Betegségek A-tól Z-ig

Menstruáció előtti tünetcsoport (PMS)

Vitaminok szerepe a beteg szervezetben 11. rész


Az aktív, szülőképes korban lévő nők 95%-a a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban különböző erősségű fizikai tünetek együttesétől szenved. Egy részüknél (ez mintegy 5%) a panaszok mértéke igen súlyossá válik. A tünetegyüttest az orvosok premenstruációs szindrómának nevezik és PMS-nek rövidítik. A PMS-t sokáig nem tekintették betegségnek. Ma a mintegy 150 tünetből álló együttest már megpróbálják kezelni, bár nagyon sok még a kérdőjel.

 

A tünetek együttes jelentkezése általában sok fejtörést okoz az orvostudománynak. A klasszikus orvoslás szívesebben kezel olyan panaszt, amely egy tünettel jár, ismeri okát és gyógymódját. A helyzetet bonyolíthatja, ha egy tünetnek több oka is lehet, és ha több tünet lép fele egyszerre, akkor szinte kezelhetetlenné válik a probléma. Ilyenkor csak a tapasztalat segít, vagy marad a találgatás, amely a betegek lelki világát érinti meglehetősen rosszul. Ráadásul egy tünetcsoport kezelése betegenként változhat. Sajnos manapság a tünetegyüttesek száma egyre nő.

 

A PMS-ben szenvedőket sokáig pszichiátriai esetnek tekintették, hiszen a legjellegzetesebb tünetek között ilyen jellegűek szép számmal találhatók. A tünetek négy csoportba sorolhatók:

 

PMS-A csoport: szorongás, ingerlékenység, idegfeszültség, álmatlanság, depresszió,

PMS-B csoport: fokozott vízfelvétel, víz- és sóvisszatartás, alhasi felfúvódás, ödémás arc, fejfájás, testsúlycsökkenés,

PMS-C csoport: fokozott cukoréhség, megnövekedett étvágy, mohó evés, szorongás, ájulás, elgyengülés, fejfájás,

PMS-D csoport: depresszió, álmatlanság, zavarodottság, letargia, feledékenység, zárkózottság.

 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem mindenkinél jelentkezik az összes tünet, és a tünetek kialakulásának időrendisége is jellegzetesen egyénfüggő.

 

 

A PMS oka

A PMS megértéséhez a menstruációs ciklus hormonális vezérléséből kell kiindulni. A ciklus irányításáért felelős hormonrendszer két legfontosabb képviselője az ösztrogén és a progeszteron. Szintjük normálistól eltérő változásának következményeit észlelik a PMS-ben szenvedők.

 

A menstruációs ciklus első felében az ösztrogénszint elkezd emelkedni. Növekszik a szervezet ingerlékenysége, mivel az ösztrogén stimulálja az idegrendszert. Az emelkedés a peteérés végéig tart, majd a hormon szintje csökkenni kezd. Az ösztrogénszint-csökkenés viszont a depressziós állapot kialakulásának kedvez. Emellett az ösztrogén közvetve hat a szervezet kálium- és nátriumszintjét szabályozó folyamatra is, melynek következtében jelentkezik a vízvisszatartás, súlyosabb esetben az ödéma. A megemelkedett ösztrogénszint jellegzetes következményeit az 1. táblázat foglalja össze.

 

A progeszteron az ösztrogénnel ellentétes fázisban dolgozik, azaz a ciklus elején alacsony, a peteérés végeztével kezd el emelkedni. A progeszteront a PMS-ben szenvedők megmentőjeként is emlegetik, mivel természetes eredetű antidepresszánsként viselkedik, visszaállítja a libidót, normalizálja a vércukorszintet, könnyíti a pajzsmirigy tevékenységét, természetes vízhajtóként segíti a felhalmozódott víz ürülését. Emellett segíti a zsírokból történő energianyerést, ezáltal csökkenti a szénhidrátok iránt kialakult éhségérzetet, valamint normalizálja a réz- és cinkszintet is.

 

A két hormon aktuális szintjétől függ, hogy a PMS egyáltalán kialakul-e, és ha igen, akkor milyen tüneteket vált ki. A tünetek közvetlen kialakulásának magyarázatára több elmélet is született. Legfontosabb közülük a prosztaglandin-elmélet és a táplálkozás hatásának elmélete.

 

 

A prosztaglandin-elmélet

A prosztaglandinok a telítetlen zsírsavak (F-vitaminok) módosult változatai. Képződésük a szervezet sejtjeiben megy végbe. Kémiai hírvivő molekuláknak tekintik különböző származékaikat. A PMS kialakulásáért a különböző prosztaglandinok egymáshoz viszonyított mennyiségének megváltozása a felelős az elmélet szerint. A vegyületcsalád két tagja, a PGE1 és a PGE2 játszik kulcsszerepet a menstruáció folyamatában. A PGE1 elsősorban a táplálékkal felvett úgynevezett omega-6 telítetlen zsírsavakból képződik, míg a PGE2 elsősorban a vörös húsokban megtalálható arachidonsavból. A PGE2 mennyiségének emelkedése a PGE1 rovására kedvez a PMS kifejlődésének: csökkenti a szervezet fájdalomküszöbét, növeli a hajszálerek, az érfal áteresztőképességét. A PGE1 hiánya fáradékonyságot, fejfájást, édességek iránti vágy fokozódását váltja ki. A PGE1 képződéséhez nélkülözhetetlen egy enzim – a delta-6-deszaturáz –, melynek aktivitását számos tényező gátolhatja.

 

A legfontosabbak:

• Genetikai eredetű hajlam

• Stressz

• Túlzott mennyiségű édesség fogyasztása

• Csökkent cink-, magnézium- és B6-, B3- és C-vitamin-szint

• Alkoholfogyasztás

• Magas koleszterinszint

• Transzzsírsavak

• Dohányzás

• Kávéfogyasztás

• Túlzott mértékű telítettzsírsav-bevitel

 

 

A táplálkozás szerepének elmélete

A PMS kialakuláshoz az előbb említett prosztaglandinok képződésének zavara is hozzájárulhat. A táplálkozás szerepéről lényegében a PGE1 szintézist gátló tényezők felsorolásakor már esett szó. Emellett a B6-vitaminnak és a magnéziumnak tulajdonítanak komolyabb szerepet azáltal, hogy számos olyan folyamatot irányító enzimek működését biztosítják, melyek az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlenek.

 

 

A PMS kezelhetősége

A PMS kezelhetősége nem egyszerű feladat. Az orvosok sokáig tehetetlenül álltak vele szemben, hiszen amikor a legjellegzetesebb tüneteket próbálták meg enyhíteni, gyakran meglepő, sokszor súlyosbodó állapottal találták magukat szemben. Számos esetben az életmódra kiható változások komoly javulást idéztek elő. Legfontosabb, követhető változtatások a 2. táblázatban olvashatók.

 

 

A mikrotápanyagok szerepe a PMS kezelése során

A sorozat korábbi részeiben ilyenkor a betegség következtében kialakuló vitaminok hiányáról és annak a napi szükségletet jelentős mértékben meghaladó bevitelének következményeiről esett szó. A PMS esetében azonban sokkal bonyolultabb a helyzet. Mivel egy tünetegyüttesről beszélünk, nehéz meghatározott vitamin vagy nyomelem, illetve ásványi anyag jelenlétéhez vagy hiányához kapcsolni bármelyeik tünetet.

 

A kutatók az adott tünethez vagy tünetekhez más betegségek esetében hozzákapcsolt vitamin mennyiségének változását próbálták meg követni. Így került a képbe a B6-vitamin, mely számos idegrendszerrel kapcsolatos megbetegedés esetén játszott szerepet a baj elhárításában. Egy másik módszer szerint a PMS során fellépő biokémiai változásokat kísérelték meg feltérképezni, majd ennek sikere esetén megnézték: a már felismert folyamatok végbemeneteléhez milyen vitaminokra van szükség, alakul-e ki hiány belőlük a PMS során. Az utóbbi változat követése meglehetősem kusza képet adott. A PMS esetében nehezen mutatható ki vitaminhiány. A megismert folyamatokhoz tartozó nélkülözhetetlen vitaminok fokozott pótlása vegyes eredményekhez vezetett: volt, akinél komoly javulást észleltek, de szép számban akadtak olyan esetek is, ahol hatástalannak bizonyult a beavatkozás.

 

A teljesség igénye nélkül nézzük a legtöbbet vizsgált vitaminokkal elért eredményeket.

 

 

B6-vitamin

A PMS-sel kapcsolatban legtöbbet emlegetett és vizsgált vitamin. Nélkülözhetetlen a szerotoninszintézis folyamatában, valamint állatkísérletekben csökkentette az ösztrogénhatást. Ugyanakkor egyetlen kísérlet, vizsgálat sem igazolta, hogy a PMS következtében B6-vitamin-hiány lépne fel! Önként jelentkező nőkön végzett vizsgálatok során az alkalmazott dózis napi 200 és 400 mg között mozgott, amely a napi szükséglet durván 2-400-szorosa. A kísérletek tanúsága szerint legalább 3 hónapig kell szedni ekkora mennyiséget, hogy egyáltalán észlelhető legyen bármilyen pozitív hatás. Számos nőnél komoly mellékhatások alakultak ki az óriási vitamindózis bevitelének következményeként. A legsúlyosabb tünetek idegrendszeri elváltozásként jelentkeztek: a betegek lábán, kezén az ujjak elgémberedtek, nehézkessé vált a járásuk. A tünetek jelentkezésekor azonnal abbahagyták a B6-vitamin ilyen mennyiségű pótlását.

 

Nagyobb problémát jelentett, hogy több vizsgálatban még az ilyen nagy dózisú B6-vitamin-pótlás sem okozott semmilyen javulást. Újabban az orvosok inkább a B-vitamin-komplex szedését javasolják. A B-vitamin-komplex a B-vitaminok együttese. A készítmények általában csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget tartalmazzák. Jobban megnézve visszajutottunk ahhoz az alapállapothoz, hogy egy a napi vitaminszükségletet tartalmazó multivitaminkészítmény rendszeres szedése is lehet eredményes. A hangsúly a rendszeres szedésen van, melynek következtében gondoskodunk arról, hogy ne alakulhasson ki hiány.

 

 

A-vitamin

A PMS során a női szervezetben a progeszteronszint lecsökken. Emelése jelentős mértékben csökkenti a PMS tüneteit. Az A-vitamin segíti a progeszteronszint emelkedését. Mielőtt bárkinek felcsillanna a szeme, le kell a kedélyeket csillapítanom! Itt is problémák merültek fel a hatékony dózist illetően. A szükséges progeszteronszint emelkedést napi 30 mg A-vitamin (100 000 NE) bevitelével lehetett elérni. Az A-vitamin napi szükséglete nők esetében 0,8 mg (2667 NE). A PMS tüneteit enyhítő adag már veszélyes lehet, ugyanis napi 25 000 NE mennyiség felett gyakran jelentkezik fejfájás, bőrkiszáradás, hajhullás, fáradtság, csontképződési zavarok és májkárosodás is kialakulhat. Aki mégis ki akarja próbálni, annak szigorú orvosi ellenőrzés javasolt, és bármilyen probléma jelentkezése esetén azonnal meg kell szakítani a bevitelt.

 

 

E-vitamin

A PMS eddigi ismereteink alapján nem okoz E-vitamin-hiányt, azonban egy klinikai vizsgálat szerint napi 300 NE E-vitamin csökkentheti a tüneteket. Ez a mennyiség a napi szükséglet 20-szorosa, de az E-vitamin esetében szerencsére ennél jóval nagyobb mennyiség sem okozott eddig még semmilyen káros mellékhatást. De hogy itt se legyen a helyzet teljesen tiszta, később végeztek egy hasonló vizsgálatot, ahol napi 400 NE E-vitamint alkalmaztak. A vizsgálat végén semmilyen pozitív hatást sem tapasztaltak.

Dr. Szabó Oszkár
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: PMS, vitaminok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.