Betegségek A-tól Z-ig

Neurodermatitisz: amikor ég, viszket a bőr

A betegség szoros kapcsolatban áll a helytelen táplálkozás okozta anyagcserezavarokkal

Egyre több embert érint az allergia és az ekcéma valamilyen formája. Különösen kellemetlen betegség a  neurodermatitisznek vagy atópiás ekcémának nevezett betegség. Azonban még súlyos, krónikus esetekben is van segítség.


A neurodermatitiszben szenvedő páciensek többsége valóságos kálváriát jár,  mire végre segíteni tudnak rajta

 

Vigasztalásul mindjárt szögezzük le az elején: ha a terápia során érvényesül a holisztikus szemlélet, a betegség kezelhető. Gabriella esete jól példázza, mennyire nehéz a tünetmentes állapotig eljutni. Gyermekkorában kortizontartalmú kenőcsöt írtak fel neki, ami rövid távon mindig enyhítette a panaszait. Tinédzserkorában azonban a betegség egyre gyakrabban újult ki, immár az egész testén. Miután 20 éves korában gyógyszermellékhatások miatt elhagyta az addig szedett antihisztamint, valósággal elszabadult a bőrén a „pokol”. Az orvosok nem tudták, hogyan tovább – „gyógyíthatatlannak” minősítették. Ezt teljes testi és lelki összeomlás követte depresszió formájában.

 

Gabriella ezután legalább ötször került kórházba, és az utolsó alkalommal valóban kisebb csoda történt vele. Egy speciális klinikán többféle tesztet végeztek rajta és rotációs diétára fogták. Ezek alapján kiderült, hogy többféle élelmiszerrel szemben túlérzékeny. A bélszanálás keretében sikerült kiirtani a belekben tenyésző gombát. Ugyanakkor az egyik teszt kimutatta, hogy az egyik műanyag fogtömésével szemben allergia alakult ki. Pszichoterápiás beszélgetések segítették abban, hogy jobban fel tudja dolgozni betegségét.

 

16 éve tünetmentes. A bőr azonban továbbra is élete központi témája, igaz, pozitív értelemben: kozmetikusként dolgozik, s egy natúrkozmetikai cég reklámarcaként is szerepelt.

 

A bélszanálás jelentősége

A táplálkozás is fontos szerepet játszik az atópiás ekcéma kialakulásában. A téma szakértői szerint főképp a hisztaminban gazdag ételek, valamint a manapság oly elterjedt élelmiszeradalékok okolhatók sok bőrbetegség kialakulásáért. Utóbbiak között megemlítendők a tartósítószerek, színezékek, sűrítő-, állományjavító és ízfokozó anyagok. Több klinikán éppen ezért a neurodermatitisz terápiájának szerves része a dietetika.

 

Az érintettek több mint 85 százalékában a betegség 5 éves kor előtt tör ki

 

Főképp a természetes gyógymódok iránt elkötelezett terapeuták vélik úgy, hogy a betegség szoros kapcsolatban áll a helytelen táplálkozás okozta anyagcserezavarokkal. Ha legfontosabb kiválasztószerveinket, a beleket, a tüdőt és a bőrt túlterheljük, a bőr újra és újra neurodermatitiszes epizóddal reagál. A valódi oki terápia érdekében éppen ezért nélkülözhetetlen a széklet laboratóriumi vizsgálata. Szinte minden érintett betegnél megállapítható a bél baktériumflórájának károsodása.

 

Az allergiásoknálgyakran találkozhatunk a bélnyálkahártya idült károsodásával. Ez a nyálkahártya jelenti sok kórokozóval és káros anyaggal szemben a legfontosabb védvonalat a szervezetben. Az allergiában szenvedőknél a nyálkahártya „védőbevonata”, az ún. sIgA (szekretorikus immunglobulin- A) nem termelődik kellő mennyiségben. Ha a bélflóra is károsodott, az allergének akadálytalanul felszívódnak a belekből. Amikor ezek az anyagok kapcsolatba kerülnek az immunrendszerrel, heves reakciókat váltanak ki a beteg szervezetéből. E jelenséget hívják „lyukas bél szindrómának”.

 

Hogyan támogathatjuk a méregtelenítést?

A béltisztítás és a méregtelenítés fontos elemei a holisztikus terápiának. A bélflóra célzott regenerálásának célja, hogy helyreállítsa a bélnyálkahártya védelmi funkcióit. Ugyanis itt, a belekben, illetve közvetlenül mellettük található az immunrendszer egészének nagy része. Az ún. bélszanálást főképp akkor érdemes elvégezni, ha gombákat találtak a székletmintában. A bélszanálásra alkalmas készítmények probiotikumok (hasznos bélbaktériumok) és tejsavas erjesztéssel készült élelmiszerek. A kenyérital (kvász) rendszeres fogyasztása rendkívül hasznos, de ezzel az itallal a bőrt helyileg is lehet kezelni.

 

Számos készítmény létezik, amelyekkel regenerálható az egészséges bélflóra.  Ilyen például a kenyérital (kvász) is

 

Sok embernél a szervezet egyszerűen nem képes kellő mértékben méregteleníteni önmagát. Mindezt a szakértők az egyre nagyobb környezeti terhelésnek és a nehézfémek felhalmozódásának tulajdonítják. Az olyan környezeti mérgek, mint például az impregnálószerek, a növényvédő szerek, az ivóvízben található vagy az amalgámtömésekből kioldódó nehézfémionok jelentős mértékben gyengítik immunrendszerünket.

 

A holisztikus terápiás koncepció kiterjed a sav-bázis egyensúly helyreállítására is bázikus táplálkozással, bázikus sók szedésével, valamint bázikus kémhatású ülőfürdők alkalmazásával. A szervezet ellenálló képességének fokozása érdekében rendszeresen alkalmazzák a sajátvér-terápiát is. Ennek legelterjedtebb formája a vénából levett vér visszafecskendezése a farizomba. A vérhez azonban olykor felszívnak a fecskendőbe biológiai eredetű orvosságokat is, amelyek fokozzák a kezelés hatását. A vért visszainjekciózás előtt lehet ózonnal is dúsítani.

 

Nap mint nap újabbnál újabb élelmiszer-adalékokat kreálnak. Ezek olyan anyagok, amelyekkel szervezetünk korábban soha nem került kapcsolatba, ezért először „meg kell ismerkednie” velük

 

Sok esetben nagyon hasznos az autológ immunterápia (AHIT) is. Ennek keretében a beteg testnedveiből (vizelet/vér) az immunrendszer bizonyos anyagait, ún. citokineket vonnak ki, amelyekből laboratóriumban személyre szabott gyógyszer készül. Azokat a citokineket szaporítják fel, amelyek elősegítik a test spontán gyógyulását.

 

 

A hko is a bélrendszerre fókuszál

A hagyományos kínai orvoslás is osztja azt a véleményt, miszerint a neurodermatitisz esetében a bőr a bajok áldozata és nem előidézője. A kínai orvoslás elmélete azt feltételezi, hogy a beteg vére „tisztátalan”. „Nedves forróságról”, „méreganyagokról” beszélnek, amelyeamelyeket a beteg a vakarózás okozta vérzéssel igyekszik eltávolítani testéből. Ilyen „zavaros, nyálkás forróságot” főképp élelmiszerek – sajt, cukor és alkohol – okoznak, de szerepelhet a tettesek között allergén, például pollenek vagy stressz is. A kezelés célja, hogy a vért megtisztítsák a mérgektől.

 

A lúgos kémhatású sókkal gazdagított ülőfürdőkkel megkönnyíthetjük a  sav-bázis egyensúly helyreállítását

 

Akut gyulladás és viszketés esetén a hagyományos keleti gyógyászat alkalmazhat akupunktúrát, esetleg vérlebocsátást, de a terápia bázisát a beteg tüneteire, panaszaira szabott gyógynövényes receptúrák alkotják, főképp teák, főzetek formájában.

 

 

Értékes segítők: homeopátia és gyógynövényterápia

A homeopátiás alkati szerek is rendkívül értékes segítséget jelenthetnek a gyógyulásban. Gyakran a Sulfur, a Phosphorus és a Ferrum phosphoricum bizonyul hatásosnak, mivel a neurodermatitiszben szenvedő betegek olykor neuraszténiásak is, vagyis nehezen viselik az idegrendszeri terhelést.

 

Homeopátiás, illetve spagírikus komplex készítményekkel kiválóan elősegíthető a mérgek kiválasztása. Ami a gyógynövényeket illeti, a csersavas készítmények bizonyultak hatásosnak, amelyeket napközben „bázisszerként” kell alkalmazni. Esténként az emésztőszerveket és a máj működését serkentő szereket ajánlott fogyasztani. Belső használatra többek között a piros ebszőlő, más néven keserű csucsor (tabletták vagy cseppek formájában), a borágó- és a ligetszépeolaj (kapszula) alkalmas.

 

Ha a belek nem egészségesek, annak immunrendszerünk is kárát látja. A  neurodermatitiszes betegeknél éppen ezért a bélszanálás jelenti a bázisterápiát

 

A méreganyagok kiválasztásában többek között a csalánból, az aranyrutából és a zsurlóból készült teák (vese), valamint az articsókát, máriatövist, ürmöt és vérehulló fecskefüvet tartalmazó készítmények (máj) segítik szervezetünket.

 

 

Problémát okozhat a víz és a szappan

A zuhanyozás és a fürdés hatására bőrünk veszít faggyútartalmából, amit a habzó szappanok még fokoznak is. Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az a bőrt még inkább kiszárítja. Ezért az ülőfürdő 15 percnél lehetőleg ne tartson tovább, és a fürdővízbe mindig öntsünk kevés bőrápoló olajat. A bőrt ne dörzsölve szárítsuk, hanem óvatosan itassuk le róla a vizet. Ezután az egész bőrt krémmel vagy olajjal kell bedörzsölni. A bőr szárazsága neurodermatitisz esetében a csökkent ureaszinttel függ össze. Az urea legfontosabb nedvesítőkomponense bőrünknek.

 

Az ureát tartalmazó készítmények hasznosak lehetnek, azonban a terápiás céllal felvitt urea az irritált, repedezett bőrön további irritációt okozhat. Száraz bőr esetén kenőcsöket, gyulladt bőrön pedig inkább krémeket kell alkalmazni. A bőr külső kezelésében ezen kívül a sheavaj, a ligetszépe olaja, a betulin és a nyírfakéreg is rendkívül hasznos. Léteznek lúgosító kémhatású, kifejezetten neurodermatitiszeseknek kifejlesztett bőrápoló termékcsaládok is.

 

A Neukircheni Klinika kezelésének sikere képekben

 

A nedvező ekcémák kezelésére cseranyagokat tartalmazó készítmények váltak be, amelyek a nedvességet kiszárító, viszketéscsillapító és enyhén gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

Ne feledkezzünk meg a lélekről sem

Minél idültebb és minél hevesebb a neurodermatitisz lefolyása, annál mélyebben érintett a psziché is. Sok beteg visszavonul a társasági életből, az ekcémájuk miatt megbélyegzettnek érzik magukat, különösen, ha a bőrtünetek az arcukon vagy a kezükön jelennek meg. Sokan ódzkodva fognak kezet ekcémás emberekkel, mivel fertőző betegségre gyanakszanak. Ezért nagyon fontos a minél szélesebb körű felvilágosítás e betegséggel kapcsolatban.

 

Sok bőrgyógyász rámutat a bőr és a lélek kapcsolatára. Meggyőzően ecsetelik, milyen erős negatív hatást gyakorolnak az allergiára a párkapcsolati problémák és a stressz. Bár pszichoterápiával nem lehet meggyógyítani a neurodermatitiszt, de mindenképpen javítani lehet vele a beteg általános és lelki állapotán.

 

A hagyományos kínai orvoslás (hko) házi patikájában a betegeknek személyre szabott receptek alapján állítanak össze növényi orvosságokat

 

Egy klinikai teszt ugyanakkor igazolta, hogy a pszichodinamikus terápián részt vevő neurodermatitiszes betegek sokkal hosszabban maradnak tünetmentesek, mint a kontrollcsoport tagjai, akik csupán bőrgyógyászati ellátásban részesültek. Lélek és test harmóniája tehát a gyógyulás bázisa, és nélkülözhetetlen része a holisztikus terápiának.

 

 

Mi a neurodermatitisz?

A neurodermatitisz szó görög eredetű, a neuro (ideg) és a derma (bőr) tagokból tevődik össze. A fogalom a 19. századból származik, amikor az orvosok azt feltételezték, hogy a betegséget az idegek gyulladása okozza. Ezt az elméletet azonban a tudomány később megcáfolta.

 

Ma az atópiás ekcéma vagy az atópiás dermatitisz fogalom elterjedtebb (atopia = hely nélküliség, nem hozzárendelhető, és ekcéma = megduzzadt, megkelt). Az „atópia” fogalom lényegében arra utal, hogy az érintettek hajlamosak amúgy teljesen ártalmatlan anyagokkal szemben túlérzékenyen reagálni. Ezek lehetnek élelmiszerek, házi por vagy növények virágpora. Az örökletes hajlam okozhat asztmát, szénanáthát, allergiás kötőszöveti gyulladást vagy élelmiszer-allergiát is.

 

Az anyatejes táplálás után jelentkezik először a betegség

 

A neurodermatitisz idült betegség, amely nem fertőző, és epizódokban, ún. schubokban lép fel. A tünetek egyénenként különböznek. Csecsemőknél és kisgyermekeknél például a száraz bőr utalhat az atópiás ekcéma megjelenésére. Felnőtteknél szintén a nagyon száraz, faggyúmentes bőr jelzi a betegséget. Az ekcéma gyakran az arcon (homlok, szemek környéke, száj), valamint a nyakon és a tarkón jelenik meg. Ugyanakkor a mellkas, a könyökhajlat, a térdhajlat, valamint a lágyékhajlat és a kezek is gyakran érintettek.

 

A főbb tünetek

A schub alatt a bőr kivörösödik és pikkelyesen hámlani kezd. Az ekcéma helyén apró hólyagocskák keletkezhetnek, amelyek felfakadnak és nedv szivárog belőlük. A hólyagok helyén néhány nap alatt pörk képződik, amelyet a beteg a kínzó viszketés miatt elvakar. Ezzel ördögi kör veszi kezdetét: az ekcémás terület a vakaráskor könnyen fertőződik. A bőr egyszerűen nem tud megnyugodni. Mivel a viszketés általában éjszaka a legerősebb, a beteg nem tud aludni és nagyon kimerül. Mindez tartósan legyengíti az egész szervezetet, aminek talaján újabb betegségek, panaszok jelenhetnek meg.

 

Ezen túlmenően számos egyéb testi tünet felhívja a figyelmet az atópiás ekcémára: az arc sápadtsága vagy pirossága, karikás szemek, a szájzug berepedezése, az ajkak gyakori gyulladása, vonalak, rajzolatok megjelenése a tenyéren és a talpon (hiperlinearitás), a szemöldökök szélei „kikopnak”, valamint a gyapjútextíliák gyakran irritálják a bőrt.

 

Gyapjú – komoly problémát jelent a neurodermatitiszben szenvedő betegeknek

 

A neurodermatitiszes páciensre gyakran jellemző az ún. „Dennie–Morgan ránc”, ami egy egyszeri vagy kettős redő az alsó szemhéj alatt, valamint a „fehér dermografizmus”: ha a beteg bőrén egy tompa tárgyat végighúzunk, a bőr először kifehéredik, ahelyett hogy kivörösödne. Ez a fokozott hisztamintermelődéssel, valamint a bőr hajszálereinek összehúzódásával magyarázható, ami miatt a vonás helye hosszabban fehér marad.

 

Kiváltó okok

A neurodermatitisz örökletes betegség, amely azonban csak akkor tör ki, ha a kiváltó, provokáló tényezők is jelen vannak. Ha mindkét szülő atópiás ekcémában szenved, akkor közös utódaiknál 60-80 százalék a valószínűsége annak, hogy ők is megbetegszenek. Ha a családban nincs jelen a betegség, akkor a gyerekeknél a betegség kockázata mindössze 5-15 százalék. Több provokáló, kiváltó tényezőt ismerünk. A leggyakoribbak: az anyatejes táplálás abbahagyása, csecsemőknél a tápszeres táplálásra való átállás, csecsemő-, illetve kisgyermekkori oltások, antibiotikus kezelések, amalgámtömések az anya fogaiban. Továbbá: pubertás, fogamzásgátlók szedése, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, terhesség, tartós pszichés stressz, terhelés. 

 

Kerüljük a sok hisztamint

A túl magas hisztaminszint vagy a hisztaminintolerancia ronthat a neurodermatitiszben szenvedők állapotán. A hisztamin egy ún. szövethormon, amelynek fontos szerepe van a viszketés és az allergiás reakciók kialakulásában. Ezért az érintetteknek ajánlott a sok hisztamint tartalmazó élelmiszerektől tartózkodni. Ilyenek: a tonhal, a szardella, a kolbász- és hurkafélék, a csokoládé, az ecet, az alkohol, a sütőélesztő, a mogyoró- és diófélék, a sajt, a kakaó, különféle gyümölcsök, mint például a kivi, a földieper és a citrusfélék.

 

A gamma-linolénsavban gazdag étrendi kiegészítők hatásosnak bizonyultak az  atópiás ekcéma kezelésében. Ilyen pl. a ligetszépe és a borágó olaja

 

Elsősegély viszketés esetén

Hideg vízzel locsolhatjuk a viszkető bőrterületet, vagy jeges zuhanyt vehetünk. Érdekes, hogy a reggel 6 és 8 óra között végzett hideg zuhanyozás hatására fokozódik szervezetünk saját kortizontermelődése. Jégakkut csomagoljunk be törülközőbe, és azt helyezzük a viszkető területre.

 

Vakarózás bokával és a bőr kopogtatása: Az ujjaink helyett a bokánkkal vakarjuk a viszkető területet, ez nem irritálja annyira a bőrt. Ahová nem érünk el a bokánkkal, ott egyik ujjunkkal kopogtassuk a bőrt, ez is enyhíti a viszketést.

 

Imaginációs tréning: O. Carl Simonton szerint képzeljünk el egy erdei sétát, amely során egyre közelebb jutunk egy nagy, hűvös vízeséshez. Minél közelebb jutunk a vízhez, annál inkább érezzük hűsítő hatását. Következetes gyakorlással, e módszer segítségével egy-két Celsius-fokkal mérhetően csökkenthetjük bőrfelületünk hőmérsékletét.

 

Növényi hatóanyagok külső kezeléshez

• Aloe vera: Gél és krém formájában viszketésre és akut ekcémára.
• Nyírfakéreg: Kenőcs, cseppek formájában – gyulladásgátló.
• Borágóolaj: Kenőcsök (gyermekeknek), gyulladásgátló, csökkenti a viszketést, a hámlást és a bőr gyulladását.
• Tölgyfakéreg: Lemosások, fürdők, pakolások – összehúzó, gyulladásgátló hatású, nedvező ekcémára.
• Hamamelis (varázsmogyoró vagy varázsdió): Kenőcs, gél: enyhe ekcémára.
• Orbáncfű: Kenőcs száraz és gyulladt bőrre.
• Kamillavirág: Borogatás, fürdők, kenőcsök.
• Ligetszépemagolaj: Kenőcs (gyermekeknél), bőrápoló.
• Körömvirág (Calendula): Kenőcs, gyulladásgáltó és fertőtlenítő.
• Fekete tea: hideg borogatás akut ekcémára, főképp arcon.

 

Az ún. vízeséses imagináció segítségével is enyhíthetők a panaszok

 

Holisztikus terápiás koncepció

A holisztikus kezelésnek ki kell terjednie az alábbi pontokra:
• Mi zavarja, irritálja a szervezetet?
• A provokáló tényezőket ki kell iktatni a beteg életéből.
• A bőrtünetek lokális kezelése.
• Az immunrendszer tehermentesítése és erősítése.
• Méregtelenítés és bélszanálás.
• Személyre szabott étrend.
• Pszichoterápiás gondozás.
• Relaxációs technikák elsajátítása.

V.T.
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: atópiás ekcéma, bőrbetegségek, neurodermatitisz

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.