Betegségek A-tól Z-ig

Nozódák szabályozzák az immunrendszert Epstein-Barr-fertőzés után

Nyugat-Európában az embereknek majd 95 százaléka megfertőződik az Epstein–Barr-vírussal 30. életéve előtt. Ők a vírus inaktív formáját a felépülés után is egy életen át hordozzák.


A felnőttkorban fellépő Pfeiffer-féle mirigyláz legfőbb tünetei a láz és a torokfájás

 

A fertőzés a fiatal korra jellemző, a kórokozó a nyállal terjed. Lappangási ideje 10-14 nap, de akár 50 nap is lehet. A kisgyerekeknél általában atipikus tünetek fejlődnek ki, csak későbbi életkorban figyelhető meg a klasszikus kórkép, a garatmandulák kifejezett, lázas anginája formájában. Az állkapocs nyirokmirigyei jellemzően megduzzadnak, ezért a betegséget Pfeiffer-féle mirigyláz vagy mononukleózis néven is emlegetik. Az esetek 50 százalékában a szervezet nyirokmirigyei mind megduzzadnak, és nemritkán a lép is megnagyobbodik. Ilyenkor fennáll a léprepedés veszélye. Olykor jóindulatú májgyulladás képe is látható.

 

Az antibiotikumok hosszú távon irritálják az immunvédelmet

A fiatalokat általában antibiotikummal kezelik, jóllehet vírusfertőzésről van szó, ám a betegség az elején bakteriális fertőzés okozta mandulagyulladáshoz hasonlít. A fertőzés után a betegek gyakran panaszkodnak fáradtságra, hiába alszanak éjszakánként akár 8-10 órát is, reggel mégis erőtlenül ébrednek. A szervezetet viszont zsákutcába viszi a fertőzés és a bélflórát legyengítő antibiotikum párosítása. Ilyenkor a feladat a szervezet öngyógyító folyamatainak helyreállítása, hogy ezáltal elindulhasson a gyógyulás.

 

Ezt a célt szolgálja a sajátvér-terápia. Ehhez vért kell venni a pácienstől, amelyet C5 potenciára hígítanak. Ebből napi 5 csepp az adag. Ehhez jön még hetente 1x1 ml saját vér elölt, de homeopatikus módon feldolgozott Epstein–Barr-kórokozóval (ez az úgynevezett nozóda, azaz betegséget kelteni képes kórokozó homeopátiás hígítása), a fenékizomba injekciózva.

 

Az elölt kórokozók szignálként hatnak az immunrendszerre

A terápia időtartama 7 hét, mellette pedig a bélen keresztül történő kivezetésre szolgál a korianderből, medvehagymából és algákból készült tabletta. Ezeknek az anyagoknak a kombinációja hozzásegíti az immunrendszert ahhoz, hogy a méregtelenítéshez nélkülözhetetlen anyagokat képezzen.

 

Félévnyi kezelés után jelentősen javul a teljesítőképesség, amely a fertőzés hatására erőteljesen visszaesett. Ez azt jelzi, hogy a kezelés jó úton jár. A további erősítés érdekében havonta 1x5 globuli D200 potenciájú Epstein–Barr-vírus homeopátiás készítményt kell szedni, a nyelv alatt hagyni szétolvadni. Újabb negyedév elteltével a panaszok, főként a fáradtság, eltűnnek. Ugyanakkor kedvezőtlen esetekben akár két évbe is beletelhet, amíg a mononukleózis teljesen meggyógyul.

-me-
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: Epstein–Barr-vírus, immunerősítés, nozódák

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.