Betegségek A-tól Z-ig

Orbánc

Antibiotikumok nélkül is gyógyítható

Az orbánc (erysipelas) akkor jön létre, ha egy apró sérülésen keresztül baktériumok jutnak a bőr nyirokereibe, és ott elszaporodnak. Ez általában akut és heves immunreakciót vált ki. A gyulladás révén a szervezet igyekszik ártalmatlanná tenni a támadót. Ezért a betegség általában erős hidegrázással és gyorsan felszökő, magas lázzal jár, ami akár 40 Celsius-fokig felmehet. A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak azok a személyek, akiknek legyengült az immunrendszerük, pl. idősek, cukorbetegek, AIDS-esek vagy keringési zavarokban szenvedők. A test heves gyulladással, magas lázzal reagál a fertőzésre. Általában antibiotikumokkal kezelik a betegséget, az antropozófiai orvoslás azonban egyéb alternatívákat is kínál.


Az orbánc elméletileg a test bármely pontján felléphet, jellegzetes előfordulási helyei azonban a végtagok és az arc. Ha helyesen kezelik, komplikációk nélkül és gyorsan gyógyul. Azonban sajnos hajlamos a kiújulásra, ismétlődésre: úgy tűnik, hogy a gyulladás teljesen elmúlt, majd hirtelen ismét fellángol. Ha ez többször ismétlődik, könnyen kialakul az idült nyirokpangás.

 

Ha a hajszálvékony nyirokerek gyulladása nagyobb nyirokereket is utolér, lymphangitis (nyirokérgyulladás) lép fel, ami a bőrön vörös csík formájában mutatkozik. A köznyelvben ilyenkor "vérmérgezésről" beszélünk. Amennyiben ez utóbbi gyorsan terjed, kialakul az életveszélyes szepszis (az egész testre átterjedő általános gyulladás). Ilyenkor már intenzív kórházi ellátás szükséges. Szerencsére az orbánc ritkán fajul idáig.Az orbánc leggyakrabban az arcon vagy lábszáron fordul elő. Jellemző rá a duzzanat, a pirosság, valamint a heves fájdalom 

 

Egyelőre nincs magyarázat arra a jelenségre, hogy az orbánc miért fordul elő gyakrabban télen. Elképzelhető, hogy ilyenkor immunrendszerünk gyengébben működik, ami a hideg évszakban gyakoribb felső légúti fertőzésekben is megnyilvánul.

 

A hivatalos eljárás szerint az orbáncot antibiotikumokkal kezelik, általában penicillinnel vagy széles hatás spektrumú készítménnyel. A gyulladást helyileg nedves, hűvös borogatással vagy fertőtlenítő hatású oldatokkal, krémekkel, kenőcsökkel kezelik. A természetgyógyászat fegyvertárából az árnikakrém vagy -tinktúra kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

 

A kérdés, hogy a természetes gyógymódok kínálnak-e alternatívát az antibiotikumos kezelés mellett, két szempontot foglal magába. Az első egy tipikus eset alapján válik érthetővé: a 47 éves nő a rózsaágyásban végzett kerti munka során egy tövissel megkarcolja magát a bal combján. A seb csak rövid ideig és kis mértékben vérzik, ezért nem tulajdonít neki különösebb figyelmet. Néhány nappal később hirtelen fellépő borzongás után erős hidegrázás alakul ki. Egy órán belül hőmérséklete 40,7 °C-ra emelkedik. A magas láz és az elesettségérzet miatt háziorvosa kórházba utalja. Egész bal lábát fájlalja. A végtag teljes hosszában duzzadt és vörös, lágyéki nyirokcsomói erősen megduzzadtak. Mivel korábban penicillinallergiája volt, nem akar antibiotikumot, helyette valamilyen természetes gyógymódot szeretne.

 

Szigorú ágynyugalom mellett, bal bokáját combjánál kb. 20 cm-rel magasabbra polcolják. Azonnal megkezdik a bal láb árnika esszenciával végzett borogatását. A borogatásokat azonnal újakra cserélik, amint felmelegedtek. Egy óra múlva fájdalmai jelentős mértékben enyhültek, nem kellett fájdalomcsillapítókat adni. A láz sem emelkedett tovább, az első ellenőrzésnél 40,5 °C volt.

 

Belsőleg óránként felváltva 10 csepp Apis mellifica D2/Belladonna D2-t kap, valamint 1 tabletta Carbo Betulae D1/Sulfur D1-et. Három óra múlva a láz lassan, folyamatosan csökken. Másnap reggel 38,1 °C, majd a következő három nap folyamán teljesen lázmentessé vált a beteg. Ezzel párhuzamosan eltűnt a fájdalom és a duzzanat is. Minden egyéb szimptóma olyan jól javult, hogy a páciens a harmadik napon felkelhetett, bár a lábát még nem terhelhette. Egy hét múlva az orbánc teljesen meggyógyult. A nyirokkeringés beindítása és a pangás elkerülése érdekében három nyirokmasszázst kapott.


A természetgyógyászat fegyvertárából az árnikakrém vagy tinktúra kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású 

 

Ez a jellemző betegséglefolyás jól példázza, hogy az orbánc kezelhető antibiotikumok nélkül is, ha valaki allergiás, érzékeny az antibiotikumok hatóanyagával szemben, vagy a rossz keringés miatt feltételezhető, hogy a gyógyszer nem jutna el a betegség helyére megfelelő koncentrációban. Az ilyen, komplementer eljárás azonban csak akkor alkalmazható, ha megfelelően tapasztalt orvos végzi vagy felügyeli. Az önkezelésről ilyen esetben mindenkit lebeszélünk!

 

A gyulladás aktiváló hatású és a fiatalodás irányában hat

A természetgyógyászati kezelés ésszerűségére irányuló kérdés második aspektusa magát a gyulladást érinti. A kórokozó mikrobák és az ellenük bevethető antibiotikumok felfedezése óta a gyulladást kivétel nélkül negatív, kerülendő folyamatnak tekintjük: olyasminek, amit le kell küzdeni, és minél hamarabb meg kell szüntetni. A legutóbbi időben azonban tudatosult bennünk az a tény, hogy a gyulladás olyan folyamat, amely az egészség megtartása érdekében alakul ki, és amely minden anyagcsere-folyamattal kapcsolatban áll.

 

 

Az edzett immunrendszer segít megőrizni egészségüket

Az akut gyulladás edzi az immunrendszert. Ráadásul minden gyulladás a fiatalodás irányában hat. Ennek természetesen feltétele az, hogy az immunrendszer képes legyen felvenni a küzdelmet a behatoló kórokozókkal. A folyamat természetes lefolyását támogathatjuk természetes orvosságokkal, amelyek segítik testünk öngyógyító rendszereit.

 

Minden komplikáció mentes és tényleg kigyógyult gyulladás erősíti egészségünket. Nem véletlen az ősi megfigyelés, hogy a rákos megbetegedések halmozottan fordulnak elő olyan személyeknél, akiknél azelőtt évtizedekig nem alakult ki gyulladásos betegség. Ennek tükrében leszögezhetjük - anélkül, hogy a standard hivatalos orvosi kezelés létjogosultságát megkérdőjeleznénk -, hogy az orbánc kezelésében van helye a komplementer módszereknek.

- vörös -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: orbánc

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.