Betegségek A-tól Z-ig

Metabolikus szindróma (1)

Szakítsuk meg az ördögi kört!

A jelentős túlsúly következménye szinte minden esetben valamilyen anyagcsere-probléma, például a cukor- és/vagy a zsíranyagcsere zavarai, valamint magas vérnyomás. Ha ezek a tényezők együttesen lépnek fel, metabolikus szindrómáról beszélünk. A dologban különösen alattomos, hogy a tünetegyüttest alkotó egyes tünetek kölcsönösen erősítik egymás káros hatását. Ugyanakkor jelentősen növelik a szívinfarktus, az agyvérzés és sok egyéb betegség kockázatát. Azonban van kiút az ördögi körből.


• Túlsúly • Magas vérnyomás • Keringési zavarok  • Az alapmátrix elsalakosodása • Emelkedett vércukorszint • Zsíranyagcsere-zavar • Gyulladás • Emelkedett homociszteinszint

 

Az orvosok a metabolikus szindróma elnevezéssel több, párhuzamosan fennálló anyagcserezavart definiálnak:

• túlsúly hasi hízással (haskörfogat deréknál mérve férfiaknál > 94 cm, nőknél > 80 cm). Valamint az alábbi négy tényező közül legalább kettő megléte:

 

• trigliceridek (neutrális zsírok) szintje magasabb, mint 1,66 mmol/l;

 

• HDL-koleszterin ("jó" koleszterin) szintje férfiaknál 1,05 mmol/l alatt, nőknél 1,31 mmol/l alatt;

 

• szisztolés vérnyomás >130 mmHg, vagy a diasztolés vérnyomás >85 mmHg, vagy már fennálló, kezelt vérnyomás;

 

• az éhomi vércukorszint > 7 mmol/l).

 

Különösen veszélyes a hasi hízás (úszógumi), amit viszcerális, más néven bélfodri zsírnak is nevezünk. Ez nem pusztán zsírdepó, hanem hormonálisan aktív szervnek tekinthető szövet, amely hormonok mellett gyulladáskeltő anyagokat, ún. "adipokineket" termel. Éppen ezért a hasra hízó páciensek testében krónikus gyulladás zajlik.

 

E folyamatnak az a következménye, hogy a testi sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra. Minden sejtünk külső oldalán vannak inzulinreceptorok, "kulcslyukak", amelyekbe az inzulin a "kulcs". Az adipokinek és a túlsúly hatására ezek a receptorok károsodnak, ezért az inzulin nem illik többé a neki fenntartott "kulcslyukba". Ez az inzulinrezisztencia mechanizmusa. Mivel a testi sejtek nem reagálnak a termelt inzulinra, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy kompenzálja a látszólagos hiányt.

 

A diabétesz (cukorbetegség) akkor tör ki, ha a hasnyálmirigy béta-sejtjei az inzulinrezisztenciát nem képesek tovább kompenzálni. Noha ide általában többéves folyamat vezet, gyakran egy hirtelen hízás hatására is kórosan megemelkedhet a vércukorszint.

 

Tehát négy tényező együttes hatásáról van szó. A hivatalos orvoslás ezeket a tényezőket külön-külön gyógyszerrel kezeli, pl. vérnyomáscsökkentőkkel, koleszterinszint-csökkentőkkel vagy diabétesz elleni gyógyszerrel, ami gyakran elkerülhetetlen. Ideális esetben a metabolikus szindrómában két pillére van a terápiának. Az individuális gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen a kísérő, természetes gyógymód, amely lényegében az életvitel, a szokások megváltoztatására irányul.

 

A kismértékű fogyás is sokat jelent

A természetes gyógymód homlokterében a testsúly csökkentése áll. Fontos, hogy a kitűzött célok reálisak legyenek, a 25 kg-os fogyás utópisztikus. Kisebb köztes célokat kell kitűzni, a nagyobbak leküzdhetetlen hegyként tornyosulnak a páciens előtt. Minden leadott kiló újabb motivációt jelent a páciensnek, ami a program folytatására ösztönzi. Számos klinikai tanulmány bizonyítja, hogy mindössze 10 kg-os fogyással jelentősen csökkenthető a diabétesz szövődményeinek kockázata. A "diéta" vagy "fogyókúra" igenis lehet ízletes és egészséges. Érdemes a mediterrán diétát követni, amely tele van értékes, biológiai szempontból fontos zsírsavakkal, megvéd az érrendszeri elváltozásoktól és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

 

Az anyagcsere harmonizálásának bázisa a dohányzás megszüntetése - amit érdemes fülakupunktúrás kezelésekkel támogatni -, a testmozgás és az egészséges táplálkozás. A testmozgás csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, szabályozza a vérnyomást, javítja a zsíranyagcserét és a vércukorszintet. Már heti másfél óra rendszeres mozgással beindíthatók a szervezetben a pozitív változások. A mozgásnak inzulinszerű hatása van, és "kijavítja" a károsodott receptovérrokat. A legjobbak az állóképességet fejlesztő sportok, mint pl. a nordic walking, a gyaloglás, a túrázás, az úszás vagy a kerékpározás.

 

Érdemes a mediterrán diétát követni, amely tele van értékes, biológiai szempontból fontos zsírsavakkal, megvéd az érrendszeri elváltozásoktól és csökkenti az inzulinrezisztenciát

 

Ugyanakkor a holisztikus megközelítés további tényezőket is figyelembe vesz, amelyek fontosak a kisiklott anyagcsere szabályozásában. Ezeket a másodlagos tényezőket érdemes mihamarabb észlelni, diagnosztizálni.

 

Szabad gyökök, oxidatív stressz szindróma

A hasnyálmirigy béta-sejtjeinek említett működészavara, valamint a cukor- és zsíranyagcsere zavarai káros oxigéngyökök felszabadulását eredményezik. Ebből oxidatív stressz szindróma alakul ki, mivel a szervezet egy bizonyos mennyiségen felül már nem képes semlegesíteni ezeket a veszélyes oxigéngyököket. A következmény nitrogén-monoxid (NO)-hiány. A NO hatására ereink kitágulnak, tehát javul szerveink, szöveteink vérellátása. Ráadásul az oxidatív stressz szindróma hatására is keletkeznek gyulladáskeltő anyagok. Ezek hosszú távon a kis és nagy erek károsodását, keringési zavarokat, valamint idegkárosodást - ún. polineuropátiát - okoznak.

 

Sok, metabolikus szindrómában szenvedő ember vérében mérnek emelkedett homociszteinszintet. Ez az anyag komoly kockázati tényező a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) szempontjából, mivel károsítja az érrendszert, elzáródásokat (trombózis) okoz. A magas homociszteinszint hátterében állhat genetikai, tehát örökletes defektus, de helytelen táplálkozás is, ami a B6-, B12-vitamin, valamint a folsav (a homocisztein ellenszereinek) hiányához vezet. Bizonyos gyógyszerek, pl. lipidcsökkentők is előidézhetnek homociszteinszint-emelkedést.

 

A szervezetben az információ nem közvetlenül sejttől sejthez vándorol, hanem az ún. alapmátrix (intersticium, sejt közötti állomány) közvetítésével. A metabolikus szindrómában ez a sejt közötti állomány "eldugul", így az információk késve jutnak el a sejtekhez, ami működési zavarokhoz vezet.

 

Mindemellett a sejtfalaknál található "barikádok" is kialakulnak. Idesoroljuk a sejtfalak "elcukrosodását". Emelkedett vércukorszint, oxidatív stressz és a gyulladásos mediátorok szintjének emelkedése mellett a cukor aminosavakkal reagál, aminek káros anyagcseretermék az eredménye (advanced glycation endproducts = AGE). Ezek is felelősek a metabolikus szindrómában szenvedőknél jelentkező szövődményekért.

 

 

Az alapmátrix elsalakosodása – „torlódás” a szövetekben

Az oxidatív stressz paramétere (lipidperoxidáz) és a homociszteinszint meghatározása. A vizelet pH-értéke reggeli előtt és az esti lefekvés előtt csak 6 alatti érték lehet, de étkezés után 7,4-8,0 értékre kell emelkednie.

 

Ha elsavasodással állunk szemben, az étrendnek lúgosító hatású ételekből kell állnia: gyógynövényekből készült teákból, burgonyából, zöldségekből és gyümölcsökből. Ha az étrend túl sok savasító élelmiszert (húst, halat) tartalmaz, fontos gondoskodni a bázikus hatású kiegészítésről, főként sok zöldség formájában. Savasító hatásúak továbbá a cukor, az édességek, a finomlisztből készített pékáru, az üdítők, az alkohol és a kávé. Ezektől értelemszerűen tartózkodni kell.

 

Mivel a metabolikus szindrómában anyagcseretermékek rakódnak le az alapmátrixban, a természetes terápia alapja a méregtelenítés. Ennek legkedvezőbb ideje a tavasz és az ősz, ilyenkor 3 hetes kúrát érdemes tartani pl. medvehagyma- tinktúrával (naponta 3x3 csepp).

 

A méregtelenítés idejére az alábbi tearecept ajánlott:

• gyermekláncfűgyökér és -fű 20,0 g,

• csalán 10,0 g,

• mezei zsurló 10,0 g,

• nyírfalevél 5,0 g,

• csipkebogyó és csipkebogyómag 5,0 g.

 

Elkészítés: 2 teáskanál keveréket 2,5 dl lobogó forró vízzel forrázzunk le és 15 percig hagyjuk állni.

 

Jó eredményeket érhetünk el komplex homeopátiás szerekkel is.

 

Amennyiben a diabétesz szövődményei kialakultak, fontos az alapmátrix tartós tehermentesítése. A méregtelenítés minden esetben célszerű, ha valaki sok gyógyszert, pl. vérnyomás-, vércukorszint- vagy lipidcsökkentőt szed.

 

Antioxidánsok, az egészség testőrei

A metabolikus szindróma következtében termelődő szabad gyökök semlegesítését antioxidáns terápiával végezzük, a következő módon: délelőtt egy pohár paradicsomlé (likopin), délután egy csésze zöld tea (katechinek), és amenynyiben nem áll fenn ellenjavallat, este egy kis pohár vörösbor (polifenolok). Utóbbi alternatívája lehet a cystustea.

 

Különleges szerepet játszik a programban a cink, mivel a cukoranyagcsere zavarai e nyomelem fokozott ürítését okozza a vizeletben. A cink fontos gyökfogó és kb. 200 enzimfolyamat lezajlásához nélkülözhetetlen. Éppen ezért metabolikus szindrómában a napi 20 mg cink adagolása bázisterápiának számít. Az antioxidánsok jellemzően jobb hatást fejtenek ki egymással kombinálva, mint egyenként. Ezért ki egészítésképp évente kétszer, négy hétig ajánlatos napi 500 mg C-vitamint, 400 NE E-vitamint, valamint 50-100 μg szelént szedni.

 

Ha valakinél emelkedett homociszteinszintet mérnek, ajánlatos először a hiányzó vitaminok (B6, B12 és folsav) injekciós pótlása. Léteznek kész komplex készítmények is erre a célra. 

- dr. ki -
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: anyagcserezavar, fogyás, metabolikus szindróma, túlsúly

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.