Betegségek A-tól Z-ig

Pillangó a torkunkban

Pajzsmirigy – kis szerv, nagy hatás

A különféle pajzsmirigy-működési zavarok nagyon elterjedtek. Valójában sokkal több ember szenved tőlük, mint gondolnánk. Mert különböző problémák esetén nem mindenki gondol arra, hogy a baj a torkunkban lévő kis szerv miatt alakult ki.  


Sok pajzsmirigybeteg úgy érzi, túl keveset tuda betegségéről. Gyakran a modern diagnosztikai módszerek – a képen ultrahangfelvétel – sem segítenek. Tartós sikert csak a holisztikus szemlélet hozhat

 

A pajzsmirigy pillangó formájú, és nem sokkal nagyobb, mint a hüvelykujjunk legfelső perce. Óránként négy liter vér, azaz több mint teljes vérmennyiségünk kétharmada folyik át rajta. Ezzel a szervezetünk vérrel legjobban ellátott szerve, ez pedig szerepének fontosságára utal. Valójában a legkülönfélébb testi funkciókban részt vesz. Ellátja testünket megfelelő mennyiségű energiával, akármi is legyen a megnövekedett igény oka: megfázás, alvás, növekedés, emésztés vagy éppen veszekedés. Ezt a feladatát úgy látja el, hogy közben jódból és fehérjéből előállítja a tiroxin és a trijodthironin nevű hormonokat. Ezek a hormonok a vérbe ürülnek, és ezen az úton eljutnak valamennyi sejthez.

 

A pajzsmirigy hatással van az egész anyagcserére:

• a tápanyagok értékesítésére,

• a vízháztartásra,

• az általános növekedésre,

• a haj és a köröm szerkezetére,

• az idegrendszer fejlődésére,

• hormonrendszerünkre.

 

Néhány milliméteres nagyságú, de számtalan feladatot ellát. A kép egy egészséges szervről készült felvételt mutat

 

Hatásának ez a sokszínűsége és a probléma kialakulásának lassúsága magyarázza, miért olyan nehéz felfedezni a pajzsmirigy-működési zavart. A tünetek főként idősebb embereknél nem mindig tipikusak, ezért a panaszokat inkább az öregedés számlájára írják, tehát a beteg nem részesül megfelelő kezelésben.

 

A pajzsmirigyproblémákat nőknél ötszörte gyakrabban diagnosztizálják, ez vonatkozik a Basedow-kórra és az autonóm pajzsmirigygyulladásra is. Ennek az az oka, hogy a női szervezet élete során számtalan hormonális változáson megy keresztül, nemcsak a serdülés és a terhesség folyamatán, hanem minden hónapban a menstruáción és később a változás korán. A pajzsmirigyfunkciót befolyásolhatja a hormonszedés, így például a fogamzásgátló szedése alulműködéshez vezethet, míg a változókori hormonpótlás is eltolja a pajzsmirigyértékeket. A klimaxos panaszok hátterében is nemritkán pajzsmirigyproblémák állnak, ezért mindenképpen érdemes ez irányban is vizsgálódni.

 

A legismertebb: a strúma

Sok páciens csak akkor fordul orvoshoz, ha a baj már látható formát öltött. A strúma a pajzsmirigyszövet megszaporodása és megduzzadása. Gyakran olyan megterhelő életszakaszokban fejlődik ki, mint a serdülőkor, a terhesség vagy a gyász. A felelős a jód hasznosításának problémája.

 

A nőknél ötszörte gyakrabban regisztrálják a pajzsmirigy működési zavarait. Ez a szerv befolyásolja a haj, a köröm és a bőr struktúráját is

 

Az agyalapi mirigy érzékeli a vérben a pajzsmirigyhormon mennyiségét. Ha ez csökken, az agyalapi mirigy olyan jelet küld ki, amelynek hatására megnő a THS, azaz a pajzsmirigy működését stimuláló hormon mennyisége. Ez a hormon megnöveli a jódfelvételt a pajzsmirigyben, és a két pajzsmirigyhormon (T4 és T3) képződését, tárolását és kiválasztását. Ha a pajzsmirigyhormon szintje a vérben kielégítő, a THS-leadás csökken vagy teljesen leáll, amíg fel nem használódik a megfelelő mennyiségű hormon, akkor a THS-szint újra nőni kezd. Ha a pajzsmirigy nem tud felvenni kellő mennyiségű jódot, akkor sejtjei stresszhatás alá kerülnek. Strúma esetén arról van szó, hogy ezek a sejtek megpróbálják a feladatukat mindenáron teljesíteni.

 

 

Túl- és alulműködés

Ha a THS-koncentráció túl magas a normális pajzsmirigyhormon-értékek mellett, akkor a szerv látens alulműködéséről beszélünk. Ha a THS-koncentráció csökkent, akkor látens túlműködésről van szó. Ez a helyzet különösebb tünetek nélkül éveken át fennállhat. Mindkét esetben azonban a pajzsmirigy egyensúlya felborult, és ez hosszabb távon súlyos következményekkel járhat, kialakulhat a csomós strúma, a pajzsmirigy túlműködése, vagy akár autoimmun-megbetegedése is.

 

A lazító és a jógagyakorlatok segítenek helyreállítani a pajzsmirigyfunkciót

 

És éppen ez az a terület, ahol a természetgyógyászat és a pszichoterápia olyan lehetőségek széles skáláját kínálja, amelyek segítenek újból megteremteni a szerv belső egyensúlyát, ezáltal megelőzni a mélyreható zavarok kialakulását. Ezeknek a módszereknek megvan az az előnyük, hogy nem a tünetekre, hanem az elváltozás okára koncentrálnak. Ugyanakkor alkalmazásuk sok türelmet igényel. Dr. O. Bruker szerint a pajzsmirigy megbetegedései esetén különösen szembetűnő az összefüggés test és lélek között: a szerv zavara mindig az életkörülményektől függ. A lehetséges lelki zavarok a következők lehetnek:

 

• levertség, lehangoltság, főként serdülőkorban,

• visszafogottság,

• ki nem fejezett spontán érzések,

• hallgatás, főként gyerekkorban,

amíg a torokban szorító érzés alakul ki,

• súlyos szorongás, stressz a munkahelyen,

• nagy feszültség.

 

    

Az egészséges pajzsmirigyszövet képe -Sok beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor a zavar már látható. A Basedow-kór tipikus tünetei: kidülledő szemek -A jódproblémák leginkább a megerőltető élethelyzetekben léphetnek fel, például serdülőkorban vagy terhesség esetén

 

A pajzsmirigy reagál az elnyomottságra, a kisebbségi érzésre, a túlerőltetésre, az önmagunk elé állított túlzottan magas követelményekre. A következmény: frusztráció és rezignáció. A pajzsmirigynek, mint a temperamentumhoz kötődő szervnek szüksége van az önkifejezésre, a beszédre. Segítő mondatok lehetnek: Magam mögött hagyom régi korlátaimat és szabadon, teremtő módon fejezem ki magam! Hogyan tudom jobban kihasználni az erőmet, hogy boldogabb legyek az életben?

 

A pajzsmirigy zavarainak fizikai összefüggései a következők lehetnek:

• helytelen táplálkozás,

• jódfelszívódási zavar,

• testi, hormonális változások,

• allergia,

• bakteriális eredetű gócok,

• ekcéma,

• immunproblémák,

• genetikai örökség,

• környezeti feltételek.

 

 

Hogyan segít a fitoterápia?

A növényi hormonokkal végzett kezelés során klasszikus gyógynövényeket használnak, de beválnak a homeopatikus szerek is. De mindenkinek személyre szabott terápiára van szüksége. Mindkét terápiát a táplálkozás átállításának és célzott mozgásprogramnak kell kiegészítenie. A tisztán növényi kúránál vegyük figyelembe, hogy a hatás csak néhány hét után jelentkezik.

 

 

A pajzsmirigybetegség tipikus nyaki csomója elnyomott érzelmekre utal. Főként gyerekkorban gyakori, hogy magunkba fojtjuk kimondandó érzéseinket. A felnőttek arra hajlamosak, hogy túl magas elvárásokat támasszanak magukkal szemben

 

A növényi hormonok jóvoltából helyreáll a kommunikáció a sejtek és az ingerületátvivő anyagok (hormonok) között. Részben közvetlenül a belső elválasztású mirigyekre hatnak, visszafogva vagy serkentve működésüket. Mások az anyagcserét befolyásolják, a keserű anyagok például serkentik a májfunkciót, a telítetlen zsírsavak segítik a hormonképződést és a mirigyfunkciót. Mivel a hormontermelődésre lelkiállapotunk is közvetlen hatást gyakorol, kiegészítőként neurovegetatív hatású gyógynövényeket rendelnek, különösen jól beválik például a Bach-virágterápia. A túlságosan aktív pajzsmirigyet hűtő, szedáló hatású növényekkel kezelik, mint amilyen például a zsálya vagy a levendula. Alulműködésre jódtartalmú növények valók, így borostyán, kakukkfű és pásztortáska. Az elsősorban a lélek ápolására szolgáló virágesszenciák például az oliva, az édesborsó. Segíthet a homeopátia, az akupunktúra, a kineziológia, a hagyományos kínai orvoslás.

 

 

Önsegítő munka nőknek

Gyógyulásunkat sokféle módon elősegíthetjük. Ilyen például a Wildwuchs-módszer, amelynek során felvesszük a kapcsolatot az ellenfelünknek számító betegséggel, és megindul a kommunikáció testünk valódi szükségleteiről. Ehhez nélkülözhetetlen a saját magunkért érzett felelősség és az életformaváltás szükségességének belátása.

 

 

A légzésterápia és az éneklés egyaránt aktivizálja a pajzsmirigyműködést

 

A módszer három állomása:

 

Felállítjuk saját diagnózisunkat a betegség vizualizálásával.

 

Elfogadjuk saját felelősségünket, azaz utánajárunk, mi váltotta ki, és milyen napi magatartásminta tartja fenn.

 

Felfedezzük öngyógyító erőnket, azaz új gyógymódokat fedezünk fel és alkalmazunk.

 

A módszer kulcsfontosságú eleme a vizualizáció: a test, a kutatás, a gyógyulás belső képi megjelenítése. A belső utazás elvezet olyan mélyen fekvő okokhoz, amelyek fontos információkat adnak a zavarról.

 

 

A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis)

Tünetek:

• táplálékfelvétel hízás nélkül vagy fogyással

• megnövekedett éhség- és szomjúságérzet

• megemelkedett testhőmérséklet, a melegtűrés hiánya

• gyorsabb pulzus, szívdobogás, szapora szívverés

• ingerlékenység, nyugtalanság, álmatlanság, egymást űző gondolatok

• izzadás, remegés, nedves és meleg bőr

• gyakoribb székletürítés, hasmenés

• libidó-, potencia-, termékenységcsökkenés

• izomgyengeség

• idősebb nőknél tartós rosszullét, idősebb férfiaknál szívritmuszavarok

 

 

A növényi hatóanyagok segítik a test egyensúlyának megteremtését, akár teakúra, akár Bach-virágterápia formájában

 

Okok:

Autonóm adenóma: a gyakorlatokban mindig akad néhány „anarchista” sejt, ha ezek megnövekednek, „forró csomók” alakulnak ki a szervben. Ezek a „hideg csomók” ellentétei, amelyek nem termelnek hormont – a forró csomók nagyon aktívak és kontroll nélkül termelik a hormonokat.

 

Basedow-kór: autoimmun-betegség, amelyre a pajzsmirigy diffúz megnagyobbodása, a szem kidülledése, szapora szívverés jellemző, de a tünetek nem mindig tipikusak. A túlműködést a TS1 antitestek okozzák, elnyomva a TSH-t azok képződési helyein, és ezzel tartós stimulációt idéznek elő.

 

Diagnózis: nem mindig egyszerű, fontos a tesztvizsgálat. A Basedow-kór az esetek 65 százalékában két év alatt spontán meggyógyul. Táplálkozási és magatartás-változással ez az arány 80 százalék fölé emelhető.

 

Egészségügyi következmények: csontritkulás, szív- és érrendszeri zavarok.

 

Kezelés: pajzsmirigyhormonok, operáció, radio-jód terápia, öngyógyítás.

 

Erős izzadás esetén: zsálya, nyakborogatás agyaggal vagy túróval, leöntések, lazító gyakorlatok, rendkívüli helyzetek kerülése.

 

 

Táplálkozás a pajzsmirigy működésének általános elősegítésére

Ingerlékenység esetén: tök, krumpli, répa, édesburgonya, zeller, árpagyöngy, tönkölybúza, mandula, sok nyerskoszt, keserű saláták, jó minőségű növényi olajak.

 

 

A sok nyers koszt fogyasztása tanácsos ingerlékenység esetén

 

Jódszükséglet esetén: csukamájolaj, tengeri halak, lazac, alga, jódozott só, A-vitamin-tartalmú ételek (sárgarépa, paprika, avokádó, vaj, tej). Kerüljük a gyorséttermeket, a konzerveket, a túl sok állati fehérjét.

 

 

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis)

Tünetek:

• hízás normális étkezési szokások mellett

• csökkent testhőmérséklet, feltűnő fázékonyság

• lassú pulzus, alacsony vérnyomás

• szellemi renyheség, teljesítménycsökkenés, általános gyengeség, aluszékonyság, székrekedés, felfúvódás

• törékeny haj, hajhullás, törékeny köröm

• libidó- és potenciacsökkenés, depresszió, gyenge immunrendszer, motiválatlanság

• megnövekedett koleszterinértékek, elhúzódó menstruáció

 

 

A betegség vizualizációja segít rátalálni kialakulásának okaira

 

Okok:

Autoimmun/Hashimoto-thyreoditis: autoimmun-betegség, amikor a pajzsmirigy szövetét szétrombolják a testazonos antitestek. Főként nőknél alakul ki 40 éves kor fölött.

 

Pajzsmirigy-operáció, radioterápia vagy hasonló következménye: extrém jódhiány, illetve jódfelszívódási zavarok.

 

Extrém formája: endemikus kretenizmus.

 

Veleszületett alulműködés: örökletes, vagy a terhesség alatti túlzott jódfogyasztás következménye.

 

Egészségügyi következmények: terméketlenség (a vér megnövekedett prolaktinszintje miatt), tejfolyás, érelmeszesedés.

 

Kezelés: jódtabletták, pajzsmirigyhormonok, elsősorban thiroxin (T4), de trijodthironin (T3).

 

 

A pajzsmirigy túlműködése esetén segít a levendula és a zsálya

 

Önsegítő tippek pajzsmirigy-alulműködés esetén: Éneklés, légzésterápia a pajzsmirigy aktivizálására.

 

A vitalitás serkentése mustárolaj-tartalmú gyógynövényekkel: fokhagyma, medvehagyma, vöröshagyma, retek, mustár, valamint vastartalmú növényekkel: csalán, pitypang, snidling.

 

A máj és az életerő fokozása gyógynövényekkel: cickafark, pitypang, cikória, grépfrút, rozmaring, kakukkfű, izsóp, paprika, kurkuma.

 

 

Jód: a vitatott anyag

Az ipari államokban a strúma kialakulását általában jódozott sóval igyekeznek megelőzni, de mivel ez nem elegendő, egyre több a jódozott élelmiszer. Németországban például jóddal dúsítják a húst, a gyümölcsöket, a tejtermékeket. Ugyanakkor többen is kritizálják a módszert, mondván, az emberek többségénél sokkal inkább jódfelszívódási zavarról, mint valódi jódhiányról van szó, és a túlzásba vitt jódozás megnehezíti számos, jódhoz kötődő betegség kezelését. Szerencsére a legtöbb ember pajzsmirigye képes arra, hogy alkalmazkodjon az élelmiszerek alacsony, illetve magas jódtartalmához.

-dr. ki-
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: pajzsmirigy

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.