Betegségek A-tól Z-ig

Mit árul el a nyelv?

A régi háziorvosok még ma is gyakran kérik, hogy mutassuk meg nyelvünket. A kínai orvoslásban a nyelv ugyancsak a diagnózis fontosabb eszközének számít: tükrözi ugyanis az egész testet, és még a laikusok számára is értékes tanácsokat ad az egészségesebb élethez.


Aki megérti a nyelv beszédét, igen kifinomult képet kap egészségi állapotáról - ráadásul a legkülönbözőbb szinteken. Ezt a tudást Nyugaton leginkább azok őrzik, akikre a modern orvostudomány gyakran ferde szemmel néz - az orvosi képesítés nélküli természetgyógyászok. Bár a nyelvdiagnózist mindig más orvosi módszereknek is igazolniuk, valamint kiegészíteniük kell, mégis felbecsülhetetlen értékű bepillantást nyújt az aktuális testi folyamatokba. Ez tulajdonképpen a belső szervek kirakata, különösen az emésztőrendszeré. A nyelvhegy a torkot jelképezi, kicsit beljebb jön a gyomor zónája, aztán a nyombélé - balra és jobbra tőle a hasnyálmirigyé és májé - és a leghátsó harmad mutatja a beleket.

 

Ezen elrendezés szerint ha a nyelv elején fehér-sárgásfehér lepedék van, az gyomorhurutra utal, ugyanez a jel a nyelv közepén a nyombélbeteg folyamatait mutatja. A nyelv közepétől balra megjelenő erős pirosság a hasnyálmirigy gyulladására enged következtetni. Ha a nyelv annyira duzzadt, hogy foglenyomatok láthatók rajta, az májgyulladást jelenthet (amelynek a lefolyásában a szerv is megdagad) stb.

 

A gyakorlott szem a nyelven bizonyos vitaminhiányt is észrevehet, mint ahogy azt is, hogy a Schüssler-féle biokémia szerinti ásványianyag-hiány fennáll-e. Herbert Sonneck, a Schüssler-sók bécsi szakértője úgy véli, a fehéres lepedék pl. a káliumchloratum hiányára utal, a sárgás nyálkás lerakódás kálium-sulfuricium, a zöldes pedig a nátrium-sulfuricum hiányára.

 

Természetesen ez attól is függ, a nyelv mely területén található a lepedék, ezért a diagnózisnál mindig a lerakódás redőit, formáit és színeit is figyelembe veszik.

 

 

TCM diagnózis

A hagyományos kínai orvoslás (TCM - Traditional Chinese Medicine) szerinti nyelvdiagnózist már Kr. e. 2600-ban említi a híres orvosi tankönyv, a Huang Ti Nej Csing (A sárga császár belső klasszikusai), és a pulzusdiagnózis értékes kiegészítőjeként írja le. Dr. Andreas Bayer általános orvos, a bécsi TCM Egyetemrektora szerint a nyelv a belsőnk tükre, tehát nemcsak a testé, hanem a léleké is. Mivel a nyelv elég gyorsan reagál, ideális kontroll a terápiák folyamatában.

 

Mindeközben az is fontos, hogy megértsük az egészség és betegség kínai felfogását: amíg mi Nyugaton ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a betegséget mint valami embertől különböző dolgot lássuk, ami az embert bizonyos körülmények között megtámadja, addig Keleten a betegséget összekötik az emberrel és életmódjával. Amíg mi minden fertőzéssel orvoshoz szaladunk, addig a kínai orvos a betegnek azt mondaná: magad tudod, mit kell változtatnod az életeden. Ha egy teremben 10 emberből négyen náthásak lesznek, akkor a kínai nem azt kérdezi, milyen bacilus betegítette meg ezt a négyet, hanem hogy mi tartja egészségesen a fennmaradó hatot. Mivel a nyelv elváltozásai legtöbbször korábban megjelennek, mint maga a betegség, megmutathatják nekünk a megelőzés útját.

 

 

A nyelv beszéde

• Az egészséges nyelv enyhén piros és kissé nedves, könnyen mozgatható és egyenesen fekszik a szájban. Olyan keskeny, hogy a fogak nem nyomódnak belé. Bevonata enyhén csillog, nem letörölhető, és olyan halvány, hogy a nyelv áttetszik alatta. A vastagabb lepedék már intő jel arra, hogy rosszul bánunk a testünkkel.

 

• Ha a nyelv duzzadt, fehér és ragadós lepedék van rajta, akkor a testben több folyadék van, mint amit az el tud viselni: túl hideget és túl kásásat eszünk. Ebben az esetben a tejet és tejtermékeket, a fehér lisztből készült élelmiszereket, a fehér cukrot, de a nyerskosztot és a hideg italokat is kerülni kell. Segít azonban pl. a kukoricahaj- tea vagy a gyömbér.

 

• A sötét, sárgás lerakódás gyakran a lázas fertőzéseknél vagy röviddel előtte fordul elő, viszont szintén belső hévre utal: érzelmi és munkahelyi stresszre. Ekkor nyugalomra van szükségünk és arra, hogy elmélyedjünk önmagunkban.

 

• A repedezés, a barázda és a pirosodás a nyelven azt jelentik, hogy a szerv, amely az érintett helynek megfelel, épp önmagát kívánja felemészteni. Ez a belső tűz megfelel a mi kiégés fogalmunknak, és radikális szünetet követel az életmód alapvető átgondolásával egybekötve.

 

• A vörös nyelvhegy a vér magas hőfokára utal. Ez rendszerint magas vérnyomást jelent, de azt is, hogy belül nyomás alatt állunk – csupa harag vagy mindenféle követelmények marnak szét.

 

• Ha a duzzadt nyelv fehéres lepedékkel és lustasággal, valamint a lábak elnehezedésével jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem tudunk megemészteni egy problémát, mert azt helytelen módon a fejünkkel próbáljuk megoldani. Az okoskodással szemben hatásos lehet a sok mozgás és az intuíciónkba, a gyomorban rejlőmegérzésünkbe vetett bizalom.

 

• A nyelv hegyén lévő barázda ugyanakkor jin-hiányt mutat a szívben, azaz az állhatatosság és az állandóság hiányát - ami miatt pl. az indiánok a hasadt nyelvet a megbízhatatlanság jelének tartották.

 

Ha a helyes módszereket alkalmazzuk, akkor a lehető legrövidebb időn belül eltűnnek a beteges jelek a nyelvről. Ha nem, akkor a dolgok valószínűleg összetettebbek. Ilyenkor tanácsos gyakorlott terapeutához fordulni.

 

A kezelés után pedig készen is állunk a hagyományokban gazdag Tibetbe látogatni: ott ugyanis az emberek köszöntésképpen a nyelvüket nyújtják - annak jeléül, hogy egészségesek és egymáshoz veszély nélkül közeledhetnek.

- emese -
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: hko, nyelv

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.