Betegségek A-tól Z-ig

Makacs köhögés nyomában


Az utóbbi években a légúti fertőzések nem a szokványos módon zajlanak. A legtöbb esetben nincs súlyos levertség, még láz sem, legfeljebb enyhe hőemelkedés jelentkezik. Cserében annál makacsabbak a tünetek. Gyakran megfigyelhető a folyamatos, gyakran éjszaka is jelentkező csillapíthatatlan, száraz köhögés. A jelenség oka a légcsőhurut (tracheitis). Ez olykor súlyos rekedtséggel is társul, ami a gégefő gyulladását jelzi. A többség jóval a tünetek első jelentkezése után fordul orvoshoz, előbb kipróbálja szinte az összes házi praktikát – ami akár hetekig eltart.

 

A páciens megpróbál mindenféle homeopátiás és növényi orvosságot, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket – mindhiába. Az ilyen esetekben az egyébként mindig jól bevált kodein hatóanyagot tartalmazó köhögéscsillapító gyógyszerek is hatástalannak bizonyulnak. A betegnél az allergia lehetőségét is kizárják a megfelelő tesztek elvégzésével.

 

Amikor a köhögés nagyon régóta tart, a házi praktikák már nem segítenek

 

A klasszikus tapasztalati, illetve népi gyógymódok ilyen esetekben is segítségünkre lehetnek,  közülük is a fizikális terápiák. Szép sike- reket érhetünk el a mély-meleg kezelésekkel, például a kínai „Zi zhu” lámpával vagy infravörös lámpával. A kezeléseket szükség esetén naponta kétszer végezzük, míg a panaszok annyira enyhülnek, hogy napi egy kezelés is elég, majd egykét naponta folytassuk a terápiát a teljes panaszmentességig. A melegítést a szegycsont mentén és hátul a két lapocka közötti területen végezzük. Ha ezt a jól ismert, eukaliptuszos bedörzsölőkkel is kiegészítjük, azzal jelentősen javíthatjuk a kezelés hatásfokát. A forró mellkasi pakolások is alkalmasak e célra, a kezelés ebben az esetben alkalmanként legalább 20 percig tartson. Olykor egy egyszerű forró vizes palack mellkasra helyezése is elegendő.

 

Ezen kívül hatékonynak bizonyultak a komplex homeopátiás injekciók is. E szerek hatása fokozható, ha az injekciókat akupunktúrás pontokba adjuk, például a vese 27, a befogadó 22, valamint a hólyag 13 és 43 pontokba. Ezeket az injekciókat az első három napon naponta, majd ritkábban, két-három naponta ajánlott alkalmazni a javulás beálltáig. A kezelést kiegészítheti a köpölyözés is a hát felső részén, lehetőleg véres köpöly formájában – három-négy naponta.

 

A további lehetséges reflexológiai kezelések között meg kell említenünk a talpreflexológiai terápiát vagy a kötőszöveti masszázst. Mindezekkel kombinálva vagy ezektől teljesen függetlenül mindig ígéretes eljárás az akupunktúra, amelyet a beteg egyedi tüneteire szabva kell alkalmazni, tartózkodva a fix pontreceptúráktól.  Ennek ellenére megemlítendő, hogy a légúti panaszok kezelésében a leghatásosabb pontok a hólyag 13, a tüdő 5, a befogadó 17 és 22 (utóbbi különösen fontos a súlyos köhögés csillapításában), a Dingchuan nevű extrapont, valamint a hólyag 20, 23, a befogadó 6 és a gyomor 36-os pont. A terápiás pontokat kezelhetjük egyszerű akupunktúrás tűkkel, vagy adhatunk a pontokban injekciókat is.

 

 

Gyógyteák és az immunrendszer erősítése

A gyógynövényeket illető kritikus megjegyzések ellenére ajánlatos a kezelések kiegészítéseként gyógyteákat fogyasztani vagy növényi hatóanyagokból készített orvosságokhoz folyamodni. A teáknak azonban megvan az az előnye, hogy hatóanyagaik közvetlenül az irritált légutakkal is érintkeznek, míg a kapszulák, tabletták és tinktúrák hatóanyagainak előbb a belekből felszívódva a vérárammal kell eljutniuk a betegség helyszínére.

 

Az immunrendszer erősítése és az általános erőnlét javítására ajánlhatók a nagy dózisú C-vitamint, valamint a cinket és a megfelelő homeopátiás hatóanyagokat tartalmazó infúziók. Ezeket két egymást követő napon kapja a beteg, majd egy nap szünet után még egy infúzió következik. A köhögést azonban ezek önmagukban nem képesek csillapítani, ha az már egy ideje fennáll.

 

A makacs ingerköhögés kapcsán megjegyzendő, hogy mindig ki kell zárni a tünet hátterében megbúvó esetleges egyéb betegségeket is. A súlyos tüdőbetegségek (pl. tüdőrák) mellett okozhat állandó köhögést szívbetegség is. További lehetséges és nem is ritka ok a reflux, amikor a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, majd onnan a garatba és innen a légutakba jut. A reflux nem feltétlenül okoz gyomorégést, gyakran teljesen atípusosan zajlik. A leggyanúsabb, ha fekvés közben érzünk garatirritációt vagy kezdünk el köhögni.

 

A kakukkfű gyakori alkotóeleme a köhögés elleni természetes szereknek

 

A gyomortükrözés nyilván a legmegbízhatóbb diagnosztikai módszer, de sokkal egyszerűbben  is eljárhatunk. Néhány napig vagy egy hétig a beteg savtermelést gátló gyógyszert kap. Bár a hatóanyagokkal kapcsolatban fenntartásaink vannak, rövid ideig alkalmazhatók. Ha e gyógyszer hatására a kínzó köhögés jelentősen javul, majd megszűnik, biztosra vehetjük, hogy a reflux áll a beteg panaszainak hátterében.

 

 

Két teakeverék, amely kiváló köhögéscsillapító hatású:

Kakukkfű 30,0
Orvosi zilizgyökér 25,0
Lándzsás útifű 15,0
Édesköménymag 10,0
Izlandi zuzmó 10,0
Édesgyökér 10,0

____________________________

 

Orvosi zilizgyökér 30,0
Martilapu 30,0
Izlandi zuzmó 20,0
Ánizsmag 10,0
Édesgyökér 10,0

 

A két keverék egyikéből naponta háromcsészényit kell meginni. Egy csészére egy evőkanálnyi keveréket kell 150-200 ml forrásban lévő vízzel felönteni.

V.T.
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: köhögés, légúti fertőzések

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.