Betegségek A-tól Z-ig

Nyirokcsorgás, lábszársebek és az orbánc kezelése Joalis termékekkel

Az idei nyár leggyakoribb elváltozása a különböző eredetű lábszársebek és gyulladások


  Központunkat egyre gyakrabban keresik fel kétségbe esve betegek vagy hozzátartozóik, hogy segítsünk nyirokkeringésük helyreállításában. A tünetek sokrétűek, sokszor megdagadt végtag, nyirokfolyás, gyulladások, sebek alakulnak ki. Talán ebben az évben sűrűbben fordul elő, mint az előzőekben. Csaknem minden korosztályt érint, de segítséget főként idősek kérnek. A pandémia tovább rontott a helyzeten, leszűkült a mozgásterük, nem ritka, hogy napokig, hetekig ki sem mozdulnak otthonról. A kevés mozgás és a nyári, emelkedő hőmérséklet nem tesz jót a nyirokkeringésnek. A nyirokköteles anyagok még inkább felhalmozódnak a kötőszövetben. A pangó lymha ideális körülményt biztosít minden fertőzésnek. A leggyakoribb az erysipelas, vagy más néven orbánc.

   

   

  A nyirokcsorgás kialakulása

  Amikor már a nyirokfolyadék nem tud a hagyományos útvonalán keringeni, utat tör magának a bőrön keresztül a külvilágba. A nyirokér és a hám között fisztula keletkezik, melyen keresztül a nagy nyomás miatt kialakul a nyirokfolyás. A tartós nyirokcsorgás macerálja a hámot és kiterjedt hámfosztott területek képződnek, krónikus gyulladás alakul ki. Gyakori következmény az orbánc, mely tovább rontja az ödéma állapotát.

   

   

  Az orbánc kialakulása

  A kötőszövet akut fertőzéses gyulladása. Leggyakrabban a Sreptococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus és egyéb gennykeltő baktériumok elszaporodása okozza. A kórokozók mikrosérüléseken, lábujjak közötti gombás területeken keresztül jutnak be a végtagba. Tünetei: éles széllel terjed a nyirokutak mentén, hidegrázás, magas láz, erythema (gyulladásos bőrpír), fájdalmas duzzanat, izomgyengeség, hányinger. Kezelésként az orvosi protokoll penicillinek csoportjába sorolható antibiotikumot javasol, valamint alumínium-acetátos kenőcsöt. Ha lezajlott a gyulladás, érdemes az utógondozást megszervezni, mert a betegség szövődményeként gyakran kialakul fertőzési góc, hegesedés, megvastagodott, elszarusodott bőr, sebek, elephantiasis.

   


  Hogyan alakul ki lábszárseb?

  A sebek eredete különböző lehet. Gyakoriak a külső környezeti behatások, horzsolások, sérülések, nyomódások. Az öregek gyakran elesnek, megsérülnek, kidörzsöli a lábbeli a végtagot, felfekvés is kialakulhat. Anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, fertőzések is nehezítik napjaikat. A már kialakult nyiroködéma szövődményeként előfordulhat nyirokfolyás, papillomatosis, pyoderma (gennyedző bőr), cellulitis (zsírszöveti gyulladás). A több mint 6 héten keresztül jelen lévő hám- és szövethiányos sebeket már krónikusnak mondjuk.

   


  A sebek stádiumai necrotikus, fertőzött, granulálódó és hámosodók lehetnek. Az elváltozások szakszerű kezelést igényelnek, mert súlyos, életet veszélyeztető egészségkárosodáshoz, vagy akár amputációhoz is vezethet elhanyagolásuk!

   


  Az orbánc és a lábszársebek utógondozása

  A sebek kezelését minden esetben szakember végezze. Országszerte találhatók erre szakosodott sebkezelő centrumok is. A Nyirok- és Mozgásszervi Központban nem végzünk sebellátást. Ennek megoldására több orvossal dolgozunk össze, akik saját rendelőjükben végzik a sebkezelést, és nálunk a történik a komplex ödémamentesítés.

   


  Ödémamentesítő kezelés

  A komplex ödémamentesítés célja a perifériás nyomás csökkentése, izompumpa javítása, a szövetekben pangó folyadék elvezetése. A komplex kezelés elemei a nyirokmasszázs, kompressziós pólya szakszerű felhelyezése, gépi kompressziós kezelés, torna és önkezelő technikák betanítása, táplálkozási tanácsadás.

   

   

  Amiben a Joalis segít

  A hivatalos protokollt követve pácienseink állapota csak lassan javult. A visszamaradt mikrobagócok miatt gyakran az orbánc is kiújult. Tekintve, hogy a roncsolódott szövetrészeken már soha többet nem lesz olyan a keringés, mint a fertőzés előtt, további segítségre van szükség.

   

  Kiegészítő lehetőséget keresve a Joalis kivételes lehetőségnek bizonyult. Összetett rendszerének köszönhetően nemcsak a szövetre, szervre, toxinra, káros mikroorganizmusra tudunk vele hatni, hanem a problémák hátterében lévő pszichés háttérre is. A Joalis által kifejlesztett speciális mérőműszerek segítségével pontosan kimutatható, hogy egy-egy illető szervezetében hol és mi okozza a bonyodalmat. A nyirokbetegségek hátterében kimért terhelésekre a megfelelő preparátumok szedésével és az ödémamentesítő kezelések felvételével gyorsan állapotjavulást idézhetünk elő!

   


  Preparátumok kiválasztása

  A készítmények kiválasztása mindig egyénre szabottan történik. Nagy általánosságban elmondható, hogy a LYM a nyirokrendszer minden részéből kivezeti a toxinokat, segít megszüntetni a mikrobális gócokat, ami a fertőzések kiújulását akadályozza meg.

   

  A NO egy antimikrobális készítmény, amely segít megbirkózni az akut, valamint a mikrobális gócokból felszabaduló fertőzésekkel.

   

  A PARA-PARA az élősködők megsemmisítésére szolgáló készítmény. A MEDIATOR segít megállítani a test gyulladásos folyamatait.

   

  Az IM az immunitás javítására és erősítésére szolgál, eltávolítja a testből az immunszabályozást megzavaró terheléseket.

   

  A VERON használata segít, ha vénás elégtelenség miatt alakult ki a nyiroködéma. A CONECTID a kötőszövetet tisztítja.

   

  A HIPP a testfolyadékok kitisztítására ajánlott. Szervezetünk tökéletes egységként szolgál minket. Előfordul azonban, hogy néha támogatásra van szüksége. A képzett Joalis terapeuták országszerte megtalálhatók, hogy segítsenek feltárni az elváltozások hátterében álló terheléseket, egyénre szabottan.

  Jó egészséget kívánok Mindannyiuknak!

   

   

  Papp Andrea Gyógy- és nyirokmasszőr, Joalis terapeuta Nyirok és Mozgásszervi Központ Kecskemét, Dózsa György út 27‒29. +3620/447-9800


  További információ: www.joalis.hu; info@joalis.hu; mobil: 06-30-813-8676

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

  Papp Andrea
  XXVI. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.