Betegségek A-tól Z-ig

Miről árulkodnak a szemek?

Külsőnk a szervezet egészének atlasza. Sok betegség már évekkel a klinikai tünetek megjelenése előtt láthatóvá válik. A gyakorlott szakember már a páciens arcára pillantva is igen sokat megtud betege egészségi állapotáról. E cikkünkben a szem és a szemkörnyék diagnosztikai jelentőségéről szólunk.  


 

A legkisebb ellenállású, ill. leggyengébb szervek, testrészek túlterhelésre vagy energiahiányra először funkcionális zavarokkal reagálnak. Ez a diszharmónia korai stádiumban még nem okoz komoly elváltozást, betegséget. A klinikai, orvosi kivizsgálás során nem állapítható meg betegség, a páciens egészségesnek minősül. Ő maga azonban már régen betegnek érzi magát. A funkcionális zavarok korai felismerésével időben feltárhatók az okok, és megszakítható az ördögi kör, ami hosszabb távon betegséghez vezet.

 

A nagy szemek érzékeny lélekre vallanak

Ha valakinek nagyok a szemei, az illető idegrendszerét és hangulatát elsősorban a képek ragadják meg. Az elmúlt évszázadokban festett portrékon sok embernek nagy a szeme, és gyakran az orra is.

 

Manapság egyre kevesebb a kifejezetten nagy szemű ember. A modern technika világának lármája, a motorok, rádiók, mobiltelefonok keltette zajok egyre inkább háttérbe szorítják a vizuális ingerek szerepét. A televízió, a mozi és a számítógép által teremtett mesterséges, virtuális képi világot is erőteljes hangeffektusok kísérik, ezért alkalmatlanok, hogy ismét visszavezessenek bennünket a látás képességéhez.

 

A szem lényegében a központi idegrendszer, tehát az agy függeléke, a lélek, az érzékenység különleges szerve. A nagy szemű emberek tehát szinte kivétel nélkül érzékeny lelkek, érzékeny idegzetű emberek. Gyakran nagyon kreatívak, kifejezetten jó a nyelvérzékük és a beszédkészségük. Minden durva, kemény, csúf, harsány és szomorú dolog túlságosan ingerli, felzaklatja, idegessé és boldogtalanná teszi őket.

 

Mivel ezeket a terheket igen nehezen viselik el, gyakran igyekeznek ezekről nem tudomást venni, ill. elterelik figyelmüket. Az alkoholt, a cigarettát és az édességeket, valamint más élvezeti szereket és drogokat sokan választják e célra. Az érzékeny emberek mindig hajlamosabbak a szenvedélybetegségekre.

 

 

A kidülledt szemek a pajzsmirigy funkciózavarát jelzik

A szemek olyan érzékenyek, hogy bármely korban képesek jelentős mértékben megváltoztatni méretüket. Ha valakit fokozottan erős idegi terhelés ér, az idegrendszer működése által befolyásolt mirigyek hormontermelése megnő. Az ideges „szemtípusú” ember a szemeivel reagál: a szemek egyre inkább kidüllednek.

 

Az erős idegi ingerlésnek ugyanakkor köze van a szívhez és az érzelmekhez is. A nem megfelelően áramló energiák hatására a szívverés szaporábbá, egyenetlenebbé válik (tachykardia és extraszisztolé).

 

Ha ezek a panaszok, tünetek nem reagálnak az idegrendszer csillapítására és a szívterápiákra, a páciens és a terapeuta mindig gondoljon a pajzsmirigy működési zavarára. A pajzsmirigy-túlműködés a második leggyakoribb hormonális megbetegedés, amely főleg a nőket támadja meg. Ennél csak a cukorbetegség gyakoribb. Míg a cukorbeteg hasnyálmirigye túl kevés hormont termel, a pajzsmirigy-túlműködés esetén a gége magasságában elhelyezkedő pajzsmirigy túl sok hormont termel. A pajzsmirigy ezt a túlburjánzó energiát a test egyéb részeitől vonja el. Thyroxin nevű hormonjával aktiválja az anyagcserét. A felfokozott anyagcsere hatására megnő az étvágy, hiszen az egész szervezetnek több energiára van szüksége. Ez azonban túlhajtja, túlstimulálja szerveinket. A beteg nagy étvágya ellenére folyamatosan veszít súlyából, vagy legalábbis nem képes hízni. A bélmozgások felgyorsulnak, a táplálék nem hasznosul. A tartalékokból mobilizált energia nem csak a beleket, a szívet és az idegrendszert is felkorbácsolja. Az érintetteknek gyakran van hasmenése, hamar megizzadnak, az enyhén széttárt ujjakon finom remegés figyelhető meg, a reflexek erősebbek, a szívfrekvencia percenként 200 szívverésig fokozódhat.

 

A nyugalom különösen mai, hektikus, rohanó világunkban nagyon fontos. A jó gondolatok, a meditáció energiát és erőt teremt

 

Megfigyelték, hogy az idült pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegeknél a mirigy egyenletesen megduzzad. Ezzel kapcsolatban további tüneteket lehet felfedezni:

 

* A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők sokkal ritkábban pislognak, mint az egészségesek.

* Ha a beteg lefelé néz, a felső szemhéj nem követi a szem mozgását, az illető arckifejezése megváltozik, pillantása szúróssá válik.

* Ha a beteg felfelé néz, majd ezután saját orrhegyét nézi, csak egyik szeme irányul az orrhegyre, a másik továbbra is enyhén felfelé néz.

 

Azt, hogy a pajzsmirigybetegség milyen jelentős mértékben megváltoztatja külsőnket, a betegek 80%-ánál megfigyelhető dülledt szemek mutatják. A Basedow-kórnak is nevezett pajzsmirigytúltengésre jellemző az alsó szemhéjak duzzanata is. Az orvosok ezt a jelenséget exophthalmusnak nevezik, hátterében szinte minden esetben a pajzsmirigy duzzanata áll. A megszaporodott mirigyállomány túl sok hormont termel.

 

 

Mit jelentenek a forró göbök?

Létezik a pajzsmirigy-túlműködésnek egy másik formája is: egy vagy több „forró göb” helyezkedhet el a mirigyállományban. Ezek a göbök jelentős hormontöbbletet termelnek. A betegség tünetei pontosan megegyeznek a fentiekben leírtakkal. Igen gyakori szövődmény a depresszió és a szívpanaszok.

 

A forró göbök a normálisnál jóval több jódot képesek felszívni és raktározni. A csomót alkotó szövetek megkeményednek, és a röntgenfelvételen sötét foltként jelennek meg.

 

Ilyen esetekben főként a máj, de más méregtelenítő szervek (vese, belek, tüdő, bőr) is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mivel a fokozott anyagcsere miatt mobilizálódott toxinokat ki kell választaniuk. Noha a fokozott méregtelenítés nem káros, annál fenyegetőbbek a betegség egyéb tünetei és a szinte állandó idegesség. Fontos a terapeuta tapasztalata, ugyanis a pajzsmirigy-túlműködés diagnózisa nem minden esetben egyszerű, a hormon túltermelődését nem minden esetben kíséri a mirigyállomány duzzanata vagy jól kitapintható csomók keletkezése.

 

A szemek megnagyobbodása pajzsmirigy-túlműködésben; látható, hogy a szemgolyó kidülled, az alsó szemhéj megduzzad. A klinikai tüneteknél az idegesség, a szívdobogás és álmatlanság, valamint a hasmenés és a fogyás áll az előtérben

 

A hormontúltengés gyakran csak funkcionális jellegű, ez azt jelenti, hogy a betegség, ill. a tünetek csak átmenetiek. Gyakran nem alakul ki a teljes klinikai kép, mindössze egy-két tünet figyelhető meg. A beteg ilyenkor vagy enyhe idegességre, vagy mindössze ritkán jelentkező szívdobogásra panaszkodik.

 

Mivel a test felfokozott anyagcserével működik, ez fokozatosan kimeríti a beteget, kimerülnek az energiaraktárak, a beteg fázóssá válik, végtagjai hidegek, fáradt. Ha ilyenkor megmérik a vér hormonszintjét, az értékek gyakran normálisak. Az ilyen latens, tehát hagyományos diagnosztikai eszközökkel nem kimutatható, lappangó pajzsmirigy-túlműködéses eseteket a legritkább esetben ismerik fel időben. Ilyenkor mindig kezelni kell az idegrendszert és a pajzsmirigyet is.

 

Mélyen ülő szemek

A mélyen ülő szemű emberekre jellemző egy bizonyos fokú elmélyült gondolkodás. Szeretnek a dolgok, jelenségek mélyére „leásni”. Mivel azonban a terhek hajlamosak a leülepedésre, gyakran nem szép dolgokra bukkannak kutatásaik során. A mélyen ülő szemű ember szeret spekulálni, morfondírozni, sokszor jelentéktelen dolgokat is mellre szív, túl komolyan vesz. Ez a mentalitás pszichoszomatikus betegségekre hajlamosítja őket.

 

Eltérő méretű szemek

Akinek nem egyforma méretű a két szeme, annak testében gyakran két lélek lakozik. A nagyobbik szem a finom lélek, az érzékenység jele, a kisebbik azonban jelzi, hogy emellett a ráció is fontos szerephez jut. E két aspektust azonban sokszor nehéz egymással kibékíteni. Gyakran váltják egymást náluk az érzelmesebb, intuitív időszakok és a racionalitás, az anyagias gondolkodás fázisai. Ide-oda hánykolódnak a kétfajta gondolkodás között.

 

Nagyobbik szemük révén jó, érzékeny megfigyelők, de a két végletes mentalitás közötti állandó ingadozás kimeríti idegrendszerüket és szívük energiáját.

 

Balról jobbra haladva: Enyhén mélyen ülő szemek. Nagyon mélyen ülő szemek. Kifejezetten mélyen ülő szemek

 

Ha nem sikerül megszabadulni alkati adottságaik, hajlamaik fogságából, gyakran a test siet a lélek segítségére. A feszült idegek ugyanis a test leggyengébb pontján funkcionális panaszokat okoznak, amelyek krónikussá válva egyre erősödnek. Általában ez meggátolja a beteget abban, hogy folytassa addigi életmódját. Általában tehát nem a betegség, hanem a rossz szellemiség dönti romlásba az embert. A romlás a belátás hiányából és a nem megfelelő reakciókból származik. Elegendő csak másképp viselkednünk, mint amilyenek valójában vagyunk, és máris megteremtjük magunkban az ellentmondást, mivel saját valónk lényegét tagadjuk meg. Állandóan taktikáznunk kell saját valónk és a kifelé mutatott álarc között. Ez a taktikázás azonban hosszú távon önromboló, pusztító hatású.

 

Az eltérő szemméretű emberek gyakran igen jó megfigyelők, előlük semmi sem marad titokban. Ezt az adottságukat intuitív módon (nagy szem) és racionálisan (kis szem) egyaránt ki tudják használni. Éppen ezért az életben sikeresek szoktak lenni.

 

 

Karikás szemek, szürkés-fekete vagy kékes árnyalatú szemhéjak

Aki kimeríti tartalékait, önmagát sodorja veszélybe.

Ha a szervezet egészében vagy egyes szervekből hiányzik az energia, az betegségeket okoz. Minden gondolati és fizikai aktivitás energiát vesz el a szervezettől. Friss energiával a jó gondolatok, a lazítás, a pihenés és az alvás tölt fel bennünket.

 

A képen látható személyek szemei eltérő méretűek. Jellemző rájuk a kifejlett intuíció, az inspiráció és a jó megfigyelőképesség. Ugyanakkor gyakran két lélek lakik a keblükben, és idegeik is gyengék

 

A pozitív, vidám gondolatok szinte azonnal vitalizálnak, élénkítenek. Feloldják az energiablokádokat. A jó gondolatok egyben helyes gondolatok is, segítik intuitív képességeink fejlődését. Képesek leszünk felismerni, hogy mikor mit kell tennünk, mikor jön el a pihenés, az alvás ideje.

 

Sok ember nem ismeri fel a természetes ritmusokat. Tönkreteszik saját testüket, mert nem képesek az aktivitás által felhasznált energiákat megfelelő mennyiségű pihenéssel feltölteni. Energiaháztartásuk állandóan hiányos, az élethez, aktivitásaikhoz szükséges erejük előteremtéséhez testüket bontják le. Szervezetük vészjelzéseit, pl. a fáradtságot, a dekoncentráltságot, ingerültséget és a fejfájást nemritkán kávéval, fekete teával vagy gyógyszerekkel nyomják el. Nyilvánvaló, hogy ez hosszú távon járhatatlan út.

 

 

A félelem blokkolja az energiákat

A túlhajszolt embereknél gyakori a karikás szem. Ennek leggyakoribb formája a szürkés-feketés, kékes árnyalatú elszíneződés az alsó szemhéj környékén. Minél nagyobb a kimerülés, annál erőteljesebb az elszíneződés. A szemek környéke a testi-lelki kimerüléstől annyira energiahiányossá válik, hogy a kapilláris vénák már nem képesek a szén-dioxidban gazdag vért felvenni. A helyi keringés elakadása miatt túlságosan sok vénás vér marad a szövetekben, ezért a szemek környéke elszíneződik. Az ilyen ember általában erős teljesítménykényszer alatt áll. E viselkedés hátterében a félelem áll, méghozzá az attól való félelem, hogy nem kap elismerést, félelem attól, hogy valamiről lemarad stb.

 

A félelem blokkolja az energiaáramlást, diszharmóniát teremt. A káosz az ideg- és a hormonrendszerben csapódik le. A stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin, kortizon), valamint az élénkítő szerek károsítják az idegrendszert és annak természetes aktivitási és pihenési ritmusát. A regenerációs folyamatokért felelős bolygóideg (nervus vagus) éjszakai aktivitását elnyomja a szimpatikus idegrendszer ingerületi állapota. Az aktivitás, az élmények utáni vágy ugyanis bensőkben, gondolatainkban kezdődik.

 

  

Szürkésfekete, kékes árnyalatú elszíneződés a szemek alatt. Ezeket a jeleket komolyan kell venni

 

A természetes ritmusából kizökkent idegrendszer meggátolja az éjszakai nyugalmat, ezért a nyugalomért felelős bolygóideg nappal válik aktívvá, ami állandó álmosságot, fáradtságot eredményez. Az energiahiány gyengíti a vasat felszívó szerveinket, ami a nők esetében gyorsan vérszegénységhez vezet, hiszen ők minden hónapban vért veszítenek a menstruáció révén. Az energiák mobilizálásához vas is szükséges, ezért a túlhajtott, energiahiányos ember vérében hemoglobin- és vashiány mutatható ki, ami tovább fokozza az állandó fáradtságot.

 

Barna karikák a szem alatt

A fentiekben ismertetett kékes, feketés vagy szürkés árnyalatú elszíneződés a test és a lélek megfelelő regenerálódása esetén viszonylag hamar eltűnik.

 

Létezik egy másik típusú elszíneződés is, amely ennél sokkal makacsabb: az alsó szemhéj világos- vagy sötétbarna pigmentációja. Egyeseknél ez átterjedhet a felső szemhéjra is. Az ilyen emberek általában olyasmire törekszenek, ami nem tesz nekik jót. Amire valójában szükségük volna, azt nem akarják látni, nem akarnak róla tudomást venni. Ennek hatására a szemeket körülvevő szövetek elgyengülnek, és az itt felhalmozódó salakanyagokat nem képesek leadni az ereknek.

 

A salakok tehát itt maradnak, és a napfény hatására pigmentálódnak, azaz elszíneződnek.

 

Logikus, hogy az állandóan rossz döntést hozó ember életéből hiányzik a harmónia, ezért bioenergiájuk áramlása is egyenetlenné válik. A test nem megfelelő energiaellátása és a lélek diszharmóniája, az állandó elégedetlenség, csalódottság érzése rossz közérzetet szül. A rossz közérzet és a rossz lelkiismeret félelmet kelt, ami tovább gyengíti az amúgy is gyenge idegrendszeri energiát. Az ilyen embereknél nem ritka az ideges eredetű lelki probléma. Gyakran képzelt betegségekben szenvednek, idegesek, nyugtalanok, álmatlanok és félelmek gyötrik őket.

 

E belső nyugtalanság szünet nélküli hektikára sarkallja őket.

 

Lelkük állandóan az élet értelmét keresi. Mivel természettel nem harmonizáló életmódjuk elvágja őket a magasabb rendű energiáktól, csak az anyagi világgal van kapcsolatuk. Ezért egy idő után úgy hiszik, hogy ezen a szinten találják meg kérdéseikre a választ. A harsány, hektikus és banális dolgok szinte mágikusan vonzzák és elbűvölik őket. Meg kell tanulniuk egy csendes helyen, rádió, tv nélkül az egyedüllétet, a csendet. Ugyanis csak a csend képes feléleszteni a benső hangot, amellyel a teremtés mindannyiunkat megajándékozott. Csak nyugalomban, az anyagi világ káprázataitól távol halljuk meg e fontos benső hangot, amely mindig rávezet bennünket a helyes útra.

 

Ha az említett emberek nem értik meg e feladatot, ideges zavaraik évtizedekig tarthatnak. A természet hosszú időt bocsát rendelkezésükre, hogy megváltozzanak. Ha kitartanak hibáik mellett, idővel szervi bajok formájában csapódhatnak le szervezetükben.

 

Duzzanatok a szem alatt és felett

A szemek alatti duzzanat a vesék energiahiányát jelzi, de érintett lehet a húgyhólyag vagy a prosztata, ill. az anyaméh is. Elsődleges azonban a vese energiahiánya. Ha tehát duzzadt alsó szemhéj esetén beteg húgyhólyagra, prosztatára vagy anyaméhre bukkanunk, mindig gondoljunk rá, hogy e szervek a vesék energetikai irányítása alatt állnak, tehát vagy alapvetően vese-energiahiányról van szó, vagy legalábbis a beteg szervek a vesék energiáit csapolják le.

 

Ha testünk vízháztartása zavart szenved, annak hátterében a folyadékok feldolgozásáért felelős szerveink működési zavara áll. A testnedvek forgalmában bekövetkezett zavarról árulkodnak a duzzadt alsó szemhéjak. A víz a gravitációnak, a nyomásnak és az ellenállásnak engedelmeskedik. Mivel a szemek körüli szövetek lágyabbak, lazábbak, mint az arc távolabbi szövetei, a fel nem dolgozott, ill. nem megfelelő mértékben keringtetett víz elsősorban itt halmozódik fel.

 

 

Erőteljes alsó és felső szemhéjduzzanat: ha az alsó szemhéj püffedtebb, szinte mindig duzzadtabb a felső is, mert a hiányzó szívenergia (felső) gyengíti a vesét is (alsó)

 

A vesefunkció nagymértékben a szív energiájától, pumpatevékenységétől függ. A megfelelő keringéshez erős pumpa kell. Ha a pumpa gyenge, nem képes a vizet a gravitációval szemben mozgatni, keringetni, vízpangások alakulnak ki.

 

Mivel a szívgyengeség érinti a vesék munkáját is, ilyenkor a vesék nem képesek elegendő folyadékmennyiséget kiválasztani. Vesének és szívnek kölcsönösen szüksége van egymásra. A szíveredetű vízpangások a felső szemhéj duzzanatát idézik elő. Ha a pangás oka a vesében keresendő, az alsó szemhéj püffed meg. Ha mindkét szerv gyenge, mindkét szemhéj duzzadtabbá válik.

 

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy az alsó szemhéj felpüffedését hormonzavarok, allergiás folyamatok, akut melléküreg-gyulladás is okozhatják. A veseműködési zavarok okozta duzzanattal ellentétben ezek azonban rövid ideig jelentkeznek, tehát átmeneti jellegűek.

 

Ezek a folyamatok is károsítják a kapillárisok keringését, és a pangó folyadékok felgyülemlenek a lágyabb szövetekben.

 

Ha javul a beteg állapota, a kapillárisok fala is regenerálódik, és az ödéma felszívódik.

 

A szemek állapotának változása jól mutatja, milyen fontos az említett összefüggések ismerete egészségünk megőrzése érdekében. Felhívja figyelmünket, hogy legnagyobb gyógyítónk a saját testünk, ezért nagyobb figyelmet, gondoskodást igényel. Ez a feltétele annak, hogy öngyógyító erőit aktiválja, és testi-lelki bajainkból kigyógyuljunk.

V.T.
IX. évfolyam 1. szám

Címkék: szembetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.