Betegségek A-tól Z-ig

Pikkelysömör (psoriasis)

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

A pikkelysömör (psoriasis) az utóbbi évtizedekben gyakoribbá vált betegség. Közvetlen oka az, hogy a bőr sejtjei túl gyorsan termelődnek és tömegesen felhalmozódnak. A beteg bőr sejtjei hatszor gyorsabban osztódnak, mint az egészséges emberé. A mitotikus (oszló) sejtek aránya normál bőrben 0,4%, míg a pikkelysömörösben 2,5%. A tranzitidő, amely alatt a hámsejtek a hám alsó rétegéből a felszínre érnek, normál bőrben 21-28, pikkelysömörösben csupán 3-4 nap.


 

 

Az újratermelődés ilyen gyors üteme mellett a sejtek nem tudnak levedleni, összetorlódnak, ennek következtében jelenik meg a jellegzetes lemezes hámlás. Valószínű, hogy a betegség kialakulásában genetikai okok is közre játszanak (a pikkelysömörben szenvedők egyharmadánál már volt a családban psoriasis), ugyanakkor bizonyos, hogy a szervezetben felgyülemlett méreganyagok ugyancsak hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

 

Hogy ez mennyire így van, azt egyértelműen bizonyítja, hogy a pikkelysömörös betegeknél nagy mértékű javulást lehet elérni a méregtelenítésért elsősorban felelős máj és vese munkájának javításával. E sorok írója láthatta azt a videokazettát, amely Indiában készült egy olyan pikkelysömörös fiatalemberről, akinek szinte az egész testére kiterjedt a betegség. A pancsakarma, vagyis az ájurvédikus orvoslásban több ezer éve alkalmazott - legalább egy-két hétig tartó - méregtelenítés idején már megkezdődött a javulás, néhány héttel később pedig a bőrfelület teljesen kitisztult.

 

Nem mindenki utazhat persze Indiába, hogy néhány hetet áldozzon az egyébként testet-lelket egyaránt felfrissítő pancsakarmára. Azt viszont mindenki megteheti, hogy helyes étkezéssel, életmóddal, méregtelenítéssel segít szervezetének a tünetek mérséklésében, illetve a betegség leküzdésében.

 

Megjegyzendő: a helyes légzés ugyancsak hozzájárul a méregtelenítéshez azzal, hogy több oxigén jut el a szervekhez, szövetekhez és sejtekhez. A teljes jógalégzés és/vagy a váltott orrlyukú légzés segítségével akár 30-40%-kal megnövelhetjük a belélegzett levegő mennyiségét, javítva a szervezet oxigénellátását.

 

 

A betegség tünetei

A pikkelysömörre éles határú, élénkvörös plakkok jellemzőek, melyeket viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódás borít. Legtöbbször a könyökön vagy a fejbőrön fordulnak elő, de gyakori a megjelenésük a csuklón, a térden, a bokák belső oldalán, valamint a faron. Ha a betegség a körömre is kiterjed, akkor jellegzetes gyűszűszerű alakot, pontozottságot vagy gyertyacsepphez hasonló elszíneződést mutat.

 

A pikkelysömör klasszikus, a legtöbb beteget érintő formája az úgynevezett krónikus-stacionerpsoriasis. Szövődményes kórformája, az erythroderma csak keveseken lép fel. Ismert még két formája. Az egyik az exsudatív psoriasis, amelynél igen vörösek a plakkok, és pikkely helyett nedvező, sárgás színű pörkök alakulnak ki. A másik az eruptív vagy guttált psoriasis, amely mandulagyulladást vagy akut lázas betegséget követően jelentkezhet - testszerte kialakuló nagyszámú, apró elemű tünettel.

 

A pik­kely­sö­mör ki­vö­rö­sö­dött, ese­ten­ként pik­ke­lyes se­bek for­má­já­ban je­lent­kező bőr­

 

A pikkelysömör férfiakat és nőket egyaránt érint, általában a 20-as évek végén jelentkezik, de bármilyen életkorban előfordulhat.

 

A túlzott sejtosztódás részben két szabályozó anyag (ciklikus AMP és GMP) működési zavarával magyarázható. A terápia elsődleges célja ezek tevékenységének helyreállítása. Mivel azonban e szabályozó anyagok termelődését számos tényező befolyásolja, lényeges az alábbiakban részletezett étrendi és életmódbeli ajánlások követése.

 

Étrend

A helyes étrend elősegíti a szervezet méregtelenítését, javítja a fehérjeemésztést, erősíti a máj működését, és segít eltávolítani a belekben felgyülemlett méreganyagokat. Kerülendő a cukor, a hús, az állati zsiradék és az alkohol fogyasztása, emelni kell viszont a rostok és a tenger gyümölcsei bevitelét. Érdemes megpróbálni a glutént tartalmazó élelmiszerek kiiktatását az étrendből. Ha ez 6 hét alatt sem segít, nincs feltétlenül szükség rá.

 

Célszerű ügyelni arra, hogy elegendő étkezési rostot fogyasszunk, ezek ugyanis megkötik a bélben található mérgező anyagokat, elősegítik a széklettel való kiürítésüket. Természetes rostforrások a zöldség- és gyümölcsfélék. Ugyancsak megköti a toxikus anyagokat az útifűmag (psyllium) héja, ami táplálékkiegészítő formájában is beszerezhető.

 

Egy svéd kutatás arról számolt be, hogy a vegetáriánus étrend és a böjt jelentős javuláshoz vezetett pikkelysömörös betegeknél.

 

 

Életmód

A napfény, pontosabban a benne található ultraibolya (UV) sugarak mérséklik a sejtburjánzást, képesek bizonyos mértékig regenerálni az érintett bőrfelületet. Néhány hétig, naponta 15-30 percet napozzunk, ügyelve arra, hogy a bőr beteg részeit érjék elsősorban a sugarak. Hogy a leégést elkerüljük, a bőr egyéb felületeit kenjük be magas faktorú fényvédő naptejjel. Kutatások kimutatták, hogy az ultraibolya-B (UVB) sugárzás önmagában is hatékony, és kevesebb mellékhatással jár, mint az ultraibolya-A sugarak és a pszoralen nevű szer együttes alkalmazása (ami PUVA terápia néven a betegség standard kezelésének számít).

 

A túlságosan száraz levegő hozzájárulhat a pikkelysömör kiújulásához, ezért - elsősorban télen - használjunk szobai párásítót.

 

Valamilyen stresszcsökkentő technika, lazító módszer (agykontroll, transzcendentális meditáció, autogén tréning stb.) mindenképpen javulást hoz a páciens lelki állapotában, ezáltal a tünetek is általában enyhülnek.

 

Gyógynövények

A gyógynövények alkalmazásának fő célja a belső tisztítás, a máj és a vese méregtelenítő munkájának elősegítse. Emellett fontos az idegerősítő hatású növények alkalmazása is, mert a legtöbb pikkelysömörös beteg állandó aggodalomban él az állapota miatt, nem gondolkodik pozitívan.

 

Többféle bőrbetegségnél segít, mivel belsőleg tisztít a következő keverék: csalánlevél (15 g), zsurló (15 g), aranyvessző (15 g), gyermekláncfűgyökér és -levél (15 g), fehérárvacsalánvirág (10 g), réti legyezőfű (10 g), közönséges galaj (10 g), csipkebogyó (5 g), körömvirágszirom (5 g). A teából több héten át napi 3-5 csészével kell inni. (Barbara és Peter Theiss)

 

Külsőleg a kezdeti stádiumban segíthetnek a hidratáló és gyulladásgátló kenőcsök. Ezekben mindig kell lennie olajnak is, mert a psoriasisos bőr száraz. A krémek közül legjobb az, amelyik hatóanyagként 3% szalicilt tartalmaz. Amikor a bőr már viszket és pikkelyessé válik, alkalmazzuk orvosi zsálya, diólevél és izsóp szeszes kivonatát 1:1 arányban, és 1 rész szeszes kivonathoz adjunk hozzá 9 rész olajat. Az így elkészített olajos-szeszes folyadékba mártott vattával törölgessük le a pikkelyeket. A viszketés hamar megszűnik, a pikkelyek idővel eltűnnek. Jó eredményeket lehet elérni a vérehulló fecskefűből készített krémmel is. (Dr. Nagy Géza)

 

Is­me­re­tes, hogy a stressz és az al­ko­hol­fo­gyasz­tás ká­ros a pso­ria­sis­ra.

 

Egy másik recept külsőleges kezelésre: fűzfakéreg, cickafark, csalánlevél, vérehulló fecskefű, azonos arányban elegyítve. A keverékből egy evőkanálnyit 3 dl vízben főzzünk 4-5 percig, hagyjuk állni 20 percet, majd szűrjük le. Alkalmazható borogatás vagy fürdő céljára egyaránt (Hanna Parrot).

 

Érdemes kipróbálni a fumársavat tartalmazó krémet is, mivel enyhíti a fájdalmat, a viszketést, és gátolja a foltok növekedését. További lehetőségek tüneti kezelésre: az édesgyökérből kivont glicirretinsav, illetve a Cayenne-borsból nyert kapszaicin tartalmú krém, vagy a kamillás készítmények.

 

Fürdők

Jótékony hatású a sós fürdő - ha lehetőségünk van rá, holt-tengeri sóból. A tünetek enyhülnek akkor is, ha a fürdővízhez gólyaorrfű- vagy fűzfakéregteát adunk.

 

Illóolajok

Előnyös illóolajok: bergamott, cédrus, ilangilang, kamilla, mirha, rózsa, levendula, szantálfa, teafa, zsálya.

 

Reflexológia

Kezelendő zónák: vese, mellékvese, húgyvezeték, húgyhólyag, mellékpajzsmirigy, máj, tüdő, nyirokrendszer, agy, hipofízis, napfonat.

 

A vesezóna, mivel páros szervről van szó, mindkét lábon megtalálható, bőrbetegségeknél is érzékeny szokott lenni. A talp közepétől indul, a húgyvezeték zónáján keresztülhalad a belső boka irányába, a húgyhólyagzóna felé, és ebben az irányban kell masszírozni is.

 

A mellékvese területe mindkét lábon közvetlenül a vesezóna felett, de mélyebben található. Masszírozása fokozza az immunrendszer működését.

 

A mellékpajzsmirigy zónája a láb belső élén, a nagylábujj alapízülete előtt található.

 

A májzóna csak a jobb lábon kezelhető. A talpon a párnás rész alatt, a negyedik és ötödik lábközépcsont területén húzódik, a harmadik és a negyedik ujj vonalától oldalirányban, a talp külső széléig tart. Csak finoman masszírozzuk!

 

Pi­kely­sö­mö­rös ese­tek­ben a hi­dro­ter­ápia ha­tá­sos­nak bi­zo­nyult. A gyógy­für­dők nyu­gal­mas lég­kö­re előse­gí­ti a stressz csök­ke­né­sét

 

A tüdő területe mindkét lábon, a lábujjak alatti párnás részen és a lábfejen van. Ajánlott egyszerre masszírozni a lábfejet és a talpat.

 

A nyirokrendszer zónáit csak finoman szabad masszírozni, mert igen érzékenyek. A felső nyirokutakat a lábujjak közötti bőrredők mentén, az alsó nyirokutakat a külső és a belső bokát felül összekötő vonal mentén kezelhetjük, míg a nyirokerek mellkasi főtörzsének reflexzónáját a lábfejen, az öregujj és a második ujj között találhatjuk meg.

 

Az agy kezeléséhez a nagyujj begyét, a talp felőli párnás részét, valamint a második ujj felé eső oldalát masszírozzuk. A jobb agyfél reflexzónája a bal lábon, a balé pedig a jobb lábon található. A hipofízis reflexzónája mélyen, a nagy lábujj közepén van.

 

A napfonat (plexus solaris) zónáját a 2. és a 3. ujj közötti vonalban, a talp párnás része alatti területen, viszonylag kis területen találjuk.

 

 

Táplálékkiegészítők

A legfontosabb étrend-kiegészítő az esszenciális ómega-3 zsírsavakat tartalmazó tengerihal-olaj és lenmagolaj. (Pikkelysömörös betegeknél kutatások szerint szinte mindig kevés a szervezetben az ómega-3 zsírsav.) A hámsejtek károsodását gátolja a C- és az E-vitamin. Az utóbbit érdemes szelénnel kombinálva szedni, mert együttesen gyulladáscsökkentő hatásúak. Elősegíti a bőr és a köröm gyógyulását a cink. (Vigyázat: ha hosszabb időn át szedjük, gondoskodni kell a réz pótlásáról is!) Ugyancsak hasznos lehet a króm tartalmú étrend-kiegészítő. A D-vitaminnak fontos szerepe van a sejtek másolódását szabályozó folyamatok ellenőrzésében, ezért adagolása ugyancsak számításba jöhet.

 

Mivel a pikkelysömör kialakulása, illetve a tünetek súlyossága gyakran összefügg a szervezet valamilyen hiányállapotával, javasolt a komplex táplálékkiegészítők szedése, jó minőségű multivitamin- és multi ásványianyag készítmény formájában.

 

Tapasztalatok szerint az Aloe vera gél belsőleg és külsőleg egyaránt jó hatású: enyhíti a bőrtüneteket, a viszketést, gátolja a bőr kiszáradását.

Kürti Gábor
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: népi gyógymódok, pikkelysömör

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.