Betegségek A-tól Z-ig

Prosztata

Először öröm, aztán üröm

A prosztata, másik nevén a dülmirigy a férfi gyenge pontja, ugyanis idősebb korban többnyire sok gond forrása. És aligha van még egy szerv, amelynél a rák korai megelőzésének módszere annyira vitatott lenne, mint a prosztatánál. Míg nem okoz gondot, senki nem is gondol rá.


 

Először öröm, hiszen ez legfőbb feladata. Azt a váladékot, amely a férfi ondósejtjeit táplálja, mozgásukat és túlélésüket a hosszú és fáradságos úton biztosítja, míg elérik a petesejtet, a prosztata termeli, tárolja, és végül, de nem utolsósorban erős kéjérzet kíséretében kilövelli.

 

A prosztata (dülmirigy) közvetlenül a húgyhólyag kimeneténél helyezkedik el, ahol a húgycső indul. Közvetlenül alatta találjuk a kis Cowper-féle mirigyet, amely megfelelő ingerek hatására az ún. előváladékot termeli. Ez az egyénenként eltérő ingerészlelés a gerincvelő idegközpontjaiban és a prosztatában is kiváltja a hímvessző merevedését előidéző ingerületet.

 

A végbél felől kitapintható, ezért diagnosztikai célból innen tapintják meg vizsgálatkor. Ugyanilyen módon erős szexuális izgalmat is lehet kelteni, amit bizonyos tantrikus irányzatok képviselői művelnek. A prosztata bármely jellegű ingerlésére, legyen az a vizsgáló orvos ujja, a kerékpár nyerge, egy gyulladás, rák vagy az ejakuláció, fokozott mennyiségben termelődik egy enzim: a prosztataspecifikus antigén (PSA). Ezt az enzimet gyakorta használják fel a prosztatarák korai felismerésére. Ezt illetően azonban tisztában kell lennünk az előbb említett ingerlések okozta hibaforrások létével.

 

Fiatalkorban gesztenyeméretű, és 30-40, izom- és kötőszövetbe ágyazott mirigyből áll. E mirigyek mindegyike számtalan apró csövecskét tartalmaz a prosztata váladéka számára. E váladék rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Nátrium, kálium és magnézium mellett sok cink van benne, ami szükséges a spermiumok mozgékonyságához. Sok házasságból azért nem született gyermek, mert a spermiumok nem voltak kellőképpen mozgékonyak, a férfi szervezetében uralkodó cinkhiány miatt. És van benne egy spermin nevű enzim is, amelynek jellegzetes illata bizonyára sok túlórázó férfit buktatott le otthon.

 

G-pont, a női prosztata

Egyébként: a nőknek is van prosztatájuk. A húgycső nyílásához közel, a hüvelyben található para-urethralis mirigyet prostata feminának is nevezik, és azonos a talán közismertebb G-ponttal, ami tapintásos ingerlésre rendkívüli kéjérzetet okoz. A női prosztata is képes a kilövellésre - és ez nem önkéntelen vizeletkibocsátás, amint azt sok ijedt nő véli, amikor ezt a fajta ejakulációt tapasztalja magánál.

 

Hogy a női klimax minden bajával ne tűnjék túlzottan igazságtalannak, a férfit a természet a BPH-val, a benignus prostata hyperplasiával, magyarul a jóindulatú prosztataduzzanattal "ajándékozta meg". Minél nagyobbra nő a dülmirigy, annál kevesebb vizeletet képes tárolni a húgyhólyag és annál szűkebb a húgycső keresztmetszete. A fiúk versenyében, hogy ki tud magasabb sugárban vagy messzebbre pisilni, az érintett aligha lesz nyertes. Sőt egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor már csak saját cipője orrát tudja eltalálni, ami oly sok írásos dörgedelem forrása a férfivécékben. Végül az állandó vizelési inger és a vizeletcsepegés annyira kellemetlenné válik, hogy az érintett felfigyel az idevágó tv-reklámokra.

 

 

Ha a hólyag kiürítése annyira tökéletlenné válik, hogy a húgyhólyagban visszamaradt vizeletben baktériumok kezdenek tenyészni, a szenvedő alany az urológusnál köt ki, aki ujjal, ultrahanggal (hasfalon keresztül vagy akár a végbél felől) megvizsgálja, és a vérben megállapítja a PSA szintjét. Utóbbi magas szintje után általában tűbiopsziás vizsgálatot szoktak javasolni.

 

Mindenkinek rákszűrés?

A betegbiztosítók panasz hiányában is mindenkinek azt ajánlják, hogy 45 éves kor után évente vizsgáltassa meg magát az urológussal, a rosszindulatú elváltozások korai felismerése érdekében. Ez logikusnak hangzik. Kritikus hangok is hallhatók, miszerint a mindenkire kiterjedő rákszűrés hatására ugrásszerűen megnőne a prosztatarákos esetek száma. Nem minden felfedezett prosztatarákot kell megoperálni. Minél idősebb a férfi, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy felfedezik nála a rákot, de nem ez fog végezni vele. A kritikusok szerint az álpozitív leletek és a feleslegesen elvégzett beavatkozások okozta kár nagyobb, mint ezek haszna. Az intenzív korai szűrésről és a "watchfull waiting" eljárásról, azaz a megfigyelés és várakozás stratégiájáról mindenkinek magának kell döntenie.

 

Amikor a prosztata gátolja a vizeletürítést

Még ha sikerül is elkerülni a ráktól való rettegést, a jóindulatú megnagyobbodás sok kellemetlenség forrása, egy éjszaka alatt akár ötször is kiűzheti a beteget a WC-re. A hatékony terápia feltétele, hogy tisztában legyünk vele, mi okozza a megnagyobbodást. Nem adenómáról van szó, és nem is a dülmirigyet körülvevő kötőszöveti burok duzzanatáról. Maga a mirigyszövet az, ami megnagyobbodik. Az a számtalanul sok csövecske és csatornácska, amelyek folyton termelik az ejakulátumot, amelyet azonban a korral előrehaladva nem olyan gyakran - sőt, olykor egyáltalán nem - lövellnek ki. Ezzel magyarázható az a szégyenlősen elhallgatott terápiás javallat, miszerint a prosztatát gyakrabban kell emlékeztetni legfontosabb feladatára, nevezetesen az ejakulációra. És ha lehet, inkább naponta, mint negyedévente.

 

A legtöbben ehelyett inkább a gyógyszerekre hagyatkoznak, amelyektől azt várják, hogy az élet minden kellemetlenségét megoldják. Sajnos erre azonban csak két támadáspont kínálkozik:

A húgyhólyag záróizmát kell elernyeszteni úgy, hogy az ott található alfa-receptorokat lefékezzük annak reményében, hogy ekkor a vizelet könnyebben elfolyik. Igen ám, de a vizeletürítési gondokat esetünkben nem a záróizom összeszorulása, görcse okozza, hanem a megnagyobbodott prosztata. Ha mégis alfa-receptor antagonistákhoz folyamodunk, gondolnunk kell rá, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a vérnyomást is, ami más vérnyomáscsökkentőkkel együtt veszedelmesen alacsonyra viszik a vérnyomást. A vénákban található alfa-receptorokat serkentő, vérnyomást növelő gyógyszerek adása nyilvánvalóan ellenjavallt, ha valakinek jóindulatú prosztataduzzanata van. A női inkontinenciák kezelésében azonban hasznosak lehetnek.

 

A megduzzadt prosztatát célozza meg ellenben az 5-alfa-reduktáz-gátló, amely megakadályozza, hogy a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná (a hím nemi hormon biológiailag valóban aktív formája) alakuljon át. Ettől a szakemberek a prosztata további növekedésének gátlását remélik, ami azonban sok optimizmus mellett is csak hónapokkal később valósul meg - ha egyáltalán valóban megtörténik.

 

 

Gyógynövényekkel és Schüssler-sókkal megkönnyíthető a vizeletürítés

A természetes gyógymódok hívei nyilván valami növényi hatóanyagot szeretnének. Nos, a piac rengeteg terméket kínál: tökmagkivonatot, csalánt, fűrészpálma-kivonatot, rozspollent és mindezek keverékét. A prosztatagyógyszerek kb. egynegyede gyógynövénykészítmény. A hatóanyagok támadáspontja azonban szinte minden növény esetében azonos. Néhány növény a tesztoszteron nevű hormon átalakításába avatkozik bele, mások segítenek a záróizmok elernyesztésében, míg egyes növények mindkettőre egyaránt képesek.

 

Ezt kiegészíti, hogy egyes termékekben megtalálhatók gyulladáscsökkentő, immunrendszert stimuláló hatóanyagok is, ami a hólyagban visszamaradó vizelet bakteriális elfertőződésének megelőzésében nyilvánvalóan hasznos lehet. Ugyanez vonatkozik a Ferrum phosphoricum (#3) és a Zincum chloratum (#21) nevű Schüssler-sókra is. A prosztata - mint említettük - a legmagasabb cinktartalmú emberi szerv. Már ez is indokolja a rendszeres cinkpótlást (naponta Zincum chloratum D6, 3x1 tabletta, vagy 3-szor 1 Neukönigsförder Ásványi tabletta - Magyarországon nem kapható, de interneten megrendelhető).

 

A piac rengeteg gyógyterméket kínál: például a tökmagkivonatot

 

 

A vizeletürítés életmóddal is könnyíthető. Alapszabály, hogy soha ne hagyjuk teljesen megtelni a húgyhólyagot. Ezzel ugyanis fokozatosan kitágul és gyengül a hólyag izomzata, erősödik a prosztata vizeletet elzáró saját nyomása. Még akkor is, ha csak 50 km-re vagyunk otthonunktól vagy úti célunktól, inkább eggyel többször álljunk meg könnyíteni magunkon.

 

Ha semmi sem segít

Ha végképp kilátástalan a helyzet, felmerül a műtéti megoldás kérdése. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnál nem egy ketyegő időzített bombát kell eltávolítani, hanem a húgyutakat kell szabaddá tenni. Ezért manapság ilyenkor a húgycsövön keresztül metszenek ki a dülmirigyből (transuterthralis prostataresectio = TURP).

 

Az arra specializálódott klinikák költséges reklámkampányokkal igyekeznek behálózni az interneten böngésző érdeklődőt, aki a legkí­méletesebb megoldást keresi. A hagyományos műtét a legtisztább vágásszéleket, a lézeres eljárás a legkisebb vérzést ígéri. A siker azonban nem az eljárástól, hanem a műtétet végző orvos tapasztalatától függ.

 

Egyik eljárás sem veszélyezteti a potenciát, ha az amúgy még megvan. A friss hegeket kímélendő azonban a műtét után még két hétig tartózkodni kell a szexuális örömöktől, valamint a kerékpározástól, a lovaglástól, a nehéz súly emelésétől, az autózástól és hasonló tevékenységektől.

 

Egyes, ritka esetekben előfordul, hogy a megműtött páciens vizelettartási képtelenségre (inkontinencia) panaszkodik. A leggyakoribb mellékhatás azonban az ún. retrográd ejakuláció, amikor az ondó nem kifelé, hanem befelé, a húgyhólyagba lövell.

 

Ha rák okozta megnagyobbodásról van szó, több tényező befolyásolja a döntést. A tumor nagysága, a rák rosszindulatúsága, a környéki nyiroksejtek állapota, esetleg meglévő áttétek (metasztázisok), valamint a páciens hozzáállása a természettudományos és az alternatív orvosláshoz, illetve az élettartam és az életminőség arányainak mérlegelése.

 

A műtét helyett vagy az után általában felmerül a kemoterápia és a sugárterápia lehetősége is. A természetes gyógymódok hívei általában túl dogmatikusak e kérdésben, és visszakézből elutasítják ezeket, bár nagyon fenyegető esetekben e döntésükben meginognak. Azonban "helyette vagy kiegészítésképp" minden szóba jöhet, amit a természetgyógyászat kínálhat. A tapasztalt és önkritikus természetgyógyászok inkább komplementer, mint alternatív gyógyításról beszélnek. Minden döntést hatszemközt kell meghozni: az onkológus, a természetgyógyász és a páciens bevonásával, és a végső döntés joga mindig a páciensé.

 

Nem minden kemoterápia egyforma. Egyes tumorok növekedését serkenti a hím nemi hormon, a tesztoszteron. Ha csökken a hormonszint, például kasztráció vagy női nemi hormonok adása miatt, lefékezhető a daganat növekedése. Ez nem jár a citosztatikus kemoterápia szokásos panaszaival (hányinger, hajhullás), de okozhat hőhullámokat és izzadást, amint azt a változáskori nőknél ismerjük.

 

Fűrészpálma és csalán: két növény, amely sok prosztatagyógyszer alapanyagául szolgál

 

Minden rák miatt elvégzett műtét mellé írnak egy TGNM-dokumentációt, ami segíthet az utógondozásban. A T1-3 jelzi a daganat méretét, a G1-4 jelzéssel kódolják a daganat agresszivitásának fokát, a N12/0 (N mint lat. Nodula = csomó) szám például azt mutatja meg, hogy 12 kimetszett nyirokcsomóból egyik sem tartalmazott rákos sejtet, és végül az M0 vagy M1 azt jelzi, hogy találtak-e távoli szerváttétet.

 

Az N0 és M0 lelet esetén abból indulhatunk ki, hogy a műtét valóban gyógyító hatású volt. Ilyenkor elegendő egy-két utólagos vizsgálat. Két évvel a műtét után a páciens kockázata nem nagyobb, mint bármely más férfié. Mindenesetre a nyugodt hozzáállás az életminőség szempontjából sokkal előnyösebb.

- dr. ki -
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: férfibajok, prosztata, vizeletürítés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.