Betegségek A-tól Z-ig

Pikkelysömör: nem csak a bőr szenved tőle

A pikkelysömör kezelése legalább annyira komplex dolog, mint maga a betegség

  A pikkelysömör a neurodermatitisszel együtt a leggyakoribb bőrbetegségek egyike. Akinek van rá öröklött hajlama, bármikor megkaphatja. A bőrfelületet elcsúfító kiütések nem kis lelki terhet jelentenek az érintetteknek. Ez a nem fertőző bőrbetegség egyénenként eltérő mértékben jelentkezik, olykor a diagnózist is megnehezítve. Kezelésére sokféle terápiás megközelítés létezik.


   

  A pikkelysömör, orvosi nevén psoriasis idült, gyulladásos bőrbetegség, amely jellegzetes, gyulladt, vörös foltokban, a folt felületén ezüstösen fénylő pikkelyes hámlásban nyilvánul meg. Világszerte ismert betegség, de gyakoribb a fehér, európai rassznál.

   

  Valószínűleg örökletes hajlam talaján fejlődik ki. A páciensek 50 százalékánál a pikkelysömör már fiatal korban, huszonöt éves kor előtt jelentkezik. A betegség kockázata annál nagyobb, minél több érintett van a vérrokonok között. Ha az egyik szülő érintett, a gyermek kockázata 20%, ha mindkét szülő pikkelysömörben szenved, 75%-os a valószínűsége, hogy gyermekük is megkapja a betegséget. Előfordul, hogy a gyulladásos folyamat a bőrről átterjed más szervekre, pl. az ízületekre is – ez szintén örökletes hajlam és környezeti tényezők függvénye.

   

  A pikkelysömör sokféle formában jelentkezhet, a mindössze néhány kisebb folttól akár az egész testet elborító bőrelváltozásig terjedhet. A klasszikus forma az ún. plakkokat képző sömör (Psoriasis vulgaris) – ez az összes eset 90%-át alkotja. Jellemző tünete a vörös, környezetétől élesen elhatárolódó, pikkelyesen hámló gyulladt foltok képződése, főként a feszített bőrfelszíneken: könyökön, térden, karokon, lábszáron, hajas fejbőrön, a keresztcsonton és a farredő tájékán. Az esetek 40%ában a hajas fejbőr az érintett, az is előfordul, hogy valakinél csak a hajas fejbőrön jelentkezik a betegség. A haj növekedésére ez nincs hatással.

   

  A klasszikus pikkelysömörös lézió szabályos, kerek, éles peremű, vörös folt, felületét ezüstösen fénylő, hámló bőrpikkelyek borítják. A pikkelyek könnyen leválnak, mint a lecseppent gyertyaviasz az asztallapról. Ha több pikkelyt kaparunk le, az alatta lévő vörös folt pontszerűen vérzik (Auspitz-jelenség).

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

  –dr.ki–
  XXV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.