Betegségek A-tól Z-ig

Pajzsmirigy – ha rossz útra téved

Kicsi szerv, nagy hatás

A pajzsmirigynek számtalan különféle feladatot kell ellátnia. Ha kibillen az egyensúlyából, akkor túl- vagy alulműködés alakulhat ki. Cikkünk ezeknek a problémáknak az okairól és tüneteiről szól, illetve arról, mit tehetünk ellenük.


 

A gyomrunkban repkedő pillangókat mindannyian ismerjük. Van azonban a testünkben egy másik pillangó is, amely a torkunkban rejtőzik, és egyformán befolyással bír az érzelmeinkre és egyéb testfunkcióinkra: ez a pajzsmirigy. A szerv a gégefedő alatt ül, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt.

 

A nagyjából dióméretű szerv jódból és egyéb építőanyagokból olyan hormonokat termel, amelyek nagy hatással vannak az egész szervezetre és a személyiségre is. A pajzsmirigy határozza meg, hogy lassúak és elgondolkodóak vagyunk-e, vagy inkább gyorsak és aktívak. Ez a szerv szabályozza a szervezet energia-háztartását.

 

Azonban nemcsak az energiafelhasználást kontrollálja, hanem az oxigénellátást, az ásványianyag- és vízháztartást, a vérkeringést és a gyomor- és bélműködést. Hatására megnő vagy csökken az étvágy és a testhőmérséklet, aktivizálódnak vagy ellazulnak az idegek és az izmok. Mindehhez az utasítást a pajzsmirigy a „főnökétől”, a hipofízistől kapja. Ennek pedig szintén van egy felettese: a hipotalamusz. Mindez a nagyon összetett és bonyolult rendszer komplikált hormonális események révén működik, amelyben fontos szerepet játszik két pajzsmirigyhormon, a T3 és a T4.

 

 

Az orvos ki is tudja tapintani a megnövekedett pajzsmirigyet. További felvilágosítással az ultrahangos felvétel szolgál

 

Ha minden jól megy, észre se vesszük, hogy ez a pillangó alakú szervünk egyáltalán működik. Csak ha megnagyobbodik vagy csomók alakulnak ki benne, akkor kezdi el nyomni a légcsövet vagy a nyelőcsövet. Ilyenkor a torkunkban szó szerint szorító érzés alakul ki, és nehezünkre esik levegőt venni vagy nyelni. Ekkor fordul elő, hogy a férfiak kigombolva hagyják az ingük legfelső gombját és meglazítják a nyakkendőjüket. A nők nem hordanak magas nyakú pulóvert és zárt nyakú blúzt, sőt még a sálat is nehezen viselik el.

 

Ha a pajzsmirigy sztrájkba lép

Ha a pajzsmirigy erősen megnövekszik, akkor kívülről is látható elváltozást okoz: a nyak alul megvastagodik. Ilyenkor beszélünk strúmáról vagy golyváról. Az idősebbek gyakrabban szenvednek ilyen megbetegedésben.

 

A baj oka általában a jódhiány. Jód nélkül a pajzsmirigy nem képes hormont termelni, és a hiány ellensúlyozására megnöveli szövetei mennyiségét. Ennek eredményeként gyakran a hormontermelés szintje is helyreáll, és a golyva „csak” szépséghiba. Enyhébb esetekben ilyenkor segít a jódpótlás. Ha ez nem elég, általában műtéti megoldást választanak. A jódhiány arról is felismerhetővé válhat, hogy a pajzsmirigyben kitapintható csomók alakulnak ki. Ezek között megkülönböztetünk „forró” és „hideg” csomókat (lásd keretes írásunkat).

 

 

A pajzsmirigy pilangó formájú, kisméretű szervünk. A gégefő alatt helyezkedik el, és átfogja a légcsövet. Hormonjai a test számtalan funkciójára befolyással vannak.

 

Ám nem minden pajzsmirigyprobléma jár látható strúma kialakulásával. A hirtelen fogyás, szívprobléma, az enyhén megemelkedett vérnyomás és az állandó nyugtalanságérzet szintén a pajzsmirigy túlműködésének jele lehet.

 

A pajzsmirigy másik működési zavara az alulműködés. Az érintettek elveszítik a lendületüket és gyorsan kimerülnek. Emésztésük lelassul, súlyuk megnő, miközben a hangulatuk a „pincébe” süllyed. Ennek az elváltozásnak többféle oka is lehet.

 

A jódprobléma

Ha a test elegendő jódhoz jut, a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont tud termelni. Táplálékunk azonban keveset tartalmaz ebből a nyomelemből. A jód mindenekelőtt a tengeri halakban fordul elő, illetve egyéb tengeri élőlényekben és tengeri algákban. A jódozott só segíthet a helyzeten, bizonyos körülmények között azonban ez sem elég. A felnőtteknek naponta körülbelül 200 mikrogramm jódra van szükségük, a terhes és szoptató anyáknak pedig még ennél is többre, 230-260 mikrogrammra.

 

Ennek ellenére nem tanácsolható általánosságban, hogy táplálékkiegészítőként jódot szedjünk tabletta formájában. Léteznek ugyanis olyan pajzsmirigy-megbetegedések, amelyeknél a kontroll nélkül szedett jód további problémákhoz vezethet. Ez vonatkozik például a Hashimoto-thyreoditis nevű betegségre és a Basedow-kórra. De a pajzsmirigyben kialakult „forró csomók” esetén is kerülni kell a nagyobb mennyiségű jódot.

 

 

Ha jódhiány áll fenn, a pajzsmirigy szövetének sejtjei rendkívüli módon megnövekedhetnek. A jódhiányos területen élő embereknek azt ajánlják, vásároljanak jódozott sót

 

Minden teljes erővel működik

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont bocsát ki, például mert a benne kialakult „forró csomók” folyamatos hormonutánpótlásról gondoskodnak, akkor a beteget mintha felpörgették volna. Valamennyi testfunkciója felgyorsul: a bőre átmelegszik, az illető izzad és nem viseli el a meleg ruhát, a pulzusa gyors és nagyon nyugtalan, a szíve szinte hallhatóan hangosan ver. A beteg ideges és remeg. Bár többnyire fokozódik az étvágya, mégis fogyhat, mert a belei is fokozott tempóban dolgoznak, és emiatt gyakoribb nála a székletürítés, akár hasmenés is kialakulhat. Az állandó belső feszültség és fokozott nyugtalanság miatt a beteg rosszul alszik, a szíve és a vérkeringése sem piheni ki magát igazán.

 

A pajzsmirigy-túlműködés lehet az oka a pitvarfibrillációig fokozódó szívritmuszavaroknak is. Ha ezt nem kezelik, szívgyengeség kialakulásához is vezethet. A probléma nem hagyja érintetlenül a szexuális életet, a libidót és a potenciát sem. Az érintett nők ezen kívül gyakran panaszkodnak menstruációs zavarokra is. A pajzsmirigy túlműködésének leggyakoribb okát a „forró csomók” jelentik, azaz csomószerű elváltozások a pajzsmirigy hormontermelő szöveti állományában. Ezek a csomók leginkább a 45 éven felülieknél tűnnek fel, sokszor azonban nem fedezik fel azokat, mivel nem mindig tapinthatók. A helyzetet vérvizsgálattal lehet tisztázni, amelynek során megállapítható, az illető szervezete nem termel-e a szükségesnél nagyobb mennyiséget a T3 és a T4 nevű pajzsmirigyhormonból.

 

Mi az a Basedow-kór?

A fokozott hormontermeléssel járó pajzsmirigy- túlműködés kialakulhat Basedow-kór következményeként. Ilyenkor egy autoimmunbetegségről van szó, amely már fiatalkorban felléphet, és a test különféle szöveteit támadhatja meg, például a szemet, a bőrt vagy az ízületeket. Autoimmun-betegségeknél a test idegen behatolóként kezeli a saját sejtjeit, ez esetben a pajzsmirigyéit, s az immunrendszer megpróbálja elpusztítani azokat. A pajzsmirigyet folyamatosan antitestek támadják, ami azon a területen állandó gyulladáshoz vezet. A pajzsmirigy ellensúlyozni akarja a veszteséget, és emiatt megnövekedett mennyiségű hormont termel.

 

 

A jód nagy mennyiségben a tengeri halakban és az algákban fordul elő természetes módon

 

Basedow-kór esetén az orvostudomány gyógyszeres úton próbálja meg gátolni a hormontermelődést. Ugyanakkor azt szokták tanácsolni, a beteg ezeket a gyógyszereket (thyreosztatikumok) ne szedje egy évnél hoszszabb ideig. Ha ennyi idő alatt az alapbetegség, vagyis a Basedow-kór nem gyógyul meg, akkor a klinikai orvoslás általában a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítását javasolja. Ezt követően mesterséges hormonpótlással tartják fenn a pajzsmirigyhormon normális szintjét.

 

 

Mindig sápadt és fáradt – az alulműködés

Alulműködés esetén a pajzsmirigy túl kevés olyan hormont termel, amelynek a megfelelő lendület megadása lenne a feladata. Ennek többféle oka lehet:

 

Fennállhat jódhiány: jód nélkül nem lehetséges pajzsmirigyhormont termelni. Előfordulhat felszívódási zavar: a szervezetbe bejut a jód, de ott nem szívódik fel. Ez történik például akkor, ha a beteg valamilyen bélbetegségben szenved. Lehet az ok valamilyen autoimmun-betegség. A pajzsmirigy alulműködése esetén nemritkán az úgynevezett Hashimoto-thyreoditisről van szó. Ha a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségű hormont, a beteg hamar kimerül.

 

Mindent csak csigatempóban képes elvégezni, az izmai gyengék vagy merevek. Az összképet izomfájdalmak, lelassult reflexek, fázékonyság, depresszív hangulat és emlékezeti gyengeség egészíti ki. De olyan tünetek is idetartoznak, mint a hízás, a krónikus kimerültség, a megnövekedett vérzsírértékek és a szervezetben a víz felgyülemlése (ödéma).

 

A mérsékelt sportolás szelíd gyógymód a pajzsmirigy alulműködése esetén. A tengeri levegő újra lendületbe hozza a fáradt pajzsmirigyet

 

A vérellátás is zavart szenved. Erre a bőr azzal reagál, hogy kásásan megvastagszik, hideg lesz, száraz és gyorsan elkezd hámlani. A haj is fénytelenné, tartás nélkülivé válik és fokozottan hullik. A köröm törékeny lesz. Sőt a betegnek még a hangja is megváltozhat, mélyebb és reszelősebb lesz. A vérkeringés ugyancsak takaréklángon üzemel, a pulzus lelassul, a vérnyomás alacsony. A szív koszorúerei hajlamosabbá válnak az elmeszesedésre, a szívizomzat lustábbá válik. Mindehhez gyakran társul vérszegénység, vas- és B12- vitamin-hiány.

 

Terhesség alatt megnő a szervezet pajzsmirigyhormon iránti igénye. Ha ebben az időszakban a szerv alulműködése áll fenn, akkor ez a magzatot is veszélyezteti. A pajzsmirigyhormonokra elsősorban az embrionális pajzsmirigy kialakulásához van szükség, anélkül ugyanis a gyermeki idegrendszer nem tud optimálisan fejlődni. A pajzsmirigy egyébként a testhossz növekedésében is szerepet játszik.

 

Felnőttek esetében a pajzsmirigy alulműködése a nemi életre is rányomja a bélyegét. Az általános kedvetlenség és energiátlanság ezen a területen is megnyilvánul. De nemcsak a libidó csökken, hanem a termékenység is zavart szenvedhet.

 

A pajzsmirigy alulműködése nemritkán észrevétlenül alakul ki. A beteg nem azonnal érzi magát fáradtnak és erőtlennek, mint mondjuk egy lázas, influenzás fertőzés esetén, hanem a teljesítőképessége fokozatosan csökken. Főként idős embereknél fordul elő, hogy ezeket a tüneteket nem azonosítják be mint pajzsmirigyproblémát, hanem az öregedési folyamat számlájára írják azokat.

 

A moxaterápia segítségével a hagyományos kínai orvoslás feloldja az energiablokádokat. Ez jót tesz a félresiklott pajzsmirigyműködésnek is. A homeopátia is számos szert kínál a túlműködés szabályozására

 

A pontos diagnózis felállítása vérvizsgálattal kezdődik. A T3 és T4 nevű pajzsmirigyhormonok mellett a hipofízis TSH-hormonjának szintjét is vizsgálják, illetve bizonyos antitestek szintjét is. Ez utóbbiak autoimmun-betegségre utalhatnak.

 

 

Hashimoto-thyreoditis – a fő oka az alulműködés

A Hashimoto-thyreoditis a pajzsmirigy krónikus gyulladása, amely tönkreteszi a szerv szöveteit. Mint már említettük, autoimmun-megbetegedés következményeként lép fel. A legtöbb pajzsmirigy- alulműködésnek ez az oka. Az érintettek többsége nő, ám hogy miért, annak okát nem lehet tudni. Ennek a betegségnek a során a pusztulás nemcsak a szöveteket, hanem egy speciális fehérjét, a thyreoglobulint is érinti. Ellenük antitestek képződnek a szervezetben, és jelenlétük igazolható a vérben.

 

Érdekes módon az antitestek sokkal több ember vérében kimutathatók, mint ahányat érint maga a betegség. Esetükben szintén fellépett már autoimmun-reakció, a szervezetük azonban meggyógyult, és a pajzsmirigy nem szenvedett tartós támadást. Ez reményt jelenthet, amennyiben túl sok szöveti terület nem pusztult el.

 

A Hashimoto-thyreoditisnél kitapintható a pajzsmirigy megnagyobbodása és érezhető a szövetek keménysége. Arról ultrahangvizsgálat adhat felvilágosítást, mekkora és hol fekszik a sérült terület. Mivel az alulműködés már ismert, a szintigráfiáról általában lemondanak. Csak ha felismerhető a csomós szövet, akkor kell kontrasztanyag segítségével megkülönböztetni a forró vagy hideg csomókat.

 

Túlműködés esetén az érintetteknek tanácsos lemondaniuk a serkentő hatású italokról, például a kávéról vagy a teáról. Korlátozni érdemes az alkohol és az állati fehérje fogyasztását is

 

Amennyiben „csak” alulműködés áll fenn, a beteget pajzsmirigyhormonokkal kezelik, vagy tiroxinnal (T4), vagy T3 és T4 kombinált terápiájával. Az adagolást mindig az adott életszakaszhoz kell igazítani. Idősebb korban kevesebb pajzsmirigyhormonra van szükség, terhesség esetén többre. A legújabb tudományos vizsgálatok szerint a szelénadagolás is jó hatást gyakorol a pajzsmirigyre, főként Hashimoto-thyreoditis esetén.Ilyenkor azonban a jód adagolásától tartózkodni kell, ez ugyanis csak rontaná a beteg állapotát.

 

Mit ajánl a természetgyógyászat?

Pajzsmirigy-túlműködés: engedjük a testet megnyugodni

Pajzsmirigy-túlműködés esetén azt tanácsolják, a beteg mondjon le az izgató hatású italokról, mint amilyen a kávé, a tea és az alkohol. Szintén ajánlatos csökkenteni az állati fehérjét tartalmazó ennivalók fogyasztását, így a húsét vagy a kolbászfélékét. A haltól és a jódozott sótól ugyancsak eltanácsolják az illetőt. Ezzel szemben az étlapjára kerüljön sok zöldség, elsősorban káposzta és szójatermékek, és jótékony hatású az alapvetően lúgos kémhatású koszt.

 

A belső nyugtalanság ellen rendezett napirenddel harcolhatunk, amelyben bizonyos időszakonként helyet kap a szünet, benne mozgással. Beválnak a hűtő hatású külső alkalmazások, például a hideg nyakborogatás vagy a hideg vizes lemosások.

 

A gyógynövények közül a vízi peszérce (Lycopus europaeus) és a szúrós gyöngyajak (Leonorus cardiaca) nyugtatja meg a pajzsmirigyet. Az első gátolja a pajzsmirigy hormonjának, a tiroxinnak az elválasztását, csökkenti a jódfelhasználást és általánosságban véve is megnyugtató hatású. Ugyanez vonatkozik a gyöngyajakra is. Egyensúlyba hozza a funkcionális szívpanaszokat, lelassítja a túl gyors pulzust és csökkenti a szívremegést. Ezen kívül hasznosak lehetnek egyéb gyógynövények is, köztük a galagonya vagy a valeriána.

 

1. kép: Bizonyos gyógynövények, például a vízi peszérce megnyugtatják a túlpörgetett pajzsmirigyet
2. kép: A vöröshagyma, a póréhagyma és a zsázsa segítik a pajzsmirigy jódhasznosító munkáját

 

A klasszikus homeopátiában a konstitúciós szereket keresik. A pajzsmirigy túlműködésénél a következő egyéni szerek jönnek számításba: Arsenicum album, Aurum metallicum, Cornium, Ferrum metallicum, Jodum, Lachesis, Natrium muriaticum, Spongia. A választás szempontjait az általános és a hangulati állapot határozza meg. Ehhez a képzett homeopátiás szakember nyújt segítséget.

Alulműködés: serkentsük az anyacserét!

A pajzsmirigy alulműködésénél a terápiát a baj oka határozza meg. Ha Hashimoto-thyreoditis áll fenn, akkor nincs értelme plusz jódbevitelnek. Ha az alulműködés olyan formájáról van szó, amelyet a jódhiány váltott ki, akkor a jódtartalmú ennivalókat kell előnyben részesíteni. Idetartoznak a tengeri halak, a tenger gyümölcsei, a tengeri algák, a jódozott só és a jódtartalmú ásványvizek. A fáradt pajzsmirigynek valóságos jótétemény a tengerparti kúra, amely felturbózza a működését. Szintén felszaporítja a pajzsmirigy jódtartalmát a hagyma, a póréhagyma és a zsázsa. Bevált minden olyan élelmiszer is, amely sok vasat és B-vitamint tartalmaz, például az endíviasaláta, a búza- és szójacsíra, ezeknek az anyagoknak a hiánya ugyanis rontja a pajzsmirigy működését. Szintén ajánlatos táplálékkiegészítőként a szelén és a cink. Mivel az anyagcsere takaréklángon működik, minden olyan dolog segít, ami serkentő hatású: a víztaposás és a hideg meleg váltózuhany, a száraz kefés masszázs és a rozmaringos fürdő. És persze a mozgás – főként a kirándulás, az úszás és a biciklizés. Ezek jobb hatásúak az olyan sportágaknál, amelyek nagyon gyorsan megemelik a pulzust és utána gyors kifáradáshoz vezetnek.

 

A gyógynövények közül a jódtartalmúak ajánlhatók, például a zsázsa vagy a barna alga (Fucus vesiculosus). Ez utóbbi nem igazán finom, ezért késztermék formájában szokták forgalomba hozni. Ha teaként isszuk, ánizzsal vagy édesgyökérrel ízesíthetjük.

 

A homeopátiás szerek közül a következőket szokták ajánlani: Arsenicum album, Barium carbonicum, Calcium carbonicum, Graphites és Pulsatilla. A Schüssler-sók közül a pajzsmirigy működését főként a Nr. 15 Kalium jodatum szabályozza. Napi adagja 5-10 golyócska. Ehhez jöhet még a Nr. 4 Kalium chloratum és a Nr. 14 Kalium bromatum.

Hogyan teremthetjük meg a jin és a jang egyensúlyát?

A hagyományos kínai orvoslásban a test önszabályozó folyamatait akupunktúrával és különféle gyógynövénykeverékekkel lehet serkenteni, s ez nemritkán a pajzsmirigy működését is rendbe hozza. Gyakran az alapenergia hiánya okozza a kimerültséget. A pajzsmirigy vagy levertté tesz, vagy megpróbálja túlaktivitással felpörgetni a szervezetet. Ilyenkor fel kell deríteni, nem áll-e fenn jin-hiány, amely szükségessé teszi az erősítő recepteket. Ha a testben energiablokádok vannak, akkor akupunktúrával és moxaterápiával oldhatjuk fel azokat. De az is előfordulhat, hogy a testben jang-hiány áll fenn, például a vesékben vagy a lépben. A diagnózist mindig az egyéni nyelv- és pulzusteszt alapján állítják fel.

 

A felpörgetett anyagcsere egyensúlyba hozható például hideg zuhannyal is – a vegetatív idegrendszer ily módon újra egyensúlyba kerül
 

Autoimmun-betegség: újra meg kell teremteni az egyensúlyt

Autoimmun-betegség csak akkor alakulhat ki, ha a test sejtjei meggyengültek, ha a sejtek miliője zavart szenvedett, például a túlsavasodás miatt. Ezzel a felfogással minden alternatív gyógyító módszer művelője egyetért.

 

A páciens számára ez azt jelenti, hogy az első feladata a salaktalanítás, a méregtelenítés, a nehézfémek kivezetése, a sav-lúg egyensúly helyreállítása, a sejtek közötti miliő rendbehozása.
Semmi cukor, sok mozgás, sok oxigén – így a sejtek újra akadálytalanul működhetnek és az immunrendszer újra képes lesz arra, hogy különbséget tegyen ellenség és barát között. Mindehhez a homeopátia és a fitoterápia sokféle módon nyújthat segítséget – legyen szó bár kínai, tibeti vagy ájurvédás megközelítésről, vagy a nyugati orvoslás spagirikus módszereiről és gyógynövényeiről.

 

A táplálékkiegészítők között szintén sok hasznosra akadhatunk, elsősorban a gyökfogók között, mint amilyen a C-vitamin, a cink és a szelén. A pajzsmirigy téves működése és autoimmun-betegségek esetén a vas és a B-vitamin is fontos része a terápiának. Ugyancsak támogató hatású a biorezonancia- terápia vagy a kineziológia, akárcsak a pszichoszomatikus megközelítés, amely látja az összefüggést test és szellem között, és mindkét oldalt figyelembe veszi. Az egyensúly megteremtéséhez és a napi stressz leküzdésé hez segítséget nyújt a taj-csi, a csi-kung, a jóga és az autogén tréning is.

 

 

Fontos, hogy bízzunk a terápiában

A beteg mindig tehet valamit a saját gyógyulásáért és azért, hogy jobban érezze magát. Akármi is legyen a baj a pajzsmiriggyel, a belső beállítódás nagyon fontos. Ha műtétre van szükség, keressünk gyakorlott sebészt. Ha elfogadjuk, hogy a műtétre szükség van, belsőleg is felkészülhetünk rá.

 

A pajzsmirigy alulműködésének sokféle tünete van. Az érintettek gyakran levertnek, fáradtnak érzik magukat, és sokat kell aludniuk. Sokan étvágytalanságuk ellenére meghíznak

 

Ha pajzsmirigyhormont kell szednünk, fogadjuk el,  hogy a gyógyszer átsegít minket egy olyan szakaszon, amikor a testünk nem képes elegendő hormont termelni. Ezzel egyidejűleg azt is figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk az ajánlott dózisra. A hatás ugyanis egyénenként változó lehet. Beszéljük meg az orvossal, mikor és milyen körülmények között csökkenthetjük vagy emelhetjük az adagunkat, és mi lehet még hasznos.

 

Ha a természet erejét akarjuk kihasználni, ne csak a gyógynövények és a homeopátiás szerek segítségére támaszkodjunk, hanem mi magunk is aktívan vegyünk részt a terápiában. Menjünk ki a természetbe, élvezzük a szépségét, engedjük, hogy hasson ránk önszabályozó képessége. A legjobb gyógyszer ugyanis mindig a saját testünk öngyógyító ereje. Ezt bizonyítják azok az esetek is, amikor a beteg gyógyulása orvosi szempontból nézve megmagyarázhatatlannak bizonyult.

 

 

Hideg és forró csomók a pajzsmirigyben

A pajzsmirigy bizonyos szövetei néha önállósítják magukat. A szakemberek ilyenkor „autonóm területekről” beszélnek. Ezek a területek másképpen reagálnak a növekedési impulzusokra, mint a többi szövet, ezért a sejtjeik  jobban szaporodnak és nagyobbra nőnek. Az ilyen sejtszaporulatokat hívják csomóknak.

 

A „forró csomó” olyan szövetszaporulat, amelyben megnövekedett mennyiségű pajzsmirigyhormonok képződnek. Általában autonóm adenómáról van szó, jóindulatú daganatról. Kialakulásának oka, hogy a szerv rosszul alkalmazkodik a jódhiányhoz. Ezzel szemben a „hideg csomó” a pajzsmirigyen belül kialakult „alvó” szöveti terület. Itt többé nem termelődnek hormonok. Az ilyen kimerült területek a hosszan tartó jódhiány eredményeként alakulnak ki. Előfordulhatnak csomós, cisztás, elmeszesedett, de akár rosszindulatú változatban is.

 

A kontrasztanyaggal végzett röntgenfelvételen, a szintigráfián színes képek mutatják ki és teszik pontosan felismerhetővé a pajzsmirigy elváltozásait

 

A rákos csomók a pajzsmirigyben viszonylag ritkán alakulnak ki. A csomóknak csak 3-5 százalékáért felelős valamilyen rosszindulatú elváltozás.

Diagnosztika

Az első információkat a tapintás adja, hiszen sok csomó kézzel is érezhető. Az ultrahangos felvételen azonban sokkal jobban látszanak. Ott általában az is látszik, aktívak-e, azaz termelnek-e hormont vagy sem. Ettől  függően ugyanis eltérő erősségű visszhangot adnak. Sok esetben kontrasztanyaggal végzett röntgenfelvételt is kell készíteni (ez a szintigráfia), amely pontos felvilágosítást ad arról, forró vagy hideg csomóról van-e szó és mekkora a mérete. A forró csomókat egyébként azért hívják így, mert a kontrasztanyag (radioaktív jód vagy technetium) összegyűlik bennük és piros színben játszanak.

 

Ez a forró szín az aktivitásukat jelzi. A hideg csomók nem veszik fel a kontrasztanyagot, és a képen kék színűek, azaz inaktívak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy általában véve ártalmatlannak lehet őket tekinteni, a hideg csomókból ugyanis pajzsmirigyrák fejlődhet ki. A szövet jellegéről a szöveti mintavétel ad további felvilágosítást.

Terápia

Ha rosszindulatú elváltozásról van szó, az egész pajzsmirigynek a közeli nyirokcsomókkal együtt való eltávolítását javasolják. Az önmagában álló forró csomót ki lehet metszeni a körülötte lévő szövetből. Ám nincs mindig szükség műtétre, segíthet a radioaktív jóddal végzett kezelés is. Ilyenkor radioaktív jóddal teli kapszulát kell lenyelni, amely tönkreteszi a beteg pajzsmirigyszövetet. A beteg ilyenkor néhány napos megfigyelésre a kórházban marad. Ezt a kezelési módszert elsősorban autonóm adenóma esetén alkalmazzák. De szokták ezt a módszert használni „belső sugárterápia” formájában pajzsmirigyrák utáni utókezelésre is, ha nem minden érintett szövetet távolítottak el. A pajzsmirigy eltávolítása után a betegnek élete végéig pajzsmirigyhormont kell szednie, amely azonban megfelelően adagolva semmilyen problémát nem okoz.

 

 

Mi a teendő a pajzsmirigy megbetegedésekor?

Az európai országokban az utóbbi években sokat javult a lakosság jódellátása, köszönhetően elsősorban a jódozott só elterjedésének. Sok endokrinológus ezzel magyarázza a golyvás esetek számának csökkenését.

 

A strúma és a pajzsmirigycsomók kialakulásának fő oka a jódhiány. Ezen a téren a helyzet sokat  javult, de a betegség nem szűnt meg. A jódozott élelmiszereket ugyanis mindenki saját belátása szerint vásárolja vagy nem vásárolja meg, általános, átfogó megelőzés nincs. Aki ilyen ennivalókat nem fogyaszt és genetikai hajlama van a strúmára, az továbbra is veszélyben forog.

 

Bizonyos esetekben tanácsos műtéttel eltávolítani a pajzsmirigyben kialakult
csomókat

 

A Hashimoto-thyreoditis és a Basedowkór kialakulásában ugyancsak genetikai adottságok játszanak szerepet. Ezek a betegségek általában a terhesség után törnek ki, és megelőzésükre nincs lehetőség. Hashimoto- thyreoditis esetén fontos a jó ellátottság pajzsmirigyhormonokból, amelyekkel elérhető a pajzsmirigyfunkciók normalizálása. A szelén adagolása gátolja a nem specifikus autoimmun-folyamatot, de nem oki terápia (ilyen nem létezik), és nem pótolja a pajzsmirigyhormon- terápiát.

 

Forró csomók esetén a beteg állapotát vagy műtét, vagy a már említett radioaktívjód- terápia stabilizálhatja. Mindkét kezelést követően a betegnek további terápiára általában nincsen szüksége. A golyva kiújulását azonban meg kell előzni, erre szolgál a jód, esetleg pajzsmirigyhormonnal kombinálva. Hormonpótlás esetén a hormonszintet ellenőrizni kell, hogy a normáltartományon belül legyen. Nagyon fontos, hogy nem elég csak az egyiket mérni (T4), mert az nem ad kellő felvilágosítást a beállításról.

 

A hideg csomók többsége jóindulatú, ám csak műtéttel távolítható el teljesen. Ilyen esetekben azonban gyakran elegendő a 6-12 havonta elvégzett kontroll és a pajzsmirigyhormon plusz jód kombinációs terápiája. A pajzsmirigy egészségének megőrzéséért akkor tehetünk a legtöbbet, ha jódban gazdag módon táplálkozunk, például legalább hetente egyszer tengeri halat eszünk vagy jódozott sót használunk. Ez megelőzi a strúmát, az autoimmun-betegségeket azonban nem.

M.L.
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: jód, pajzsmirigy, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.