Betegségek A-tól Z-ig

Metadon a rákgyógyításban

  Az erős fájdalomcsillapító hatású metadon az opioidok csoportjába tartozó, mesterséges vegyület. Leginkább a heroin helyettesítésére használják a kábítószer-élvezők gyógykezelésében. Az Ulmi Egyetem kutatói megállapították, hogy gátolja egyes ráksejtek szaporodását is. Amióta a sajtóban napvilágot látott e kutatás eredménye, széles körben heves vita zajlik a metadon onkológiai felhasználásáról. Sok kétségbeesett páciens utolsó szalmaszálként kapaszkodik bele, miközben az orvosok óva intenek tőle a lehetséges mellékhatások miatt, illetve, mert úgy vélik, hogy onkológiai szempontból hatástalan.


   

  Nem ez az első eset, hogy a sajtó feldob egy állítólagos csodaszert, és azzal vádolja az illetékeseket, hogy betegek ezreitől vonja meg a gyógyulás lehetőségét. A metadon körül támadt vita még az orvosokat is két táborra osztotta. Mivel kábítószer jellegű vegyület, csak speciális vényre lehet felírni. Feltételezhetően ez az egyik oka, hogy a metadonról folyó vita nem mentes az előítéletektől.

   

  Az alkalmazását propagálók szerint igen ígéretes hatóanyag, mert két ponton támadja a rosszindulatú daganatokat: Érzékenyebbé teszi a ráksejteket a hagyományos kemoterápiás hatóanyagokkal szemben. Legyengíti a ráksejteket, így a kemoterápiás szerek hatása fokozódik, alacsonyabb dózis is elegendő belőlük. Ez sokkal kevesebb mellékhatást jelentene, és sok szenvedéstől óvná meg a pácienseket.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.