Betegségek A-tól Z-ig

Orrmelléküreg-gyulladás

Lélegezzünk végre újra szabadon!

Fájdalmas nyomásérzés az arc és a homlok területén, tartósan eldugult orr, levertség - az arcüreggyulladás krónikussá válva súlyosan zavaró és nemritkán terápiarezisztens betegséggé fejlődhet. A lokális terápia önmagában ritkán segít, csak a holisztikus megközelítés ígér sikert.


Az emberi test orrmelléküregei: kétoldalt az orr mellett és a szem fölött

 

Manapság rengeteg beteg jelentkezik akut vagy krónikus arcüreggyulladással az orvosnál. A fejlettebb diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően olyan esetekre is fény derül, amelyeket korábban sima nátha kategóriába soroltak. A náthával szemben, amikor csak az orr nyálkahártyája érintett, arcüreggyulladás esetén a gyulladás ráterjed az orrhoz kapcsolódó üregekre is. Itt merül fel a kérdés, egyáltalán milyen szerepük van ezeknek az üregeknek? A természet bizonyára nem azért tervezte azokat, hogy súlyos szenvedéseket mérjen az emberiségre.

 

Pontosabb megfigyelésük érdekes szempontokat vet fel:

 

◆ Egyfelől rezonációs alapként szolgálnak hangképzéskor, ezért lesz a beszédünk furán nazális, ha eldugul az orrunk.

 

◆ Másfelől a légutakba jutó levegő itt válik kellően nedvessé és melegszik fel a kinti hőmérséklettől függetlenül 32-35 fokosra. Ha tehát az orrunkon át veszünk levegőt, és nem a szájunkon át, akkor ez védelmet jelent a torokgyulladással és a bronchitisszel szemben.

 

◆ Az orr melléküregei ezenkívül nyomáskiegyenlítésre szolgálnak légzés közben, illetve feltehetőleg hőszigetelésre a koponyaalap védelmében.

 

◆ Ezeket a melléküregeket teljesen nyálkahártyabélés fedi belülről. Ez a nagy felületű nyálkahártya fontos szerepet játszik az immunvédelemben, mert a rajta található immunglobulinok és mikrobák semlegesítik a káros kórokozókat.

 

◆ Ezenkívül feltételezhető, hogy ezek az üregek csökkentik a koponya egyébként elég nagy súlyát.

 

Akut és krónikus esetekben egyaránt sikert hoz az injekciós akupunktúra

 

Megkülönböztetünk arc- és homloküreget. A két szem közötti üregekben fejlődnek ki gyakran az orrpolipok, de további üregek is találhatók mélyebben a koponyában. Ezeket járat köti össze az orral.

 

A krónikus arcüreggyulladás általában valamennyi üreget érinti. Gyakran lép fel asztmásoknál és allergiásoknál.

 

A megrekedt váladék miatt a környezet savanyú és védtelen lesz

Krónikus fertőzés esetén a gyulladás hatására megduzzad a nyálkahártya, emiatt pedig beszűkülnek az orrjáratok és a melléküregek kivezető csatornái is. Emiatt romlik a szellőzés és felszaporodik a váladék. A miliő savassá válik, a nyálkahártya öntisztulása romlik és flórája megváltozik: egyre több kórokozó telepszik meg rajta, amelyektől a nyálkahártya tovább duzzad, hogy végül teljesen elzárja a kivezető nyílásokat.

 

A krónikus arcüreggyulladásban olyan anatómiai tényezők is fontos szerepet játszanak, mint az orrsövényferdülés, az orrmandulák megnagyobbodása vagy az orrpolip.

 

 

Számos ok létezik a vírusoktól a fogakon át az allergiáig

A krónikus fertőzés kiváltói általában vírusok, de nemritkán baktériumok is, illetve allergiás hajlam is fennállhat. Főleg ha a probléma egész évben jelentkezik, gyanakodhatunk allergiára. A baj gyakran a száraz nyálkahártya talaján fejlődik ki, amelyért az orrspray-k korlátlan használata lehet felelős. Ezenkívül állhat a gond hátterében fogászati elváltozás, pajzsmirigy-megbetegedés és aszpirin-túlérzékenység is.

 

A böjt csökkenti az allergénterhelést, és hatására a nyálkahártya duzzanata is lelohad

 

A krónikus arcüreggyulladásnál a legtöbb esetben fennáll az általános immungyengeség. Ebben szerepet játszhat az évek óta tartó helytelen kezelés és az edzettség hiánya is. Ehhez jönnek még az energetikai gyengeségek, például a légkondicionáló túlzásba vitt használata. Fontos tanács: legyen mindig meleg a lábunk!

 

A betegség tipikus tünetei közé tartozik a bedugult orr, a melléküregben érzett nyomás. Ez utóbbi típusa jelzi a baj helyét is: a homloküreg-gyulladás a homloknál, az állkapocs üregeinek érintettsége az arccsontnál jelentkezik, a két szem közötti fájdalom általános gyengeséggel társulva az ottani üregek betegségét jelzi, míg a szemöldök alatti részek gyulladása fejfájásban mutatkozhat meg. Általános tünet még a szaglóképesség csökkenése és az étvágytalanság.

 

Nemritkán megfigyelhető, hogy a kórokozó szóródik a melléküregekből kiindulva. Ilyenkor visszatérő mandula-, torok- és gégegyulladást okozhat, illetve krónikus bronchitiszt is előidézhet.

 

Az arcüreggyulladás az egész szervezetet érintheti

A krónikus arcüreggyulladás gyengíti az immunrendszert, és általában energiahiánnyal jár, amely akár depresszióvá is mélyülhet. A megduzzadt nyálkahártya érintheti a középfület is, és ez rezonanciajelenségekhez vezethet. Ez tinnitust, azaz tartós fülzúgást idézhet elő. Néha a gyulladás az agyig is eljut, és súlyos komplikációk adódnak. Bár ez kivételes eset, mutatja, hogy a betegséget nem szabad alábecsülni.

 

Ha a probléma egész évben jelentkezik, gyanakodhatunk allergiára

 

A kezelésben a lokális és az egész szervezetet érintő terápia a legjobb megoldás. Elsőként is az energiaáramlást kell javítani. A rendszeresen elvégzett, Hauffe-féle lábfürdővel jól aktivizálhatók a talp reflexzónái és rajtuk keresztül a fej vérellátása. A legajánlatosabb a 10-14 napos, rendszeres esti lábfürdőkúra.

 

Hauffe-féle lábfürdő: töltsünk meg egy lavórt 35-37 fokos vízzel. Tegyük bele a lábunkat, majd a víz hőmérsékletét fokozatosan emeljük 40-42 fokra. 10-20 percig tartson a fürdő. A vízbe tett rozmaring serkenti a vérkeringést, a fenyőtű erősíti az immunrendszert, a levendula ellazít.

 

A melegítő hatású koszt helyreállítja az energia-egyensúlyt

További hatásos kiegészítő kezelést jelentenek a különféle melegterápiák, például a fej hátsó részének besugárzása infralámpával. A melegedésnek azonban energetikai szempontból belülről kell érkeznie, például levesek, fűszerek (melegítő hatású fűszerek, így gyömbér, bors, cayenne-i bors, fahéj) formájában, de jó a hársfatea vagy a gyömbértea is. Jó hatású az Aschner-féle tonizáló koszt, amelynek keserű anyagai serkentik az emésztést és az anyagcserét, és egyidejűleg javítják a nyálkahártya immunitását.

 

Csak mérsékelten fogyasszunk tejtermékeket, hogy minimalizáljuk a nyirokrendszerre nehezedő allergénnyomást. Az arcüreggyulladásos betegek számára egyébként a mediterrán koszt lehet iránymutató. Különösen intenzív és tehermentesítő a Buchinger-féle gyógyböjt. Sok érintett azt állítja, a böjtölés alatt nagyon könnyen lélegzik. A böjt csökkenti az allergénterhelést, és hatására a nyálkahártyák duzzanata is lelohad. Ehhez jön még a táplálékmegvonás gyulladásellenes hatása.

 

Csak mérsékelten fogyasszunk tejtermékeket

 

Akut és krónikus esetekben egyaránt sikert hoz az injekciós akupunktúra, amikor neurálterápiás szert fecskendeznek az akupunktúrás pontokba. Az orrmelléküregekkel a következő, a fejen található akupunktúrás pontok állnak kapcsolatban: Jin Tang, hólyag 2 és 10, vastagbél 4 és 20, vékonybél 18, epehólyag 14 és 20, gyomor 2 és 3, valamint a lábon a lép/hasnyálmirigy 9. Ez is mutatja az összefüggést az orrmelléküregek és más szervek között. Ezenkívül érdemes speciális komplex homeopátiás szer bevételével is kísérletet tenni.

 

Otthon a lakó- és hálószobában a levegő nedvességtartalma legyen közepes, 40-50 százalék, hogy megakadályozzuk a nyálkahártya kiszáradását. Erre valók a szobanövények, az akvárium, a szobai szökőkút és a légnedvesítő készülékek. A szauna kedvelői ne a száraz finn szaunát vegyék igénybe, hanem inkább a gőzfürdőt. A légkondit kapcsoljuk ki, mert általában túl hideg levegőt fúj. Az autóban se állítsuk 25 foknál alacsonyabbra.

 

Egyszerű és rendkívül hatásos: rendszeres orröblítés

A száraz nyálkahártyán orröblítéssel segíthetünk. A német hadsereg katonáinál 50 százalékkal csökkent a megfázásos esetek száma, amikor a katonák naponta sós vizes orröblítést végeztek. A tartós hatás néhány hét után áll be. A megfelelő orröblítő készülékek gyógyszertárban kaphatók. Ezenkívül javasolható még az inhalálás, illetve a homeopátiás orrcseppek alkalmazása, a váladékelválasztás serkentésére.

 

A rendszeresen végzett orröblítés, például orrzuhannyal, nedvesen és egészségesen tartja az orr nyálkahártyáját

 

A nyálkahártyát kiszárító orrcsepp helyett használjunk orrkenőcsöt, ha nem vagyunk allergiásak az illóolajokra. Minél makacsabb a kórkép, annál szisztematikusabbnak kell lennie a kezelésnek. Idetartozik az étkezés optimalizálása, esetleges bélöblítés, például kolon-hidroterápiával, illetve az immunrendszert moduláló mikrobiológiai terápiával. Ha a bélben gombásodás igazolható, akkor ennek felszámolása az elsődleges feladat, mivel a gombás fertőzés előidézheti és fenntarthatja az arcüreggyulladást.

 

 

A nyirokrendszert főként a fej területén tehermentesítsük

A fej és a nyak területén végzett nyirok-tehermentesítő terápia szintén értékes segítséget jelent. Korlátozzuk a tehéntej fogyasztását, és alkalmazzuk az olajrágást. Ez utóbbihoz vegyünk a szánkba reggel, üres gyomorra egy evőkanál napraforgóolajat, zubogtassuk 5-10 percig a fogaink között, és köpjük ki. Használhatunk megfelelő homeopátiás szereket is. A hatást jól erősíti a manuális nyirokdrenázs.

 

A krónikus arcüreggyulladás makacs betegség, amely lényegesen csökkentheti az életminőséget. A terápiás sikerhez elsősorban a talajt kell előkészíteni, amennyiben javítjuk az emésztést és az immunrendszer működését. Ez türelmet igényel, de hosszú távon pozitív hatást gyakorol az egész szervezetre, és visszaadja az elveszített teljesítőképességet.

- dr. ki -
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: arcüreggyulladás, légzés, orrmelléküreg-gyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.