Betegségek A-tól Z-ig

Nyugtassuk meg háborgó gyomrunkat!

Az émelygésnek és a hányásnak számos oka lehet

Az émelygés és a hányás a szervezet természetes védekező reakciója, ha meg akar szabadulni valamilyen káros anyagtól, például alkoholtól, nikotintól vagy méreganyagoktól. Ugyanakkor a hányinger számos egyéb betegség kísérő jelenségeként is fellép. Ezek között komolyan veendő kórok is előfordulhatnak, például szívinfarktus vagy valamilyen agyi megbetegedés.  

   


 

Az émelygés tulajdonképpen a fejünkben játszódik le. A gerincvelő meghosszabbított területén található egy olyan rész, amely aktivizálódik, ha rosszul érezzük magunkat: az úgynevezett hányáscentrum. Az aktivizálás a legkülönfélébb kémiai és idegi ingerületek jelentkezésekor megtörténik, ennek hatására a gyomor és a nyelőcső izmai összehúzódnak, és kialakul a hányás. Ezeknek az ingereknek a következő okai lehetnek:

 

• Emésztőrendszeri zavarok: például gyomor- vagy bélfertőzés, mechanikus akadályok, mint tumor vagy bélelzáródás, az emésztőszervek gyulladása (például epehólyag-, hasnyálmirigy-, máj- vagy vakbélgyulladás).

 

• Agyi zavarok: például agyrázkódás, koponya- vagy agysérülés, agyhártyagyulladás, napszúrás, migrén, az egyensúly szervének zavarai autó-, repülő- vagy hajóút miatt.

 

• Egyéb okok, mint anyagcsere- vagy hormonzavarok, például a mellékvesekéreg túlzottan gyenge vagy a mellékpajzsmirigy túlzottan erős működése, terhesség, mérgezés vagy erőteljes érzelmek.

 

A csak rövid ideig tartó hányás általában ártalmatlan, gyakran az váltja ki, amit korábbab ettünk: romlott étel, túl sok alkohol, esetleg vírusfertőzés. Kísérő tünetként általában hasmenés, hasi görcsök és láz is társul hozzá.

 

 

A gyomor megszabadul az elviselhetetlen anyagoktól

A tünetek erősségétől függően a terápia először diétából, sok folyadék fogyasztásából, esetleg ágynyugalomból és – nagyon magas láz esetén – lázcsillapításból áll. Ha a hányással a szervezet valami számára elviselhetetlen anyagtól akar megszabadulni, akkor utána többnyire megkönnyebbülést érzünk. A hasra helyezett nedves-meleg borogatás enyhíti a görcsöket, a homlokra tett nedves-hideg borogatás nyugtató és lazító hatású.

 

A hányingert általában kísérő étvágytalanság megakadályozza, hogy tovább terheljük emésztőrendszerünket. Az a legjobb, ha egy darabig semmit nem eszünk, de a hányás után megpróbálunk inni valamit. Erre a legalkalmasabbak a gyógyteák, lassan, kortyonként fogyasztva: a borsmenta hányinger ellen hat, a kamilla gyulladáscsökkentő és görcsoldó, a citromfű szintén megnyugtatja a gyomrot (egy teáskanálnyi gyógyfüvet 2,5 dl forró vízzel öntsünk le). A háromféle gyógynövényt keverhetjük is. Aki nem szereti a kamillát vagy a borsmentát, az a szintén görcsoldó hatású libapimpót (Potentilla anserina) próbálhatja ki. A szén és a gyógyagyag megköti a méreganyagokat: naponta többször vegyünk be valamelyikből, sok folyadékkal.

 

Egy idő után a gyomor megnyugszik, ekkor kísérletezhetünk kétszersülttel, sós pálcikával, árpanyákkal vagy fehér kenyérrel. Az elvesztett ásványi anyagok pótlására a zöldség- és csirkeleves alkalmas, ha visszatért a beteg étvágya. A következő napokban azonban még ne terhelje a gyomrát nehezen emészthető, zsíros ételekkel.

 

 

Homeopátiával a hányinger ellen

A homeopatikus gyógyszerkészletből a Nux vomica és az Ipecacuanha segít hányinger ellen:

 

• Nux vomica D6, öt golyó, naponta akár háromszor is: munkahelyi megterheléskor, parti után, gasztritisz esetén.

 

• Ipecachuanha D6, öt golyó, akár naponta háromszor is: az öklendezés, a hányás nem sikerül, a beteg nem szomjas, a nyála erősen folyik.

 

Ha figyelünk a táplálékainkra és betartjuk a higiéniai szabályokat, sikeresen előzhetjük meg a gyomorrontást és az ételmérgezést. A szalmonella például szárnyasokban, fasírthúsban, nyers tejben, nyers tojással készült ételekben található meg. Tízpercnyi 70 fok fölötti hőmérsékletet azonban a szalmonellák nem élnek túl, ezért a nyers, állati eredetű termékeket jól fel kell melegíteni. Vigyázzunk, a nyers csirkehús aprítására használt vágódeszka és a nyers tojás héja súlyos szalmonellafertőzés forrása lehet! Optimális hőmérséklet – 10 és 40 fok között – ezek a baktériumok húszpercenként duplájukra szaporodnak.

 

Az említett gerincvelői központot azonban nemcsak az emésztőrendszerből érkező közvetett ingerek aktivizálhatják, hanem közvetlenül az agy bizonyos betegségei is. Ilyen okok például az agyi sérülések, agytumorok, szélütés, napszúrás, migrén vagy agyhártyagyulladás. Az egyensúlyszerv megbetegedését előidéző kórok – például a Meniére-kór vagy a közép- és belsőfülgyulladás –, amelyek szédülést okoznak, ugyancsak ingerlik a hányásközpontot is.

 

 

Ha az egyensúly szerve megbetegszik

Az utazási betegség során is érintett az egyensúly szerve. Aki ilyen hányingerrel járó utazási betegségre hajlamos, az autóban vagy vonaton ne olvasson, hanem inkább nézzen ki az ablakon. A hajónak a középső része ráz a legkevésbé. Néha megnyugtatja a gyomrot, ha szemünket a horizontra irányítjuk. Utazás előtt csak keveset együnk. A hányinger eltűnik, ha lefekszünk és a fejünk nyugton van. Ha erre nincs lehetőség, akkor újra a homeopátia segíthet:

 

• Tabacum D6, öt golyó, szükség szerint akár naponta háromszor is, hatásos gyengeség és eszméletvesztés, rosszulét, cigarettafüstre való érzékenység esetén. A beteg állapota javul, ha behunyja a szemét és nyugodtan ül.

 

Az utazási betegség az egyensúlyérzés szervének zavarán nyugszik. Túlzott ingerek hatására hányinger és gyakran hányás alakul ki

 

• Cocculus D6, öt golyó, akár naponta háromszor is, megelőzésre is autó- vagy hajóút előtt, szédülés, émelygés, hányás esetén, a beteg állapota romlik alváshiánynál, gyenge, inkább lefeküdne.

 

• Petroleum D6, 3x5 golyó: a beteg nem viseli el a benzinszagot, émelyeg, akár hány is.

 

Utazási émelygés esetén többek között alkalmazható a Cocculus oligoplex és a Cocculus pentarkan komplex szer: 10 csepp, illetve 1 tabletta utazás előtt, utána óránként 10 csepp vagy 1 tabletta.

 

 

Hormonok és anyagcseremérgek miatti émelygés

A terhesség alatti rosszulét oka hormonális. Ilyenkor reggelente igyunk málnalevél-, kamilla- vagy borsmentateát, lehetőleg még felkelés előtt. A gyömbérgyökérből főzött teát evőkanalanként egész napra elosztva ihatjuk. Szintén segít, ha naponta többször, de kisebb adagokat eszünk, és egy-két óránként sétálni megyünk.

 

A méreganyagok (például a nikotin vagy növényi mérgek) és számos gyógyszer (például antibiotikumok, ópiátok, citosztatikumok, vaskészítmények) többféle módon is émelygéshez vezethetnek: vagy a gyomor nyálkahártyájára hatnak, vagy közvetlenül a hányásközpontot ingerlik.

 

A lelki felindulás, a stressz, a félelem vagy az undor aktivizálja a vegetatív idegrendszert, és ezáltal okozhat hányingert. Gyerekeknél gyakran akkor lépnek fel ilyen panaszok, ha nagyon izgatottak, ilyenkor lazító gyakorlatok vagy autogén tréning segíthet.

 

Néha előfordul, hogy a szervezet egyéb tájain fellépő megbetegedések, például szív- vagy szembetegségek, valamint húgyúti fertőzések váltanak ki hányingert. Idősebb nőknél és cukorbetegeknél nemritkán a hányinger az egyetlen figyelmeztető jel, amely a szívinfarktus érkezését jelzi. A tünetet mégis gyakran gyomorbántalomként diagnosztizálják.

 

 

Émelygés ok nélkül

Olyan émelygéses panaszok is vannak, amelyeknek igazi okuk nincs. Ilyen esetekben a homeopátia egyénre szabottan megválasztott szerekkel segíthet, a terapeuta állapítja meg az adagolást is. A már említett szerek mellett elsősorban az Apomorphinum hydrochloricum válik be, mert csökkenti a hányásközpont ingerlékenységét.

 

Ilyenkor is jól jöhet a gyömbérgyökértea. Érzékeny gyomrú páciensek azonban nem mindig tűrik jól a gyömbért, ilyenkor még elviselhető adagokra van szükségük. Ezenkívül megfelelő légzőgyakorlatokkal is enyhíthető a hányinger. Öt másodpercig mélyen lélegezzünk be a hasunkba (a rekeszizmunk domborodjon előre), három-öt másodpercig tartsuk benn a levegőt, majd tíz másodpercen át lassan eresszük ki, a rekeszizmunk süllyedjen vissza.

 

 

Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

Sajnos nem minden mérgezés vagy fertőzés hozható helyre otthon teával és ágynyugalommal. A kezdeti erős hányást néha makacs hasmenés követi több napon át, vagy a hányás mint más súlyos betegség kísérő tünete lép fel. Ezekben az esetekben feltétlenül orvoshoz kell fordulni, vagy hívni az ügyeletet. A fogyasztott étel jellege, illetve a tünetek pontos leírása megkönnyíti a diagnózist.

 

• Ha a tünetek két-három napnál tovább tartanak

A tartós hányás és hasmenés az ezzel járó folyadék- és ásványianyag-veszteség miatt elsősorban kisgyerekek és idősek esetében veszélyes. Tartós hányás esetén infúzióval kell a folyadékháztartás egyensúlyát helyreállítani. A folyadékveszteség megbecsülésére szolgál az úgynevezett „tartós bőrredő” teszt: ha a beteg bőrén, például a keze fején az összecsípett bőr redője egy pillanatig megmarad, mielőtt kisimulna, már súlyos folyadékhiány áll fenn!

 

• Ha a hányás véres vagy barnásfekete

Ha a vér összekeveredik a gyomorsavval, barnásfeketére színeződik. A kihányt anyag ilyenkor úgy néz ki, mint a kávézacc, és ez a gyomorvérzés gyanúját veti fel. Az okra gyomortükrözés deríthet fényt.

 

Nagy mennyiségű kihányt vér a nyelőcsőben vérző verőérre utal, ami például májzsugornál lép fel. Ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség, különben a beteg elvérezhet.

 

• Egyidejűleg bénultság vagy érzéketlenség is fellép

Ha tengeri állatokat vagy ismeretlen dátumú konzervet ettünk, különösen nagy elővigyázatra van szükségünk, mert ezekben az élelmiszerekben veszélyes idegmérgek keletkezhetnek, például ciguatera a trópusi halakban vagy botulinumtoxin a lejárt vagy helytelenül tárolt konzervekben. Gyanús tünetek: bizsergő érzés, izombénultság, érzéketlenség. Veszélyes jel a gombaevés utáni hányás is.

 

• Ha a hányinger légszomjjal és gyomortáji nyomással párosul

Nőknél a szívinfarktus gyakran nem a jellegzetes tünetekkel, mellkasi fájdalommal és szorítóérzéssel jelentkezik, nemritkán az émelygés az egyetlen tünet. A jellegzetes fájdalmak általában a cukorbetegeknél is hiányoznak. Kétséges esetekben a betegnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha hányingere nem magyarázható meg.

 

• Baleset után fellépő hányinger

Ha a hányás például baleset után lép fel, akkor felmerül az agyrázkódás gyanúja. Eszmélet- és emlékezetvesztés, szédülés, fejfájás és pupillatágulat a jellegzetes tünetek. Mivel az enyhe agyrázkódás nehezen különíthető el a súlyos agyi sérüléstől, feltétlenül orvosi vizsgálatra van szükség. A hányással párosuló pupillatágulat megnövekedett agyi nyomásra utal, például koponyai vérzésre vagy az agyfolyadék áramlási zavaraira.

 

• A gyomor- és bélrendszer nem járható át

Ha a nyelőcső eldugul, a kihányt anyag nem savas, megemésztetlen ételmaradékból áll. Az ok lehet tumor, megduzzadt nyirokmirigyek a középső mellkasüregben vagy a nyelőcső falának jóindulatú kitágulása. A hullámokban jelentkező hányás előzetes hányinger nélkül a gyomorszáj elzáródására utalhat. Bélelzáródás esetén a beteg székletszagút hány.

- dr. ki -
XIII. évfolyam 6. szám

Címkék: émelygés, gyomorpanaszok, hányás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.