Betegségek A-tól Z-ig

Mi tesz jót a beteg szívnek?


A beteg szívet a szeretet is meggyógyíthatja, ezt számos vizsgálat bizonyította

 

Ki hitte volna, hogy a beteg szívnek a szerelem a legjobb orvossága? Ezt mára a tudomány is bebizonyította. Hasonlóképpen mára fény derült arra, hogy a szív belső nyomásával járó szindróma egészen egyszerű módszerekkel legyőzhető, és hogy a mikrotápanyagok fontos szerepet játszanak szívünk egészségének megőrzésében.

 

Szívünk kerek 7200 liter vért pumpál át a testünkön nap mint nap. Meglepően nagy teljesítmény ez egy ilyen kisméretű szervtől. Ez az izomcsomó mindig is az érzések helyszínének és a szerelem szimbólumának számított. Nem véletlenül beszélünk "megtört szívről", vagy használunk olyan kifejezéseket, hogy "odaajándékozta valakinek a szívét", vagy "teljes szívével" tesz valamit. A jószívűekkel szívesen vagyunk együtt, a kőszívű ember viszont közmondásosan hideg és kegyetlen. Ha pedig valaki szívbeteg lesz, arról azt is mondhatjuk, hogy nem hallgatott a szívére.

 

A társas kapcsolatok, a családi viszonyok csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét, és védik a szívet

 

A szív- és érrendszeri megbetegedések az iparosodott államokban a maguk 47 százalékos részesedésével vezető haláloknak számítanak. A megbetegedéssel kapcsolatban sokat hallhatunk megfelelő diétáról, mozgásról, a dohányzás és a koleszterin szerepéről. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a szív megbetegedésének fő oka lelki tényezőkben kereshető. A kutatás helyszínéről, egy amerikai kisvárosról Roseto-vizsgálatnak nevezett felmérés arra figyelt fel, hogy a vizsgálódás első harminc éve alatt a városban a szomszédos két településhez képest feltűnően kevesebben halnak meg szívinfarktusban. Ez már csak azért is érdekes volt, mert a három városka lakói egyforma mértékben dohányoztak, szenvedtek cukorbajban és ettek zsíros ételeket. A kutatók végül rátaláltak egy lényeges különbségre: Rosetót 1882-ben dél-olaszországi bevándorlók alapították, és egészen a 70-es évekig három generáció élt egy fedél alatt. A vizsgálat első harminc évében tehát a várost meglehetősen magas szintű etnikai és szociális homogenitás jellemezte, szoros családi kapcsolatokkal és szoros társadalmi kötelékekkel. A vallás és a hagyományok szintén fontos szerepet játszottak a rosetóiak életében.

 

A megfigyelés utolsó húsz esztendeje alatt azonban mindez megváltozott. Roseto fokozatosan modern várossá vált, ahol fellazultak a családi kapcsolatok. Az eredmény meglepő volt: a közösség gyengülése közvetlenül a szívinfarktus okozta halálozási arány emelkedéséhez vezetett. A ráta ugyanolyan szintre nőtt, mint a másik két településen.

 

 

A magány gyengíti a férfiszívet

Hogy milyen fontos a jól működő szociális háló, azt egy olyan vizsgálat is bizonyítja, amelynek keretében 2300, szívinfarktust túlélt férfi sorsát kísérték figyelemmel. A kutatók azt találták, hogy a szociálisan elszigetelt férfiak, akik ráadásul erős érzelmi stresszt is elszenvedtek, majdnem négyszer nagyobb eséllyel haltak meg, mint alacsonyabb stressz-szintet elviselő társaik.

 

A vigasz megnöveli a túlélés esélyeit

Egy texasi vizsgálat férfiak és nők halálozási arányát vette szemügyre hat hónappal a szívműtétjüket követően. Ennek során figyelembe vették a szociális támogatottságot és a vallásos hit adta vigaszt is. Az eredmény egyértelművé tette, hogy aki nem találkozott rendszeresen pozitív csoporttal, illetve emberekkel, annak a halálozási kockázata négyszeresére nőtt. Aki a vallásából sem vigaszt, sem erőt nem tudott meríteni, annál a kockázat megháromszorozódott. Azoknak a kísérleti alanyoknak, akiknél mindkét negatív tényező fennállt, hétszeres halálozási kockázattal kellett szembenézniük.

 

 

Állatok mint szívgyógyszer

Egy további meglepő eredmény: egy tanulmány szerint a háziállatok gazdái egészségesebbek, mint azok, akiknek nincs otthon kedvencük. A szívinfarktussal vagy angina pectorissal kórházba szállított páciensek közül például a gazdiknak csak hat százaléka halt meg egy éven belül, míg a háziállat nélkülieknél ugyanez az arány 28 százalék volt. Az állattartás jelentősen csökkentette a kardiovaszkuláris reakciók arányát. A kutatók azt feltételezték, hogy a házi kedvenc "nem lebecsülendő szociális segítséget" jelent. A gazdi ugyanis négylábú társától feltétel nélküli, előítéletektől mentes szeretetet kap.

 

Még számos hasonló vizsgálat létezik, amelyeknek az eredménye mind egybevág: a szeretet egyértelműen elősegíti a túlélést. A gyógyulási folyamat csak ott mehet végbe, ahol az ember megnyitja a szívét a hozzá közelállók előtt, és úgy érzi, azok is elfogadják őt. Ez lehet Istennel való közeli kapcsolat, de egy állat iránt érzett szeretet is. A szív ugyanis valóban a szeretet szerve. Szeretet nélkül nem képes működni, megkeményedik. Aki megnyitja szívét a szeretet előtt, az egészségesen tartja.

 

A háziállatok meghosszabbítják a szívinfarktus utáni túl élést. Ezt számos páciens esetében igazolták a tanulmányok

 

A többszörösen kitüntetett szívspecialista és könyvszerző, dr. Dean Ornish az évek során számos bizonyítékot gyűjtött arra nézve, hogy a szeretet és az emberi közelség súlyos betegségek meggyógyítására is képes. Kaliforniai kutatóintézetében olyan átfogó programot állított össze, amely a szívbetegek életmódjának megváltoztatásához nyújt segítséget. Ennek során nemcsak a táplálkozás megreformálásáról van szó vagy a dohányzásról való leszokásról. Sokkal inkább a páciens mélyen fekvő lelki problémái állnak a középpontban.

 

A program központi része, hogy a páciens rendszeresen részt vesz egy csoport programjában. Nemritkán súlyos szenvedés vezet oda, hogy az illető hajlandó legyen szembenézni élete megtisztításának feladatával. A csoportok célja, hogy ezen az úton szeretettel elkísérjék a beteget, mivel ilyen tapasztalatban az illetőnek korábban gyakran nem volt része. Ennek során nemritkán megtörténik, hogy a beteg az egész környezetével szeretetteljesebben tud majd bánni. Dr. Orinsh szerint ha valaki azt mondja nekünk, hülye vagy, a legtöbben szégyent, haragot vagy harci kedvet érzünk. Testi szinten ez szorító érzésben nyilvánul meg a mellkasunkban, az állkapcsunkban, a hátunkban vagy a hasunkban. Ennek fiziológiai magyarázata van: támadási helyzetben az izmok és az artériák automatikusan összehúzódnak. Aki tehát ezen a szinten próbál meg kommunikálni, az hosszabb távon károsítja saját egészségét.

 

A szimpatikus idegrendszer túlműködésében szenvedő betegek reggelente gyakran szenvednek olyan tünetekben, mint köhögés, magas vérnyomás vagy vércukorszintemelkedés

 

Dr. Ornish szerint tanácsosabb a negatív szituációt egy érzésen keresztül kommentálni, azaz beszélni róla. Például: Dühös vagyok. Aggodalmaskodom. Egyedül vagyok. Ez sokkal hasznosabb, mint kijelenteni: hülye vagy! Ilyenkor ugyanis a gondolatot kritikaként és ítéletként fogjuk fel, és azonnal bezárjuk a szívünket. A második esetben viszont érzést fejezünk ki, és ezt a másik fél is hajlamosabb lesz nyitottabb szívvel fogadni. Ez pedig megteremti az együttérzés és a közelség alapját.

 

Kérdés, hogyan viselkedjünk, ha belelépünk a támadás-ellentámadás előbb említett csapdájába. Dr. Ornish azt tanácsolja, feltétlenül maradjunk az érzelmek szintjén. Például válaszoljuk azt: úgy érzem, megtámadtál és kritizálsz, ez pedig rosszulesik. Vagy: kíváncsi vagyok, mit érzel, miért reagálsz ilyen hevesen. Az is fontos, hogy elismerjük a másik érzéseit.

 

Az ellenségeskedés árt a szívnek

Az ellenséges érzelmekkel rendkívül fontos helyesen bánni. Több mint 45 vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a gyűlölködés (beleértve a cinizmust és a bizalmatlanságot is) rendkívüli módon elősegítik a koronáriás szívbetegségek kialakulását. Az is megmutatkozott, hogy az igen erős elszigeteltségben élő emberek különösen gyűlölködőek voltak.

 

Meglepő tény még az is, hogy a gyűlölködő emberek békésebb társaikhoz képest átlagosan 600 kalóriával többet vesznek magukhoz. A szakértők szerint ez alacsonyabb szerotoninszintjükkel magyarázható, a táplálékfelvétel náluk egyfajta öngyógyszerezésnek számít, ugyanis megnöveli az agy szerotoninkibocsátását, és megnyugtatja az illető túlságosan aktív szimpatikus idegrendszerét.

 

A csoportterápia áll dr. Ornish terápiás módszerének középpontjában. A beteg itt megtapasztalja azt a figyelmet, amely otthon esetleg hiányzik

 

Valóban vannak olyan biológiai mechanizmusok, amelyek rendkívüli mértékben elősegítik a szívbetegségek kialakulását. Belső és külső stressz esetén a szimpatikus idegrendszer veszélyes túlműködésbe kezd. A szeretethiány és a túlzásba vitt ellenségeskedés olyan erős motorok, amelyekkel a paraszimpatikus idegrendszer nem képes felvenni a harcot, és nem tud nyugalmat teremteni a szervezetben. A szakértők szerint a szociális elszigetelődés a legveszélyesebb stresszfaktor, ami csak létezik, olyan következményekkel, mint szívritmuszavarok és szívinfarktus.

 

 

Ha a szív kiesik a ritmusból

A tudósok azt is figyelemmel kísérték, mi történik a szívvel, ha folyamatosan a túlműködő szimpatikus idegrendszer hatásának van kitéve. És fel is fedeztek egy mechanizmust, amely meglepően sok szívbetegre vonatkozik. Ez a "hidraulikus jelenség" azt jelenti, hogy a tartós stressz jelentősen árthat a szívnek. Több vért és vizet vonz, hogy teljesítményét megnövekedett átáramlási kapacitással fokozza, miközben a szimpatikus idegrendszer hatására izomzata a szokottnál sokkal jobban összehúzódik, és hosszabb ideig marad meg ebben a feszült állapotban. Ennek eredményeként a szívizomzat falának rugalmassága csökken, a szív megvastagodik és kisebb lesz.

 

 

 Balra egy egészséges szív, jobbra egy beteg. Világosan látható, hogy a szív belsejére nehezedő nyomás fekvés közben megnő, és ez beszűkíti a szívet

 

Ha már most egy ilyen legyengült szívbe túl sok vér áramlik - éppen azért, hogy kiegyenlítse a gyengeséget -, paradox állapot áll elő, tovább nő ugyanis a már egyébként is feszült szív belső falára nehezedő nyomás. Ez a szív belsejében vérellátási zavarokhoz vezet. A szervezet ezt vészhelyzetként fogja fel, és újra a szimpatikus idegrendszer segítségét kéri. Ez vezérlőként lépne fel, de mindent rosszul csinál, mert tovább növeli a szív erőfeszítéseit és ezzel a szív belső nyomását, s így veszélyes vérnyomási helyzet áll elő.

 

Éjszakánként erősödik a szívre nehezedő nyomás, mivel a keringő vér mennyisége nagyobb, mint napközben. A szimpatikus idegrendszer is tovább marad aktív, fekvés közben ráadásul érszűkítőként hat. A paraszimpatikus idegrendszer - amelynek az volna a feladata, hogy a nyugalmi állapotban feltöltse a test energiatároló elemeit – nem jut szóhoz. Így azután a páciens éjszaka különösen rosszul érzi magát, álmatlanságban, izzadási rohamokban és szívremegésben szenved. Pitvarremegés is kialakulhat, míg a legrosszabb esetben szívinfarktus vagy szélütés áll elő.

 

 

Rendszeres érvágással tehermentesíthető a szív

 

Számos betegnél a szimpatikus idegrendszer serkentése a légzésközpontot aktivizálja. Az illető túl sok szénsavat szív be, ami drámai eltolódást eredményez a szervezet pH-értékében a lúgos irányba. A páciens lúgos kémhatásúvá válik, és ez az általános rossz közérzet mellett görcsök kialakulásához is vezet. Sürgősen ionizált formájú magnéziumra van szüksége (mint magnézium-oxid), különben a szervezet nem tudja feldolgozni ezt a fontos ásványi anyagot.

 

Reggelente, közvetlenül felkelés után a szimpatikus idegrendszer túlműködésében szenvedő betegek különféle tünetekben szenvednek. Gyakran köhögnek, mihelyt kimásztak az ágyból, vagy túl magas a vérnyomásuk, és csak később normalizálódik. A reggeli vércukorszintjük is túl magas lehet, hasonlóan, mint a 2-es típusú cukorbajosoké, csak esetükben ez nem anyagcserezavar eredménye.

 

Hogyan hozhatjuk vissza megfelelő ritmusba a szívünket? Erre többféle bevált módszer is létezik.

 

A felsőtest alátámasztása

Az érintettek általában jobban alszanak ülve, mint fekve. A felsőtestük ezért legyen alátámasztva, a fejük legalább 10 cm-rel magasabban, mint a lábuk. Ez rövid időn belül kikapcsolja a hidraulikus jelenséget és következményeit.

 

Az érvágás tehermentesít

A tehermentesítés egyik további lehetősége a rendszeres érvágás. A megfelelő mennyiséget és rendszerességet természetgyógyászatban járatos orvosnak kell megállapítania, egyéni diagnózis alapján, többek között a dupla hematokritérték meghatározásával. Szívgyengeség esetén az érvágás csökkenti a szív belső falára nehezedő nyomást.

 

Érvágás a menopauzában

Érvágás menopauzában lévő nőknél is szükséges lehet, mert amíg menstruálnak, addig a vérmennyiség minden hónapban természetes módon csökkent. Ám ha ez megszűnik, nemritkán magas vérnyomás alakul ki a megnövekedett mennyiségű keringő vér miatt. Az egymást követő három napon elvégzett kis érvágás hosszabb időre megkönnyebbülést ad a nőknek.

 

A galagonya javítja a szív vérellátását

Hasznos lefekvés előtt a galagonya bevétele. Ugyancsak enyhe értágító hatású a lefekvés előtt ivott pohárnyi vörösbor, de este nyolc után már minél kevesebbet igyunk. A túl sok folyadék ugyanis megint csak megterheli a keringést. Néha átmenetileg vízhajtó gyógyszerre is szükség lehet.

 

 

A növényekben nincs B12-vitamin, kivétel a homoktövis és a savanyú káposzta

 

Nem hiányozhat a pszichoterápia

A pszichológussal megbeszélheti a beteg, mit tehet ő maga a szíve egészségéért. Megfontolhatja, hogyan változtathatja meg a jövőben az életmódját, lelki értelemben is, hogy az kevésbé terhelje meg a szívét.

 

Az ultrahang felfedezi a túlterheltséget

A hidraulikus jelenség ultrahanggal jól diagnosztizálható. Ha a beteg vizsgálat közben magasra teszi a lábát, a gépen látható, hogyan reagál a szervezete a hirtelen megnövekedett mennyiségű vérre. A megkisebbedett szív lelki összetevői is jól vizsgálhatók ultrahangos készülékkel, mert ha a beteg vizsgálat közben a problémáiról beszél, a szíve láthatólag görcsbe rándul.

 

A pajzsmirigy ellenőrzése

A pajzsmirigygyulladás egy fázisban túlműködéssel jelentkezik, ilyenkor is megvastagodik a szívfal, és a szimpatikus idegrendszer az egész történést tovább vezérli. 

 

A mikrotápanyagok fontosak a szív és a keringés szempontjából

A szív- és keringési rendszeri megbetegedések holisztikus kezelésében nagyon fontos szerepet játszanak a mikrotápanyagok. Ennek során nagyon fontos az egyénre szabott adagolás.

 

Szívspecifikus aminosavak

Az aminosavak, bár jelentőségüket hajlamosak vagyunk alábecsülni, alapvető szerepet játszanak az egész anyagcserében. A taurin például a szívizomzat kalcium- és káliumellátását szabályozza, és megakadályozza a szívritmuszavarok kialakulását. Ezenkívül pozitív hatást gyakorol a szív összehúzódására. 

 

 

A galagonya közismert szívgyógyszer

 

Az arginin a folsavval együtt az érelmeszesedés terápiájában fontos. Hatására felszabadul a glukagon nevű hormon, amely csökkenti a szervezet saját koleszterintermelését. Arginin főként a diófélékben fordul elő, ezek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A diófélék növelik a HDL-koleszterin szintjét, a jó koleszterin pedig javítja az inzulinérzékenységet. A diófélék jótékony hatása többszörösen telítetlen zsírsavaiknak köszönhető, ezek érvényesüléséhez azonban jól el kell rágnunk őket.

 

A karnitin javítja a szívizom energiaellátását és serkenti az ehhez fontos glukózlebomlást. Egy vizsgálat azt bizonyította, hogy a karnitin hatására javultak az EKG-értékek vérellátási zavarok esetén. Ezenkívül az infarktuserősség és a szívritmuszavarok csökkenése is elérhető volt. A cisztein mint erős antioxidáns a szabad gyökök képződése ellen hat. Ugyancsak kitüntetett szerep jut az aminosavak közül az izoleucinnak, a leucinnak és a valinnak.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

A folsav, a B6- és a B12-vitamin nélkülözhetetlen a homocisztein lebomlásához. Ez az anyag az érbetegségek fontos rizikófaktora. Főként a hús nélkül étkezőknek van szükségük biztos B12-vitamin-forrásra, például homoktövisre vagy savanyú káposztára. Hiányában ugyanis nő a szív- és érbetegségek rizikója.

 

 

A hal és a tenger gyümölcsei különösen gazdagok a taurin nevű aminosavban

 

Kálium, magnézium és C-vitamin: szabályozó szerepük van magas vérnyomásnál. A C-vitamin mint a legjelentősebb, vízben oldódó antioxidáns javítja a stresszfeldolgozó képességet is. Sűrű vér esetén az E-vitamin a vérrögök képződése ellen hat.

 

A kalciumhiány szívritmuszavarokhoz vezethet. Általánosságban véve összefüggés áll fenn a konyhasófogyasztás és a magas vérnyomás között. A vashiányt is azonnal meg kell szüntetni, de a vastúltengést is. További vizsgálatok szerint az alacsony szelénszint megnöveli a szív- és keringési betegségek kialakulását.

 

 

Minden napra egy feladat

Amerikában közismert mozgalom a pozitív gondolkodás. Hangadói szerint a szív a szeretet központja, és rossz hatást tesznek rá az olyan negatív indulatok, mint a gyűlölet, a harag, a félelem vagy a haragtartás. Ez megfelel a középkori hagyománynak, amely szerint minden lelkiállapotnak megvan a maga megfelelője testi szinten.

 

 

A szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer

A vegetatív idegrendszernek ez a két összetevője (egymás ellenhatói) gondoskodik az egyensúlyról. Ha a test és a lélek a felindultság körforgásába kerül, a szimpatikus idegrendszer jut szerephez, ez többek között megemeli a vérnyomást, gyorsítja a pulzust, a légzést, és izzadáshoz, álmatlansághoz és szédüléshez vezet.

 

Ezt a körforgást úgy lehet megtörni, ha a paraszimpatikus hatást erősítjük. Fontos, hogy rendben legyen a szervezetben az acetilkolin, az adrenalin és a noradrenalin mennyisége. A legfontosabb paraszimpatikus hatású vegyület az acetilkolin, amely előfordul az egész idegrendszerben. Segít az autogén tréning is.

- dr. ki -
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: szívbetegség

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.