Betegségek A-tól Z-ig

Mellbajok

Segítség az emlők egészségének megőrzéséhez


Ha véletlenül vagy a rendszeres önvizsgált során emlőjében elváltozásokat észlel, jusson eszébe, hogy a legtöbb, tapintással észlelt csomó ártalmatlan, jóindulatú. Tehát semmi pánik, őrizze meg nyugalmát, de természetesen ne ignorálja a csomót. Keressen fel tapasztalt nőgyógyász mellspecialistát, aki tapintásos vizsgálatot, majd ultrahangos és Doppler-vizsgálatot végez. Ezek az eljárások nem károsítják az emlő szöveteit, és segítségükkel a legtöbb elváltozást azonosítani lehet.

 

Ha a fent említett vizsgálatokkal nem zárható ki a rosszindulatú elváltozás, a mammográfiás vizsgálat többnyire elkerülhetetlen. Ezt sokan kellemetlennek tartják, de a vizsgálat pontossága nélkülözhetetlen a diagnózishoz. Érdemes nagyobb kórház járóbeteg-emlőszakrendelését vagy valamely specializált ambuláns diagnosztikai központot felkeresni. Ezeken a helyeken többnyire modern, a lehető legkisebb sugárdózist kibocsátó készülékeket és megfelelő tapasztalattal rendelkező szakembereket fog találni. Utóbbi alapvetően fontos a leletek kiértékelése szempontjából. Kétségek esetén érdemes a felvételeket más szakértőnek is megmutatni. A rendszeres mammográfiás szűréseken akkor érdemes részt venni, ha a családban előfordult már rosszindulatú emlődaganat.

 

A mastodynia (masztodínia) nevű jelenség, az emlők fájdalmas túlérzékenysége, kellemetlen, de a legtöbb esetben ártalmatlan állapot. Az érintett helyesen teszi, ha megfigyeli, hogy panaszai kapcsolatban állnak-e a havi ciklussal vagy stresszel, fáradtsággal. Ha a panaszok (feszülés, fájdalom) a havi ciklus második felében felerősödnek, valószínűleg viszonylagos progeszteronhiányról, más néven ösztrogéntúlsúlyról van szó.

 

 

Növényi hormonkezelés a ciklus második felében

Ilyen esetekben csak a ciklus második felében alkalmazandó módszerek hozhatnak enyhülést. Érdemes a barátcserje progeszteronszerű fitohormonjaival végezni a kezelést: reggelente szedjünk 40 csepp barátcserje tinktúrát gyári készítmény formájában. Az általánosan elterjedt véleménnyel szemben a barátcserje több cikluson keresztül való alkalmazása azonban a legritkább esetben vezet sikerre.

 

A palástfű (alchemilla vulgaris) szövetduzzanatot lohasztó, hormonszerű hatóanyagot tartalmaz. Önmagában vagy más növényekkel kombinálva alkalmazhatjuk tinktúra vagy tea formájában. Teakeverék: palástfű, csalánlevél (vízhajtó, tisztító), pitypanggyökér (májerősítő), orbáncfű (kedélyjavító) egyenlő arányú keverékéből a ciklus második felében naponta igyunk meg 3 csészényit. A teához csészénként 1 teáskanálnyi gyógyfűkeveréket használjunk fel, forrázzuk le, lefedve hagyjuk állni kb. 10 percig.

 

Amikor észlelhető az emlőfeszülés, alkalmazhatunk túrópakolást: az emlőket kb. fél cm vastagon kenjük be sovány túróval, a mellbimbókat hagyjuk ki. A pakolásra helyezzünk benedvesített pamutkendőt, és évszaktól függően erre még tehetünk egy gyapjúkendőt is. A pakolást 15 perc múlva mossuk le.

 

Kúraszerűen tehermentesítsük az anyagcserét és erősítsük a májat

Az alábbi kiegészítő gyógymódokat alkalmazhatjuk fájdalmas, feszülő emlők esetén kúraszerűen, 4-6 héten keresztül:

 

• Tehermentesítsük a májat egy ideig, úgy, hogy tartózkodunk az élvezeti mérgektől, különösen a kávétól és az alkoholtól, este 7 után már nem eszünk semmit, májvédő hatású gyógynövényeket fogyasztunk késztermékek vagy tea formájában (pl. máriatövis, pitypanggyökér).

 

• Napi 400 nemzetközi egység (N.E.) E-vitamin (alfa-tokoferol) harmonizálja a petefészkek hormontermelését.

 

• Fogyasszon rendszeresen frissen darált lenmagot. 1-2 evőkanálnyit a müzlibe vagy joghurtba keverve, utána evőkanalanként egy nagy pohár vizet kell meginni. Ez nem csak emésztését tartja rendben, hanem a hormonálisan aktív lignán nevű anyag segít harmonizálni szervezete hormonháztartását.

 

Minden nőnek havonta egyszer – lehetőleg közvetlenül a menstruáció után vagy menopauzában hó elején – meg kell vizsgálnia a melleit. Eleinte nehéznek tűnik megtanulni, megérezni, milyen a normális tapintatú mirigyállomány. Némi gyakorlás után azonban rutinná válik

 

A havi ciklustól független emlőfájdalom vagy keményedések, kitapintható csomók esetén ajánlatos orvoshoz fordulni és diagnosztizálni a tünetek hátterében rejlő okot. Ha az orvos jóindulatú elváltozást feltételez, érdemes megfigyelni, hogy a panasz bizonyos életfázisokhoz, élethelyzetekhez kapcsolódik- e, esetleg üzenetértékű-e. Figyelje meg, hogy a stressz mennyire súlyosbítja a panaszt. Egyesek azt tapasztalták, hogy panaszaik a nyaralás alatt, nehéz vizsgák után vagy nyomasztó munkahelyi körülmények megváltozása után teljesen megszűntek. Gondolkodjon el rajta, hogyan alakíthatna ki szeretetteljesebb viszonyt saját maga és mellei között.

 

Az emlőben tapintható csomók el is tűnhetnek

Az emlőben tapintható elváltozásokat masztopátiának nevezik. A szakirodalomban több helyen a rák kialakulásának kedvező tényezőként kísértenek, amit azonban a mai napig nem sikerült tudományosan bizonyítani. A masztopátiák kialakulása gyakran a havi ciklushoz kötődik, és általában úgy kezelik, ahogy azt az előbbiekben ismertettük. Ha a csomók a menstruáció lezajlása után nem vagy csak részlegesen tűnnek el, jóindulatú szövetszaporulat létrejöttét kell feltételeznünk. Megkülönböztetünk folyadékkal telt képződményeket (ciszták) és tömör csomókat. Utóbbiak lehetnek kötőszövetes állományúak (fibróma), mirigyszöveti állományúak (adenóma) vagy a kettő keveréke (fibroadenómák), állhatnak esetleg zsírszövetből (lipóma). Ezek a képződmények ultrahanggal jól azonosíthatók, további meghatározásra nincs szükség, csupán rendszeresen ellenőrizni kell őket.

 

Pszichoszomatikus okok

A jóindulatú képződmények kialakulásának okait, körülményeit illetően a tudomány sötétben tapogatózik. A természetgyógyászat elmélete a ciszták esetén a vese kiválasztó funkcióinak elégtelenségét, általános hormonális egyensúlyvesztést, a testi energiák áramlásának zavarát feltételezi.

 

Lehetséges pszichoszomatikus okokra utal a belső képekkel történő terápiás gyakorlat. Az emlők, megfelelő kérdésfeltevés után általában arra panaszkodnak, hogy tulajdonosuk nem tart fenn velük megfelelő kontaktust. Erőszakos cselekedetek, szexuális erőszak stb. szintén nyomokat hagyhatnak az emlő egészségén. Ha valaki szégyelli, hogy nő, vagy valakit másodrendű emberként kezelnek a családban női mivolta miatt, vagy férfiként akar helytállni a munkahelyén, az életben, akkor szintén panaszokkal jelezhetnek az emlők. A tömör tapintatú fibrómák többnyire bizonyos élethelyzetekre, megmerevedett gondolkodási mintákra utalnak, vagy arra, hogy a női kreativitás nem tud kibontakozni.

 

A mellek szívesen "lélegeznek". A sejtek anyagcseréje, a vérkeringés és a nyirokáramlás jelentősen javulhat, ha nem hordunk melltartót. Fontos az életkornak és fizikai állapotnak megfelelő, rendszeres testmozgás: hetente 2-3 alkalommal egy-egy órát sportoljunk.

 

 

Lúgosító kúra és lenolaj az egészséges mellekért

Korlátozza az állati eredetű fehérjék (hús, felvágottak, kolbászfélék, tojás, sajt), valamint az alkohol, a kávé és a nikotin fogyasztását. Kerülje a degenerált, előkezelt élelmiszereket. Törekedjék egészséges, lehetőleg biológiai termesztésből származó táplálkozás megvalósítására, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és jó növényi olajokat tartalmaz.

 

Szedjen C- (1000 mg) és E- vit amint (400 N.E.), szelént (200mcg), valamint cinket (15 mg) naponta egy ideig, kúraszerűen, étrendi kiegészítésként. Lúgosítsa szervezetét megfelelő, bázikus kémhatású készítményekkel vagy lúgosító itallal: 1 kis burgonyát, 1-1 teáskanálnyi köménnyel, édesköménnyel és korianderrel, 1 evőkanál lenmaggal 1 liter vízben fedő alatt kis lángon 10 percig főzzünk. Szűrjük le, majd a levest a nap folyamán egyenlő időközönként fogyasszuk. A lúgosító kúra 4-6 hétig tart. Ez idő alatt tartózkodni kell a savasító élelmiszerektől, mint pl. az állati fehérjéktől és az élvezeti szerektől.

 

A rendszeres lenmagolaj-, ill. frissen őrölt lenmagfogyasztás az emlőket ellenállóbbá teszi az ösztrogéntúlsúllyal szemben. Az ún. Budwig-krém (dr. Johanna Budwig nevéhez fűződik) a gyakorlatban számtalanszor bizonyított: Naponta 100 g sovány túrót 2 evőkanál lenmaggal és 2 e vőkanál lenolajjal keverjünk el, gyümölcsökkel müzliként, friss fűszernövényekkel kenyérfeltétként fogyasszuk.

 

A korábbiakban ismertetett módon támogassa teste progeszterontermelését a havi ciklus második felében. Ricinus- vagy lenolajból készült pakolásokra jól reagálnak a jóindulatú csomók. Ehhez egy jó nedvszívó képességű textíliát langyos olajjal itassunk át, és borogassuk be vele a kezelendő mellet. A ruhát borítsuk be műanyag fóliával, majd takarjuk be gyapjúsállal. Ha a meleg fájdalomcsillapító hatású, meleg vizes palackot helyezhetünk rá. 30 percig feküdjünk a pakolással, eltávolítása után még 15 percig pihenni kell. Jótékony hatásúnak bizonyult a káposztapakolás is. Előfordul, hogy a kezelést követően a panaszok átmenetileg felerősödnek, ami gyógyulási reakció, ezért nem kell tőle megijedni. A kezelést hetente 2-3-szor végezzük el.

 

A gyógyszertárban összeállíttathatunk teát 10 g rózsavirág, 20 gorbáncfű, 25 g palástfű, 20 g kerekrepkény, 10 g körömvirág, 15 g repkény (borostyán), 20 g citromfű keverékéből. A keverékből egy csapott teáskanálnyit forrázzunk le egy csészényi vízzel, 2-3 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztjuk.

 

A nyirokkeringést gyengéd masszírozással serkenthetjük.

 

Illatos mellolaj:

2-2 csepp izsóp, pálmarózsa és sziámi benzoe illóolajat, 2-3 csepp indiai tömjén, 3 csepp geránium illóolaját 50 ml jó minőségű mandulaolajba keverjük.

 

 

Gyógyfüves mellbalzsam:

Balzsamokat csak akkor érdemes főzni, ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle. Hűtve legalább egy évig eltartható. Négy, egyenként 50 ml-es adaghoz keverjen össze 5-5 g cickafarkat, körömvirágot, orbáncfüvet, kerekrepkényt, ezt szórja csavaros fedelű befőttes üvegbe és öntse le 200 ml jó minőségű olívaolajjal. Az üveget tegyük világos, nem túlságosan napsütötte helyre. Hetente egyszer óvatosan rázogassuk meg, 3 hét múlva öntsük ki egy fazékba. 15 percig kis lángon, óvatosan rotyogtassuk. Eközben csak apró hólyagok, buborékok keletkezhetnek! Gézen átszűrjük és 20 g sárga méhviaszt adunk hozzá. Szükség szerint még egyszer röviden felmelegítjük, míg a viasz teljesen elolvad. A forralóedényben kihűlésig keverjük és a még folyékony, de sűrű balzsamot tégelyekbe öntjük. Ha teljesen kihűlt, a tégelyeket lezárjuk és dátumozzuk. A balzsammal naponta 1-2 alkalommal gyengéden masszírozzuk.

 

A mellkúra ne álljon túl sokféle kezelésből

A cisztákat 1-1 arányban kevert nyírfalevélből, mezei zsurlóból, aranyrutából, csalánlevélből, pitypanggyökérből és palástfűből készült teával tehermentesíthetjük. A ciszta a gyógyföldből készült pakolásra is jól reagál. Ezután mellbalzsammal is átmasszírozhatjuk a melleket. A kemény csomókat esténként a Weleda cég 5%-os Conium-balzsamjával masszírozhatjuk, amelynek 100 grammjához adhatunk 5 csepp levendulaolajat és 3 csepp rózsaolajat.

 

 

Az emlők egészségvédelméről

Szeretné megelőzni a bajt, mielőtt panaszai lennének? Akkor állítson össze egészségvédelmi  programot melleinek. Válaszszon a felsorolt módszerek közül egyet, amelyet aztán rövid ideig következetesen alkalmaz. Ha jól érzi magát, nincs hiányérzete, úgy érzi, hogy vitalitása javult, bizonyára nem esik majd nehezére, hogy továbbra is alkalmazza ezt az eljárást. Egyébiránt  olykor-olykor egyegy kocka csokoládé az életörömet jobban növeli, mint az egészségvédelmi rendszabályok erőltetett betartása. Viszonyuljon magához barátsággal, legyen elnéző magával szemben.

 

• Ápoljon jó viszonyt melleihez, vagy az „istennőpóz” segítségével, amikor meditáció közben a mellek a kezekben nyugodnak, vagy a rendszeres, szeretetteljes szemlélés eszközével.

 

• Hozzunk létre belső képeket, hogy felderíthesse a lélek mélyén megbúvó érzéseket, sérüléseket, a csomók, ciszták jelentését, „üzenetét”, kreáljon gyógyító vizualizációkat.

 

• Tartson évente egyszer méregtelenítést, vértisztító kúrát, lehetőleg tavasszal. Negyven napig tartózkodjék az élvezeti mérgektől, igyon vértisztító teakeveréket vagy frissen préselt növényi leveket, és méregtelenítsen célzottan, legalább egy hétig kásákkal, nyers ételek fogyasztásával, esetleg tea- vagy léböjttel.

 

• Élje az életet! A születésnapokat, az újévet használja fel arra, hogy ellenőrzi: jó helyen van-e, megfelelő módon él-e, szeretetteljes, elfogadó környezetben él-e. Ha úgy gondol ja, vannak tényezők, amelyeken javítani kellene, vannak megvalósításra váró álmai, válasszon ki közülük egyet, és élvezze megvalósítását.

 

• Számolja fel a régi terheket. Ne engedje, hogy harag mérgezze meg az életét, ugyanis az jelentős mértékben gyengíti az életörömöt és az immunrendszert. Ha úgy érzi, teljesebb életet élhetne, de nem sikerül, vegye igénybe szakember segítségét.

- vörös -
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: hormonkezelés, mellbajok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.