Betegségek A-tól Z-ig

Pattanás és mitesszer ellen

Természetgyógyászati módszerek akne esetén

Manapság, amikor a külső megjelenés gyakran döntő szerepet játszik munkahelyi és magánéleti sikereinkben, az akne problémáját komolyabban kell venni, mint valaha. A jelenség tipikusan a serdülőkorban lép fel, de idősebbeket is érinthet. A hagyományos és természetgyógyászati kezelések választéka széles, ugyanakkor nem mindegyik állja ki a kritikus vizsgálatot. Szakszerűtlen kezelés esetén pedig a páciensek akár egy életre szóló hegeket szerezhetnek az arcukra.


Az akne kifejezés a görög „akme” szóból származik, amely azt jelenti: csúcs. Jellegzetes tünetei a túlzott faggyútermelés és a zsíros bőr, valamint a mitesszerek fokozott képződése. Később gyulladásos tünetek is társulhatnak a már meglévőkhöz, ezek a felelősek a tipikus gyulladásos csomók és gennyes pattanások kialakulásáért. 

 

A komedók, azaz miteszerek esetén a szőrtüszők elszarusodásáról van szó. Ilyenkor a tüszők kivezető nyílását eltömítik az elszarusodott bőrsejtek, a faggyú, a szőr és a baktériumok, és gyulladás keletkezhet. A néphagyomány a középkorban ezeket a gennyes képződményeket férgek munkájának vélte, és úgy képzelte, ezek a bőrben élősködő paraziták „eszik” az emberi szervezetet, innen származik a „mit-esser”, azaz „együtt evő” kifejezés. A kezelés ennek megfelelően az volt, hogy megpróbálták a férgeket mézzel kicsalogatni a bőrből, majd a dudorokat leborotválni.

 

A kórkép sokféle alakban megjelenhet, de az esetek többségében szerencsére „közönséges” aknéról van szó (Acne vulgaris), amely általában csak néhány évig keseríti meg az érintettek életét. Ugyanakkor mostanában feltűnő, hogy egyre több felnőttet is érint a probléma. Annyi bizonyos, hogy újabban egyre több figyelmet kap a serdülőkor után jelentkező akne témája. 

 

Jó néhány, korábban széles körben használt kezelési módszert ma már csak korlátozottan alkalmaznak. Így például valamikor szokásban volt a gócok elfagyasztása és a bőr UV-fénnyel történő kezelése. Manapság a hivatalos orvoslás jóval kíméletesebb és egyénre szabott módszerét kínálja az akneterápiának. A kiegészítő vagy önmagában is alkalmazható természetgyógyászati megközelítések azonban érvényesebbek, mint valaha, bár hatásukat és jelentőségüket nem szabad túlbecsülni. A kínálat igen széles körű, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs olyan terápia, amely biztosan segítene.

 

 

Értelmetlen a gyakori arcmosás, még csíramentesítő szappannal is

A lista élén az általános tanácsok állnak, például a „higiéné” intenzitásának növelése gyakori arcmosással. Tagadhatatlan, hogy az akne a leginkább zsíros bőrrel kombinálva fordul elő. A gyakori mosás azonban nem használ – sőt adott esetben árthat is, mivel a szappan túlzásba vitt használata befolyásolhatja a bőr védőköpenyét és elősegítheti bizonyos bőrkárosodások kialakulását. A mosással csak a bőr zsírrétegét távolítjuk el, de nem a mélyben található faggyúmirigyekben lévő zsírt. Ugyanez vonatkozik a csíraölő szappanokra: nem képesek elpusztítani a mélyen ülő és az akne kialakulásáért felelős baktériumokat (Propionibacterium acnes). 

 

Tiltólistán a csokoládé, a diófélék, a sertéshús, az üdítők, a sajt, a fehér kenyér

 

Az érintett pszichikai állapotának igen nagy a jelentősége. Vannak, akik azt a felfogást képviselik, hogy az akne pszichoszomatikus betegség. Valószínűbb azonban a fordított (szomatopszichikus) összefüggés: a bőr elváltozásai lelki tünetekhez vezetnek. Így felléphet agresszivitás, depresszió, bizonytalanság és az az érzés, hogy az illetővel „nem fair módon” bánnak. Az érintettet gyakran gyötri szorongás. Ilyenkor az orvos nagyon fontos feladata, hogy a bűntudattól megszabadítsa többnyire fiatal pácienseit. A stressz szintén rontja az akne állapotát, és az is, ha az illetőt túl sokat piszkálja a bőrelváltozásokat. Egyes esetekben segíthetnek ilyenkor bizonyos relaxáló eljárások vagy a pszichoterápia, többnyire azonban elegendő felvilágosítást adni a betegségről. A legjobb megoldás azonban olyan magatartást követni, amely kizárja a bőrelváltozások manipulálását.

 

A tanácsadó irodalomban nagy népszerűségnek örvendenek a diétás tanácsok, jóllehet hatékonyságukra kevés a bizonyíték. Bár a gyógyböjt hatására eltűnhetnek a pattanások, a legtöbbi fiatal betegnél a böjt szakmai szempontból nemigen jöhet szóba, és maguk az érintettek általában hallani sem akarnak róla. Számos diétás előírás egyenesen büntetésnek vagy aszkézisnek hat. Így például a tiltólistán ott sorakoznak olyan, közkedveltségnek örvendő ételek, mint az édességek, a csokoládé, a diófélék, a sertéshús, az üdítők, a sajt, a fehér kenyér. Annak sincs értelme, hogy az illetőt eltiltsuk a zsiradékok fogyasztásától, miután a bőr faggyúmirigyei messzemenő függetlenséggel működnek, a faggyút pedig szénhidrátokból állítják elő – magyarán teljesen függetlenül a táplálékokban vagy a vérben található zsíroktól. Aminek mindenképpen van értelme, az az aknétól függetlenül is folytatott teljes értékű és lehetőleg „egészséges” táplálkozás – már amennyiben ezt egy tizenéves hajlandó elfogadni.

 

 

Kék antiaknefény otthoni használatra is

A fény tipikus alkotóeleme a természetes környezetnek, ezért a fénnyel végzett gyógyítás mindig is fontos témája volt a természetgyógyászatnak. Eredetileg a napfény spektrumában megtalálható ibolyántúli fényt (UV) alkalmazták aknekezelésre, mivel ez a tartomány fertőtlenítő hatású, és ha az enyhe leégéshez hasonló tüneteket váltottak ki vele, akkor úgy gondolták, ez a hámlasztókúra segíti a bőr megújulását. A késői következmények (a bőrrák rizikójának megnövekedése) miatt azonban ezt a terápiát mára messzemenően mellőzik. Újabb és a természetgyógyászaton kívül is elfogadott megközelítés a kék fénnyel történő kezelés, amely az aknét kiváltó baktériumok ellen irányul. Miközben ez a fény hat a bőrre, ott peroxid képződik, amelynek baktériumölő hatása erőteljesebb, mint például az arcvízé. Ennek a speciális antiaknefénynek a hullámhossza 415 vagy 420 nm. A kék fény mai ismereteink szerint mellékhatásoktól mentes, és hetente többször, 20-20 percre alkalmazható mind a bőrgyógyászati rendelőben, mind otthon. Fertőtlenítő hatása mellett a kék fénynek gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, valamint növeli a bőr hidratáltságát és csökkenti a faggyútermelést. Kiegészítésként azt ajánlják, a bőrt vörös fénnyel is kezeljék, ennek a hullámhossza 633 nm. Ezek a melegítő hatású sugarak a bőr immunvédelmének serkentésére szolgálnak. 

 

A mitesszerek otthoni kezelésére ajánlható a kamillás gőz. Jól bevált módszer a gyógyföldpakolás
 

A mitesszerek otthoni kezelésére ajánlható a kamillás gőz. Egy-két evőkanálnyi kamillavirágot tegyünk egy tálba, öntsük le forró vízzel és tartsuk fölé az arcunkat, miközben a fejünket letakarjuk egy nagy törülközővel. Sokan azt tapasztalják, hogy a felpuhult bőrből könnyebben kinyomhatók a mitesszerek, ugyanakkor tudnunk kell, hogy az aknés bőr kezelése szakember feladata.

 

Gyógynövények: többet még nem vizsgáltak kielégítően

Helyi kezelésre a kamilla mellett tradicionálisan boszorkánymogyorót (hamamelis) és körömvirágot ajánlanak. A faggyútermelést gátló és az elszarusodást feloldó hatása miatt a mahóniakérget is szokták javasolni. Mindezeket a készítményeket azonban bőrgyógyászati szempontból még nem vizsgálták kielégítően. Ugyanez áll az Aloe vera-gélre mint bőrápoló termékre, és a propoliszra, amelynek gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása van.

 

Szintén hagyományos kezelés a palaolajat tartalmazó készítmények alkalmazása (az olajat a bitumenben gazdag palakőből nyerik). Ez ugyancsak a faggyútermelést gátolja és elpusztítja a baktériumokat. Ugyanakkor ezek a termékek kellemetlen szagúak, szintén nem vizsgálták kellően, és a bőr égését is okozhatják.

 

A hagyomány szerint bőrtisztításra a gyógynövényteák használhatók – a már említett kamilla mellett a kakukkfű- és a rozmaringtea, amelyek mind pórusösszehúzó tulajdonságúak. A mályvavirágról azt tartják, csökkenti a bőrre ható ingereket. A bőr anyagcseréjét állítólag a mezei zsurló serkenti. Ezeket a gyógynövényteákat úgy használhatjuk, hogy a főzetbe belemártunk egy kendőt, és az átitatott anyagot tesszük tíz percre a beteg bőrfelületre. Az árvácskafőzetet gyulladásgátló és pórusösszehúzó hatásának köszönhetően külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk: naponta több csészével igyunk meg belőle, illetve töröljük át vele a bőrt.

 

Széles körben elterjedt az akne „hámlasztásos” terápiája. A hivatalos orvoslás erre A-vitamin-savat vagy benzol-peroxid-tartalmú szereket használ, az alternatív orvoslás búzakorpát. Ezekkel a peelingekkel azonban nem szabad a bőrt manipulálni, nagy, akut pattanások kezelésére a módszer alkalmatlan. 

 

A gyógyböjt hatására eltűnhetnek a pattanások

 

Jól bevált módszer a gyógyföldpakolás. A felhasznált gyógyföld optimális ásványianyag-struktúrájáról ismert, és nagyon tiszta. Összetétele révén a gyógyföld megköti a káros anyagokat, és ideális kombinációban és arányban tartalmaz olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint a szilícium, a kalcium, a kálium, a vas, a magnézium, a réz, a szelén és a cink. Ennek köszönhetően a gyógyföld kiváló bőrtisztító szer.

 

 

Gyógyföld: bevált, jól elviselhető és hatásos

Egy berlini kórházban végzett felmérés szerint a gyógyfölddel kezelt páciensek 85 százaléka jónak vagy nagyon jónak minősítette a termék kényelmességét, 66 százalékuk pedig jónak vagy nagyon jónak a hatását. A gennyes göbök 69, a pattanások 46, a mitesszerek 36 százalékkal csökkentek.

 

Általános módszerként javasolható a Kneipp-kezelésekkel végzett, úgynevezett „áthangolásterápia”. Általában napi 1-2 alkalommal végzik az arc hideg vizes leöntését. Ez javítja a bőr vérellátását, valamint meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. 

 

Súlyos gyulladásos folyamatoknál kipróbálhatók az enzimkészítmények. Jó hatást gyakorolnak a bőrre a B-vitamin-készítmények.

 

A nyomelemek közül a cinkről ismert, hogy általánosan jó hatással van a bőrre. Bizonyos adatok szerint a súlyos akne (acne papulopustulosa) lefolyását is pozitívan befolyásolja. Ugyanakkor napi 30 mg cinknél többet szedni nem ajánlatos, főleg nem orvosi felügyelet nélkül.

 

A terápiát mindig meg kell beszélni az orvossal, mivel az enyhe tünetek mellett súlyos esetek is előfordulhatnak. A betegséget azonban következményei – nem utolsósorban pszichikai következményei – miatt mindenképpen kezelni kell. A terápia során az általános módszerek, a bőrgyógyászati kezelés és a természetgyógyászati eljárások harmonikus kombinációjára kell törekedni.

 

Hivatalos orvoslási, bőrgyógyászati kezelés

Cél Módszer
Mitesszerek eltávolítása Orvosi kozmetika, ne nyomkodjuk magunk
A mitesszerek képződésének Orvosi terápia, például A-vitamin-savval (feloldja a szaruréteget, jelentősen csökkenti a faggyú-termelést), vagy benzol-peroxiddal (gyulladáscsökkentő is).
A faggyútermelés fékezése Hormonnal vagy isotretioninnal végzett terápia (erőteljesen csökkenti a faggyútermelést), lehetséges mellékhatásai miatt nem minden páciensnek ajánlható (isotretinoint semmiképpen sem szabad terhesség előtt és alatt szedni!), orvosi felügyelet szükséges.
Gyulladáscsökkentés Hosszabb távon át szedett antibiotikum.
Gyulladás esetén a gyógyulás meggyorsítása

A vérellátást javító módszerek (például vizes kezelések).

A gyulladt duzzanatok így körülbelül feleannyi idő alatt gyógyulnak meg.

Hegkezelés Sebészi módszerek vagy lézerkezelés. Csak specialista végezheti.

M. L.
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: akne, holisztikus gyógymódok, mitesszer, pattanás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.