe, az jelentősen hozzájárulhatott a betegek egészségének és közérzetének javulásához – mondta Svend Aage Mortensen kardiológusprofesszor, a dániai Egyetemi Kórház kutatója. A szívelégtelenségben szenvedő pácienseknél ugyanis a szív izomszövetében alacsony a koenzim Q10 szintje, magyarázta Mortensen professzor.

 

Jelenleg a koenzim Q10 szívelégtelenségre gyakorolt potenciális hatását vizsgálják a Q-SYMBIO elnevezésű nagy, multinacionális duplavak, placébókontrollált tanulmány keretében, mely megközelítően 550 páciens részvételével zajlik.

 

A koenzim Q10 a jövőben szerepet kaphat a magasvérnyomás- betegség kezelésében is – állították a konferencián részt vevő ausztrál kutatók. Míg a magas vérnyomást általában különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik – melyek legtöbbje a betegek által nem mindig tolerált mellékhatásokat okoz –, a koenzim Q10 jelentősen csökkenti mind a szisztolés (felső), mind pedig a diasztolés (alsó) vérnyomásértéket, mégpedig a konvencionális terápiánál gyakori mellékhatások nélkül.

 

A Dr. Franklin L. Rosenfeldt vezetésével dolgozó ausztrál kutatók úgynevezett metaanalízist végeztek, melyben 12 olyan klinikai vizsgálat eredményeit összegezték, ahol a Q10 koenzimet hipertónia terápiájában alkalmazták. E vizsgálatok között volt három prospektív, randomizált, kontrollált is, melyek a koenzim Q10 és placébó (inaktív pirulák) hatását hasonlították össze; nyolc nyílt („open label”) vizsgálatban kontrollcsoport nélkül; valamint egy ún. crossover vizsgálatban is. A randomizált vizsgálatokban a Q10 koenzimes csoportban a szisztolés vérnyomás szignifikánsan csökkent, 17 Hgmm-es középértékű csökkenést mutatva, míg a diasztolés vérnyomás csökkenése ugyanott átlagosan 8 Hgmm volt, mely szintén szignifikáns. Összehasonlításképpen, a placébócsoportban a szisztolés vérnyomás átlagos csökkenése 2 Hgmm volt, míg a diasztolés nyomás átlagos csökkenése ugyanazon csoportokban 1 Hgmm. A nyílt végű vizsgálatokban a szisztolés és a diasztolés vérnyomás átlagos csökkenése (a Q10 koenzimmel kezelt csoportokban) 13, illetve 10 Hgmm volt. A crossover study-k hasonló eredményeket mutattak. A koenzim Q10 mellékhatásai minimálisak voltak, ami azt sugallja, hogy e terápia biztonságos és hatékony, és alternatív kezelési lehetőségként figyelembe vehető azon páciensek esetében, akik a standard vérnyomáscsökkentő terápiát nem jól tolerálják.

- dr. ki -
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: magas vérnyomás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.