Betegségek A-tól Z-ig

Nátha

Ne lőjünk ágyúval a verébre!

A náthavírusok tüsszentés után még órákig a levegőben lebegnek, így zárt helyiségekben, különösen ott, ahol sok ember tartózkodik, elkerülhetetlen a kórokozókkal való érintkezés. Akinek legyengült az immunrendszere, hamar összeszedhet egy csúnya náthát. A bedugult orrtól sokan szeretnének mihamarabb megszabadulni, ezért orrcseppekhez folyamodnak. Ezzel azonban rontanak helyzetükön.


Mozgás a szabadban, a tiszta levegőn, egy napfényes téli napon, ez sokat segít immunrendszerünk karbantartásában. Ha mégis megfáznánk, a természetgyógyászat segít

 

A gyakran előforduló hűléses nátha általában kezelés nélkül egy hét alatt önmagától gyógyul. Ha ennél tovább tart vagy az orrváladék gennyessé válik, esetleg erős fejfájás is járul a panaszokhoz, ajánlatos orvoshoz fordulni. A krónikus náthás panaszok hátterében az egész év folyamán jelenlévő (poratka) vagy szezonális allergének (mogyoró, fűk, fák, füvek stb. pollenje) állnak. Azonban az eredetileg a nátha legyőzésére készített orrcseppek is képesek krónikus náthát kiváltani (rhinitis medicamentosa).

 

A nyálkahártya duzzanatát lelohasztó cseppek, spray-k már öt nap után függőséget okozhatnak! Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek összehúzzák a nyálkahártyát, ezáltal jelentősen rontva azok vérellátását. Ennek hatására rövid távon valóban jobban kapunk levegőt, de a nyálkahártya kiszárad és viszonylag gyorsan degenerálódik, elsorvad, az orrlégzés tovább romlik. Tehát egyre több orrcseppet igényelünk, és a nyálkahártya pusztulása egyre fokozódik. Ezen kívül a duzzanatot csökkentő orrcseppek benzalkónium-kloridot is tartalmaznak. Ez a tartósítószer megbénítja az orr nyálkahártya csillószőreit, amelyek feladata, hogy kifelé továbbítsák a kórokozókat és idegen testeket. Ha e feladatukat már nem tudják ellátni, kevesebb levegőt tudunk beszívni az orron keresztül. A nehezített orrlégzés általában kezelés nélkül 24 órán belül javul. Ez idő alatt a dugulást el kell viselni.

 

Az eldugult orron is segít a homeopátia

 

Léteznek ugyan kortizon tartalmú orrspray-k is, amelyeknél a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Ugyanakkor a kortizon segítségével nem kívánatos baktériumokat és gombákat kezdünk tenyészteni az orrunkban.

 

A dugulást sóval és luffával kezeljük

A sótartalmú orrcseppek és spray-k képesek csillapítani a panaszokat, a luffatartalmú orrcseppek szintúgy. Ezeket azonban csak akkor ajánlatos használni, ha nem tartalmaznak benzalkónium-kloridot. Ez kiderül a gyógyszerkísérőből, illetve megkérdezhetjük a gyógyszerésztől. Egyébként sótartalmú cseppeket házilag is előállíthatunk: egy teáskanálnyi konyhasót fél liter forralt vízben keverjünk el. Cseppentővel csepegtessük az orrlyukba, vagy szippantsunk fel belőle valamennyit.

 

Az illóolajakat tartalmazó kenőcsök mellékhatásai hasonlítanak a duzzanatot csökkentő orrcseppekéhez, ezért ezeket sem szabad huzamosabb ideig alkalmazni. Hosszú távon kiszárítják az orr nyálkahártyát. Akinek nagyon fontos, hogy kiduguljon az orra (pl. előadást tart), az röviddel az alkalom előtt szaladjon fel a lépcsőn. A vérkeringés hirtelen megváltozására általában jobban szelel utána az orr. Azonban a lámpaláz is elegendő: a szimpatikus idegrendszer izgalma is lelohasztja a nyálkahártyát. Ha semmi más nem segít, kivételesen és csak nagyon rövid ideig használhatunk lohasztó hatású cseppeket. Aki nem tud elaludni, vagy éjjel arra ébred, hogy eldugult az orra, keljen fel és járkáljon egy kicsit. Általában erre megindul a váladék termelődés és ismét tudunk lélegezni orron keresztül.

 

A homeopátiás készítmények, pl. a Schüssler- sók képesek a náthát szó szerint csírájában elfojtani

 

A vörös fény (naponta 10 perc) szintén pozitív hatású. A meleg immunrendszert erősítő hatású, ezért a páciens hamarabb legyűri a baktériumok és vírusok támadását. Ezenkívül javul a nyálkahártya vérellátása is. A sós oldattal végzett inhalálás (10 perc naponta) segít a besűrűsödött váladékot feloldani és fokozza a csillószőrök tevékenységét is. Ha sokat iszunk, lehetőleg forró teát vagy vizet, az szintén elfolyósítja a váladékot.

 

A hideg lábfej reflexes úton szintén rontja a fül-orr-gégészeti területek vérellátását. Ez ellen sokat segíthet a meleg lábfürdő: lábunkat tegyük testmeleg vízbe, majd apránként forró vizet adunk a láb vízhez. A kezelés időtartama 15-20 perc.

 

Enyhe nátha esetén tovább sportolhatunk, kimehetünk a friss levegőre, vagy akár szaunázhatunk is. Akut nátha vagy magas láz esetén jobban tesszük, ha kerüljük a hideget és a szelet. Ilyenkor a szaunázás és a testmozgás is ellenjavallt.

 

 

A hűlés nem feltétlenül jelenti azt, hogy szenvednünk kell. A náthát tekintsük szükséges gyógyreakciónak, ami lazításra késztet bennünket

 

A gyógyteák szintén segítenek a nátha gyógyításában: Egyenlő arányban összekeverünk bodzavirágot, hársvirágot és kamillát, a keverékből 2-3 teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter forróvízzel. Tíz percig állni hagyjuk, leszűrés után forrón kortyolgatjuk. Az akut náthás panaszokat jól kezelhetjük homeopátiával is, ha ezek gyógyszerképe megfelel a beteg egyéni panaszainak (lásd a táblázatot).

 

Boldogulhatunk azonban drága orvosságok nélkül is: ellenálló képességünk edzésével a legtöbb hűléses megbetegedést megelőzhetjük. Ilyen edzés lehet a hideg-meleg zuhany alkalmazása, a gyakori séták, a hideg ingerek, valamint a könnyű sport. Általában ne viseljünk túlságosan meleg ruházatot, de kezünket, lábfejünket és fejünket mindig tartsuk melegen. Fontos, hogy nyálkahártyáink mindig kellően nedvesek maradjanak. A fűtött helyiségek száraz levegője és a cigarettafüst károsítják az orrnyálkahártyát. Aki elég sokat alszik, kerüli a stresszt, sokat iszik és egészségesen, vitális anyagokban gazdagon táplálkozik, sokat tesz annak érdekében, hogy elkerülje a náthát.

 

 

Makacs nátha ellen kiváló a pulsatilla

 

Az orr üregeinek sós vízzel történő átöblítése (1 teáskanál só fél liter vízben feloldva) megnehezíti a náthavírusok megtapadását. A téli hónapokban ez az eljárás számos vírus támadást kivédhet.

 

A páciensek gyakran arra panaszkodnak, valamiből végképp elegük van. Ez érdekes helyzet, mert a komoly stressz hatása alatt álló emberek gyakran úgy érzik, nem kapnak elég levegőt. Rajtuk holisztikus, pszichoszomatikus gyógyszerekkel (Bach-cseppekkel vagy a lélekre ható homeopátiás szerekkel, mint pl. natrium muriaticum) lehet segíteni.

 

 

Melyik homeopátiás szert szedjük?

A homeopátiás gyógyszerek annál jobban hatnak, minél inkább illenek a beteg egyni panaszaihoz. Az alábbi táblázat rövid áttekintést nyújt az alkalmazható gyógyszerekről.

 

Panaszok

 Gyógyszerek
Banális nátha Luffa D6, globulusok
Csecsemők akut náthája Sambucus nigra D2, globulusok
Akut nátha, fázékonyság, de a szabad levegőn javul az állapota Nux vomica, D12, globulusok
Gyakori tüsszentési inger, mintha hagymát aprítana Allium cepa D6, globulusok
A váladék csíp, sebeket okoz Arsenicum album D12, globulusok
Zöld váladék, különösen oltások után Thuja D3, globulusok
Sárga, nyúlós váladék Kalium bichromicum D4, tabletta
Rhintis sicca (száraz nyálkahártya) Luffa D6, globulusok
Berepedt orrnyílás Acidum nitricum D12, globulusok
Egyoldali, bűzös váladék Hepar sulfuris D6, tableták
   

V. T.
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: megfázás, nátha

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.