Betegségek A-tól Z-ig

Omega-3 zsírsavak a rákmegelőzésben

A növényi eredetű készítményeknek nincs rákmegelőző hatása

  Az omega-3 zsírsavakról tudjuk, hogy gyulladásgátló hatásuk van. Megnyugtatják a hiperaktív immunrendszert, segítenek a szívritmuszavarok megelőzésében, sőt, már az is bebizonyosodott, hogy depresszióellenes hatással is rendelkeznek. Egyes beszámolók szerint rendszeres fogyasztásuk a rákmegelőzésben és a rák kiegészítő kezelésében is előnyös. Vajon mindez csak vágyálom, vagy kutatásokkal alátámasztott, bizonyított tény?


   

  Az orvostudományi adatbankokban több száz klinikai kutatást és legalább egy tucat ún. metaanalízist (több, egymástól független kutatás eredményeinek egybevetése, összefoglalása) találunk az omega-3 zsírsavaknak a rák kórfolyamatára gyakorolt hatásáról.

   

  A hideg vizekben élő zsíros tengeri halak, pl. a lazac, a hering és a szardínia kifejezetten gazdagok az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozó, gyulladásgátló hatású EPA (eicosapentaénsav) és DHA (docosahexaénsav) zsírsavakban. Számos statisztikai adat utal rá, hogy a megfelelő mennyiségben omega-3 zsírsavat fogyasztó emberek körében ritkábban alakulnak ki bizonyos rákos megbetegedések, pl. emlő-, bőr-, tüdő- vagy méhtestrák.

   

  Egy kisebb létszámon, de tudományos szempontból kifogástalanul kivitelezett kutatás keretében kb. 500, méhtestrákban szenvedő nő táplálkozását hasonlították össze egészséges nők étrendjével. Kiderült, hogy a legmagasabb EPA-mennyiséget fogyasztó nőknél azátlagosnál kb. 50%-kal alacsonyabb a méhtestrák kialakulásának veszélye.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  -dr. ki-
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.