Betegségek A-tól Z-ig

Óvatosan a fogkrémekkel!

Sárga fogak a színes fogkrémtől


  A fogkrém a legkedveltebb háztartási cikkek egyike, ami önmagában véve helyes. A kutatók szerint ugyanis fogkrém nélkül 80%-kal kevesebb foglepedéket lennénk képesek fogainkról eltávolítani, és a fogkrémes fogmosás hatására sokkal kevesebb baktérium marad szájüregünkben, mint ha csak vízzel végeznénk e műveletet.

   

  És mégis: a színes, szinte áttekinthetetlen választék a fogkrémpiacon szkeptikussá teszi a szakértőket. A gyártók minden termék esetében vakító fehérséget ígérnek, reklámjaik szerint termékeik még a dohányzás miatti sárga elszíneződést és a fogkövet is képesek eltávolítani a fogzománcról. Ez azonban csak a fogkrémekben megtalálható, ún. abrazív hatású, szilárd tisztítószemcsékkel lehetséges, amelyek rendszeres használata jelentős mértékben károsítja a zománcot. Ráadásul ezek a szemcsék csak a fog felületét képesek megtisztítani, a fog belsejében keletkező elszíneződésre nincsenek hatással. A fogkrémekkel, fogporokkal tehát csak a fogak természetes színét lehet helyreállítani, ami általában nem hófehér, inkább kissé sárgás.

   

  Problémásnak tűnik egyes fogkrémeknél az antibiotikus hatóanyagok, pl. triclosan vagy klórhexidin adagolása. Ezek valóban baktériumölő hatásúak, de egyúttal felborítják a szájüregben uralkodó mikrobiológiai egyensúlyt. Ráadásul egyes kutatói vélemények szerint a triclosan májkárosító hatású, a klórhexidin pedig hosszabb ideig használva károsan befolyásolja az ízérzékelést, és elszínezheti a fogakat.

   

   

  A vitatott fluoridok

  A legtöbb fogkrém állandó összetevői a fluoridok. Ezek a fluortartalmú vegyületek elősegítik a fogzománcot alkotó anyagok újbóli beépülését a fogba, ezzel meggátolva a szuvasodást. Aligha valószínű, hogy a fogkrémek használatával túladagolhatnánk a fogkeményítő hatású fluort. Egyes természetgyógyászok és holisztikus szemléletű orvosok szerint azonban a jód-fluoriddal dúsított élelmiszerek fogyasztása feleslegessé, sőt egyes esetekben akár veszélyessé teszi a fogkrémek fluorral történő dúsítását.

   

  Egyúttal azt is el kell ismerni, hogy a mai napig nem sikerült tudományosan igazolni azt az állítást, miszerint a túlzott fluorfogyasztás Alzheimer-kórt vagy rákot okozna.

   

  A fogkefe mellett felnőtteknek ajánlatos a fogselyem rendszeres használata

   

  A fluorra érzékeny, esetleg allergiás személyek persze jól teszik, ha tartózkodnak a fluortartalmú fogápolási cikkektől. A gyermekeknek speciális, max. 0,015%-os fluortartalmú krémeket ajánlatos venni. Meg kell tanítani őket a fogkrém kiköpésére és a szájüreg alapos öblítésére.

   

  Egyébiránt fontos azt is figyelembe venni, hogy a fogkrémek fluortartalma csak akkor képes kifejteni hatását, ha elegendő ideig érintkezik a foggal. Ez csak akkor történhet meg, ha a fogmosás legalább 3-4 percig tart. A szerves aminfluorid ezzel ellentétben már néhány másodperc múlva hat, bár ezek a fogkrémek jóval drágábbak az átlagnál. Ez nem azt jelenti, hogy az aminfluoridos termékek esetében mindössze néhány másodpercre kell csökkenteni a fogmosás idejét.

   

  Amerikai szájhigiénikus szakemberek szerint a fogmosást először száraz fogkefével kell kezdeni, mert így hatékonyabban eltávolítható a lepedék, mint fogkrémmel.

   

   

  Naponta egyszer elegendő

  Sok szakember úgy véli, hogy nem szükséges naponta háromszor fogat mosni. Véleményük szerint elegendő, ha naponta egyszer, kb. 5 percen át gyengéden, a fogínyt nem felsértve, körkörös mozdulatokkal dolgozva, lehetőleg este, a vacsora elfogyasztása után mosunk fogat. Ezzel szemben gyermekeknél fontos, hogy továbbra is minden étkezés után mossanak fogat.

   

  A sajt serkenti nyáltermelésünket, ezzel tisztítja fogainkat. Ezáltal a cukor sem tud tartósan megtapadni a fogzománcon

   

  A fogkefe mellett felnőtteknek ajánlatos a fogselyem rendszeres használata, amellyel a fogak közét kell alaposan megtisztítani, hetente legalább egyszer. Előfordulhat közben vérzés, ami figyelmeztető jel: éppen ideje volt a tisztításnak. A vérzés tehát senkit ne késztessen arra, hogy a jövőben elhanyagolja a fogselymes tisztítást.

   

   

  Fogszuvasodást megelőző élelmiszerek

  • Oolong tea: A fekete és a zöld teához hasonlóan sok természetes fluort tartalmaz. Természetes csersavai hatékonyan pusztítják a foglepedéket alkotó baktériumokat. Ajánlott adagja: naponta 3 csésze étkezésekhez.

  • Sajt: Egy amerikai vizsgálat során megállapították, hogy a rendszeres sajtfogyasztás fogszuvasodás ellen védő hatású. Ez a közkedvelt tejtermék serkenti a nyáltermelődést, ami leöblíti a fogakról az ételek cukortartalmát.

  • Shiitake gomba: E távol-keleti gomba 5 grammja képes rá, hogy a lepedékben élő baktériumok ne tapadjanak meg a fog felületén.

  • Alma: Hasonló hatású, mint a siitake gomba. Japán kutatók almakivonatot tartalmazó fogkrém kifejlesztésével kísérleteznek.

   

   

  Fogkrém előállítása házilag

  Az alaprecept: 16 g kovaföldet és 10 g ibolyaport keverjünk össze. Jól záródó befőttesüvegbe öntve alaposan rázzuk össze – kb. 50 fogmosáshoz elegendő.

   

  A száj nyálkahártyájára kedvező hatást érhetünk el, ha a fenti alapkeveréket az alábbi készítményekkel dúsítjuk:

   

  • Teafaolaj: Antiszeptikus hatású. Laborvizsgálatok szerint a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását gátolja.

  • Borsmentaolaj: Kellemes, üde leheletet kölcsönöz.

  • Folyékony kamillakivonat, amely a fogínygyulladást segít leküzdeni.

  • A zsályaolaj a nyálkahártya-gyulladások klasszikus gyógyszere. Kiválóan kombinálható kamillával.

  -vörös-
  IX. évfolyam 10. szám

  Címkék: fogkrémek

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.