Betegségek A-tól Z-ig

Mit kínál a holisztikus szemészet?

Civilizációs társadalmunk egyik kísérő jelensége, hogy mind több ember küszködik látásproblémákkal. A gyakori szembetegségek – mint amilyen például a  akuladegeneráció, a szürke vagy a zöld hályog – okai között legalábbis részben ott találjuk a lerakódásokat, az öregedési folyamatokat és a vérellátási zavarokat. Ezen túlmenően a sok, képernyő előtt végzett munka és a tévénézés ugyancsak erősen befolyásolja az éleslátást. Ezeken a problémákon egyedül a szemüveg gyakran nem segít. A szembetegségek megelőzésében és kezelésében fontos szerepet játszhat a holisztikus szemészet.


 

A szemészetben alkalmazott természetgyógyászati módszerek spektruma igen széles, átfogja szinte valamennyi alternatív módszert, amelyeket szervi zavarok esetén is alkalmazni lehet. A különféle szemorvosok más és más módszerre specializálódtak, hogy ezeket tökéletesre fejlesszék és a betegeiknél eredményesen alkalmazzák. Alapjában véve elmondható, hogy valamennyi, nem fenyegető jellegű szembetegség sikeresen kezelhető növényi, homeopatikus vagy antropozófikus szerekkel, illetve akupunktúrával, és ez csak néhány a lehetőségek közül. A sajátvér-terápia például jól beválik olyan szembetegségeknél, amelyeknél az oxigénhiány szerepet játszik, például vérellátási zavarok formájában. Kiegészítő módszerként jöhet számba a természetgyógyászat különböző bonyolult szembetegségeknél, például az oxigénterápia makuladegeneráció esetén. Szürke hályognál pedig jól bevethetők a különféle relaxáló technikák, például az autogén tréning.

 

Szemtorna és antioxidánsok

Az amerikai szemorvos, dr. William Bates szerint megfelelő szemtornagyakorlatokkal javítható a látás. A szemgolyó külső izmai mozgással erősíthetők, míg a belső szemizom, amely a törőerő változásáért felelős, szintén edzhető bizonyos mértékben, például azzal, hogy felváltva hol közelre, hol távolba nézünk. Az évek múlásával, főként a negyvenedik éven túl ez azonban egyre rosszabb eredményt hoz. Ami mindenképpen előnyös a szemnek minden állapotában és életkorban, az a relaxáció különféle formái.

 

A népgyógyászat azt szokta javasolni, hogy aki jól akar látni, az rágjon sok sárgarépát. A szemorvosok szerint az egészséges fiataloknak elegendő a megfelelő táplálkozás és mozgás mellett az, ha nyaranta napszemüveggel védik a látásukat az UV-sugaraktól. Az idősödés és a különféle betegségek hatására azonban nagyon elszaporodnak a szervezetben a szabad gyökök, és a semlegesítésük már nem sikerül. Főleg a szürke és zöld hályog, a makuladegeneráció és a cukorbetegséggel járó ideghártya-elváltozások járnak együtt ezeknek a méreganyagoknak a rendkívüli megszaporodásával. Ilyenkor tanácsos vitamin- és ásványianyag-készítményeket szedni, mivel ezek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket.

 

 A népgyógyászat javaslata: aki jól akar látni, az rágjon sok sárgarépát

 

Ha sokat ülünk a monitor előtt

A túl sok monitor előtt töltött idő a szemorvosok szerint konkrét betegséget ugyan nem okoz, de nagyon megerőlteti és túlterheli a szemet. Ennek következményeként romolhat a rövidlátás vagy kialakulhat az úgynevezett asztenópia, „erőtlen látás”, amely a közérzet általános romlásával, kimerültséggel jár együtt. Jól ismert probléma a szárazszem-szindróma (Keratokonjunktivitis sicca). Azoknak, akik sok időt töltenek mesterséges fényben úszó, zárt és túlfűtött helyiségekben, a számítógép monitorjára meredve, különösen ajánlatos időről időre szemgyakorlatokat végezniük, lehetőleg a friss levegőn, friss, zöld felületeket nézve. Különösen a gyerekeknek fontos, hogy időről időre pihentessék a szemüket és a távolba nézzenek, valamint vitális anyagokat vegyenek magukhoz.

 

Újabban nagy vita bontakozott ki az energiatakarékos izzóknak a szemre gyakorolt hatásáról. A témában hosszú távú tapasztalatokon nyugvó tanulmányok még nem születhettek, azt azonban tudjuk, hogy az energiatakarékos izzók színspektruma eltér a megszokottól és semmiképpen  nem felel meg a természetes fénynek. Ezért változásokat idézhet elő hormonális és vegetatív szinten, ha az ember túl hosszan van kitéve a mesterséges fénynek. Erősödhetnek a szembetegségek is bizonyos körülmények között. Mivel az energiatakarékos izzók főként a kék színtartományban természetellenesen magas sugárzási arányt tartalmaznak, ez előbb-utóbb káros hatással lehet az ideghártya csapocskáinak látóképességére – ezek a felelősek a színlátásért és a központi éleslátásért.

 

Aki állandóan kontaktlencsét hord, az ne felejtse el, hogy ezzel hosszabb távon romlik a szem oxigén- és tápanyagellátottsága, és kialakul a száraz szem szindróma

 

A szem egészségét befolyásoló tényezők közül több olyan is van, amelyre mi magunk is hatással lehetünk. Ilyenek mindazok a faktorok, amelyek a szabad gyökök szaporodásához vezetnek és ezzel kockázatot jelentenek a szem egészségére nézve. Idetartozik mindenekelőtt a dohányzás, továbbá az erős napfény. Aki állandóan kontaktlencsét hord, az ne felejtse el, hogy ezzel hosszabb távon romlik a szem oxigén- és tápanyag-ellátottsága, és kialakul a szárazszem-szindróma, aminek hatására a szem fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

 

A szem állapotában a lelkiállapotunk is fontos szerepet játszik. A lélek és a látás igen szoros kapcsolatban állnak egymással. Tudományos kutatások igazolják, milyen fontos befolyással bír a szemre a stressz, és hogyan javítható a látás olyan lazító módszerekkel, mint például az autogén tréning vagy a zeneterápia.

-zolee-
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: holisztikus szemészet, látás, szem

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.