Betegségek A-tól Z-ig

PMS: a menzesz előtti fájdalmas napok

A premenstruális szindróma (PMS) bármely szülőképes korosztályt érinthet. A tünetegyüttes testi és pszichés szimptómákból tevődik össze. A legfontosabbak a mellfeszülés, súlygyarapodás, alhasi fájdalmak, alvászavarok, depressziós hangulatzavar, ingerlékenység és fejfájás. Élete során minden nőt érinthetnek ezek a menstruációt megelőző napokban jelentkező tünetek, kit erősebben, kit enyhébb formában. A leggyakrabban azonban a hormonális változások fázisaiban jelentkeznek, tehát serdülőkorban, illetve a változás korában. Különösen erősek a panaszok, ha valaki erős stresszhatás alatt áll, egészségtelenül táplálkozik és semmit sem tesz egészsége megőrzéséért.


A hasi görcs önmagában nem tipikus tünet. Ha azonban már több nappal a menstruáció előtt jelentkezik, az valamilyen szervi betegségre, például endometriózisra utalhat. Ebben az esetben fontos a panasz pontos tisztázása nőgyógyásszal, aki megvizsgálja a pácienst, mielőtt valaki otthonában hozzákezd önmaga gyógyításához. Van, aki görcsök esetén a melegítést szereti, míg másoknak éppen ellenkezőleg, a hideg borogatás segít. Ezt ki kell tapasztalni.

 

Legjobb esetben a hasfájás a sárgatesthormon enyhén csökkent szintjével függ össze, aminek a hátterében némileg alulfejlett vagy nem megfelelő anatómiai elhelyezkedésű méh áll. A növényi orvosságok közül már régóta jól ismerjük a barátcserjét (Agnus castus), amely segíthet a hormonszint normalizálásában. A görcsoldó teakeverékek, a magnézium és a B-vitaminok, valamint a homeopátiás gyógyszerek egyaránt hasznosak lehetnek.

 

Az emlők feszülése az ösztrogén/progeszteron arányának felborulását jelezheti. Ezen szintén kiválóan lehet segíteni homeopátiával, illetve gyógynövényekkel, például a barátcserjével. Legjobb utóbbit kb. három hónapig, a ciklus második felében folyamatosan szedni. Ajánlható a Ceres Geranium (Alcea) homeopátiás gyógyszer is, amelyből a páciens naponta három cseppet szed. Akut esetben hűtő hatású pakolást helyezhetünk fel túró, körömvirág-kivonat és zöld ásványföld keverékéből az emlőre.

 

A legjobb, ha valaki megfelelő táplálkozással is igyekszik hormonháztartását harmonizálni. A megfelelő táplálkozás lényege a koffeint és alkoholt tartalmazó italok csökkentése, tartózkodás az édességektől, illetve, hogy állati eredetű táplálékot (beleértve a tejet és a tejtermékeket is) csak mértékkel fogyasszunk. Ugyanakkor ajánlott minél több zöldség, saláta és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása. Jó hatásúak továbbá a sok omega-3 zsírsavat tartalmazó olajok. Sok nő fő problémája: a súlygyarapodás, valamint a felfúvódás, puffadás érzete. Az említett szimptómák hátterében a sárgatesthormon hiánya áll, valamint az ösztrogénszint relatív többlete. Érdemes a ciklus második felében, tehát a tüszőrepedés utáni időszakban az előbb említett táplálkozási szabályokat betartani.

 

Az alvászavar szintén gyakori velejárója a PMS-nek. A fokozott aluszékonyságot előidézheti a vérveszteség, illetve az azzal együtt járó vashiány. A séta a friss levegőn mindenkinél jótékonyan hat az alvásra. A megerőltető sport azonban a menzesz ideje alatt alapvetően nem ajánlott. A növényi nyugtatók, mint a macskagyökér vagy a citromfű használata ellen semmi sem szól.

 

 Hogy a lányok miként viszonyulnak a menstruációjukhoz, sokban függ az édesanyjuktól

 

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak a hormonális zavarok. Ezek hatására a méh nyálkahártyája megvastagodhat, és nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű sárgatesthormon. A vastag nyálkahártya a menstruáció alkalmával nem képes tökéletesen leválni. Még ha az orvos ekkor a kaparást javasolja is, az érintett nőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a beavatkozással nem szűnik meg a tünet kiváltó oka. Az erős vérzések újra és újra megismétlődnek.

 

A masszív vérzések másik gyakori okozója a középkorú nőknél a miómák kialakulása. Ezek a méh jóindulatú daganatai, amelyek menstruációkor megakadályozzák, hogy a méh kellő mértékben összehúzódjon és a nyálkahártya lelökődhessen. Ilyen esetekben mindig a kezelőorvos dönti el, hogy a miómákat, esetleg akár az egész méhet műtéti úton el kell-e távolítani. 

 

Semmi esetre sem ajánlott erős vérzés esetén a kivárás taktikája, csak mert az illető már megszokta, vagy azért, mert édesanyja is hasonló tünetektől szenvedett. Ugyanis a vérveszteség mindig az ásványi anyagok és nyomelemek jelentős veszteségével jár, ami közép- vagy hosszabb távon az egész szervezetet legyengíti. Ma fájdalommentesen, gyorsan és egyszerűen, ultrahangos vizsgálattal megállapítható a vérzés oka. Ami a terápiát illeti, sokféle alternatíva áll rendelkezésre.

 

 

Amit a fiatal lányoknak tudniuk kell

A fiatal lányok különösen megszenvedik a PMS tüneteit és a vérzéssel járó panaszokat. Örök dilemma náluk, hogy tampont vagy betéteket használjanak. Valójában semmi nem szól az ellen, hogy a fiatal lányok tampont használjanak. Azonban megelőzési céllal, gyenge vérzés esetén, hosszabb ideig nem szabad a tampont a hüvelyben hagyni, mert az irritálhatja a nyálkahártyát, akár gyulladást is előidézhet.

 

Az egészséges étrend segíthet a hormonháztartás egyensúlyának helyreállításában. A bioételek, sok növényi fehérjével, valamint az étrendi kiegészítők gyakran kiválóan enyhítik a lelki problémákat. Bach-cseppekkel szintén eredményesen kezelhetők az ilyen állapotok

 

Azonban nem csak a hasfájás és a fázékonyság okoz panaszt a lányoknak, hanem a lelki problémák is, például a depresszió. Gyakran a testnevelésórákon vagy a tanításon sem hajlandók részt venni, mert bizonytalanul érzik magukat. Bár ezek a hangulati mélypontok többnyire valóban hormonális eredetűek, igen gyakori, hogy a helytelen életstílus is jelentősen hozzájárul kialakulásukhoz. Átmenetileg étrendi kiegészítőkhöz is folyamodhatunk, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, tabletták, kapszulák formájában. Ezen kívül nélkülözhetetlen a testmozgás és a pihenés kellő arányú keveréke, az, hogy legyen időnk saját magunkkal foglalkozni. A lelki panaszok kezelésében kiváló segítséget nyújtanak a homeopátiás orvosságok és a Bach-cseppek.

 

Ha a menstruációs vérzés nagyon gyenge vagy három hónapnál hosszabb ideig kimarad, érdemes orvoshoz fordulni. Ha 16 éves korig egyáltalán nem jön meg egy kislány vérzése, szintén feltétlenül orvoshoz kell fordulni a problémával.

 

Normális esetben a vérzés négy-öt napig tat. Enyhe pecsételgető vérzés ezt megelőzően vagy ez után azt a benyomást keltheti, hogy a vérzés hosszabb ideig tart. Ha azonban több mint öt napig, naponta három-négy betétnél több szükséges, akkor egyértelműen túl bőséges a vérzés. Ennek hátterében állhat fel nem ismert terhesség vagy vetélés. Lehetséges továbbá hormonális, esetleg véralvadási zavar, vagy a méh valamely szervi betegsége, például polip, mióma. Szerencsére azonban általában egészen banális oka van a szokatlanul bő vérzésnek – az illető egyszerűen túlterhelte magát vagy túl sokat sportolt.

 

A „mikor kell megkezdeni a fogamzásgátlás valamely módját” kérdés kevésbé az életkortól, mint inkább a nemi érettségtől függ. Ha elérkezett az ideje a közösülésnek, előtte érdemes felkeresni a nőgyógyászt, és vele egyeztetni a védekezés módszerét. A fiatal korosztálynak az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták ajánlhatók inkább. Szedésüket elméletileg már tizenkét éves korban el lehet kezdeni, ugyanis sokéves tapasztalataink szerint ez nem zavarja meg a lányok serdülésének folyamatát. A lányoknak azonban arra is érdemes figyelniük, hogy partnerük óvszert használjon, hogy ezzel elkerülhessék a fertőzéseket.

 

A növényi és homeopátiás gyógyszerek nagyon hatásosak lehetnek a PMS tüneteinek enyhítésében. Ilyen a barátcserje emlőfeszülés ellen

 

A menstruáció alatt is szabad szeretkezni, pláne, hogy ebben az időszakban sok nő különösen fogékony a szexuális élvezetre. Egyesek azonban, akik könnyen kapnak valamilyen altesti gyulladást, jól teszik, ha óvatosak: a vér enyhén lúgos pH-ja és az enyhén nyitott méhszáj kedvez a kórokozók behatolásának. Ha ez a helyzet, a partner feltétlenül használjon óvszert.

 

Az érzelmek hullámvasútján

Sokan gondolják azt, hogy amikor a változás korának lezárultával elmarad a havi vérzés, a test nem képes megtisztulni a vérzések által, de ez nem igaz. Ma már tudjuk, hogy a normális menstruáció alkalmával távozó csekély mennyiségű vér elvesztése nem jelent valódi megtisztulást. Vérünkben kétségtelenül jelen vannak környezeti mérgek, például ólom, higany stb. Azonban testünkben a legtöbb mérgező anyag elraktározott formában van jelen, például a májban, a vesékben és a hajunkban. Nem szabad elfelejteni, hogy a vérzéssel fontos fehérjék és ásványi anyagok (a legnagyobb mennyiségben vas és cink) is távoznak. Nem véletlen, hogy sok nőnek az állandó gyengeség, fáradtság és hajhullás miatt vasat és cinket kell szednie.

 

Mindent egybevetve elmondható, hogy az idősödő nőknek áldás, hogy elmarad a menstruációjuk és az ahhoz kapcsolódó összes panasz. Sőt, mindez a szerelmi életükre is pozitív hatással lehet. Végre szabadon, gond nélkül örülhetnek szexualitásuknak, nem kell tartaniuk a nem kívánt terhességtől.

Ugyanakkor van, aki úgy éli meg ezt a helyzetet, hogy megszűnt a termékenysége, ami az ő szemében inkább negatív, mivel úgy véli, így már kevésbé értékes. Vagyis a változások feldolgozása során a nők gyakran az érzések és hangulatok hullámvasútján találják magukat.

V. T.
XVI. évfolyam 5. szám

Címkék: menzesz, női betegségek, PMS, premenstruális szindróma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.