Betegségek A-tól Z-ig

Mikor gyógyítsuk a visszereket?

Szép, egészséges lábak 6. rész


Milyen súlyossági stádiumban?

A súlyosság megítéléséhez, úgy gondolnánk, csak a visszér tágasságát és hosszát kell megmérni, de ez nem mindig van így. Az ujjnyi tág visszerek esetében valóban eleinte csak kisujjnyi, majd nagyujjnyi lesz az ér, egyre hosszabb szakaszon látszik, és ez nyilvánvaló rosszabbodást jelent, amely megoldásra vár. A súlyosság egy további szempontja azonban a panaszok megjelenése, hiszen eleinte nincs panasz, később az ér feszülése, fájdalma, majd viszketés, nehézláb-érzés és a végtag fáradékonysága jelentkeznek. Ezután jönnek a szövődmények is: bokaduzzanat, visszérgyulladás, bőrgyulladás, trombózis és lábszárfekély. A különböző tünetek nem kapcsolódnak egymáshoz, pl. van, akinek fáj az ere, de nincs szövődménye, és fordítva.

 

A kezelés időzítése orvosi szemmel egyszerű, hiszen akkor jár legjobban a beteg, ha minél hamarabb megszabadul a bajától, nem várja meg a panaszokat és a szövődményeket. A kitágult erek további, kapcsolódó erek kitágulását idézik elő, a korai beavatkozással ez is megelőzhető. Vagyis a beavatkozást minél tovább halasztjuk, annál több lesz a tennivaló és annál indokoltabb a kezelés. Hasonlóan, minél több a panasz vagy a szövődmény, annál indokoltabb a beavatkozás. Gyógykezelésre elsősorban a műtét javasolt, amelynek technikája sokat fejlődött az utóbbi időszakban, mind a kiújulások megelőzését, mind a sebek számának és méretének csökkenését illetően. Másik lehetőség az injekciós visszérkezelés, amelyik ilyenkor hosszadalmas és gyakoribb kiújulással kell számolni.

 

 

A visszeresség másik típusa a hajszálvisszerek vagy pókvénák megjelenése. Ezek soha nem tágulnak ki ujjnyi vastagra, nem okoznak panaszt vagy szövődményeket, az egészségre ártalmatlanok. Ezek kezelése esztétikai okból indokolt. A képet bonyolítja, hogy előfordulhat ugyanazon a lábon mindkét típusú ér, de az ujjnyi vastag ér nem a hajszálvékonyból lett. A hajszálvékony visszerek kezelésére legjobban az injekciós kezelés vált be. Másik lehetőség a lézerkezelés, amely hosszadalmasabb, költségesebb és az eredmény bizonytalanabb. A kezelés időzítése teljes mértékben páciensfüggő, hiszen nem orvosi javaslatra, hanem a beteg esztétikai igénye szerint végezzük a kezelést. A kiújulás nagyon valószínű, a módszertől független, rendszerint nem a kezelés helyén jelentkezik. A kezelések korlátlanul ismételhetők.

 

A részletek taglalása nélkül tárgyaljuk a hajszálvékony és az ujjnyi vastag, két szélső érték közé eső visszereket. A kezelés indoka hasonló a fenti szélsőséges esetekhez, minél vékonyabb az ér, annál inkább esztétikai okból, minél vastagabb, annál inkább egészségügyi okból kezelünk. A beavatkozás módjának megválasztásában is fontos szempont az ér tágassága, vagyis a vékonyabb ereket szklerotizáljuk, a vastagabbakat operáljuk. Mind a műtétet, mind az injekciós kezelést célszerű már a kezdeti stádiumban elkezdeni, mert a meglévő erek további, kapcsolódó erek kitágulását idézik elő.

 

Külön cikket szentelünk majd a terhesség és a visszérbetegség kapcsolatának. Itt csak annyit kívánunk elmondani, hogy a szülés után kb. 3 hónappal már el lehet kezdeni a visszerek megoldását. Jobb azonban, ha a terhesség vállalása előtt rendezzük a visszerességet, mert a terhesség alatt nem szoktunk kezelni, pedig a meglévő tágulat fokozódni fog, és súlyos kellemetlenségeket és maradandó bőrelváltozásokat okozhat. Egyszerűbb a terhesség utáni esetleges kiújulást kezelni, mint a terhesség alatt enyhíteni a panaszokat és megoldani a szövődményeket.

 

 

Milyen életkorban?

A visszeresség általában a pubertás időszakában kezd megjelenni, és a fiatal felnőtt korban rendszerint már jelentős méretet ér el. Ezt követően is jelentkeznek új esetek, de ritkábban. A műtétre vagy injekciós kezelésre tehát rendszerint fiatal felnőttek, gyakrabban nők jelentkeznek. A pubertás előtti visszeresség komoly hajlamra vagy érfejlődési problémára utal. Az életkorral előrehaladva fokozatosan súlyosbodik a visszérbetegség, és a beteg tűrőképességétől függ, hogy mikor jelentkezik kezelésre. Előfordul, hogy csak időskorban. Az a tapasztalat, hogy sem a szkleroterápia, sem a műtét nem jelent túl nagy megterhelést, tehát rendszerint időseken is elvégezzük. Arra gondolunk, ha 5 vagy 10 évvel később, valamely szövődmény vagy a panaszok súlyosbodása miatt kényszerülünk elvégezni, akkor még nehezebb helyzetbe kerülünk, tehát, ha az idős beteg jó állapotban van, akkor célszerű elvégezni akár a műtétet is.

 

 

Az év melyik időszakában?

A kérdést két részre kell bontani, egyrészt a betegség és súlyos panasz miatt, másrészt az esztétikai okból és a szövődmények megelőzésére végzendő beavatkozásokra vonatkoztatva. A betegség, pl. lábszárfekély, visszérgyulladás stb., ill. a súlyos panasz, pl. fájdalom miatt végzett műtétet minél hamarabb kell elvégezni. Míg az esztétikai okból és a panaszok-szövődmények megelőzésére végzett műtétek, amelyek a beavatkozások többségét teszik ki, halaszthatók, tehát az egyéb egészségügyi problémákkal és az életvitellel, ill. a beavatkozással kapcsolatos egyéb szempontokat is figyelembe tudjuk venni.

 

A beavatkozásokkal kapcsolatos legfőbb gondot a pólya- vagy gumiharisnya-viselés szokta okozni. Nyilvánvaló, hogy ezek hordása a meleg hónapokban nem kellemes, tehát inkább a hűvösebb időszakra koncentrálunk. További szempont a beavatkozásokkal járó véraláfutás és heg megléte, ill. feltűnősége. Előfordulhat barnás színű pigmentáció is. Mindezek elhalványulása időt igényel. A lábak a tavaszi-nyári időszakban vannak leginkább szabadon, tehát igyekeznünk kell erre az időszakra konszolidált állapotot elérni. Innen kell visszaszámolnunk annyit, amennyi elegendő a kezelés elvégzéséhez a ritkán, de esetenként mégiscsak felmerülő problémák megoldásához és a nyomok eltűnéséhez. Mindezek napra pontosan nem megítélhetők, célszerű több-kevesebb időráhagyással számolni. A leghosszabb időtartam akkor áll rendelkezésünkre, ha ősszel jelentkezünk problémánkkal. Így mód van a kezelés megtervezésére. Ősszel az időjárás már megengedi a pólya- vagy harisnyaviselést, és a ruházattal kellően elfedhetők a kezelés átmeneti nyomai. Az idő arra is elegendő, hogy követni tudjuk az állapot alakulását, esetleges kiegészítő kezeléseket is elvégezzünk. Ezzel el tudjuk érni a rövidszoknya-, ill. a strandszezon beköszöntére azt, amit a kezeléstől vártunk. Természetesen tavasszal, sőt nyáron is végezhetünk és végzünk is műtétet és szkleroterápiát, de ilyenkor szűkebb a rendelkezésre álló időtartam, és több kellemetlenséggel kell számolni.

 

Mindezek alapján, ha indokolt, most ősszel van az az időszak, amikor a megfelelő szakembernél jelentkezni kell!

Dr. Bihari Imre
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: visszerek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.