Betegségek A-tól Z-ig

Oszteopátiával a migrénrohamok ellen

  Nap mint nap körülbelül 300 ezer embert kényszerít ágyba a migrénes roham. Sokan nem találnak megoldást a problémáikra, holott enyhülést hozhat az oszteopátia.


  Az oszteopata a kezével érzi meg, hol növekedett meg a feszültség a testben, ami a működési zavar jele

   

  A roham jelentkezését általában előjelek jósolják meg, például fájdalom a jobb szem fölött. Utána jelentkeznek a súlyosabb kísérő tünetek, többek között hányinger, fény- és mozgásérzékenység, kalapáló fájdalom, hányás. A gyógyszerek többnyire csak akkor segítenek, ha a jelek első megmutatkozásakor azonnal beveszik a tablettát.

   

   

  Több generáción átívelő sors

  A rohamok jelentkezése nem látható előre. Kiválthatja azokat például az időjárás-változás, de a vizsgadrukk vagy bármilyen stressz is. Az is előfordul, hogy a panaszok a hétvégén menetrendszerűen jelentkeznek, amikor a beteg végre kipihenhetné magát. Ugyancsak gyanúba keveredhetnek az édességek, a zsíros ételek és ha az illető túl sokat eszik. Stabilizáló hatású viszont a rendszeres életmód.

   

  Nem ritka jelenség, hogy a migrén generációról generációra öröklődik. Ilyenkor még a „migrénkarrier” is hasonló lehet. A betegek számára az egyik megoldást az oszteopatikus kezelés kínálhatja. Az oszteopata a kezével érzékeli az izmok és a szövetek feszültségét a nyak, a váll és az állkapocs területén, illetve vizsgálja a gerinc és az ízületek mozgékonyságát. Minden egyes megfeszült, görcsös izom egy bizonyos kisugárzási mintával rendelkezik, és ezáltal meghatározott fejfájást idézhet elő: homloki, a fej hátsó részén jelentkező vagy a halántéknál  kialakuló fájdalmat.

   

  Ha a terapeuta rátalál a megfeszült vagy megrövidült izomra, annak görcsösségét különféle speciális fogásokkal oldhatja. Oszteopátiás vagy triggerpontkezelés után gyakran csak enyhe panaszok maradnak vissza. Az oszteopátiát 1874-ben mutatta be az amerikai orvos, dr. Andrew Taylor Still. Abból indult ki, hogy az egész test működési egységet alkot, amelyet a legkisebb zavar is kibillent az egyensúlyából. A fájdalmak nem mindig ott erednek, ahol érezzük azokat. Mivel a testben minden mozgásban van, ott alakulnak ki a betegségek, ahol az adott mozgás korlátozott.

   

   

  Hat ülés után alig marad fájdalom

  Miután a terapeuta felderíti a triggerpontokat, amelyek a migrént előidézik, következhet a kezelés. Ilyenkor a görcsös, ujjnyomásra erős fájdalommal reagáló pontokon kell addig dolgozni, amíg a fájdalom eltűnik.

   

  A kezdetben fájdalmas kezelés minden egyes beavatkozást követően egyre elviselhetőbbé válik. Végül eltűnhet a migrén, illetve hosszú évekig nem térhet vissza. A nyomában maradhat némi enyhe fájdalom, amely azonban meleg tönkölybúzás párnával jól orvosolható. Az oszteopátiás kezelést szükség esetén meg lehet ismételni.

   

   

  Szénavirágfürdő otthon is

  Az Alpokban mostanában újra felfedeznek egy egészségjavító kezelést: a szénavirágfürdőt. Az alpesi réteken gyűjtött, virágokat, füveket, leveleket tartalmazó zöld növénykeverékből egy maréknyiban akár hatvanféle virág is előfordulhat. A bennük található ezerféle hatóanyag serkenti az anyagcserét, a vérellátást, enyhíti a fájdalmakat és ellazítja az izmokat. A szénavirágos fürdő nemcsak betegség – például reuma, vese- és húgyhólyagpanaszok, hasi görcsök – esetén alkalmazható, hanem egy stresszes nap után is.

   

   

  Így csináljuk!

  500 gramm mezei virágkeveréket tegyünk egy tálba, öntsük le vízzel és áztassuk 15 percen át. Utána a vizet öntsük le és öntsünk rá újat. Főzzük tíz percig, majd szűrjük le, és ezt a szűretet adjuk a fürdővízhez. A fürdés legföljebb 20 percig tartson! Utána azonnal feküdjünk ágyba és pihenjünk egy órát (a hatása nagyon intenzív). Nem alkalmazható mezei virágokra való allergia, nyílt sebek, akut gyulladások és láz esetén.

  -tamás-
  XVI. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.