Betegségek A-tól Z-ig

Pattanásos bőr holisztikus szemmel

A jelenség pszichés háttere

Ma már tudja az orvostudomány, hogy a test külső és belső zavara mögött meghúzódó, azokat kiváltó lelki okok feltárását követően a betegségek hatékonyan gyógyíthatók.

 

A bőr határolja testünket a külvilág felé, ugyanakkor a felszínén található nagyszámú idegvégződés révén fontos érzékszervünk is.


A kamaszkori pattanások mögött leggyakrabban az elfojtások állnak. Ezek az elfojtások szexuális képzelgéseink eredményei

 

Az érzelmek és a bőr kapcsolata olyan szoros, hogy számos megnyilvánulását külső szemlélőként is gyakran megfigyelhetjük. A zavarba hozott ember elpirul, a szégyentől elsápadunk, az irigység, a düh lila, szürkés foltokat eredményez az arcon. A test- és arckarakterológiával foglalkozó tudományok külön fejezetben foglalkoznak a bőr színével és minőségével. A bőrelváltozások és a bőrbetegségek szoros kapcsolatban állnak érzelmi kapcsolatunkkal és a stresszel is.

 

Hogyan alakul ki a pattanás? 

A serdülőkor legjellegzetesebb bőrelváltozása a pattanás (akne). A kamaszkor kezdetén egyre több nemi hormon keletkezik testünkben, ezáltal a faggyúmirigyek tevékenysége fokozódik.

 

Ha a faggyúmirigyek eltömődnek, mitesszerek keletkeznek. A pangó faggyú a baktériumok melegágya, a gyulladás a baktériumok fokozott élettevékenysége, ez termeli a gennyes sárga váladékot. Fizikai síkon a pattanásokkal terhelt bőrfelület rendszeres lemosása antibakteriális oldatokkal javasolt.

 

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a kamaszkori pattanások mögött leggyakrabban az elfojtások állnak. Ezek az elfojtások szexuális képzelgéseink eredményei. Belül még egy gyermek lakozik, de a tükörben egy érett, telt idomokkal feszülő női test néz vissza. A reakció sok esetben szégyenérzet. A pszichoszomatikum manifesztációja a pattanás, amely segítségével megnehezítjük és távol tartjuk magunktól a másik nem tagjait. A kamasz tehát a szexuális vágyai miatt érzett szégyenét a pattanásai felett érzett szégyenévé alakítja át. 

 

Miért van az, hogy a fiatal kamasz testét, lelkét elemészti a vágy, és a randi előtt egy órával egy óriási pattanás jelenik meg az orrán? A fiatal lány bűntudatot érez teste szexuális töltöttsége miatt, a fizikai test készen áll, sőt erősen ösztönözve van a szexuális kapcsolatra, ugyanakkor a lélek még felkészületlen. S mivel mindent a gondolat erejével és a tudatalatti hatalmával irányítunk, a lélek manifesztál egy ilyen csúnya fintort pont arra a helyre, amit nem is tudunk elrejteni.

 

A felnőttkori pattanások igazi oka a bűntudat

 

Attól a pillanattól kezdve, hogy szexuális életünkben igazi áttörés következik be, a szexuális kapcsolat létesítését követően a pattanásaink szinte azonnal eltűnnek. Hormonális szinten a megtermelt nemi hormonok (tesztoszteron, ösztrogének) a vágy megélésével felszabadulnak, az agyunk endorfintermelésre ösztönzi belső elválasztású mirigyeinket, és a világot csodásnak érezzük.

 

A felnőttkori pattanások 

A felnőttkori pattanások igazi oka a bűntudat. Biztosan hallottuk már azt a kifejezést, hogy van képed hozzá? A megélhetésünk, karrierünk, törtetésünk, egónk által elfogadott cselekedeteink nem mindig vannak egyetértésben a bennünket mozgató lélek és tudattalan értékítéletével. Az elfojtott szégyen és bűntudat mindenki számára látható bőrfelületeken jelentkezik (nagy számban, gyulladt faggyúmirigyek). Ez hasonló ahhoz a jelenséghez, ahogyan a középkorban a bűnözőket megjelölték. A jelentése: kerüljenek el. Érdekes módon itt is azokon a bőrfelületeken jelenik meg a pattanás, amit nem tudunk elrejteni embertársaink elől.

 

Okai lehetnek: terhességmegszakítás, elfojtott titkolt szexuális kapcsolat, olyan munkakör, ahol megélhetésünk érdekében embertársainkat kell folyamatosan becsapnunk.

 

Az ember nem születhet le lélek nélkül, hiszen a lélektől ember az ember. Hogy a lelkiismeretét mennyire fojtja el, mennyire képes személyes érdekeinek alárendelni, érzéseit elfojtani, az minden embernél másképpen jelentkezik.

 

Az elfojtott érzelmek, düh, harag manifesztációja lehet rák és mindenféle emésztőrendszeri problémák. A test kóros túlsúlya védekezés a külvilággal szemben, minél nagyobb távolságot szeretne tartani embertársaitól. A csillogó arcbőr az állandó szégyen jele, a szociális intoleranciák miatt. Nézzük meg a politikusokat, pár év után milyen módon torzulnak el test- és arcvonásaik. A verbális kommunikáció mögött a lélek mindig megmutatja testi jeleit, csak vegyük azokat észre, ilyenek a pattanások is. 

 

 

A böjt a pattanások gyógyírja

A rejtett bűntudat magyarázza a böjt jótékony hatását a pattanásokra.

 

A táplálkozás is egyfajta pótcselekvés és folyamatosan generálhatja a bűntudat. A böjt önbüntetés, vezeklés, tisztulás a test és lélek szintjén. A böjt alatt a test és lélek sokkal jobb kommunikációban van, mint egyébként.

Jakab István
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: bőrbetegség, pattanás, pattanásos bőr

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.