Betegségek A-tól Z-ig

Őrizze meg mája egészségét

A máj megbetegedése, ill. a hosszan fennálló májgyulladás jelentős kockázati tényezője a májráknak is

  Méregtelenítő, energiaraktár és életfontosságú anyagok előállítója a máj, mégsem kapja meg tőlünk azt a törődést, amit megérdemel. Ezen bizony érdemes volna változtatni!


   

  Hasunk jobb felső részében helyezkedik el a máj, alsó széle kb. egy-két harántujjnyival a jobb bordaív alsó peremén túlnyúlhat. Életfontosságú szerv, amelynek súlya 1500–2000 gramm, tehát kb. ötször súlyosabb, mint a szívünk.

   

  Négy lebeny alkotja, és fontos szerepet játszik a cukor-, zsír- és fehérje-anyagcserénk irányításában. Biokémiai folyamatokat felgyorsító, illetve lehetővé tevő enzimeket állít elő, emellett naponta kb. fél liter epefolyadékot termel. A májsejtek a cukrot – pontosabban a szőlőcukrot (glükóz) – képesek zsírrá, illetve a fehérjéket szőlőcukorrá alakítani. Ha vérünkben túl sok a glükóz, májunk glikogén formájában képes azt elraktározni, és ha szükség van rá, ismét glükózzá alakítva kibocsátani.

   

  A szőlőcukor és a zsír mellett májunk néhány vitamint, nyomelemet, pl. rezet, cinket és vasat is tud raktározni. A máj állít elő számos véralvadási faktort is, tehát a véralvadásban is fontos szerepet játszik, ugyanakkor több májenzim a sejtanyagcsere során keletkező „melléktermék” lebontását, méregtelenítését végzi. A máj gondoskodik többek közt az elpusztult vörösvértestekből felszabaduló hemoglobin lebontásáról (bilirubin), továbbá a szervezetbe jutott mérgek hatástalanításáról. A máj eltakarítja a károsodott, illetve az elöregedett vörösvértesteket, és a mérgező ammóniát ártalmatlan karbamiddá alakítja át.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.