Betegségek A-tól Z-ig

Neurálterápia: a páciens panasza szinte azonnal megszűnik

  Az orvos körbeinjekcióz egy a hason lévő heget, és egycsapásra megszűnik a régóta fennálló térdfájdalom. Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokról hallhatunk a neurálterápiával kapcsolatban. A csodának tűnő jelenség azonban (legalábbis részben) elméleti szinten megmagyarázható.


   

  1925-ben dr. Ferdinand Huneke, német orvos súlyos migrénben szenvedő nővérének a helyi érzéstelenítőszerként használt prokain nevű anyagot intravénásan befecskendezte. A feljegyzések szerint tévedésről volt szó, ugyanis Huneke véletlenül nem azt az ampullát szívta fel, amit eredetileg szeretett volna. Ez a véletlen azonban valóságos csodát művelt, mivel Huneke testvére a tévesen beadott szertől kigyógyult a súlyos migrénből. A prokaint hivatalosan tilos volt intravénásan beadni, mert akkoriban attól tartottak, hogy az halálos kimenetelű agykárosodást okoz. Ezt a készítményt helyi érzéstelenítőként forgalmazták, többféle kereskedelmi néven. A prokain a folsav (B9-vitamin) származéka.

   

  Az ezt követő években Ferdinand Huneke Walter nevű fivérével együtt teljesen új terápiás rendszert dolgozott ki, amit eleinte gyógyító anesztéziának nevezett. Mindkét fivér folyama
  tosan kísérletezett és rengeteg tapasztalatot gyűjtött, amelyek alapján tovább fejlesztették metódusukat. Először a gerincvelői idegek által beidegzett bőrszelvényeken (szegmenseken) szereztek tapasztalatokat.Ez az eljárás jól ismert idegi kapcsolatok alapján működik, amelyek meghatározott bőrfelületeket meghatározott belső szervekkel kötnek össze. Ha az orvos a megfelelő bőrfelület alá kis hólyagokat (ún. kvadlikat) fecskendez, befolyásolhatja az adott területtel idegi kapcsolatban álló belső szerv vagy szervek működését.

   

  A Huneke fivérek azonban ennél tovább léptek, és injekcióikat nem csak a bőrbe és izmokba fecskendezték, hanem idegek közvetlen szomszédságába, vagy egyenesen a vénákba, sőt, egy idő után hegekbe, illetve azok köré.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  –dr.ki–
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.