Betegségek A-tól Z-ig

Megnagyobbodott nyirokcsomók: mi áll a háttérben?

Vegyük komolyan a hónalj és a kulcscsont környéki nyirokcsomó-duzzanatokat

  A nyirokcsomók testünk védelmi rendszerének fontos részei. Ha kitapinthatóvá válnak, az az adott testrészben  az immunrendszer fokozott aktivitását jelzi. Gyakran csupán banális fertőzés áll a háttérben, ha pl. a nyakon jelennek meg a csomók. Sajnos azonban olykor nagyon súlyos bajt jeleznek. Ennek ellenére a diagnosztika és a terápia terén sem szabad túlzásokba esni.


  Az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata nem ritkaság, és általában banális okok állnak a hátterében

   

  A nyirokérhálózatban kereken 600 nyirokcsomó található, ebből 300 a nyakunkon. Feladatuk a nyirokfolyadék szűrése, illetve a limfociták raktározása. Léteznek közülük aktív mirigytevékenységet folytató csomók is, ilyenek pl. a mandulák, amelyek aktív kiválasztó funkciót folytatnak. Különösen sok nyirokcsomó található testünknek minden olyan területén, ahol a  szervezet kapcsolatba kerül a külvilággal, illetve a külvilágból származó anyagokkal, azaz a nyakon, a garatnál, a belek, különösen a vékonybelek mentén, valamint a hónaljban és az ágyékhajlatban.

   

   

  Gyakran még a rutinbeavatkozás is felesleges

  Ha többszöri fertőzés után a nyak környéki nyirokcsomó duzzadt, de a vérkép normális, gyakori, hogy maga a csomó gyulladt. Ezt szövettani vizsgálattal lehet igazolni. Az orvosok előszeretettel javasolnak műtéti megoldást, holott a nyirokrendszert tehermentesítő terápiák alkalmazása, a nyirokrendszerre ható szerek célzott alkalmazása és némi türelem, kivárás is célravezető lehet.

   

  A cikk folytatását 2014. márciusi lapszámunkban olvashatják!

  - dr.ki-
  XIX. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.