Betegségek A-tól Z-ig

Méregtelenítő eljárások

A civilizációs betegségek gyógyításának hatásos módszerei

  Az anyagcsere túlterhelésének tünete lehet az allergia, a cukorbetegség, a reuma, és a sor még folytatható. Legfőképp méregtelenítő szerveink és szervrendszereink szenvednek a túlterheléstől, amit az állandó gyógyszerszedés is súlyosbít. Szerencsére természetes módon is tehermentesíthetjük szervezetünket.


   

  A páciensek évről évre egyre több gyógyszert szednek, ennek ellenére nem lesznek egészségesebbek – ellenkezőleg. A sok gyógyszer egyre több szervükre ró komoly terhet. Nem csoda, ha sokan valamilyen kivezető, méregtelenítő módszerben keresik a megoldást. A piaci adatok egyértelműen jelzik, hogy egyre többen vásárolnak valamilyen természetes eredetű méregtelenítő orvosságot, étrendi kiegészítőt stb.

   

  A civilizációs betegségek gyógyításának közös pontja a leegyszerűsítve csak „méregtelenítésnek” nevezett eljárások alkalmazása. Az interneten se szeri, se száma a salaktalanítást szolgáló „leghatásosabbnak” hirdetett eljárásoknak és termékeknek. Még a szakembernek sem könynyű eligazodni ebben a dzsungelben. Sok orvos pedig hallani sem akar a méregtelenítésről, mert annak gondolatát is ostobaságnak tartják. Pedig ők is alkalmazzák, pl. dialízis formájában. Ott is „salakanyagokat”, illetve anyagcsere-végtermékeket vonnak ki a szervezetből.

   

  Ha a méregtelenítés elméletét leegyszerűsítve akarjuk elmagyarázni, a szervezetet egy hordóhoz vagy tartályhoz hasonlíthatjuk. A tartály az évek, évtizedek alatt megtelik különféle méreganyagokkal, többek között amalgámtömésekből származó nehézfémekkel, környezeti mérgekkel (pl. azbeszttel, növényvédő szerekkel, glifozáttal), gyógyszerekkel, élvezeti szerekkel (pl. alkohol, nikotin), élelmiszer-adalékokkal, tartósítószerekkel, gombák és baktériumok által termelt toxinokkal, bútorokból, festékekből elpárolgó vegyszerekkel stb. Elérkezik a pillanat, amikor a tartály megtelik és túlcsordul. Ez az élő szervezet esetében valamilyen kóros tünet formájában, pl. kiütések, fejfájás, súlyosabb esetben valamilyen kórkép, azaz betegség formájában nyilvánul meg. Ezért nagyon fontos, hogy kevesebb „mérget” engedjünk a tartályba jutni, ugyanakkor fokozzuk, gyorsítsuk a tartály kiürülését.

   

  A salaktalanítás leghatásosabb módja a böjtölés. Ma a böjt kifejezetten divatos eljárás, számtalan formája létezik. Fennálló betegség esetén azonban mindenképp ki kell kérni szakember véleményét, illetve hozzáértő felügyelete mellett szabad csak böjtölni. Főként a krónikus betegségben (pl. cukorbetegségben vagy szívelégtelenségben) szenvedők esetében a szakszerűtlen böjtölés nagyon kockázatos lehet.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.