Betegségek A-tól Z-ig

Mi az alvási apnoe?


 

Az alvási apnoe (a pnoe [görög] = levegő nélkül) olyan alvás közbeni légzéskimaradás, amely legalább 10 másodpercig tart, és óránként legalább 10-szer fellép. Az érintettek többnyire hangosan és rendszertelenül horkolnak, és mivel a zavar mindig alvás közben jelentkezik, általában nem is tudnak róla.

 

Bizonyos kiváltó okok, például az esti alkoholfogyasztás (megzavarja az agy légzésközpontját és ellazítja az izomzatot), a túlsúly vagy a hajlam hatására a nyelvcsap (uvula) és/vagy a nyelv renyhévé válik, és hátracsúszva elzárja a légutakat. Hasonló elzáródást okozhatnak a duzzadt mandulák, az orrpolipok, a krónikus nátha. Ritka esetekben a légzéskimaradás hátterében az agytörzs funkciózavara áll.

 

A légzés blokkolása következtében a vérben csökken az oxigén mennyisége, amely életmentő adrenalinszint-emelkedést idéz elő. Ennek következménye egy akut stresszreakció (félelem, légszomj, szívdobogás). Az ébredés közeli állapot hatására az érintett ismét lélegezni kezd, amit általában hangos horkolás és mély belégzés jelez.

 

Egészséges alvásról ilyen körülmények között szó sem lehet, hiszen az agy soha nem jut el a rendkívül pihentető mély alvás állapotába. Az érintett reggel összetörten, fáradtan ébred, mintha kerékbe törték volna, gyakran fáj a feje és szédül. Nappal tartósan fáradt, gyakran elbóbiskol, fizikai és pszichés teljesítménye érezhetően csökken, megemelkedhet a vérnyomása, olykor szapora pulzus vagy szív-érrendszeri megbetegedés lép fel. Nem ritkák a konfliktusok a partnerrel, a szomszéddal, akiket zavar a páciens hangos horkolása. A munkaadó is elégedetlen, mivel az érintett munkavégzése észlelhetően romlik az állandó nappali fáradtság miatt. Rendszeresen bóbiskol munka, sőt autóvezetés közben is. A páciens életminősége jelentősen romlik, szociális kapcsolatai tönkremennek. A környezete a gyakori elalvást és a csökkent teljesítményt érdektelenségnek véli.

 

Célzott módszerekkel, például a testsúly csökkentésével, az esti alkohol- és kalóriafogyasztás elhagyásával, valamint az oldalfekvésben történő alvással, szükség esetén alvómaszk segítségével az apnoe jól kezelhető.

 

A kezelés több mint ajánlott, ugyanis a pihentető alvás az egészséges és aktív élet egyik nélkülözhetetlen alapfeltétele.

 

Diagnosztika

Már a szimptómák is utalhatnak az alvási apnoe fennállására, különösen, ha az illető partnere megfigyeli az éjjeli légzészavarokat. A pontos diagnózis érdekében éjszakára egy orrszondával ellátott műszert kell viselnie a páciensnek, amely méri a légzéskimaradások idejét és számát. Az orvos az eredmények alapján ítéli meg a baj súlyosságát, majd a beteget további vizsgálatra alváslaborba küldi. Még egyszerűbben regisztrálható a vér oxigéntelítettsége egy apró szonda segítségével, amelyet a páciens ujjára erősítenek.

 

Az alvási apnoe általában hangos horkoláshoz társuló, alvás közben fellépő légzéskimaradás, amely eltarthat akár 1-2 percig is. A legtöbben még csak nem is sejtik, hogy érintettek, pusztán azon csodálkoznak, hogy napközben ólmos álmosság lesz úrrá rajtuk. Ön is érintett? Végezze el tesztünket: ikszelje be az önre legtalálóbb válaszokat, és a végén adja össze a pontszámokat.

- me -
XVI. évfolyam 2. szám

Címkék: alvás, alvási apnoe, alvászavar

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.