Betegségek A-tól Z-ig

Nyelvdiagnózis

A nyelv a testnedvek és a vér állapotát is tükrözi

Alig van még egy szervünk, amelyik annyira egyértelműen jelzi az egészségügyi problémákat, mint a  nyelvünk. A hagyományos kínai orvoslás és az ájurvéda évezredek óta tisztában van ezzel.


A nyelv és a szájüreg az ún. agyidegek révén szoros kapcsolatban áll agyunkkal. Négy nagy ideg kapcsolja össze a nyelvet az aggyal és belső szerveinkkel. Ezek az idegrendszeri kapcsolatok felelősek a hideg, a meleg, az ízek és a fájdalom érzékeléséért.

 

Ezen túl már az ókori Kínában tudták, hogy a szívmeridián kapcsolatban áll a nyelvvel. Aki tehát tudni szeretné, milyen állapotban van a szíve, vegye szemügyre alaposan  a nyelvét. A vesemeridián a nyelv alatt végződik, és a májmeridián egy ága is a nyelvhez fut. A nyelv ugyanakkor a testnedvek és a vér állapotát is tükrözi. A nyelvdiagnózisban jártas terapeuta számára a nyelv fontos diagnosztikai támpontokkal szolgál.

 

A nyelv vizsgálatára legalkalmasabb a természetes nappali fény. Ha csak mesterséges fény áll rendelkezésére, figyelembe kell venni, hogy ez esetleg megváltoztathatja a színeket. Bizonyos ételek és italok, például kávé, tea, vörösbor szintén megszínezi a nyelvet, csakúgy, mint a forró ételek, amelyek ráadásul a nyelvlepedék minőségét is módosítják. Ezért ajánlatos a nyelv vizsgálatát nem közvetlenül étkezés, ivás vagy fogmosás után elvégezni.

 

Elsőként a nyelvtestet, annak színét, alakját, valamint a nyelvlepedéket figyeljük meg. Fontos a nyelv nedvessége vagy szárazsága is. A nyelvtestet izmok és véredények alkotják. A lepedék az a vékony réteg, amely a nyelv felületén látható. Az egészséges ember nyelve finom, nem duzzadt, de nem is aszott kinézetű, egészségesen rózsaszínű és könnyen mozgatható. Kissé nedves és leheletvékony fehér réteg fedi – amit nem lehet valódi lepedéknek tekinteni.

 

A kínai orvoslásban ennek a nyelvnek a neve „világospiros nyelv vékony fehér lepedék kel”. Érdekes, hogy ez a normálisnak tekinthető állapot évszakonként is változhat. Kánikula idején a lepedék általában kissé vastagabb és kissé sárgás lesz. Ősszel a lepedék inkább vékonyabb, fehérebb és kissé száraz. Betegség esetén a nyelvtest és a lepedék egyaránt megváltozik: a nyelvtest vagy halvánnyá válik, vagy fehér, vörös, sötétvörös vagy kékeszöld színre vált. A kóros nyelvlepedék pedig lehet fehér, sárga, barnás vagy szürkés-fekete.

 

Miről árulkodik a nyelvlepedék?

• Valószínűleg mindenki felfedezte magán, hogy megfázás, influenza esetén a nyelvét fehér lepedék fedi – a hko ilyenkor külső hideg kórképről beszél.
• Ha a lepedék száraz, repedezett vagy púderszerű, az hőségtípusú betegséget jelez (pl. láz vagy valamilyen gyulladás).
• Ha a lepedék egyenletesen fehér, és e mellé gyomortáji fájdalom is társul, az a gyomornyálkahártya-gyulladás jele.

 

A hagyományos kínai orvoslásban a nyelv vizsgálata a diagnosztika fontos pillére

 

• A nyelv közepén látható hosszanti barázda mellett elhelyezkedő elváltozások a hasnyálmirigy működésének zavarát jelzik, amihez általában szintén gyomor-bél rendszeri panaszok társulnak.
• Ha a lepedék inkább a nyelv hátulsó részére korlátozódik, az bélrendszeri zavarra utal. Az itt kialakuló lepedék általában nagyon korán, a panaszok vagy a szervi tünetek megjelenése előtt már látható.
• A sárga lepedék általában a máj/epehólyag működési zavarának jele.
• A szürke vagy feketés színű lepedék a szervezet ellenálló képességének egyre vészesebb gyengeségülésére utal, és általában súlyos betegségek előfutára. A legtöbb esetben emésztő-szervrendszeri rákról vagy cukorbetegségről van szó. A fekete nyelv tehát komoly figyelmeztetés, ami a súlyos betegséget akár évekkel megelőzheti.

 

 

A fogbenyomatok üzenete

Ha a nyelv peremén fogbenyomatok látszanak, a szervezet vízháztartásával van baj – a nyelvben pang a sok folyadék. Ilyenkor a fognyomok a vese vagy a mellékvese funkciózavarát jelzik. A bánat és a gyász is gyengítheti a vesék működését – a lelki állapot javulása is meglátszik a nyelven. Azt is pontosan meg kell figyelni, a nyelvnek melyik részén láthatók a fogbenyomatok: a jobb oldalon a máj betegségére utalnak, míg a nyelv bal oldalán inkább a gyomor-lép-hasnyálmirigy funkciókör zavarai valószínűsíthetők.

 

A praxisban gyakran látható az ún. repedezett vagy ráncos nyelv (lingua plicata vagy scrolatis). Fiatalkorban a még hajszálvékony ráncok fokozatosan elmélyülnek, és az egész nyelv ráncossá, „gyűrötté” válik. Egyéni hajlamtól függően vagy a keresztirányú, vagy a hosszanti lefutású ráncok mélyebbek lehetnek. A precíz diagnosztizálás szempontjából fontos, hogy az ilyen nyelv szélei is ráncosak, barázdáltak. A ráncos nyelv a félénkség és az idegesség jele, ilyenkor a kialakuló betegségek gyakran pszichés eredetűek.

 

Epernyelv - vitaminhiány

Egy másik nyelven apró piros pöttyök láthatók, a nyelv így némiképp eperre hasonlít. A pontok megnagyobbodott nyelvpapillák, ami a B-vitamin hiányát jelzi. Ez a nyelv gyakori a gyerekeknél, akik sok édességet nassolnak. A cukor jelentős B-vitamin-rabló. A fényképen az is látható, hogy a nyelv bal széle kissé pirosabb és kissé duzzadtabb. A bal nyelvszél elváltozásai általában a gyomor-lép-hasnyálmirigy funkciókör zavarait jelzik. A pirosság a nyelv hegyénél a gyomornyálkahártya gyulladására figyelmeztet.

 

 

Amikor a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy beteg

A nyelv duzzadt, a hegye pirosabb – ez gyakran a gyomorban zajló gyulladás jele. A nyelv
közepén végigfutó hosszanti barázda mentén finom repedések látszanak, ami a hasnyálmirigy funkciójának zavarára utal. A nyelv hátsó része lepedékes, a jobb oldalon (máj/epe) a lepedék vastagabb, mint a bal oldalon (gyomor-lép-hasnyálmirigy). A nyelv hátsó részének lepedékessége a belekben fennálló diszbakteriózis jele.

 

A nyelv tehát már korán figyelmeztet bennünket a kedvezőtlen, sőt veszélyes változásokra. Ugyanakkor a gyógyulás folyamatát is híven tükrözi, ezért segít a betegség alakulásának prognózisában is.

 

Ez egy 6 éves gyermek nyelve. Jól látható az enyhe pirosság, valamint a főképp jobb oldalon látható néhány apró piros pötty. A gyermek sok fertőzésen esett át és emésztési panaszai is vannak. Étrendjének megváltoztatásával, valamint biológiai terápiák alkalmazásával a gyermek egészsége csakhamar helyreállt
Ezen a képen az ún. ráncos nyelv látható, valamint a hosszanti középbarázda kiszélesedése. Elől hosszanti és cikcakkban futó barázdák láthatók, amelyek a hasnyálmirigy gyengeségét jelzik
A betegség kitörésekor a nyelv látványosan megváltozik. A beteg állapotának javulásával párhuzamosan megváltozik a nyelve is
A nyelv sárgás elszíneződése a máj/epehólyag gyengeségére utal
A nyelv hátulján megjelenő feketés elszíneződés komoly betegségre figyelmeztet
A nyelv jobb oldalán megjelenő fogbenyomatok a máj betegségére utalnak
A képen látható hölgy gyomor-, ill. nyombélfekélyben, valamint gyomornyálkahártya-gyulladásban szenvedett. A bal oldalon látható fogbenyomatok a gyomor-hasnyálmirigy zavarát jelzik. A lepedék alapján megállapítható a bélflóra elváltozása, a lepedék alatt megjelenő vörös foltok hormonzavarra utalnak
 A ráncos nyelv viszonylag gyakori és az idegrendszer labilitását jelzi
Az „epernyelv” legtöbbször a B-vitamin-hiány jele

 

 

Saját nyelvünk vizsgálata

A hko tanítása szerint a nyelvdiagnózissal foglalkozó szakértőnek 15 000-20 000 nyelvet kell megvizsgálnia, hogy specialistának nevezhesse magát. Azonban laikusként is bárki megtanulhatja a nyelven látható legfontosabb elváltozások felismerését és interpretálását. Az alábbiakban néhány kapaszkodót adunk a nyelvdiagnózishoz. Egyetlen jel önmagában még nem tekinthető diagnózisnak, és egyetlen nyelven sokszor egyszerre több elváltozást találunk, amelyeket tudni kell összefüggésükben értelmezni.

 

A diagnózis lépései

• Figyelje meg a nyelv színét (nappali fénynél): Pirosabb vagy halványabb a normálisnál? Vannak-e rajta foltszerű elszíneződések?
• Figyelje meg a nyelv alakját: duzzadt, vagy inkább apadt, aszott? Vannak-e rajta fogbenyomatok?
• Miként fest a lepedék? Fehér, sárgás vagy inkább barnás színű? A nyelv mely területén helyezkedik el a lepedék? Csak hátul, vagy a középvonal mellett? Esetleg csak foltokban van jelen?
• Vannak-e a nyelven hosszanti vagy keresztirányú lefutású ráncok, barázdák, repedések?
Miként fest a nyelv közepe?Figyelje meg nyelvét rendszeresen! Tapasztalta-e, hogy a nyelve egyszerre csak megváltozott?

 

A nyelven látható néhány kóros jel

• Vastag fehér lepedék: megfázás vagy gyomorbél rendszeri zavar.
• A nyelv enyhe pirossága B-vitamin-hiány, vérszegénység, allergia vagy májbetegség jele
lehet.
• Ha a nyelv alján futó vénák különösen vastagok és kanyargósak, tehát pangás jeleit mutatják, abból a nyugati orvos is tudja, hogy esetleg szívelégtelenséggel áll szemben. Azonban a jelenséget okozhatja aranyeresség vagy a lábszár visszértágulata is.
• Az ún. térképnyelv a nőkre jellemző: a nyelven több vörös folt látható, és az illető hölgynek szinte mindig van egy kis bajuszkája is, ami kétségek esetén hasznos kiegészítő jelzés lehet. Ez a kép általában hormonzavarokra vagy alhasi betegségekre utal.
• A nyelv hátán megjelenő sárga lepedék: melléküregek gócos gyulladása, máj-, epebetegség.
• A hosszanti középvonal mentén megjelenő fehéres lepedék vagy repedések: a hasnyálmirigy funkciózavarai.
• A hosszanti középvonal mentén pirosság: a hasnyálmirigy túlterhelésének jele.
• A hosszanti középvonal kiszélesedése: kötőszöveti gyengeség.
• A nyelvpapillák gombaszerű duzzanata: B-vitamin-hiány.
• Cikcakk alakú barázdák a nyelvháton: a vegetatív idegrendszer érzékenysége.
• A nyelv egyik oldalára korlátozódó lepedék: valószínűleg azonos oldali középfülgyulladás.
• Fogbenyomatok: vese-, mellékvesezavarok.
• A csupán jobb oldali fogbenyomatok az epe-, májbetegséget jelzik.
• A csupán bal oldalon megjelenő fogbenyomatok a gyomor-hasnyálmirigy (kínai orvoslásban lép) zavara.
• Vörös nyelvhegy: gyomornyálkahártyagyulladás (gasztritisz).
• A nyelv hátsó részének lepedékessége: bélrendszeri zavarok (bélflóra).
• A nyelv egésze duzzadt, láthatóan nagyobb: általában legyengült szívműködés, a pajzsmirigy alulműködése, allergia. Ebben az esetben a diagnózis pontosításához arcdiagnózis is szükséges.

-tamás-
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: hagyományos kínai orvoslás, nyelv, nyelvdiagnózis

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.