Betegségek A-tól Z-ig

Miómák

Teázzunk és várjunk

Míg a 80-as években mióma esetén eltávolították a nők méhét, ma az orvosok inkább a kivárásra apellálnak. A változás kora után a miómák nem növekednek tovább, és a legtöbb esetben kezelés nélkül is összezsugorodnak. Csak akkor igényelnek kezelést, ha panaszt okoznak. Műtétre ritkán van szükség, hiszen az erős vérzés vagy menstruációs görcsök kezelésére léteznek hatékony alternatív gyógymódok.  


Miómák gyakran 35 éves kor felett alakulnak ki. Nem mindenkinél okoznak panaszt

 

A miómák az anyaméh jóindulatú daganatai. Izom- és kötőszövetből állnak. Gyakran a nőgyógyászati szűrővizsgálatok során fedezik fel őket. Miómák felléphetnek szoliter vagy több, elszórtan elhelyezkedő formában egyaránt. Az anyaméh, latin nevén az uterusz, amelyben sok, elszórtan elhelyezkedő mióma található, orvosi néven „uterus myomatosus”.

 

A daganatok elhelyezkedhetnek kívül az anyaméh izomrétegében, a nyálkahártya alatt. Innen a hasüreg irányába nőnek, és általában csak akkor észlelik őket, ha már akkorák, hogy nyomják a beleket vagy a húgyhólyagot. Az izomréteg alatt (szubmuszkulárisan) elhelyezkedő miómák az uterusz üregének irányába nőnek, mások a szerv falában (intramurálisan) terjeszkednek. A két utóbbi, méretétől függetlenül, komoly panaszokat okozhat a páciensnek. Ezek általában egyre erősebb, fájdalmas vérzések. A vérveszteség következtében az érintett nőknél fokozatosan kialakul a vérszegénység, aminek következtében fáradtabbak, kimerültebbek, sápadtak. A vérszegénység laboratóriumi vérvizsgálattal is igazolható. Mindeme panaszok kialakulhatnak, de nem mindenkinél jelentkeznek.

 

 

A miómákra a lassú növekedés jellemző

Az orvosok, hogy feleslegesen ne keltsenek aggodalmat a nőkben, a rutinvizsgálatok alkalmával véletlenszerűen észlelt miómákról gyakran nem is szólnak pácienseiknek. A tankönyvek szerint a miómák nagyon ritkán (ennek valószínűsége 1% alatti) rosszindulatúvá fajulhatnak, de a szakemberek az utóbbi időben arra az álláspontra helyezkednek, hogy az ilyen rosszindulatú szarkómák nem miómákból alakulnak ki, hanem más, önálló kóroki tényezők következményeként lépnek fel. Az ártalmatlan miómákat a rosszindulatú szarkómáktól növekedésük gyorsasága és az ultrahangképen látható tömörségük alapján különböztetik meg. Egy képlet, amely három hónap múlva sem növekszik, mióma, és az is marad.

 

A méh üregében terjeszkedő miómák akadályozhatják a terhességet. A szülésznők általában a kivárást javasolják, és csak akkor ajánlják az orvosi beavatkozást, ha egy éven belül nem sikerül teherbe esnie a páciensnek. A miómák kialakulásának és növekedésének kedvez a hormonszintek emelkedése, egészen a terhesség 12. hetéig, ezt követően leáll a növekedésük. Mivel a hasüregben sok hely van és a hasüregi szervek a terhesség hatására eredeti helyükről áthelyeződnek, egy mióma nem tekinthető jelentős problémának. Csak akkor ajánlatos a császármetszés, ha a mióma kedvezőtlen helyen található. A legtöbb nő, miómája ellenére, komplikációk nélkül képes kihordani és megszülni gyermekét.

 

A miómák növekedési üteme az ösztrogén háztartástól függ, ez azt jelenti, hogy hormontartalmú gyógyszerek (fogamzásgátlók, változáskori panaszokra adott hormonkezelések), de az ösztrogénekre ható környezeti mérgek (gyomirtók, rovarirtók, műanyagokban alkalmazott oldószerek) is növekedésre késztetik őket.

 

 

Progeszterontartalmú növényekkel az ösztrogéntúlsúly ellen

A talajvíz és az ivóvíz sok helyütt a vizelettel távozó ösztrogénnyomokkal szennyezett. Ez azt jelenti, hogy környezeti hatásra a legtöbb ember szervezetében viszonylagos ösztrogéntúlsúly áll fenn. Ez ellen teljes értékű, biológiai termelésből származó táplálékok fogyasztásával vagy progeszterontartalmú gyógynövényekkel védekezhetünk. A progeszteron olyan hormon, amely tüszőrepedés után termelődik a női szervezetben, és fékezi az ösztrogén növekedést serkentő hatását. A progeszteronhatású gyógynövények közé tartozik a cickafarktű, a pásztortáska, a palástfű, a barátcserje és a yamszgyökér. Ezeket a ciklus második felében, tehát a tizediktől a huszonhatodik napig kell fogyasztani tea, tinktúra vagy tabletta/kapszula formájában. Ha ezek nem bizonyulnak elegendőnek, holisztikus beállítottságú orvossal fel lehet íratni megfelelő progeszterontartalmú krémeket.

 

 

Köleskúrával és gyógyteákkal támogassuk a májat

A természetgyógyászat további megállapítása, hogy a mióma növekedésével párhuzamosan fennáll a máj gyengesége is. Megfigyelték, hogy az étkezési szokások megváltoztatásával, illetve a máj tehermentesítésével a mióma növekedése megállhat. A természetes miómakezelés második lépése tehát a máj támogatása. Erre alkalmas módszer lehet a böjtölés vagy a méregtelenítés. Akinek már van böjttapasztalata (teázás, levek fogyasztása), az végezhet léböjtöt. Ellenkező esetben a nyerskoszt-diétát javasoljuk, lehetőleg a meleg évszakban, vagy a hétnapos magkúrát, amelynek lényege, hogy hét napig mindennap más-más magot eszünk, amit kiegészíthetünk friss gyümölccsel, zöldséggel. Alkalmas méregtelenítésre a köleskúra is (lásd a táblázatot), vagy az F. X. Mayr-féle tisztítókúra is. A méregtelenítő kúrával párhuzamosan ihatunk májteát is (lásd a táblázatot) vagy szedhetünk tablettát is.

 

 Miómák esetén hasznosak lehetnek: cickafarkfű és palástfű

 

A táplálkozás legyen teljes értékű étrend, tartalmazzon sok friss, nyers növényi összetevőt, lehetőleg biológiai termelésből. A sok állati eredetű élelmiszer jelentős mértékben hozzájárul a szervezet elsavasodásához, ami serkentőleg hat a nemkívánatos növekedési folyamatokra. A miómák képződésének további tényezője a kismedencei energiaáramlás lelassulása vagy pangása. Ennek orvoslására kiválóan alkalmas a Luna-jóga, a hastánc vagy más, a medencét mozgató tánc. Melegítő, vérkeringést fokozó gyógynövények a damiána levele, a lestyán, a majoránna, a bazsalikom, a gyömbér és az ürömfű.

 

 

Vizualizálással tisztázhatjuk életprogramunkat

A pszichoszomatika tudománya is foglalkozik a miómákkal. Érdekes, hogy gyakran az érintettek is megemlítik, hogy véleményük szerint a mióma kialakulásához köze van életük alakulásának. Vajon mi vezetett ahhoz, hogy a szervezet ilyen sok energiát fordít miómák keletkezésére, ahelyett, hogy valami másra fordította volna ezeket az energiákat. Sok érintett nő elmondja, hogy olyan élethelyzetbe került, amelyben kreativitása nem bontakozhat ki. Mások azt mondják, olyan érzésük van, mintha valami energia torlódna bennük, ami nem tud felszabadulni. Gyakori élettémák mióma esetében a következők:

• úgy érzik, hogy a női szerveket elhanyagolták, ezek több törődést, odafigyelést igényelnek,

• nem élnek örömteli szexuális életet,

• saját igényeiket mások érdekében háttérbe szorítják.

Ha ellazult állapotban, megfelelő vizualizációkkal sikerül „kifaggatni” a miómákat, háttérbe szorított kívánságok, élettémák kerülhetnek napfényre, amelyeket apránként megvalósíthatnak az érintettek.

 

Ha a miómák erős vérzést okoznak, és úgy érzik, teljesen kimerültek, erőtlenné váltak, azonnal vérzéscsillapító és vérképzést elősegítő növényeket kell alkalmazni. Vérzéscsillapításra alkalmas a pásztortáska, ami tea, készítmény, tinktúra formájában egyaránt kapható. Utóbbiból naponta 10-40 cseppet kell beszedni. A dózist egyéni igény alapján lehet módosítani, egészen addig, míg a vérzés normalizálódik. Ezzel párhuzamosan csalánlevéllel, pitypanggal lehet a vérképzést fokozni. Természetesen ne feledkezzünk meg a vérképzést elősegítő élelmiszerekről sem, mint pl. a cékla, zöld növények, saláták, ehető vadnövények. Ha ellenben a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoe) a fő panasz, palástfűből, cickafarkfűből és libapimpóból készült görcsoldó gyógyteát igyunk. A has enyhe masszírozása melegítő hatású balzsammal szintén enyhítheti a görcsöket.

 

 

A műtét csak súlyos panaszok esetén indokolt

A műtét lehetőleg csak az egyes miómák kimetszésére (enukleáció) szorítkozzon azoknál a nőknél, akik gyermeket szeretnének vagy más okból szeretnék megtartani a méhüket. Legfeljebb 10 cm átmérőjű miómák esetében lehetséges az ún. „kulcslyuksebészeti” beavatkozás (laparoszkópos műtét). A nyálkahártya alatt növő miómákat méhtükrözés keretében is el lehet távolítani. Egyes esetekben eltávolítják az egész anyaméhet (hiszterektómia). Ha a méh és a miómák viszonylag kicsik, a műtétet a hüvelyen keresztül végzik. Lehetséges a méhnyak meghagyása (szupracevikális hiszterektómia), hogy ezzel biztosítsák a medence alsó részének stabilitását. Sok jó ok szól e megoldás mellett, ha a teljes méheltávolítás elkerülhetetlen, bár sebészileg körülményesebb, nehezebben kivitelezhető, és sok klinikán nem is tartozik a rutinmegoldások közé. Ha meghagyják a méhnyakat és az abban található mirigyeket, a hüvely továbbra is nedves marad, és a vagina anatómiája változatlan lesz.

 

 

Az anyaméh megtartása minden életkorban kívánatos

Sok esetben a miómákat műtét előtt hormonális módszerrel igyekeznek kisebbíteni. Ez olyan gyógyszerekkel történik, amelyek segítenek leállítani a női hormonok termelődését. Ezt a kezelést azonban, mellékhatásai miatt, hosszabb távon nem lehet alkalmazni. A hormonkezelés és a műtét mellett a miómákat embolizációval (a vérellátásuk megszüntetésével) vagy ultrahangos kezeléssel is lehet csökkenteni. Néhány klinika e radiológiai eljárásokra specializálódott. Minden esetben a beteg állapota határozza meg, hogy melyik eljárást alkalmazzák.

 

 Miómák esetén hasznosak lehetnek: pásztortáska, vérontó pimpó

 

Sajnos általános gyakorlat, hogy az orvosok – talán túlságosan gyakran – a teljes méheltávolítást javasolják pácienseiknek, ha azok már nem akarnak gyermeket. Elterjedt az a nézet, hogy a változás korához közelítő asszonyoknak már nincs szükségük a méhükre. Egy érdekes adat a 80-as évekből: az operáló nőgyógyászok kétszer gyakrabban ajánlják a méheltávolítást, mint nem operáló kollégáik. A nőgyógyász nők fele olyan gyakran ajánlják e radikális műtétet, mint férfi kollégáik. Úgy tűnik, hogy a méh műtéti eltávolításának orvosi megítélése nem egyértelmű. Pedig ez a szerv a női szexualitás és a női identitástudat fontos része. Nem is beszélve sok, egy­előre csak kismértékben kutatott funkciójáról, mint pl. szövethormonok termelése.

 

Természetesen sok nő jól elviseli méhének eltávolítását, örül, hogy végre megszabadult panaszaitól, és ettől még teljes értékű nőnek tartja magát.

 

 

A panaszmentesség természetes módszerekkel is elérhető

A természetes kezelések terápiás célja nem a miómák eltüntetése vagy zsugorítása, inkább a panaszmentesség elérése. Mivel a miómák főként középkorú nőknél alakulnak ki, és a menopauza után nem okoznak panaszt, gyakran csak néhány évet kell természetes gyógymódokkal áthidalni. Ha hivatalos orvosi kezelést mérlegelnek, érdemes több opciót figyelembe venni, és a műtét előtt legalább még egy szakorvos véleményét kikérni. A méh a legtöbb nő szemében fontosnak tartott szerv.

 

 

Egyszerű receptek miómák kezeléséhez

 

Méregtelenítő köleskúra

Legalább hét napon át 70%-ban kölest és 30%-ban nyers zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszon. Olykor egy evőkanálnyi jó minőségű olajjal, néhány zöld fűszernövénnyel vagy fűszersóval kiegészítve.

 

A kölest nagyon könnyű elkészíteni, 10 perc főzés után már puha, és lehet sósan vagy édesen is fogyasztani. Reggelire aprított almát, néhány szem mazsolát dobhatunk bele, este egy paradicsomot vagy néhány gombát, és már kész is van. A köles vízhajtó és lúgosító hatású gabonafajta.

 

Májtea

• 30 g máriatövismag
• 30 g pitypanggyökér
• 20 g articsókalevél
• 20 g borsmentalevél

 

A keverékből, 4-6 héten keresztül, naponta háromszor fogyasztunk: 1 teáskanálnyi keveréket 2 dl forró vízzel leforrázunk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd melegen, apránként elkortyolgatjuk.

 

Görcsoldó tea

• palástfű
• cickafarkfű
• libamimpó

 

A fenti növények 1-1 arányú keverékét használjuk. A várható menzesz előtti napokban kezdjük fogyasztani. Naponta háromszor kell fogyasztani a következők szerint: 1 teáskanálnyi keveréket 2dl vízzel leforrázunk, lefedve 10 percig állni hagyjuk. A teát
melegen, apránként elkortyolgatjuk.

 

Melegítő hatású balzsam

10-10 g libamimpót, ürömfüvet és majoránnát 3 dl olívaolajban áztatunk 3 hétig, jól lezárt csavaros üvegben, meleg, nem túl világos helyen. Ezután a keveréket öntsük egy lábasba és 10 percig kis lángon rotyogtassuk, végül egy gézen keresztül szűrjük le. Adjunk hozzá 25 g reszelt méhviaszt, szükség esetén újra melegítsük fel, hogy a viasz teljesen feloldódjon. A még folyékony balzsamot öntsük tégelyekbe. A balzsam, ha mindig tiszta kanállal szedünk belőle, 1-2 évig eltartható.

vörös
XIII. évfolyam 2. szám

Címkék: anyaméh, gyógynövények miómára, gyógytea, jóindulatú daganat, májgyengeség, méh, mióma, miómák, progeszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.