Betegségek A-tól Z-ig

Nyirokrendszer: immunitásunk biztosítéka

A természetgyógyászatban számos nyirokrendszeri orvosság létezik


   

  Ha az emberi szervezet szervrendszereiről van szó, a „folyadékokról” ‒ a vérről, az agyvízről, a sejtek közötti folyadékokról és a nyirokfolyadékról – általában megfeledkezünk. Pedig e különleges nedvek nélkül az élet sem létrejönni, sem fennmaradni nem tudna. A nyirokrendszer immunrendszerünk legfontosabb alrendszere, amelynek oroszlánrésze van a kórokozók elleni küzdelemben.

   

  Ha megbetegszik, immunitásunk sem lehet tökéletes. A természetgyógyászat több módszert ismer, amellyel karbantarthatjuk testünk e fontos szervrendszerét. Az emberi test folyékony alkotórészeinek meghatározása nehéz téma. Érrendszerünkben 5-6 liter vér kering, agyvelőnket és gerincvelőnket 0,12–0,2 liter agyvíz veszi körül, írd és mondd, 20 liter folyadék található a sejtjeink közötti parányi résekben, és egy egészséges felnőtt testében egy-két liter nyirokfolyadék található, de ha valamilyen kóros állapot előáll, ez a mennyiség akár 15-16 literre is emelkedhet.

   

  A nyirokrendszer egész testünket behálózza. Nyirokerek, nyirokcsomók, a mandulák, a csecsemőmirigy, a lép, a vakbél végén elhelyezkedő féregnyúlvány és a csontvelő alkotja, amelyek mindegyike nélkülözhetetlen feladatokat lát el. A nyirokerek feladata a nyirokfolyadék keringetése, továbbítása. Véredényeink mellett ez testünk második legnagyobb folyadékkeringési rendszere. A nyirokfolyadék tápanyagokat, anyagcsere-melléktermékeket szállít.

   

  A nyirokerek mentén csoportosan elhelyezkedő nyirokcsomókban alakulnak ki és tartózkodnak a limfociták, amelyek a kórokozók elhárításáért felelősek. A nyirokcsomók parányi szűrőállomások, amelyek kiszűrik és lebontják a veszélyes anyagokat, kóros sejteket és kórokozókat. Az emberi szervezetben kb. 600–700 nyirokcsomó található. A nyirokrendszer az érrendszerrel ellentétben nem zárt. A sejteknél vakon kezdődő, finom nyirokerek a test közepe felé tartva egyre vastagabbá válnak, majd a fő gyűjtő nyirokvezetékekbe torkollnak, ezek pedig végül a test felső részében futó nagy vénákba ömlenek, így a nyirokfolyadék végül az érrendszerbe jut.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.