Betegségek A-tól Z-ig

Ön melyik stressztípusba tartozik?

A feszültséget kocogással, netán alvással vezeti le? Lehet, hogy egyik sem jó Önnek! Ez a hagyományos kínai orvosláson alapuló teszt megmutatja, hogyan őrizze meg nyugalmát.


Dr. Wilhelm Schmid-Bode, a teszt készítője szerint azért volt érdemes meghatározni különböző stressztípusokat, mert a stressz ellen nem lehet általános receptet adni, hiszen mindenki másként reagál rá és mindenkinek más megoldás a megfelelő.

 

A munka terhe, az ajtó előtti építkezés, a gyerekek, akik néha az ember idegein táncolnak, mind olyan tényezők, melyek stresszt okozhatnak. Egy nemrég készített felmérés szerint a 40-49 év közöttiek 69%-a gyakran érzi feszültnek magát. Ez nem is marad következmény nélkül: van, aki allergiás bőrreakciókkal küszködik, amikor ideges, másnak pedig kőkeménnyé válnak az izmai a váll és nyak területén. Ha a nyomás tartós, az még drasztikusabb egészségügyi problémákhoz vezethet: szívritmuszavarok, krónikusan magas vérnyomás, erős fertőzésveszély, izommerevség, gyomorpanaszok és megemelkedett vércukorszint. Aki ez ellen nem tesz időben, hosszú távon beteg lesz. A probléma az, hogy mindenki máshogy reagál arra, ami körülötte történik, általános megoldás pedig a mindennapos idegcsatákra nem létezik. Éppen ez az oka annak, hogy dr. Wilhelm Schmid-Bode pszichoterápiás szakorvos teljesen új stresszkoncepciót fejlesztett ki. A rendszer egyszerű: a segítség ugyanolyan egyénre szabott, mint az okok és tünetek. Az elképzelés a több ezer éves kínai orvosláson alapul. A távol-keleti egészségügyi tanok figyelembe veszik az ember lelkét, életmódját, táplálkozását és egyszerű eszközökkel nyújtanak segítséget. Az alapján, ahogy valaki bizonyos stresszfaktorokra reagál, máj-, szív-, gyomorvagy tüdőtípusba sorolható. Ez a felosztás megmutatja, a test mely részei érintettek különösképpen, ha stresszt élünk át, majd rögtön segítséget is kínál. Az alábbi egyszerű kérdőív segítségével kiderítheti, hol okoz bajt Önnél az idegeskedés, azaz melyik stressztípusba tartozik.

 

S hogy mit tehet ez ellen, azt saját típusleírásából tudhatja meg. A táplálkozási tippek a kínai orvoslásból származnak. Minél inkább beépíti ezeket a mindennapjaiba, annál jobban fogja érezni magát rövid időn belül. Ezért kezdjen bele rögtön!

 

 

A kevert típus

Ha közel azonos mértékben oszlanak meg a válaszai több betű között, akkor Ön keverék típus. A keverék típus abból alakul ki, ha a veleszületett alkat (pl. neurodermatitisz és allergiás hajlam a tüdőtípusnál) szerzett szervi gyengeséggel párosul (pl. a tüdőtípusnál emésztési problémák a gyerekkori egészségtelen étkezési szokások miatt), ami pl. a kevert tüdő-gyomor típust eredményezi.

 

 

Különböző stressztípusok

A májtípus

Az önkontroll a mindene: barátságos, objektív - haragot rajta a munkahelyén senki nem vesz észre. Uralkodik magán, akkor is, ha néha legszívesebben fejjel menne a falnak. Ez utóbbit azonban nem teszi meg, és ennek az önkontrollnak az ára gyakran fej- és hátfájás. No és a magánélete? Ott már könnyebben kimegy a biztosíték. Amikor a gyerekek a szőnyegre morzsálnak, máris kiabál. Ha pedig felhívják a barátai, és valami programot javasolnak, szívesebben elbújik a házban.

 

Ami segít

"Mindig szép nyugodtnak maradni" - megérti ugyan ezt a mondatot, de igazából nem tudja megvalósítani! Ezért jó, ha megtanulja a dolgokat idejében elengedni,mielőtt a lelki és fizikai nyomás túl nagy lesz. A Jacobson-féle izomlazítás segíthet ebben.

 

A helyes étrend: déligyümölcsök, enyhén savas gyümölcsök, nyers zöldségek, saláták, savanyú káposzta, búza, rizs, tönköly, szárnyasok, édesvízi hal.

 

Májtípus: otthon hamarabb ingerlékeny

 

Nem tesz jót, ha fűszereket, grillezett ételeket, vörösbort, fokhagymát, hagymát vagy kávét fogyaszt.

 

Tippek

Engedjen meg magának néha egy kis pihenőt. Ne végezzen sokáig olyan tevékenységet, amely idegesíti. Ha unalmas filmet vagy előadást lát, álljon fel és menjen haza. Ha nincs kedve a családi ünnepélyhez, mondja le! Próbálja meg munkarutinját, amennyire lehetséges, megváltoztatni: a túlórákat kedvenc zenéjével édesítse, a megbeszéléseket külső helyszínre szervezze.

 

Akupresszúra az önkontrollmániásoknak

Mindkét pontot masszírozza nyomással a test jobb és bal oldalán.

 

* Ingerültség és altesti görcsök esetén a belső boka felett tenyérnyivel nyomja a képen látható pontot.

 

A májtípus akupresszúrás pontjai

 

* Higgadtabbá teszi és elűzi az alvási zavarokat, ha a talpon a nagylábujj ujjpárnája mögötti mélyedésben a képen látható pontot masszírozza.

 

A szívtípus

A lét könnyedsége: Ön nagy mókamester,mindig a középpontban áll, és szívesen mesél vicceket. A következő pillanatban azonban csapongani kezd, erősen dobog a szíve, bár ez kívülről nem látszik. A magánéletében szeret összejöveteleken részt venni és szervezni is. De amikor eljön az idő, fáradt és legszívesebben mindent lemondana. Ugyanez érvényes az utazásra is: habár szívesen utazik nyaralni, röviddel előtte megmagyarázhatatlan félelem lesz úrrá Önön.

 

Ami segít

Kapcsoljon vissza egy sebességet, mindenben, amit csinál. Ismerkedjen meg tudatosan testével. Próbáljon mélyen magába nézni és megérezni, hogy van. Milyen a pulzusa? Légzése mély vagy felszínes? Zúg a feje? Ügyeljen azokra a jelekre, melyeket teste küld Önnek. Tanulja meg nem túlhajszolni magát.

 

 

Szívtípus: szívesen utazik

 

A helyes étrend: hosszan főzött hús- és szárnyaslevesek, búza, zöldségek (kelbimbó, articsóka, cikória), olíva, szerecsendió, fahéj, gyömbér, zsálya, juh- vagy kecskesajt, kakaó, vörösbor, sherry.

 

Nem ajánlott salátadiétát folytatnia, déligyümölcsöket, dinnyét, jéghideg italokat, konzerveket, mélyhűtött ételeket és fehérbort fogyasztania.

 

Tippek

Az olyan energikus emberek, mint Ön, mindent tökéletesen akarnak csinálni. Felejtse ezt el, és figyeljen inkább az energiaszintjére munkájánál, szabadidejében és sportolásnál. Ha fáradt, tényleg feküdjön le pihenni.

 

Akupresszúra a csapongóknak

Mindkét pontot csak a test bal oldalán kezelje.

 

* Szabályozza a vérnyomást, megnyugtat és hatékony hőhullámok esetén: a csukló belső oldalán lévő kis domb mellett balra található mélyedést nyomni és dörzsölni körkörös mozdulatokkal.

A szívtípus akupresszúrás pontjai

 

* Energiát ad és erősíti az immunrendszert, ha a térd alatti kis dudortól egyujjnyira kifelé a mutatóujjal masszírozza a képen látható pontot.

 

A gyomortípus

A frusztrációt egyszerűen megeszi: á, ez a pizza tényleg megvigasztal! Vagy egy szelet csokoládé - egy, kettő, három, és a szomorúság már el is múlt. Különösen ha a munkahelyen senki nem értékeli, mennyit teljesít. Rendben, akkor jutalmazza meg önmagát. Ugyanez történik, ha veleszületett tépelődése beindul a gazdasági nyomor, a munkapiac vagy a benzinárak miatt. És ez mind a fejében zsong - ellene viszont mégis létezik egy megoldás... méghozzá az evés.

 

 

Gyomortípus: frusztrációját evéssel vezeti le

 

Ami segít

"A kevesebb több" - az Ön esetében ez a jelmondat törvényerejű kellene hogy legyen. Mert ahelyett, hogy egy egész tábla csokoládét termelne be, tudatosan csak egy kis szeletet kellene megennie. És még azt is elfelezni. Aztán pedig egész lassan élvezni az ízét, mert az íz és ízlelés időt igényel.

 

Tippek

Egyen naponta rendszeresen háromszor. Se többször, se kevesebbszer. És minden alkalommal stílusosan, terített asztalnál. Ügyeljen arra, hogy tényleg éhes legyen, ne csak a napszak vagy alkalom miatt egyen. Bízza magát az éhségérzetére és fedezze fel az egészséges édességeket, pl. az érett dinnyét.

 

Akupresszúraa frusztrációval küszködő kényszeres evőknek

A hasat mindkét oldalon egy időben, a lábfejeket egymás után kezelje. 

 

A gyomortípus akupresszúrás pontjai

 

* Az emésztési zavarok vagy puffadás ellen: a köldöktől két hüvelykujjnyi távolságban jobbra és balra egyidejűleg masszírozza mutató- vagy középső ujjával körkörösen a hasat.

 

* A farkaséhség és zabálás ellen: a lábfej felső oldalát az első és második lábközépcsont között lágy nyomással dörzsölje.

 

A tüdőtípus

Tulajdonképpen minden jól megy, a vizsgákat sikeresen teszi le, ünnepelni akar... és hirtelen beteg lesz. Ugyanez igaz a költözködésnél. A vidéki ház csodálatos, a környék kedves... és sok kis hólyag jelenik meg a bőrén. Azt gondolja: az új szomszédok rendszeresen ellenőrzik és az utolsó idegszálát is felőrlik. És ez az egész nem is lepi meg Önt, hiszen bőrkiütések, torokfájdalmak, allergia és légúti panaszok kínozzák már gyerekkora óta.

 

Ami segít

"Hagyja megérinteni magát." Ha megint idegeskedni kezd, kérjen meg valakit, akit kedvel, hogy masszírozza meg. A "T"-vitamin (a "T" az angol "touch"– érintés szót jelöli) bizonyítottan erősíti az immunrendszert. Emellett vegye kezébe a kezdeményezést: érintsen és Önt is megérintik.

 

 

Tüdőtípus: gyakran van nyomás alatt

 

A helyes étrend: póréhagyma, újhagyma, paprika, fenyőmag, tökmag és napraforgómag, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, rizs, vörös káposzta szegfűszeggel és szerecsendióval, savanyú káposzta, szegedi gulyásleves.

 

Nem tesznek jót Önnek a túl erős fűszerek, mint a csili, a torma, vagy a cayenne-i bors.

 

Tippek

"Mi az, ami igazán fontos?" - ez a munkában a döntő kérdés, mert megóvja Önt a túl magas követelményektől.Minden területen vegyen vissza kicsit a gőzerőből és gondoskodjon lélegzetvételnyi szünetről is. Ugyanez érvényes a bevásárlásra is. Találjon ki magának más programot szükség esetére levertség és depresszió ellen.

 

Akupresszúra a túlérzékenyeknek

A karon lévő pontot mindkét oldalon masszírozza.

A tüdőtípus akupresszúrás pontjai

 

* Légzési problémák és mellkasi nyomás ellen: ha a szegycsontot három részre osztja, nyomja 30 másodpercig azt a pontot, amelyik az alsó harmad tetején helyezkedik el.

* Hörghurut ellen: a kinyújtott kar hajlatánál lévő pontot masszírozza lágyan. 

 

 

Hogyan reagál a stresszre?


Ha valamelyik állítás igaz Önre, kérjük az x-elt karikázza be a megfelelő betűnél a kérdés mellett. Kiértékelésre csak azok az állítások kerülnek, melyek illenek Önre?

 

1. Mindig a legrosszabbkor virágzik egy pattanás az arcomon. D

 X

2. Amikor éjszakánként a lakásban zajokat hallok, rettentően megijedek. B  X
. Vitákban abszolút kitartó vagyok, és nem adom be könnyen a derekamat. A  X
4. Néha ugyan kínos számomra, de nemtehetek ellene semmit, hogy a legnagyobb öröm közepette is könnyezni kezdek. B  X
5. Ami az evést illeti, sajnos hiperérzékeny vagyok, és az allergiáim miatt sok mindenről le kell mondanom. C  X
6. Engem untat a tv, ha nem kapcsolgathatok a csatornák között. Szeretek ugyanis több csatornát egyszerre nézni. C  X
7. Még akkor is, ha jól és mélyen aludtam, reggelente gyakran húzódást érzek az államban, mintha egész éjjel valami keményet rágtam volna. A  X
8. Valószínűleg nagyon sikeres lennék, ha lehetőségem lenne minden ötletem megvalósítására. B  X
9. Mások mindig hosszabban esznek, mint én. C  X
10. Sajnos folyamatosan olyan emberekkel van dolgom, akikkel szemben magamon uralkodnom kell. A  X
11. Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is gyakran volt mandulagyulladásom. D  X
12. Volt már olyan félelmem, hogy megőrülök. B  X
13. Szinte minden diétát kipróbáltam már, de egyszerűen nem tudok megszabadulni a túlsúlyomtól. C  X
14. Tulajdonképpen szívesen járok bulizni, de amikor új emberekkel ismerkedem meg, először attól félek, hogy nem fognak szeretni. B  X
15. Éjszakánként sínt viselek, mert csikorgatom a fogaimat. A  X
16. Habár mindig melegen öltözöm fel, mégis könnyen megfázom, köhögni kezdek és váladékozom. D  X
17. Társaságban gyakran olyan sok ötlet és történet dől belőlem, hogy mások talán túlpörgöttnek gondolnak. B  X
18. Habár nem étkezem egyoldalúan, gyakran van székrekedésem és túl kemény székletem. C  X
19. Tulajdonképpen nincs rá okom, mégis folyamatosan attól félek, hogy elhagynak. D  X
20. Mielőtt menstruálok, nagyon érzékeny vagyok. A  X
21. Tartós hátfájdalmaim miatt már voltam ortopéd orvosnál, de ő sem tudott segíteni rajtam. A  X
22. Titkos szexuális fantáziáim a szadomazochizmus irányába hajlanak. A  X
23. A sokat idézett mondás: „A túl nagy boldogság boldogtalanságot szül”, igaz rám. B  X
24. Amikor farkaséhes vagyok, addig eszem, amíg rosszul nem leszek. C  X
25. Néha derült égből villámcsapásként jön elő orrvérzésem. A  X
26. Szerintem nincs köze a munkához vagy más megterheléshez, hogy gyakran nyugtalannak és túlhajszoltnak érzem magam. B  X
27. Éjjel gyakran álmodom arról, hogy kiesnek a fogaim. D  X
28. A tavasz örömét sajnosminden évben elrontja a pollenallergiám. D  X
29. Néha hirtelen verejtékezni kezdek, anélkül, hogy testileg megerőltetném magam. B  X
30. Mindegy, mennyire szeretek valakit, mindig nehezemre esett gyöngéd érzéseket mutatnom. A  X
31. Habár vigyázok magamra, gyakran van hólyag- és húgyúti fertőzésem. D  X
32. Még ha nem is sokat és nem is túl nehezen emészthetőt ettem, teltségérzetem van és feszül a hasam. C  X
33. Allergiás vagyok a porra és az állati szőrre. D  X
34. Gyakran küszködöm puffadással. C  X
35. Néha viszkető bőrkiütésem van. Az orvosom sem tudja megmondani, miért. D  X
36. A rendszeres, nyugodt étkezés nekem nem megy. C  X
       

 Kiértékelés

Számolja össze, milyen gyakran x-elt be A, B, C vagy D betűt. Valószínűleg az egyik betű különösen gyakran fordult elő Önnél.


– Ha legtöbbször az A kijelentésekre adott igen választ, akkor a „májtípus”-ba tartozik.
– Ha legtöbbször B-t választott, akkor Ön „szívtípusú”.
– Ha legtöbbször C-re adott igen választ, akkor Ön „gyomortípusú”.
– Ha legtöbbször D betűt választott, akkor „tüdőtípusú” ember.

- emese -
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: feszültség, stressztípusok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.