Betegségek A-tól Z-ig

Makacs fertőzések

Hogyan segít a természetgyógyász?

  Napjainkban egyre többen szenvednek állandóan visszatérő, gyakran ismétlődő fertőzésekben. A páciens leletei gyakran normálisak, de olykor veszélyes állapotok állnak a jelenség mögött. Ezeket fel kell ismerni, és kezelni kell. Az ilyen esetek általában egyénre szabott megoldást igényelnek.  


   

  Fertőzéshajlam esetén nagyon fontos a „belső meleg”, aminek része a meleg kéz, meleg láb, a helyes táplálkozás és az egyénre szabott edzés.

   

  A táplálkozás módosítása önmagában is sokat segít. A tartózkodás a tehéntejtől (és tejtermékektől) és a sertéshústól bizonyos pácienseknél elegendő, hogy állapotuk kb. 50%-kal javuljon: a gyulladások gyakorisága és súlyossága egyaránt csökkenjen. Ezt következetes gombaellenes terápiával kiegészítve tartós javulást lehet elérni.

   

  Más esetben a nagy dózisú C-vitamin és néhány homeopátiás gyógyszer (pl. Eupatorium és a keringés támogatására Cralonin, Gingko Hevert vagy veno-loges) keveréke, infúzióban beadva, éri el a kívánt hatást. A nagy adag C-vitamin erősíti az immunrendszert és antiallergiás hatású. Ma meglehetősen elterjedt napi 7,5 g C-vitamin adagolása infúzióban. Egyesek ennek a kétszeresét adják, sőt előfordul a természetgyógyászati gyakorlatban az infúziónként 30 g C-vitamint beadása is. E valóban megadózisok hatásossága egyelőre nem bizonyított, és a gyártók is óvatosságra intenek az ilyen mértéktelenül nagy dózisokkal kapcsolatban. Noha a C-vitamin vízben oldódik, ezért nem tud felhalmozódni a szervezetben, a nagy dózisok az oxálsav-anyagcsere folyamán dolgozódnak fel, ami megfelelő hajlam esetén vesekőképződéshez vezethet.

   

  Endokarditisz esetén nélkülözhetetlen az antibiotikum

  A természetgyógyászati módszerek vírusos betegségek esetén gyors segítséget jelentenek, noha egyes, közszájon forgó szólások (kezelés nélkül 7 nap, kezeléssel egy hét…) mást szuggerálnak. Tény azonban, hogy a természetes orvosságok önmagukban nem minden esetben elegendőek. Vészhelyzetben nélkülözhetetlen és életmentő eljárás az antibiotikum használata. A terapeuta semmiképp se ragaszkodjon bizonyos ideológiákhoz (szintetikus gyógyszert semmi szín alatt stb.), hanem minden esetben páciense javát tartsa szem előtt. Fontos a kórkép súlyosságának helyes felmérése. Antibiotikum adását főként az alábbi esetekben kell mérlegelni:

   

  Tartós fertőzés, amelyet általános gyengeség előz meg. Az érintettek – általában idős személyek – nem rendelkeznek elegendő védelmi erővel ahhoz, hogy ingerterápiákkal, szelíd módszerekkel megerősítsük immunrendszerüket. A „belső orvos” nem elég erős ahhoz, hogy orvosi segítség nélkül boldoguljon.

   

  Egyesek látszólag a javulás útján járnak, amikor hirtelen súlyos formában kiújul a betegség. Ilyenkor szintén szükséges a hivatalos orvosi segítség, különösen, ha az illető szív- és keringésrendszeri beteg.

   

  A vegetatív idegrendszer befolyásolja a fertőzéshajlamot

  Amint azt számos tapasztalat mutatja, a vegetatív (akaratlan) idegrendszer jelentősen képes befolyásolni a fertőzéshajlamot. Éppen ezek a helyzetek sokszor igen makacsnak bizonyulnak. Legyen szó a torok, a melléküregek, a húgyhólyag vagy a prosztata ismétlődő gyulladásairól: ezek gyakran idegileg, lelkileg labilis emberek. Náluk az immunerősítő orvosságok nem elegendőek.

   

  De hogyan tehermentesíthetjük a vegetatív idegrendszert? Mindenkinek megvan a sajátos, rá jellemző természete, temperamentuma. Egyesek inkább flegmák, mások érzékenyek, olykor túlérzékenyek. Pont ezek száma növekszik az utóbbi évtizedekben feltűnően. Ebben nyilvánvalóan fontos szerepet játszik napjaink stresszben gazdag életmódja.

   

  Terápiás szempontból aligha lehetséges a rendkívül érzékeny embereket egykedvű, flegmatikus személyekké alakítani. Mindössze arra törekedhetünk, hogy az adott típus túlzott reakcióit tompítsuk, enyhítsük.

   

  A nyugtalanságot gyakran pajzsmirigy-túlműködés okozza. De ennek hiányában is sokat segíthet a pajzsmirigyet szabályozó módszerek alkalmazása a nyugtalanság kezelésében. Ez történhet neurálterápiás injekciókkal.

   

  Klímakúra – gyakran ez hozza meg a döntő változást

  Sajnos a sok wellness-hirdetés közepette feledésbe merültek a kúrák klasszikus indikációi. Nem csoda, hiszen ma minden gyógyüdülő szinte mindent hirdet. Pedig a bizonyos szakterületekre szakosodott gyógyüdülő rendkívüli mértékben hozzájárulhat az egészség visszanyeréséhez.

   

  A magaslati levegőn folytatott klímakúra pozitívan hat immunrendszerünkre

   

  Az érzékeny és fertőzésre hajlamos embereknek moderált ingerklímát javasolnak. A legtöbben ezt hallván azonnal az Északi-tengerre gondolnak. A fertőzésre hajlamos gyermekeknek és a neurodermitiszben szenvedőknek valóban jó választás az Északi-tenger. A gyenge, de izgága felnőtteknek ezzel szemben inkább a hegyvidéket ajánlják. A magaslati levegő hatására fokozódik a vértermelődés, ami az alacsony vérnyomásra hajlamos, labilis vegetatívumú pácienseknél pozitív hatású. A fény, a nap, a levegő képes a krónikus betegeknél is döntő impulzusokat adni a gyógyuláshoz. Ma a kúrákat előszeretettel kombinálják pszichoterápiával.

   

  Lázcsillapítás csak szív- és keringés-szervrendszeri betegségekben

  Végezetül egy banális megjegyzés, amivel a természetes gyógymódok hívei nyilvánvalóan tisztában vannak: a láz nem betegség, hanem testünk igyekezete, hogy immunrendszerünket segítse. A láz megnöveli a fehérvérsejtek agresszivitását a behatoló vírusokkal és baktériumokkal szemben. A láz csillapítása csak akkor indokolt, ha jelentős mértékben terheli a szívet és a keringést. Különösen az idős, asztmás vagy szívbillentyűhibás személyeknél indokolt az óvatosság. Gyermekeknél a lázgörcs indokolja a lázcsillapítást.

   

  Ellenkező esetben a lázat nem szabad enyhíteni. A láz ugyanis edzi immunrendszerünket. Sokan azért betegszenek meg gyakran, mert az első panaszok megjelenésekor azonnal lázcsillapítót kezdenek szedni, ezzel elnyomva a természetes immunreakciókat. Érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy míg kb. 100 évvel ezelőtt a bakteriális fertőzések domináltak az esetek 90%-ában, mára a vírusfertőzések vezetik a listát. A vírusokkal szemben azonban nincs hatékony gyógyszerünk, ezeket az immunrendszernek kell legyőznie.

  V.T.
  XIII. évfolyam 12. szám

  Címkék: fertőzések, visszatérő fertőzések

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.