Betegségek A-tól Z-ig

Ösztrogén kontra progeszteron


 

 

A hormonális problémák és a menstruációt megelőző panaszok (premenstruális szindróma, PMS) alternatív kezelésében az ösztrogén és progeszteron megfelelő egyensúlya játszik központi szerepet. A női hormonális ciklus már jóval a születés előtt, az anyaméhben kialakul. Amikor a nőnemű embrió mindössze 21 napos és alig 2 milliméternyi méretű, a hormonális működés kezdetét veszi. Ekkor olyan sejtek kezdenek el szaporodni, amelyekből a nőnemű magzatban kifejlődnek a petefészkek, s amelyek kb. 7 millió petesejtet tartalmaznak. Szinte hihetetlen, hogy milyen hormonális aktivitás zajlik a magzat szervezetében. A megszületés pillanatában a csecsemő petefészkében 2 milliónyi petesejt található. Számuk a serdülőkor beköszöntéig tovább csökken. Végül az eredeti sejtszámnak egy töredéke érik meg és alkalmas a megtermékenyítésre. E látszólagos „pazarlás” magyarázata eddig ismeretlen.

 

A petefészeknek a rengeteg magot tartalmazó gránátalmával való hasonlósága szembeötlő. A termékenység és az örök ifjúság szimbólumaként emlegetett gyümölcs a petefészkekre és a bennük érő petesejtekre emlékeztet. Aphrodité almája nem véletlenül igen gazdag tiszta ösztrogénben. A természet a gránátalma esetében is pazarlóan bánik a magokkal.

 

Havi ciklus

A serdülőkorig a petefészkek nem aktívak. Máig nem tudjuk pontosan, mi váltja ki a serdülés folyamatát. Annyit tudunk, hogy ekkor az agyban találtható, hipotalamusznak nevezett terület elkezdi kiválasztani a gonadotropint stimuláló hormont. Ez a hormon az agyalapi mirigyet a follikulus stimuláló hormon (FSH) kiválasztására serkenti. Utóbbi a petefészkek működésére hatva a petesejtek érését idézi elő. Az ösztrogénszint megemelkedik (ebben egyéni eltérések vannak), a luteinizáló hormon (LH) hatására a tüsző felreped (tüszőrepedés, ovuláció) és kiszabadul a petesejt. Ez a folyamat normális esetben havonta egyszer lezajlik. Ekkor elindul a progeszteron termelődése. Az okos szervezet megkezdi a női petesejt megtermékenyítésének előkészítését: a petefészkekben kialakul a sárgatest (corpus luteum). Ennek hatására a mindkét petefészekben található tartalék tüszők befejezik érési folyamatukat és feloldódnak.

 

Ha létrejön a megtermékenyítés, a petesejt a humán choriongonadotropin (HC) nevű hormont kezdi el termelni. E hormon feladata, hogy a petefészket továbbra is nagyobb menynyiségű progeszteron termelésére serkentse, ami a méhet a terhességre készíti elő. Ha azonban nincs fogamzás, nem termelődik HC hormon sem, a petefészek beszünteti a progeszteron termelését, és a ciklus elölről kezdődik.

 

 

Progeszteron

A hormon központi szerepet játszik a terhesség létrejöttében, ugyanis az anyaméh nyálkahártyáját készíti elő a terhességre, a megtermékenyített petesejt beágyazódására. E feladatról kapta a nevét is: pro = valamiért, gestatio = terhesség. Ha a petesejt nem termékenyül meg, és a sárgatest nem termel több progeszteront, a méhnyálkahártya lelökődik és vérzés formájában távozik a szervezetből.

 

A változás korában a fentiekben vázolt hormonális ciklus lassanként befejeződik, ennek következtében nincs többé tüszőrepedés és havi vérzés sem. A pubertáshoz hasonlóan a klimax mechanizmusát, okát sem tudjuk megmagyarázni. Pusztán a kialakult hormonális változást vagyunk képesek regisztrálni.

 

 

A hormonháztartás egyensúlyzavarai

Az ösztrogén hatásai:

– Az ösztrogén hatására regenerálódik a méhnyálkahártya, fokozódik a sók, tápanyagok és folyadékok beépülése a szövetekbe.

– Az ösztrogén serkenti az emlőmirigyek sejtjeit, növeli a zsírszöveteket és megköti a vizet.

– Befolyásolja a vércukorszint szabályozását, és gátolja a pajzsmirigy hormonjának tevékenységét.

– Csökkenti a libidót, és depressziós hangulatingadozást, fejfájást okozhat.

– Hatására cinket veszít a szervezet, ugyanakkor a réz elraktározását elősegíti.

– Nő az endometrium és a mell rosszindulatú daganatainak veszélye.

– Autoimmun-betegségekkel is kapcsolatba hozzák.

 

A progeszteron hatásai:

– Lebontja a méhnyálkahártyát, elősegíti a zsírbontást.

– Természetes antidepresszáns, ugyanakkor véd a mellben kialakuló csomókkal és daganatokkal szemben.

– Fokozza a pajzsmirigyhormon tevékenységét és normalizálja a vércukorszintet.

– Természetes vízhajtó, normalizálja a cink– és rézháztartást.

– Serkenti a csontépítő sejtek tevékenységét.

– Segítségével megelőzhető az endometrium rákos elfajulása és a mellrák.

 

A gránátalma érett gyümölcse nagyon hasonlít a női petefészekre

 

Nyilvánvaló, hogy a két hormon egymást kölcsönösen befolyásolja, szabályozza, ezért harmonikus arányban kell állniuk. Ha ez az egyensúly nincs meg, az ok gyakran gyógyszerek szedésében, diszharmonikus életvitelben vagy környezeti ártalmakban keresendő. Az ösztrogéntúlsúly problémáját az orvostudomány már 1930 óta ismeri. Egy amerikai orvos nevezte el e hormonális diszharmóniát ösztrogéndominanciának.

 

 

Az ösztrogéndominancia tünetei

A mellek érzékenysége, félelemmel és belső nyugtalansággal kísért depresszió, hajhullás, ingerlékenység, hangulatingadozás, miómák kialakulása, ödémásodás, a szokásosnál rövidebb havi ciklus vagy rendszertelen menstruáció figyelmeztető jelek. A hideg végtagok, amelyek a pajzsmirigy működési zavaraira utalhatnak, valamint a szexuális vágy, a libidó csökkenése szintén olyan jelenség, amelynél gondolni kell az ösztrogéntúlsúlyra.

 

A kevéssé ismert kiváltó okok közé tartozik a környezetszennyezés. Az ivóvízbe jutott ösztrogénekről mit sem sejtünk, ugyanúgy, ahogyan az ún. „idegen ösztrogénekről” sem. Utóbbiak olyan vegyületek, amelyek kémiailag némiképp különböznek ugyan az ösztrogéntől, de ugyanolyan hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Ezek a műanyagokból szabadulnak fel melegítés hatására, pl. bútorokból, szőnyegekből, festékekből és műanyag italosflakonokból. Az ivóvízbe jutott ösztrogén a hormonkészítményeket, ill. fogamzásgátló tablettákat szedő nők vizeletével kerül a természetes vizekbe. Állítólag ezeket az ivóvíz előállítása során kiszűrik, de sok szakember ezt vitatja.

 

A progeszteron olyan hormon, amely a női és a férfi szervezetben egyaránt jelen van. A nőknél a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatest termeli, valamint a mellékvesék. A napi mennyiség függ az életkortól, valamint a terhességtől is.

 

A progeszteron mennyisége nyálból, ill. vérből egyaránt megállapítható.

 

 

„Természetes” progeszteron

Laboratóriumban a progeszteront szaponin vegyületekből lehet kivonni. Ezek szteroidszerű vegyületek, amelyek a növényekben is megtalálhatók. A leggyakrabban használt szaponin a dioszgenin, ami a vad yamsz-gyökérből származik. Az ázsiai élelmiszereket áruló boltokban a friss gyökér kapható.

 

A kínai nők a yamsz-gyökeret úgy eszik, mint mi a krumplit. Ha nyersen kóstoljuk, szappaníze van. A dioszgenint a laboratóriumokban háromlépcsős eljárás során progeszteronná alakítják át. A molekulák nem alkotnak hosszú láncokat. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy a progeszteront könnyen felszívódó krémekhez keverjék. A progeszterontartalmú készítmények Európában vénykötelesek.

 

 

Ne feledkezzünk meg a pajzsmirigyről!

A különösen heves klimaxos tünetek esetén mindig figyelnünk kell a pajzsmirigyre is. Egy addig lappangó, látens pajzsmirigy-működési zavar ilyenkor valódi betegséggé alakulhat át. A vérvizsgálat normális hormonszinteket mutat, de a klinikai szimptómák már megjelentek. Jellemző a spontán izgatottság, az alvászavar, valamint az éjszakai hőhullámok jelentkezése, a klausztrofóbia, az illető nehezen tűri meg magán a szűk ruhákat, kerüli a szűk tereket, felvonókat. A pajzsmirigy-túlműködésre jellemző, hogy az illető feltűnően érzékeny a fokhagyma, az aromaolajak illatára és más erős illatokra.

V.T.
IX. évfolyam 12. szám

Címkék: ösztrogén, progeszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.