Betegségek A-tól Z-ig

Mandulagyulladás kezelése homeopátiával

A gyermekek immunrendszerére nagy terhelést rónak az antibiotikumok

  A múlt század ötvenes-hatvanas éveinek orvosaival ellentétben napjaink szakembere már tisztában van vele, hogy a garatmandulák fontos szerepet játszanak a szervezet ellenálló képességében. Ez éppen elegendő ok arra, hogy a légúti fertőzéseket ne azonnal antibiotikumokkal kezdjük kezelni, hanem szelídebb gyógymódokkal, pl. homeopátiával gyógyítsuk. 


   

  Ha a köznyelvben a mandula és a mandulagyulladás kifejezést használjuk, a garatmandulákat, másik nevükön a szájpadmandulákat (Tonsillae palatinae) értjük alatta. Ezen kívül létezik még az orrmandula (Tonsillae pharyngae), a nyelvgyöki mandulák (Tonsillae paralinguales) és a gégefőnél is vannak mandulák (Tonsillae laryngeae). A mandulák nyirokszervek, amelyek a csecsemőmiriggyel és a vakbélen elhelyezkedő féregnyúlvánnyal együtt az egész testünket behálózó nyirokrendszer részei.

   

  Amikor megbetegszünk, nem egyes szerveink betegek, hanem az egész szervezetet éri támadás, amelyet a test meghatározott szerveivel igyekszik elhárítani, ezért ott jelentkezik a panasz, ill. a tünet. A mandulagyulladás különösen gyermekkorban gyakori, hiszen ők fogékonyabbak a légúti fertőzésekre, és a mandulák fő feladata, hogy ezeket a fertőzéseket elhárítsák. Amikor a garatmandulák megduzzadnak, gyakran a szabad szemmel nem látható orrmandulák is duzzadtak, hiszen ilyenkor az egész nyirokrendszer készenléti állapotban van.

   

  Mindez főként akkor okoz gondot, ha a mandulák duzzanata túlságosan kifejezetté válik, mert akadályozhatják a légzést, alvás közben horkoláshoz vezetnek és rontják az alvás minőségét. Azonban az erősen megduzzadt mandulákat sem tanácsos elhamarkodottan eltávolítani, csupán akkor, ha olyan góccá alakulnak át, amelyek komolyan veszélyeztetik a gyermek egészségi állapotát. Bár a fertőzések elhárításában játszott szerepük felnőttkorban kevésbé kifejezett, azért soha nem szűnik meg teljesen.

   

   

  A mandulaműtét sokszor felesleges és kockázatos

  Éppen ezért ma már nem olyan elterjedt a mandulák művi eltávolítása, mint a korábbi évtizedekben. Az ötvenes, hatvanas és hetvenes években szinte minden olyan gyermeknél elvégezték ezt a műtétet, akinek gyakran voltmandulagyulladása. Azóta változott az orvosok hozzáállása, ma már nem szívesen folyamodnak műtéthez, mert a tapasztalat szerint a mandulaműtéten (tonsillectomia) átesett gyermekek még hajlamosabbá válnak a légúti fertőzésekre.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.