Betegségek A-tól Z-ig

Ne féljünk az artrózistól

Az ízületi kopás gyógyításában használt szintetikus gyógyszerek sok esetben helyettesíthetők természetes hatóanyagokkal

Az artrózis (arthrosis) az ízületi felszínt borító porcréteg kopása. A folyamat alattomosan, lassan zajlik, és részben természetes elhasználódásnak tekinthető, de gyakran a rossz testtartás tehető felelőssé érte. Artrózis bármelyik ízületben kialakulhat, de leginkább a legnagyobb hétköznapi terhelésnek kitett ízületekben fordul elő: a térd, a csípő, a kéz, a lábfej, a váll ízületeiben és a csigolyák közötti kisízületekben.


A panaszok általában az 50. életév után kezdődnek. Először alig érezhetők a kopás következményei. A fájdalmak csak később, a betegség előrehaladottabb stádiumában jelentkeznek. Érdekes, hogy a kopás mértéke és a fájdalmak erőssége nem feltétlenül áll egymással egyenes arányban. Elképzelhető, hogy valaki heves fájdalmakra panaszkodik, noha ízületeiben a kopás kismértékű, míg más, akinek jóval előrehaladottabb a betegsége, szinte alig érez fájdalmat. Ennek az a magyarázata, hogy a porcban nincsenek érző idegek. A porc azonban képes az ízületi tok lágy szöveteiben gyulladást kiváltani. Ez a gyulladás okozza az érintett ízület forróságát, duzzanatát és a fájdalmat.

 

A porc akkor kezd el kopni, ledörzsölődni, amikor az ízületet érő terhelés és az ízület terhelhetősége nem áll arányban egymással. A primer artrózis klasszikusan időskori elváltozás, hiszen idővel és az igénybevétel függvényében azok természetesen elhasználódnak. Persze fontosak a genetikai tényezők is, amelyek meghatározzák az egyed porcainak „minőségét”.

 

A másodlagos artrózis bizonyos károsodások, például csonttörések, ízületi gyulladások, fertőzések, köszvény, idegrendszeri megbetegedések, bénulások vagy az izomtónus kórosan fokozott tónusának talaján fejlődik ki.

 

 

Kopás és gyulladásos fázisok ördögi köre

Az ízületi kopás évekig teljesen észrevétlen maradhat. Idővel azonban a porc egyre inkább veszít szilárdságából és rugalmasságából, és mindinkább elvékonyodik. A sima felszín érdessé válik, berepedezik. Mindezek hatására a kopás egyre inkább fokozódik, és a dörzsölés hatására apró részecskék válnak le a porcról. Ezek a részecskék és bizonyos, a kopás hatására felszabaduló enzimek gyulladást idéznek elő az ízületi tok belső felületén. Az artrózis ekkor átalakul artritisszé, magyarul ízületi gyulladássá. Ennek jeleként az érintett ízület megduzzad, érezhetően melegebb lesz, és nagyon fájdalmassá válik. A gyulladás során ugyanakkor olyan anyagok termelődnek az ízület belsejében, amelyek károsítják a porcot. Igazi, önmagát fenntartó ördögi kör alakul ki.

 

Csak a porc ledörzsölődése okoz gyulladást, ami a fájdalmakért és a  duzzanatért felelős

 

Ez a legrosszabb „forgatókönyv” e betegség lezajlásában, de az eseményeknek nem feltétlenül kell a szomorú végkifejletig fajulniuk. Szerencsére rengeteg terápia létezik, amelyekkel az ízületi kopás megelőzhető, illetve a megkezdődött folyamat megállítható, fékezhető. Ízületi kopás esetén a legfontosabb három teendő: mozogni, mozogni és mozogni! Mozgás közben fokozódik a kenőanyagként szolgáló ízületi folyadék termelődése. Ez kifejezetten védi a porcot a további kopástól. A mozgás hatására fokozódik a szervezet és a szövetek keringése és anyagcseréje, ami szintén pozitív hatású.

 

Megelőzhető az izommerevség is. Célzott tornagyakorlatokkal az ízülethez kapcsolódó izmokat megerősíthetjük, így azok hatékonyabban védik, támasztják az ízületet. Természetesen nem mindegy, hogy milyen testmozgást végzünk. A döccenéssel, rántással járó mozdulatok többet ártanak, mint használnak. Szintén kerülni kell az ízületek szélsőséges igénybevételével járó mozdulatokat, például az intenzív nyújtásokat is.

 

Jogging, nordic walking, túrázás

A kocogás csípő- és térdízületi kopás esetén kevéssé alkalmas sport, mivel a csípőt és a térdet minden lépéskor a testsúly 2,5-3-szorosának megfelelő terhelés éri. Aki már régóta kocog, és nem szeretne lemondani róla, lehetőleg kiváló minőségű futócipőt használjon, amely képes optimális mértékben tompítani az alsó végtagok ízületeinek terhelését. Az aszfaltozott utakat, futópályákat kerülni kell, ajánlható azonban az erdei talaj vagy a mezők, rétek talaja.

 

Az artrózis világszerte a leggyakoribb ízületi megbetegedés

 

Nordic walking során a csípő- és a térdízületet a testsúlynak mindössze 1-1,5-szeresének megfelelő terhelés éri. A botok alkalmazásával csökkenthető az alsó végtagok terhelése, mivel a testet két láb helyett „négy láb” mozgatja a botok révén. Ehhez persze el kell sajátítani a helyes technikát is. Érdemes megfelelő tanfolyamokra beiratkozni. Ha nem szakszerűen használják a botokat, akkor azok csupán a gyaloglás díszes kellékei maradnak, de nem látják el eredeti feladataikat.

 

 

Kerékpározás

A kerékpározás különösen alkalmas sport a csípő- és térdízületi betegségben szenvedőknek, mert egyenletesen mozgatja az ízületeket, anélkül, hogy közben hordozniuk kellene a testsúlyt. Persze azért néhány szempontot itt is figyelembe kell venni. A fogaskerekek áttételezése lehetőleg rövid legyen, ami azt jelenti, hogy a haladáshoz viszonylag sokat kelljen pedálozni. A térd hajlásszöge 90 foknál nagyobb legyen, és a láb a pedál legalsó helyzetében se legyen teljesen kinyújtva. Fontos a testmagasságnak megfelelően beállított nyeregmagasság és az állítható magasságú kormány is.

 

A kerékpározás kíméli a csípő és a térd ízületeit

 

Úszás, aqua-jogging

Különösen súlyos artrózis eseteiben a vízi sportok ajánlhatók. A víz felhajtó erejének köszönhetően a test szinte súlytalanná válik, ami rendkívüli mértékben kíméli az ízületeket. Ugyanakkor a víz közegellenállásával szemben végzett tornagyakorlatok kiváló hatékonysággal erősítik az izmokat. A vízben végzett tornának bizonyos masszírozó hatása is van, aminek következtében javul a bőr, a kötőszövetek és az izomzat keringése.

 

A vízben tornáztatás ideális sport az artrózisban szenvedőknek

 

Elliptikus tréner

Aki beszerzi otthonra az elliptikus tréner nevű fitneszgépet, teljesen függetlenítheti magát az időjárástól. Ez az ügyes szerkezet leginkább a sífutás mozdulatait utánozza. A készülék lendkerekét egy mágneses tekercs fékezi. A futásteljesítmény egyénileg szabályozható. A porckopásos panaszoktól gyötört embereknek az egyik legjobb sport az elliptikus tréneren edzeni. Mivel a mozdulat kerek és zökkenőmentes, igen kíméletes az ízületekhez. Az elliptikus tréneren végzett edzés a szobakerékpárnál hatékonyabban égeti a kalóriákat.

 

Hivatalos orvoslás

Az artrózis szokványos orvosi terápiájának középpontjában a fájdalomcsillapítás, a gyulladások csökkentése és az ízület funkciójának javítása áll. A fájdalmakat és a gyulladást általában nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal kezelik. Az akut gyulladás állapotában ez a gyógyszeres kezelés valóban hasznos és ésszerű eljárás. Tartós terápiára azonban ezek a gyógyszerek nem a legalkalmasabbak, ugyanis szedésük komoly mellékhatásokkal jár például a vesékben, valamint a gyomor-bél rendszerben. Ami a tartós kezelést illeti, ezek a szintetikus gyógyszerek sok esetben helyettesíthetők természetes hatóanyagokkal.

 

A szilárd burkolatú úton kocogás jelentős terhelést jelent ízületeinknek

 

További lehetőséget jelentenek az ízületbe adott kortizon-, illetve helyi érzéstelenítő injekciók. Súlyos, előrehaladott stádiumban szükség lehet az ízület műtéti átöblítésére, amelyet artroszkópos beavatkozás (az ízület endoszkópos vizsgálata) keretében végeznek. A műtét során speciális eszközökkel lesimítják az érdessé vált porcfelszínt, és a levált porctörmeléket öblítőfolyadékkal kimossák az ízületi résből. A panaszok ezzel a módszerrel jelentősen enyhíthetők, de a már kialakult porckárosodás nem gyógyítható vele. A beavatkozás hatása sem végleges, az esetek többségében a műtéttől számított két évig tart.  A hivatalos medicina utolsó lehetősége a betegség kezelésére a sérült ízület eltávolítása és mesterséges ízületi protézis behelyezése.

 

 

Hialuronsav

A hivatalos orvoslás egyik speciális módszere a hialuronsav befecskendezése az érintett ízületbe. Ez a terápia azonban egyelőre széles körben nem terjedt el. A hialuronsav egy a szervezetünkben előforduló természetes anyag. Ez teszi a bőrt rugalmassá és feszessé, tartja formában a szem belsejében elhelyezkedő ún. üvegtestet, de egyúttal fontos alkotóeleme az ízületi folyadéknak is. Többek között részt vesz a porc fehérjeláncainak térhálós elrendeződésében.

 

A porc rugalmassága többek közt hialuronsav-tartalmától is függ. Ha ezt a  természetes anyagot az ízületbe fecskendezik, javíthat a sérült porc állapotán

 

Az ízületbe adott hialuronsav-injekciók hatékonysága azonban egyénenként változik: a teljes panaszmentességtől a hatástalanig. A legjobb eredményeket a kezdődő, illetve a középsúlyos artrózis kezelésében lehet vele elérni. Előrehaladott stádiumban ez a terápia nem sok sikerrel kecsegtet.

 

 

A szelíd elternatívák

E-vitaminnal fokozható a fájdalomcsillapítók hatása

A növényi E-vitamin szelíd alternatíva, amellyel kiegészíthetjük a fájdalomcsillapítókat. Számos klinikai teszt egybehangzóan  igazolta, hogy az E-vitamin a reumás jellegű megbetegedésekben, így a kopásos eredetű gyulladásokban is sikeresen semlegesíti az agresszív szabad gyököket, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatokban. Az E-vitamin fékezi a gyulladásos mediátoroknak nevezett anyagok termelődését, amelyek aktiválják, beindítják a gyulladásos folyamatokat. Az E-vitamin nem szokványos fájdalomcsillapító, tehát nem közvetlenül a fájdalomra hat. Hosszabb ideig nagy dózisban folyamatosan kell szedni a kívánt hatás érdekében.

Homeopátiával a porcok védelmében

Homeopátiával az artrózis hatékonyan kezelhető, főképp, ha a folyamat még nem előrehaladott. A laikus számára nem könnyű a megfelelő szer kiválasztása, ezért ezt érdemes megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberre bízni. Léteznek azonban ún. komplex homeopátiás készítmények, amelyek összetétele garantálja, hogy a laikus felhasználó is biztonságosan alkalmazhassa azokat.

Ördögkarom– csillapítja a fájdalmakat és a gyulladást

Az afrikai eredetű ördögkarom (másik nevén ördögcsáklya) nevű növény hatóanyagai rendkívül hatékonyak a reumás és kopásos ízületi betegségek kezelésében. Csillapítják a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatásúak. A hatás kettő-négy heti folyamatos szedés után jelentkezik. Önállóan is alkalmazható enyhébb, illetve középsúlyos esetekben. Súlyosabb gyulladások és fájdalmak esetén az orvos által rendelt gyógyszerek mellé szedhető, segítségével csökkenthető a szintetikus gyógyszerek adagja.

 

Az afrikai ördögkaromból nyert kivonat gyulladásés fájdalomcsillapító hatású

 

Az akut és heves fájdalmak csillapítására az ördögkarom nem alkalmas. A növényt, illetve kivonatát nagy dózisban kell alkalmazni. A gyógynövényboltok és drogériák kínálatában szerepelő ördögkaromdrazsék általában túl kevés növényi kivonatot tartalmaznak, ezért sokat kell belőlük szedni a kívánt hatás érdekében. Az első pillantásra kedvezőnek tűnő beszerzési árról csakhamar kiderül, hogy valójában nem is olyan kedvező. Az ajánlott terápiás napi dózis 4,5 g ördögkarom, illetve 960 mg növényi kivonat.

Fűzfakéreg – hosszú távú kezelésre is alkalmas

A fűzfakéreg nélkül ma valószínűleg nem ismernénk az aszpirint. A 19. században ugyanis fűzfakéregből izolálták a szalicin nevű hatóanyagot, amelyből Felix Hoffmann német gyógyszerész 1897-ben előállította az acetil-szalicilsavat. Az acetil-szalicilsav igen sokoldalú hatóanyag – bár sajnos nem mentes a mellékhatásoktól sem, főképp a gyomor-bél rendszert illetően. Ez a kockázat a természetes fűzfakéreg használata esetén viszonylag alacsony, mivel az csupán az acetil-szalicilsav előanyagát, a szalicint tartalmazza. Ez változatlan formában távozik a gyomorból, és csak a májban, illetve a gyulladás helyszínén alakul át szalicilsavvá. Mivel az artrózis idült betegség, fontos szempont, hogy az alkalmazott kezelés ne okozzon mellékhatásokat.

 

A fűzfakéreg láz-és fájdalomcsillapító hatását már az ókori egyiptomiak és indiaiak is ismerték

 

Prof. dr. Sigrun Chrubasik (Freiburgi Egyetem) a fűzfakéreg hatékonyságáról publikált kísérleti eredményeket, amelyekben a fűzfakérget a standard kezelésben alkalmazott ún. Cox-2-inhibitorokkal hasonlították össze. A vizsgálatok eredménye szerint a fűzfakéreg a jelenleg ismert leghatékonyabb növényi fájdalomcsillapító.

Porckopás ellen csipkebogyó

A csipkebogyópor rendkívül hatékonyan semlegesíti a káros hatású szabad gyököket. Ezzel fékezi, sőt akár le is állíthatja az ízületekben tomboló gyulladást. Ezáltal feltartóztatható a porc folyamatos kopása és megszüntethető a fájdalom. Egy dán és egy norvég klinikai kísérletben igazolták, hogy a szintetikus fájdalomcsillapítók dózisát a felére lehetett csökkenteni, ha a beteg csipkebogyóport szedett. Javult a beteg ízületek mozgathatósága és a páciensek alvása is.

 

Egyre több tudományos kutatás igazolja, hogy a csipkebogyópor pozitív hatást gyakorol ízületeinkre

 

Porcvédő anyagok: kondroitin és glükozamin

A kondroitin és a glükozamin közismert és kedvelt étrendi kiegészítők, amelyek kedvező hatásúak a megtámadott ízületekre. A két említett hatóanyag előnyös klinikai hatása logikusnak tűnik, hiszen a kondroitin-szulfát olyan makromolekula, amelyet a porcsejtek termelnek, és feladata a porcszövet ellenálló képességének, rugalmasságának növelése. Sok szakember azonban kétségbe vonja, hogy ezek az anyagok szájon keresztül adagolva valóban eljutnak az ízületekbe. Itt csak egy dolog segíthet: mindenki próbálja ki maga. Ami az egyiknél hatástalan, a másik embernél segíthet.

Hialuronsav még egyszer: injekció helyett szájon keresztül is szedhető

A hialuronsavat, amint már fentebb említettük, lehet közvetlenül az ízületbe injekciózni. Azonban lehet szájon keresztül is adagolni. Ezzel kapcsolatban szintén számolnak be pozitív és negatív tapasztalatokról. A hialuronsavat gyakran a petyhüdt, ráncos bőr fiatalítószereként reklámozzák. Érdekes, hogy azok, akik főképp kozmetikai céllal szedték, pozitív mellékhatásról számoltak be ízületeiket illetően. Ez egyúttal azt jelenti, hogy kizárható a placébóhatás.

Zöld kagyló

A kutatóknak feltűnt, hogy az új-zélandi őslakosok, főképp a tengerpart közelében élő törzsek körében teljesen ismeretlen a kopásos ízületi megbetegedés. Ezt a jelenséget egy bizonyos kagyló fogyasztásával hozták kapcsolatba. A vizsgálatok kimutatták, hogy az új-zélandi zöld kagyló igen sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek a porcainkat és a  csontjainkat is alkotják. Ezek közül a legfontosabb a glükozamin-glükán, amely az ízületi folyadékban is előfordul, és fontos szerepet játszik annak viszkozitásában.

 

Az új-zélandi zöld kagyló gazdag glükozamin-glükánban, amely előfordul a porcokban és az ízületi folyadékban egyaránt

 

Az ausztráliai Bundoora Egyetem kutatói analizálták a zöld kagyló zsírsavait. Az omega- 3 zsírsavak eddig ismeretlen alcsoportjára bukkantak, amelyek rendkívül erős gyulladásgátló tulajdonságúnak bizonyultak, és különösen artrózis esetében tűnnek hatékonynak. Természetesen – mint minden természetes hatóanyagot illetően – a zöld kagylóval kapcsolatban is vannak, akik kétségbe vonják a hatásosságot. Fontos: Minden itt bemutatott étrendi kiegészítő hatása sokkal jobban érvényesül, ha a páciens rendszeresen mozog, sportol, hiszen a hatóanyagok mozgás hatására nagyobb mennyiségben jutnak el az ízületekbe.

Akupunktúra – igazoltan hatásos

Akupunktúrával az ízületi kopást ugyan nem lehet meggyógyítani, de a fájdalmakat eredményesen csillapítja és az ízület mozgékonyságát is javítja a tűszúrásos kezelés. Ezt térdízületi bántalmakban szenvedő nagy számú betegcsoporton végzett klinikai tesztek igazolták.

 

 Klinikai kísérletek igazolták, hogy az akupunktúra javítja az ízületek funkcióját

 

Sajátvér-kezelés– az immunrendszer tréningje

A vér rengeteg információt hordoz az egyénnel kapcsolatban, például hogy milyen betegségeken esett át, a lezajlott fertőzésekből visszamaradt toxinokat, anyagcseretermékeket és specifikus antitesteket. A saját vérrel végzett kezelés célzott ingereket közöl a szervezettel, ezért az immunrendszert edző, erősítő gyógymódnak tekinthető. A hatás fokozható, ha a vérhez homeopátiás gyógyszereket kevernek, mielőtt visszafecskendeznék a szervezetbe.  Artrózis esetén a sajátvér-kezelés fájdalomcsillapító hatású, alkalmazásával csökkenthető a beteg által szedett gyógyszerek mennyisége, sőt a betegség kezdeti stádiumában teljes gyógyszermentesség is elérhető.

Piócákkal a térdfájdalmak ellen

Az orvosi piócákat ma már nem csak a természetgyógyászok rendelőiben, hanem a természetes gyógymódok iránt elkötelezett kórházak osztályain is alkalmazzák. Prof. dr. Gustav Dobos, a Duisburgi Egyetem természetes gyógymódok és hagyományos kínai orvosi tanszékének vezetője szerint a piócázás a térdízületi fájdalom leghatékonyabb természetes gyógymódja. Egyetlen kezelés – amelyet 4-6 pióca felhelyezésével végeznek – az esetek 70-80 százalékában sikeres. A hatás 3–6 hónapig tart.  A hüvelykujj alapízületének artrózisában szenvedő páciensekkel végzett klinikai kísérlet is ígéretes eredményekkel zárult.

 

A jó öreg piócák az artrózis kezelésében is rendkívül hatásosnak bizonyultak

 

Medi-Taping – ragtapaszokkal a fájdalmak ellen

Aku-Taping, Medical TapingConcept, Medi-Taping – sok név, amelyek lényegében ugyanazt a fogalmat takarják. Ezek az eljárások mindössze néhány apró részletben különböznek. Az eljárás alapjait dr. Kenso Kase japán orvos dolgozta ki a hetvenes évek elején. A rugalmas ragtapaszokat kinyújtott izmok vagy ízületek felett ragasztotta a bőrre. Mozgás közben a bőr a ragasztószalagra tapad, így a bőr és az irhaszövet minden mozgás alkalmával elcsúszik egymáson, ami folyamatos masszírozó hatást eredményez, és pozitív ingerlést jelent a mélyebb szöveteknek. Ez ellazítja, tehermentesíti az izmokat, és csökkenti az irritációt, aminek hatására enyhülnek a mozgásszervi fájdalmak.  Míg a KinesioTaping rendszerében a ragasztószalagokat anatómiai szempontok szerint ragasztják fel, az ebből továbbfejlesztett módszerek a hagyományos kínai orvoslás diagnosztikai és terápiás szabályait is figyelembe veszik.

 

A Tape-szalagokat ma már a profi sportolók is rendszeresen alkalmazzák

 

Schüssler-sók – korai stádiumban hasznosak

A Schüssler-sók is kiválóan alkalmazhatók az artrózis kezelésében, főképp az ízületi kopás korai stádiumában, amikor a betegség még nem okoz jelentős fájdalmakat. Mindegyik só hatásos, amelyik hatással van a csontokra. Például: Calcium fluoratum D2, Calcium phosphhoricum D6, Magnesium phosphoricum D6, Natrium chloratum D6, Natrium phosphoricum D6 és a Silicea D12.

Kénes gyógyfürdők – balzsam az ízületekre

Már az ókori görögök is ismerték a kénes fürdők gyógyító hatását. Mozart és Beethoven is igen kedvelték a kénes gyógyforrások vizeit. A kén nélkülözhetetlen alkotóeleme az életfontosságú fehérjéknek, többek között azokénak is, amelyek a porcokat alkotják. A kénes gyógyfürdők számos ízületi bántalomban szenvedőnek segítettek már.

 

A kéntartalmú gyógyvizek valóságos balzsamként hatnak a meggyötört ízületekre

 

Régi bevált házi praktikák

Akut artrózisos gyulladásra: túrópakolás

A forró gyulladás lehúzásában a túrópakolás verhetetlen. Kenjünk fel sovány túrót vagy krémtúrót kb. 1 cm vastag rétegben a gyulladt ízületre, és kössük át gézzel, majd vászonkendővel. Legalább 20 percig hagyjuk fent a pakolást. Akit nem zavarnak az ágyban a beszáradt túródarabkák, a pakolást egész éjszaka fent hagyhatja.

Káposztapakolás a térdre

A káposztás pakolást érdemes kúraszerűen 4-6 hétig folyamatosan alkalmazni. Ez a kúra igen hatásos. Főképp a térdízületek fájdalmaiban bevált módszer. Bármelyik káposztafajtát felhasználhatjuk, de a fehér káposzta tűnik a leghatásosabbnak. Felhelyezés előtt a káposztalevelet nyújtófával vagy egy üvegpalackkal érdemes kissé megtörni, megropogtatni, hogy a levél nedvei kiserkenjenek. A levelekkel ezután borítsuk be a fájó ízületet, majd kössük át gézzel, végül rögzítsük az egészet egy fáslival. Tippünk: Egy régi, kiszolgált perlonharisnyából vágott csíkok ugyanúgy alkalmasak a levelek rögzítésére, mint a fásli.

 

A káposztás pakolás főképp térdízületi fájdalmak kezelésében hatásos

 

Gyógyföldpakolás

A gyógyföld vagy ásványföld igen gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A kenhető pép előállításához a porított formában forgalmazott ásványföldet kevés vízzel keverjük el. A pépet rákenjük a beteg ízületre, majd kendőkkel és fáslival borítjuk be.

Fekete nadálytős pakolás

Bár kaphatók fekete nadálytőből készült kenőcsök is, de ami a hatékonyságot illeti, a  pépesített növény felülmúlhatatlan. Így készítsük el a pakolást: a szárított feketenadálytő- gyökeret törjük porrá, majd egy csészében nagyon forró vizet és néhány csepp étolajat adjunk hozzá, és ebből keverjünk pépet. A pépet kenjük lenvászonra, és ezzel borítsuk be az ízületet. Frissen szedett levelekből készített pakolás: a leveleket mossuk meg, és nyújtófával vagy üvegpalackkal hengereljük ki, hogy nedveik kiserkenjenek. A levelekkel borítsuk be a fájó ízületet és kössük át kendővel,  a kendőt fáslival fögzíthetjük.

 

A vadgesztenye nem csak a visszerek orvossága

 

Nyugtató hatású gesztenyekúra

A vadgesztenye nem csak a visszerek orvossága, de az ízületi kopásnak is kiváló gyógyszere lehet. Ősszel gyűjtsünk be kb. 20 db vadgesztenyét a piros virágú fajtából (vörös vadgesztenye, Aesculus pavia). Vágjuk fel kis kockákra, majd tegyük egyliteres üvegbe, és öntsük fel borókapálinkával. Legalább két hétig hagyjuk állni. Szűrjük le. Az így nyert folyadékkal rendszeresen dörzsöljük be a fájó ízületeket.

V.T.
XVII. évfolyam 11. szám

Címkék: artrózis, holisztikus gyógymódok, ízületek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.